Puhoi de lume la Florii, rugăciune emoţionantă din sute de piepturi – VIDEO & GALERIE FOTO
Credincioşii botoşăneni au participat sâmbătă în număr mare la procesiunea de Florii. Cu flori şi ramuri de salcie înmugurită în mâini, peste 500 de oameni s-au adunat la ora 15:00 la Biserica Sfinţii Voievozi.
Pensionari, tineri, invalizi, copii în căruţ, cu toţii au ţinut să ia parte la slujba care aminteşte de intrarea Mântuitorului Iisus Hristos în Ierusalim. Un sobor de aproximativ 30 de preoţi condus de părintele protopop Lucian Leonte a deschis convoiul din care au făcut parte şi câţiva militari. Înainte de plecarea din curtea amintitului lăcaş de cult s-a rostit într-un moment emoţionant „Tatăl nostru” din sute de piepturi. Oamenii au mers apoi spre Biserica Sfântul Gheorghe. Nu au intrat în curtea acesteia şi au primit în faţa locaşului de cult strigarea: „Osana! Osana! Osana! Bine este cuvântat Cel ce vine întru numele Domnului”. Oamenii s-au îndreptat apoi spre Bisericile Sfântul Spiridon şi Uspenia.
Semnificaţia sărbătorii Potrivit teologilor, pelerinajul de Florii practicat astăzi vesteşte legătura duhovnicească dintre Sâmbăta învierii lui Lazăr, urmată de Duminica Intrării Domnului în Ierusalimul pământesc, şi Sămbăta Mare a odihnei Domnului în mormânt, urmată de Duminica Învierii Domnului. Pelerinajul de Florii este, de fapt, o adeverire a biruinţei lui Hristos asupra morţii lui Lazăr şi o prevestire a biruinţei lui Hristos asupra păcatului, a morţii şi a iadului, prin Învierea Sa proprie din morţi. Pelerinajul de Florii vesteşte legătura dintre Taina Crucii şi a Învierii Domnului, dintre intrarea Domnului in Ierusalimul pământesc, ca să pătimeasca „pentru noi, oamenii, şi pentru a noastră mântuire“, şi intrarea Domnului în Ierusalimul ceresc, ca să ne daruiască nouă viaţă şi bucurie veşnică. În orice oraş sau localitate s-ar desfăşura şi oricâte opriri ar cuprinde, pelerinajul de Florii trebuie să înceapă într-o biserică şi să se încheie într-o altă biserică.