Testarea persoanelor refugiate din Ucraina va fi o prioritate, pentru a nu favoriza în niciun fel transmiterea infecţiei, a spus ministrul Sănătății.
În același timp, autorităţile trebuie să iniţieze demersurile legislative astfel încât aceste persoane să fie exceptate de la măsura carantinării şi a completării formularului electronic, a declarat, joi, ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila.
Rafila spune că a avut deja o întâlnire cu reprezentanţii direcţiilor de sănătate publică şi cu prefecţii judeţelor care se găsesc în zona de graniţă.
„Am avut după întâlnirea de dimineaţă, cea organizată de prim-ministrul Ciucă, o discuţie cu reprezentanţii direcţiilor de sănătate publică şi cu prefecţii judeţelor care se găsesc în zona de graniţă a Ucrainei, în judeţele care se învecinează cu această regiune, pentru că un eventual val de refugiaţi trebuie să găsească şi un răspuns din punct de vedere al asigurării condiţiilor de asistenţă medicală, pe de o parte, şi pe de altă parte din punct de vedere al sănătăţii publice, pentru că vin dintr-o ţară unde sunt diverse probleme.
Trebuie să găsim o soluţie, să-i testăm, să-i vaccinăm, dacă este cazul, Şi, bineînţeles, trebuie să iniţiem şi demersurile legislative care să excepteze această categorie de persoane de la măsurile legate de carantină şi de completarea acelui formular electronic. (...) Trebuie să le oferim cazare, pe de o parte, iar pe de altă parte trebuie să le oferim condiţii de acces la servicii de sănătate, nu numai de urgenţă pentru că pot să aibă şi alte patologii care necesită consulturi, medicaţie etc. Ori, lucrul acesta a trebuit organizat. Au participat şi reprezentanţii Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate, deci am făcut un soi de parcurs, astfel încât în zilele următoare să putem să operaţionalizăm complet acest sistem”,
Alexandru Rafila, ministrul Sănătății
Ministrul Sănătăţii a subliniat că există suficiente teste rapide ce vor fi trimise în teritoriu, pentru refugiaţi, deoarece lucrurile trebuie ţinute sub control.
"Există suficiente teste rapide la nivelul Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă şi le vom trimite rapid în teritoriu. Iar testarea acestor persoane va fi prioritară şi e normal să fie aşa, astfel încât să nu favorizăm în niciun fel transmiterea infecţiei cu noul coronavirus. Lucrurile trebuie ţinute sub control şi din acest punct de vedere",
a subliniat Rafila.
El a precizat că există o inventariere a capacităţii de cazare din zona limitrofă sau din zona apropiată şi se vor organiza, inclusiv de Ministerul Administraţiei şi Internelor, facilităţi care să poată să cazeze aceste persoane din Ucraina.
De asemenea, sunt şi facilităţi hoteliere care au fost deja inventariate atunci când a fost vorba despre carantinarea unui număr mare de persoane, în prima parte a pandemiei.
Judeţele implicate în această acţiune sunt Satu Mare, Maramureş, Suceava, Botoşani, Iaşi, Galaţi, Vaslui şi Tulcea.
În ceea ce priveşte resursele financiare, ministrul a afirmat că există o astfel de alocare, deoarece trebuie asigurate toate condiţiile, "inclusiv masa acestor oameni".
"Bineînţeles că lucrurile acestea sunt în dinamică. Nu trebuie să aloci resurse pe mai multe luni, dar, pe măsură ce lucrurile se întâmplă, atunci trebuie să ai pregătit şi mecanismul prin care să poată să se facă sustenabilă o asemenea activitate",
Alexandru Rafila.
DESCARCĂ APLICATIA BOTOSĂNEANUL PENTRU MOBIL:
Sergiu Bălășcău
Jan 15, 2025
CLIPUL ZILEI: Mesajul primarului Cosmin Andrei la Zilele Eminescu
Redacția Botoșăneanul
Jan 15, 2025
S-a cerut DEMISIA prefectului la protestul MAI - LIVE
Redacția Botoșăneanul
Jan 15, 2025
Abonează-te pentru a fi la curent cu noutățile