Unul dintre cele mai sărace judeţe din România dă ţării una dintre cele mai bogate organizaţii ale principalului partid de guvernământ. Cel puţin asta reiese din situaţia detaliată a surselor de finanţare pe 2016.
Conform legii 334/2006 privind finanţarea activităţii partidelor politice şi a campaniilor electorale, PSD a trebuit să îşi facă publice veniturile din urmă cu doi ani.
Atunci au avut loc două runde de alegeri, locale şi parlamentare, iar social-democraţii botoşăneni au reuşit să strângă mai mulţi bani decât colegii lor din judeţe mult mai dezvoltate, precum Alba, Arad, Bacău, Braşov, Bihor, Cluj, Galaţi, Iaşi, Prahova ori Suceava.
Deşi pare greu de crezut, PSD Botoşani a colectat fonduri mai mari inclusiv decât PSD Bucureşti, iar o explicaţie ar fi aceea că în calcul s-au luat doar sumele încasate strict de organizaţia social-democrată a capitalei, banii filialelor de sector fiind contabilizaţi separat.
Peste un milion de lei din suma menţionată provin din donaţii, iar restul din cotizaţii.
Fondurile colectate de social-democraţii botoşăneni în 2016 sunt de circa opt ori mai mari decât cele din 2015 şi respectiv 2017, iar explicaţia este una simplă: 2016 a fost an electoral, în timp ce 2015 şi 2017 nu. Mai puţin academic spus, membrii de partid „sar la cap” când interesul pentru dobândirea unor funcţii este mai mare şi scot mult mai greu banii din buzunar când perspectiva câştigării unor mandate de parlamentari, primari, consilieri este mai îndepărtată.
Demn de menţionat este şi faptul că, începând cu alegerile din 2016, candidaţii îşi primesc înapoi banii cheltuiţi în campanie, dacă partidul pe care îl reprezintă obţine un scor de minim 3%, iar pretendenţii la posturile de demnitari locali sau naţionali dovedesc cu acte că au efectuat corect respectivele cheltuieli. Iar PSD-ul le-a făcut bine, primind înapoi toţi banii.
Oricum, situaţia financiară a PSD-iştilor este invers proporţională cu aceea a judeţului. Dacă partidul se află pe locul 5 în România ca sume de bani colectate, botoşăneni sunt în a doua jumătate a ţării în privinţa salariului.
Astfel, potrivit Comisiei Naţionale de Prognoză, la finele lui 2017 (acolo unde se opresc raportările financiare ale PSD), Botoşaniul ocupa locul 23 din România ca nivel al salariului mediu net. În realitate însă, botoşănenii o duc şi mai prost, dar clasamentul veniturilor este influenţat de ponderea marea a bugetarilor din totalul lucrătorilor.
Spre deosebire de multe alte judeţe, Botoşaniul are puţini salariaţi, dar mulţi angajaţi la stat, cărora le-au crescut considerabil veniturile începând cu 2017, influenţând astfel mediul câştigului net.
DESCARCĂ APLICAȚIA BOTOȘĂNEANUL PENTRU MOBIL
Șofer BĂUT scos din trafic de polițiști: A fost condus la spital
Redacția Botoșăneanul
Nov 15, 2024
DE ASTĂZI: Vicepreședinte nou delegat la Judecătoria Botoșani
Oana Sava
Nov 15, 2024
Vot la CJ pentru două spitale noi, Iftime: Insist foarte mult ca acest proiect să treacă
Oana Sava
Nov 15, 2024
Hai la film! PROGRAMUL săptămânii la Happy Cinema Botoșani
Redacția Botoșăneanul
Nov 15, 2024