Tot ce trebuie să știi despre aplicațiile web progresive (PWA), ce înseamnă, cum funcționează și multe alte informații și date statistice utile.
Atunci când ne referim la PWA, cea mai concisă definiție este “site care se comportă și arată ca o aplicație de mobil”. Așadar, rolul unei aplicații web progresive este acela de a substitui o aplicație mobilă (utilizatorul nu mai trebuie să descarce și să instaleze aplicația dintr-un magazin dedicat, așa cum sunt Google Play și App Store) și de a-i oferi utilizatorului posibilitatea accesării site-ului direct din browserul de mobil.
Concepute pentru magazinele de comerț electronic, aplicațiile web progresive și-au găsit aplicabilitatea și în alte domenii. Printre acestea se numără platformele de iGaming, precum Verde Casino, de ride-sharing, așa cum este Uber, furnizori online (Debenhams), dealeri auto (BMW) și multe altele. Grație PWA-urilor, furnizorii de servicii nu mai trebuie să lanseze aplicații dedicate anumitor sisteme de operare, ci pot folosi doar o singură aplicație.
Piața aplicațiilor web progresive urmează un trend ascendent de la lansarea primei aplicații în 2015 (concepută de Alex Russell și Frances Berriman pentru Google). Prognoza specialiștilor indică o creștere a valorii sectorului PWA-urilor până la 10.4 miliarde de dolari până în 2027. Conceptul aplicației web progresive a fost adus în discuție prima dată de către Steve Jobs în anul 2007, cu ocazia lansării primul smartphone iPhone.
Acesta își dorea crearea unor aplicații pentru mobil, dar care să se bazeze pe tehnologii web standard. Mergând pe firul istoric se poate spune că ideea PWA-urilor rezidă în tehnologiile lansate după anul 2000, așa cum sunt XMLHTTPRequest și AJAX (2005). Tehnologia XMLHTTPRequest permite obținerea de informații de pe o pagină URL fără apăsarea butonului “Refresh”.
AJAX îi oferea utilizatorului posibilitatea de a expedia și primi informații (date) către și de la un server fără ca pagina existentă să fie afectată (acțiunea se desfășura în background). În acest sens, tehnologia se baza pe suportul oferit de limbajele de programare Java Script, CSS, XML și HTML. Principalul avantaj al aplicațiilor web progresive este descărcarea în mod progresiv a conținutului fără ca experiența utilizatorului să fie afectată în vreun fel.
Modul de funcționare al unei PWA este similar modalității de rulare a unui videoclip pe Youtube. Un alt avantaj prezentat de aplicațiile web progresive este reprezentat de faptul că pot funcționa offline și oferă posibilitatea accesării rapide prin apăsarea unei pictograme de pe ecranul de start întocmai ca o aplicație standard.
Principala diferență dintre o PWA și o aplicație standard este dată de faptul că aplicația web progresivă nu este codată pentru un anumit sistem de operare, așa cum se întâmplă în cazul unei aplicații standard. De asemenea, PWA nu trebuie descărcată dintr-un magazin cu aplicații (App Store pentru iOS și Google Play pentru Android), ci poate fi accesată direct dintr-un browser. În comparație cu aplicațiile standard, PWA-urile nu ocupă atât de mult spațiu de stocare pe dispozitiv.
Totodată, spre deosebire de aplicațiile standard, PWA-urile pot fi accesate de multiple sisteme de operare (de exemplu, un utilizator de Windows Mobile nu poate folosi o aplicație iOS a unui cazinou online, dar poate accesa fără probleme PWA a acestuia, direct dintr-un browser mobil). Desigur, în situația în care aplicația web progresivă nu este optimizată în mod corespunzător, experiența utilizatorului va avea de suferit (ceea ce nu se întâmplă în cazul unei aplicații dedicate).
Fiecare tip de aplicație prezintă beneficii și dezavantaje, ceea ce face mult mai simplă alegerea utilizatorului. Aplicațiile dedicate vin cu o serie de avantaje certe, așa cum sunt:
● Nivelul de interacțiune cu alte aplicații dedicate;
● Multiple instrumente “de suport” oferite de dezvoltatorul aplicației;
● Simplitatea procesului de achiziții direct din aplicație;
● Vizibilitatea în cadrul magazinului de aplicații;
● Nivel de securitate ridicat (autentificare cu doi pași);
● Eficiență la nivel de consum al bateriei (aplicațiile dedicate sunt “scrise și codate” pentru hardware-ul specificat).
Desigur, pe lista de dezavantaje se numără costurile de creare a aplicației, necesitatea asigurării unei mentenanțe continue și faptul că o aplicație dedicată nu este compatibilă cu alte platforme.
De partea cealaltă, PWA-urile oferă o experiență excelență utilizatorului, care va folosi aceeași interfață atât în browser, cât și în aplicație. Viteza de încărcare este mult mai rapidă în comparație cu cea a unei aplicații dedicate, iar costurile legate de dezvoltarea aplicației sunt mult mai scăzute. În plus, aplicațiile web progresive sunt mult mai vizibile online, ceea ce ajută la creșterea rapidă a traficului în comparație cu aplicațiile standard.
Platformele de comerț online au părerile împărțite în ceea ce privește PWA-urile, 8% dintre aceștia deja folosindu-le, iar 9% aflându-se în faza de implementare. În timp ce 30% dintre aceștia nu au luat în calcul ideea PWA-urilor, 28% încă o evaluează. Și, având în vedere, popularitatea în creștere a conceptului “multi-platformă”, cu siguranță că, în viitor, ponderea aplicațiilor web progresive va crește.
(P) Tot ce trebuie să știi despre centralele termice pe lemne - avantaje, alegere, beneficii
Redacția Botoșăneanul
Oct 29, 2024
(P) Strategii de marketing personal pentru modelele de videochat
Redacția Botoșăneanul
Oct 29, 2024
Laborator de la „Mavromati” lovit de ghinion, concurs ratat pentru încă un post
Oana Sava
Oct 29, 2024
Redacția Botoșăneanul
Oct 29, 2024