Profesorul universitar Octavian Ionescu a trecut la cele veșnice în urmă cu trei decenii. Trăiește spiritual prin ceea ce a lăsat comunității și țării, dar și prin urmașii săi, fiica sa, Marina Mureșanu Ionescu, fiind cea care a lansat două dintre cărțile sale.
Octavian Ionescu este tatăl medicului care a efectuat operația complexă prin care au fost separate siamezele din Botoșani, Lina și Gherghina. A avut împreună cu soția elvețiancă patru copii. Lucian Ionescu este profesor universitar doctor în Drept, Ilinca Barthouil Ionescu, de asemenea profesor universitar în Franţa (plecată din România în 1964, la un an după căsătoria cu Georges Barthouil), Maria Mureşanu Ionescu este profesor universitar doctor la Facultatea de Litere, Universitatea Alexandru Ioan Cuza Iaşi. Gabriel Ionescu este chirurg pediatru.
Cel din urmă este chiar medicul care, în anii 80, făcea istorie nu doar în România, ci şi în lume, realizând în Elveţia, alături de o echipă internaţională de medici, operaţia de separare a siamezelor Lina şi Gherghina Boariu, din Botoşani.
Fiica sa, Marina Mureșanu Ionescu, care este la rându-i profesor universitar a ales Aula Magna a Colegiului Național ”AT Laurian”, definind acest liceu ca fiind „piatra de temelie” în formarea tatălui.
Astăzi s-au lansat cărțile „Însemnări istorice despre satul Vorniceni din județul Dorohoi” (așa cum era în anii 1900), precum și „Amintiri din viața mea”, care este opera autobiografică a profesorului Octavian Ionescu.
*prof.univ. Marina Mureșanu Ionescu
„Octavian Ionescu a fost elev între 1913 și 1920, după care a plecat a facultate la Iași și mai târziu la Paris unde a făcut un doctorat. Dacă veți citi, cartea întreagă este foarte edificatoare și instructivă și foarte interesantă. Dar dacă veți citi doar capitolul despre Liceul Laurian veți trăi cred, atmosfera aceea în care actul învățării era sacru”,
prof.univ. Marina Mureșanu Ionescu
De altfel, evenimentul de astăzi a fost deschis de echipa de conducere a Colegiului Național ”AT Laurian”, iar Ioan Onofrei, profesor de istorie la bază și unul dintre directori, a avut unul dintre discursurile care au captivat. Liber, fără să fi fost pregătit dinainte, subiectiv pentru că a dorit să pună la locul meritat instituția pe care o conduce și pe care și-o dorește, pe lângă rolul educativ, să fie și una încărcată de cultură.
„Cartea ne introduce de obicei într-un univers nou. Voi sunteți o generație în care cartea a trecut pe locul doi datorită internetului. Pentru noi, ceilalți de aici, cartea reprezenta una dintre puținele ferestre către lume. Cartea te poate captiva și dacă te captivează, te ia din cotidianul obișnuit și te duce în alt univers. Și atunci, unii dintre noi abia așteptăm să vedem finalul, citim cărțile din curiozitate și pasiune. Și atunci o carte prezentată in memoriam este o experiență care vă poate fi utilă și vouă”,
Ioan Onofrei, director CN ATL
Partea oficială a fost cumva reprezentată la eveniment de deputatul Alexandra Huțu care a fost invitată la prezidiu pentru a ține locul Doinei Federovici.
Și a avut și un discurs rostit sub formă de provocare:
„Județul Botoșani a dat țării și lumii numeroase personalități. Și vă provoc să căutați aceste personalități pe care nu cred că le cunoașteți foarte bine, cunoașteți eventual numele cele mai vehiculate care s-au născut în județul Botoșani. Dar vă provoc să căutați în localitățile unde poate aveți rude, de la noi din județul Botoșani, să vedeți ce oameni care s-au născut acolo, au făcut și fac cinste prin moștenirea pe care au lăsat-o locaității respective și județului Botoșani”,
Alexandra Huțu, deputat PSD
George Hazgan este un artist născut în comuna Vf. Câmpului și oferit exemplu de parlamentarul Alexandra Huțu, care are aceleași origini.
