Social-democratul Liviu Toma s-a trezit după mai bine de doi ani de vicepreşedinte al Consiliului Judeţean Botoşani că nu mai are asigurat postul de director adjunct la SC Urban Serv SA, deşi legea prevede foarte clar că trebuie să îi fie suspendat până la încetarea mandatului de la CJ. Aşa cum, de exemplu, s-a întâmplat cu Cătălin Flutur care în 2012 a revenit pe postul de director general la SC Locativa SA după două mandate de primar.
Consiliul de administraţie al societăţii de salubrizare a avizat o nouă organigramă în care nu mai apare postul de director adjunct pe care Liviu Toma îl ocupase până să vină la CJ.
Deşi presei i s-a transmis inițial de către preşedintele CA că respectiva funcţie a fost transformată într-una de director de producţie, ceea ce ar fi însemnat că Liviu Toma ar fi avut poate o portiţă de a reveni totuşi în conducerea unităţii, realitatea este alta.
CA-ul a decis de fapt desfiinţarea postului de director adjunct şi înfiinţarea unui post nou, de director de producţie, condiţii în care actualul vice de la CA chiar nu se mai poate întoarce pe un post de director.
El s-a adresat consiliului de administraţie, însă răspunsul poate fi cu greu încadrat în vreo prevedere legală, atât timp cât se justifică desfiinţarea postului de director adjunct ca urmare a „refuzului actualului director adjunct de a participa la şedinţele CA, dar şi scandalurilor datorate comportamentului directorului adjunct”.
Cu alte cuvinte, Liviu Toma este lăsat fără post pentru ceea ce ar face Cezar Nicuţă.
Ba mai mult, într-o interpretare cel puţin ciudată a legii, CA-ul i-a comunicat că perioada de suspendare a postului i se termină în martie 2020, adică atunci când se împlinesc patru ani de la data la care a semnat contractul de mandat ca director adjunct al SC Urban Serv SA, deşi aceasta ar însemna tocmai faptul că postul nu i se mai suspendă.
Dacă s-ar aplica optica CA-ului de la Urban Serv, Cătălin Flutur nu ar mai fi trebuit să revină niciodată director general la SC Locativa SA după opt ani şi nu patru ca în cazul lui Liviu Toma, în care a ocupat o funcţie de demnitate publică.
După ce a primit un asemenea răspuns, Liviu Toma s-a adresat Consiliului Local Botoşani şi Adunării Generale a Acţionarilor de la SC Urban Serv SA, în realitate aceiaşi oameni, consilierii locali.
Aceasta deoarece noua organigramă, a cărei principală prevedere o reprezintă tocmai desfiinţarea şi respectiv înfiinţarea amintitelor posturi, trebuie aprobată de AGA pentru a intra în vigoare.
Ca atare, într-o adresă care a fost introdusă la mapa consilierilor locali la şedinţa ordinară din septembrie, actualul vicepreşedinte atrage atenţia asupra pericolului la care se supun membrii AGA în cazul în care aprobă organigrama avizată de CA.
„Este regretabil faptul că s-a ajuns în situaţia comiterii unei ilegalităţi prin modificarea unilaterală a unui contract de mandat suspendat pentru a putea înlocui un director provizoriu ce nu corespunde cerinţelor actualului consiliu de administraţie, director numit pe această funcţie interimară tot de un consiliu de administraţie, ce avea la acea dată altă componenţă”,
Liviu Toma, vicepreşedinte CJ.
În scrisoarea trimisă AGA, social-democratul arată că această structură poate vota orice nouă organigramă a SC Urban Serv SA cu excepţia celei care priveşte postul de director adjunct.
„Din modificările prezentate de actualul consiliu de administraţie este clar faptul că se doreşte înlăturarea unor greşeli prin comiterea altora, modificarea contractului de mandat amintit fiind un exemplu elocvent”,
Liviu Toma, vicepreşedinte CJ.
Deocamdată, AGA nu a discutat noile modificări din structura de conducere a societății, iar cei doi reprezentanţi ai Consiliului Local în Adunarea Generală a Acţionarilor companiei de salubrizare se contrazic reciproc.
La data discuției cu reporterul Botoșăneanul, Ioan Brânzei spunea că a primit noua organigramă avizată de CA, iar Vasile Chiru susţinea că n-a ajuns la dânsul aşa ceva, ci doar adresa de la Liviu Toma trimisă către AGA.
„Aşteptăm să fim convocaţi, să discutăm exact pe problemă, dar eu nu ştiu dacă pe dl. Toma îl afectează cu ceva noua organigramă. Dlui este inginer şi nu cred că ar întâmpina vreo oprelişte să fie director de producţie. Nu cred că ar avea un dezavantaj. Noi aşteptăm să fim convocaţi şi să vedem pe ce bază s-a hotărât, să discutăm pe subiect”,
Vasile Chiru, reprezentantul CL în AGA de la SC Urban Serv SA.
