Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a reconfirmat marți seară că distribuirea de pastile cu iodură de potasiu se face preventiv.
Totodată, ministrul spune că nu știe nimic în ceea ce priveşte posibilitatea unui incident care să afecteze populaţia României.
„Aş vrea să fim foarte sinceri şi să nu generăm îngrijorări nefondate. Nu ştim nimic în ceea ce priveşte posibilitatea unui incident care să afecteze populaţia României şi cred că e foarte greu să existe o persoană să afirme că ştie că un astfel de lucru se poate întâmpla. Pe de altă parte, totuşi noi suntem oameni responsabili şi trebuie să asigurăm cea mai bună protecţie posibilă cetăţenilor români. Nu este vorba de niciun fel de situaţie care în acest moment să pună problema unui incident care să ducă la apariţia unor radiaţii crescute pe teritoriul României, dar în mod evident, odată cu apariţia conflictului din Ucraina şi cu diverse informaţii legate de siguranţa centralelor nucleare din Ucraina, luptele care se dădeau în apropierea acestor centrale, lumea, în mod evident, s-a îngrijorat şi au încercat să-şi procure produse pe bază de iod neştiind de foarte multe ori de ce sunt necesare sau când sunt necesare”, a explicat Alexandru Rafila la TVR.
Ministrul a subliniat că nu există „niciun fel de informaţie că s-ar putea întâmpla ceva în viitorul apropiat”, dar acest lucru nu exclude măsurile de precauţie, scrie news.ro.
Rafila a amintit de incidentul nuclear din 1986 de la centrala de la Cernobîl, din Ucraina, când „a existat o perioadă de opacitate”, iar timp de zile întregi incidentul nu a fost adus la cunoştinţa publicului.
Medicul a explicat că o eventuală acumulare de iod radioactiv la persoanele tinere, cu vârste sub 40 de ani, poate duce la afecţiuni la nivelul glandei tiroide.
El a reamintit că românii vor fi instruiţi, printr-o campanie publică de informare, privind situaţiile în care trebuie administrat iodul.
„Primeşti pastile cu iod pe care nu le iei decât dacă există un anunţ explicit al autorităţilor în acest sens, iar lucrul ăsta trebuie făcut într-un interval de opt ore, de obicei, de la anunţ. Noi nu vrem să fim neapărat promotorii unei campanii care să implice diverse personaje care să convingă lumea, noi nu trebuie să-i convingem de nimic. Pur şi simplu este vorba despre informaţii care vor fi difuzate, aici nu este pro ceva, este doar o campanie de informare, nu facem pledoarie pentru cineva să folosească pastile cu iod, dimpotrivă facem pledoarie să nu le folosească decât într-o situaţie care ar putea să apară şi care sperăm să nu afecteze vreodată ţara noastră, dar asta nu înseamnă că nu trebuie să-ţi faci treaba, să iei o măsură preventivă”, a mai spus medicul.
CE a scris presa rusă despre victoria lui Călin Georgescu în turul I al alegerilor prezidențiale
Redacția Botoșăneanul
Nov 25, 2024
Adolescenți prinși de jandarmi după ce au furat trei geci dintr-un club din Botoșani
Redacția Botoșăneanul
Nov 25, 2024
Botoșănean care mergea pe contrasens, urmărit de polițiști în trafic: CE s-a descoperit după control
Redacția Botoșăneanul
Nov 25, 2024
ACUM: Trei candidați marca AUR pentru Parlament, în direct la ”Botoșăneanul TV” – VIDEO
Sergiu Bălășcău
Nov 25, 2024
Redacția Botoșăneanul
Nov 25, 2024