De volumul „Însemnări istorice despre satul Vorniceni din județul Dorohoi”, s-a îngrijit Pr. Ioan Iordachi, din Parohia „Ziua Crucii” Botoșani care a găsit manuscrisul în arhivele Primăriei Vorniceni.
Nu a stat pe gânduri și s-a apucat să transcrie rândurile extrem de valoroase care au rămas de la Octavian Ionescu. A luat legătura cu fiica sa, Marina Mureșanu Ionescu care i-a oferit întregu-i sprijin pentru ca manuscrisul să vadă lumina tiparului și să rămână sub formă de dar, comunității pe care a iubit-o nespus.
A povestit chiar cum tatăl ei a avut cu el întreaga viață un bulgăre de pământ de la Vorniceni, pe care l-a purtat în toate țările în care s-a preumblat și a studiat.
Revenind la preotul care pe lângă misiunea de tămăduire sufletească și-a însușit și aceste demersuri intelectuale, bucuria i-a fost mare astăzi, când s-a aflat alături de fiica lui Octavian Ionescu.
„Este un eveniment foarte important și o bucurie pentru mine. Eu m-am pliat pe acest proiect, avem mai multe în derulare dar am îngrijit una din cărțile de suflet ale dlui profesor cu însemnări istorice despre satul Vorniceni din județul Dohoi, așa cum a fost pus atunci titlul. A fost o muncă destul de grea, am găsit o lucrare dactilografiată în manuscris, a trebuit să descifrez foarte multe cuvinte din cauză că erau stricate din cauza timpului, se ștersese cerneala de la mașina de scris. Astăzi este o încununare a acestei munci”,
Pr. Ioan Iordachi, din Parohia „Ziua Crucii”
Ne-a explicat Alexandrina Ioniță, directorul Casei Editoriale Demiurg din Iași:
„Ce veți găsi voi, tânăra generație în această carte și de ce vi se recomandă cu atâta căldură. Sunteți la început de drum, asta e o banalitate, dardacă veți citi acest roman frumos al vieții lui Octavian Ionescu veți găsi aici hotărârea de a reuși în viață. Veți învăța munca perseverentă clipă cu clipă, așa cum a făcut Octavian Ionescu care a ajuns să leșine pe străzile Parisului din cauza efortului intelectual. Veți regăsi aici un cod de reguli etice: asta fac, asta nu fac. Vă va fi de foarte mare folos în viață. Pentru că vă va ajuta să vă construiți pe voi înșivă”.
Ulterior, toată asistența formată din căutători de valoare culturală și elevi ai Colegiului Laurian a urmărit filmul ”Octavian Ionescu. Memento subiectiv”, o producție TVR Iași, realizator: Oana Lazăr, imagine: Relu Tabără. Ambii jurnaliști au fost prezenți la evenimentul inedit de astăzi.
În materialul video de mai jos puteți urmări discursurile celor prezenți care s-au ridicat la înălțimea așteptărilor inițiale
Primar amenințat cu moartea într-un LIVE, bărbat adus în cătușe la Botoșani: Îl omor cu mâna mea
Redacția Botoșăneanul
Dec 22, 2024
Un botoșănean care s-a pus pe afumat carne a fost la un pas să dea foc la casă
Redacția Botoșăneanul
Dec 22, 2024
Un cunoscut sportiv din Botoșani și-a anunțat RETRAGEREA: Orice aventură are un final
Redacția Botoșăneanul
Dec 22, 2024
O casă a luat foc seara trecută, pompierii chemați urgent
Redacția Botoșăneanul
Dec 22, 2024
Abonează-te pentru a fi la curent cu noutățile