Acesta crede că ar fi firesc ca la şedinţele de CA să fie invitaţi şi reprezentanţii CL în AGA, adică el şi cu Ioan Brânzei, mai ales că a început să fie chemat la Tribunal pentru un litigiu deschis pe seama a ceea ce se întâmplă la societatea de salubrizare.
„Până acum am fost invitat doar când am primit citaţia la proces. N-am avut vreun proces în viaţa mea”,
Vasile Chiru, reprezentantul CL în AGA de la SC Urban Serv SA.
De cealaltă parte, Ioan Brânzei explică necesitatea înfiinţării postului de director de producţie prin faptul că firma municipalităţii a preluat şi zona IV de colectare a gunoiului din judeţ şi-a lărgit astfel perimetrul de intervenţie şi are nevoie de o persoană care să ocupe o astfel de funcţie.
„Dl. Toma să stea liniştit pentru că nu va rămâne fără post. Va primi un post pe măsura pregătirii şi studiilor dlui şi poate chiar mai bine remunerat. Nu poţi să ştii ce se întâmplă peste un an sau doi. Poate va trebui reînfiinţat postul de director adjunct sau poate va veni pe postul de director general că nu se ştie ce se va întâmpla până atunci”,
Ioan Brânzei, reprezentantul CL în AGA de la SC Urban Serv SA.
Consilierul local crede că Liviu Toma este influenţat negativ, însă evită să dezvăluie nume.
Mai mult sau mai puţin oficial, unii consilieri locali recunosc că miza este îndepărtarea lui Cezar Nicuţă şi că Liviu Toma este cu precădere o victimă colaterală în războiul grupărilor Federovici şi Macaleţi din PSD Botoşani care a început de la puţin timp după alegerile locale din 2016.
Iar Liviu Toma, prin faptul că face parte alături de Costică Macaleţi din conducerea CJ şi că pe postul său suspendat de la SC Urban Serv SA a intrat un apropiat al şefului CJ, este perceput drept „omul lui Macaleţi”.
Astfel, „gruparea Federovici” i-ar fi dat un semnal clar la alegerile din organizaţia municipală PSD Botoşani, unde nu a reuşit să dobândească un post de vicepreşedinte, chiar dacă experienţa şi pregătirea profesională l-ar fi recomandat în locul altor membri care au reuşit să intre în noua structură de conducere.
Şi în tot acest război intern din PSD, care se răsfrânge asupra unei companii atât de importante pentru Botoşani şi botoşăneni, a intrat şi Sindicatul Serviciilor Comunitare şi Utilităţi Publice (SSCUP), care ar fi fost băgat la înaintare la avizarea noii organigrame, în sensul că s-ar fi justificat schimbarea şi printr-o cerere a SSCUP. Iar această variantă este contrazisă vehement de sindicalişti.
„Nu am înaintat nici un document prin care solicităm desfiinţarea sau modificarea postului de director adjunct. Dimpotrivă, dacă vor exista aceste modificări care în accepţiunea noastră încalcă drepturi care pot duce la despăgubiri pentru persoanele avizate, ne vom îndrepta în instanţă împotriva acelor entităţi sau persoane care prin acţiunile lor prejudiciază unitatea şi creează un dezechilibru financiar”,
Marcel Sadovei, preşedinte SSCUP.
Culmea este că toate aceste lucruri se întâmplă în condiţiile în care actualul consiliu de administraţie nu a fost înscris la Oficiul Registrului Comerţului, procedura fiind blocată de un nou proces. De altfel, SC Urban Serv SA este vizat de o mulţime de procese pe tema desemnării consiliului de administraţie.
Şi toate au apărut ca urmare a faptului că actualul Consiliu Local, tocmai prin votul majoritar al social-democraţilor, a ignorat în martie 2017 rezultatele concursului organizat pentru ocuparea posturilor de administratori, numind în funcţie candidaţi cu note mai proaste în detrimentul altora cu note mai bune. Ultimul proces? Cezar Nicuță a atacat în instanță tocmai decizia consiliului de administrație prin care i s-a desființat postul.
Iar consecinţa disputelor fără încetare existente la SC Urban Serv SA de un an şi jumătate, din momentul adoptării respectivei hotărâri, se vede în sumedenia de reclamaţii venite de la populaţia din municipiul Botoşani şi nu numai cu privire la ridicarea gunoiului, rampele din cartiere fiind uneori arhipline zile la rând fără ca SC Urban Serv SA să trimită o maşină ca să ridice pubelele.
DESCARCĂ APLICAȚIA BOTOȘĂNEANUL PENTRU MOBIL
Un botoșănean declarat cea mai obedientă slugă a lui Ceaușescu, dormea la ușa dictatorului
Redacția Botoșăneanul
Nov 14, 2024
Apel de la o instituție de stat pentru botoșăneni: Atenție la produsele false „de post”
Redacția Botoșăneanul
Nov 14, 2024
Se pensionează o judecătoare de la Tribunalul Botoșani
Oana Sava
Nov 14, 2024