Să fii sancţionat disciplinar şi să desfiinţezi pedeapsa în instanţă. Să fii disponibilizat şi să desfiinţezi concedierea în instanţă. Să fii reangajat doar pe hîrtie după hotărîrile judecătorilor şi să fii dat iar afară. Iar toate acestea să se întîmple doar în vreo nouă luni de zile. Da, este posibil aşa ceva la Botoşani, în termoficarea condusă de PDL-istul Ion Diaconu.
Inginer mutat în subordinea unei foste muncitoare şi penalizat la salariu
Dumitru Iurea (foto stînga) are 57 de ani, lucra din 1994 în termoficare, iar din 1999, indiferent de cine asigura conducerea oraşului sau a SC Termica SA, cu diversele sale denumiri de-a lungul timpului, a ocupat postul de şef al secţiei electrice – AMC (aparate de măsură şi control), ceea ce înseamnă că profesional nu prea a avut multă lume ce să-i reproşeze. Marele său „defect” pare însă să fi fost faptul că în legislatura 2000 – 2004 a fost consilier local PSD, lucru greu de digerat pentru unii PDL-işti.
Deşi nu mai era activ politic de vreo cinci ani de zile, în decembrie 2009 a început să aibă mari probleme cu Ion Diaconu, directorul de atunci al SC Termica SA, consilier judeţean şi activist de frunte al PDL. Pe 18 decembrie a fost invitat de acesta în biroul său, unde i s-a reproşat lipsa unor semnături pe procesele verbale de citire a unor contori. Se facturase greşit consumul la Serviciul de Paşapoarte din subordinea Prefecturii şi trebuiau găsiţi nişte vinovaţi. Dumitru Iurea susţine că pentru respectivele documente nu exista loc de semnătură pentru el şi că traseul de circulaţie al hîrtiilor nu îl includeau, însă în ciuda acestui lucru Diaconu i-a cerut demisia. A refuzat să facă acest lucru, a fost băgat în comisia de disciplină, însă înainte ca aceasta să ia o decizie, a fost lăsat fără post. Oficial s-a invocat adoptarea unei noi organigrame, care fusese aprobată doar cu o zi înainte şi potrivit căreia postul său s-a desfiinţat, aşa că a fost trimis la laboratorul de verificări contori în subordinea unei foste muncitoare, cu un salariu aproape în jumătate faţă de cel pe care îl avea pe funcţia anterioară. Aceasta în condiţiile în care este inginer electroenergetic. A solicitat organigrama, însă i s-a dat abia pe 14 martie, pierzînd astfel perioada în care putea să o conteste. Şefii Termica nu s-au mulţumit însă doar cu atît. La mai puţin de trei săptămîni după ce l-au mutat pe alt post, scăzîndu-i astfel salariu aproape la jumătate, i-au mai aplicat şi o sancţiune disciplinară de 10% pentru o lună.
Disponibilizare desfiinţată de instanţă
Dumitru Iurea a contestat în instanţă pedeapsa aplicată şi a cîştigat procesul. Termica nici măcar nu a formulat recurs, recunoscîndu-şi practic greşeala. Aceasta nu a contat cîtuşi de puţin pentru reprezentanţii societăţii şi în primăvara îl disponibilizează. Inginerul a deschis un proces pe care l-a şi cîştigat foarte repede, instanţa obligînd societatea de termoficare să îl reangajeze. Din acest moment lucrurile capătă nuanţe halucinante. Pe 10 august Dumitru Iurea, care primise hotărîrea Tribunalului Botoşani, se deplasează la sediul Termica pentru a discuta procedura de reîncadrare. Discută cu Florin Sandu, noul director general al societăţii şi cu Constantin Nechita, şeful serviciului de resurse umane, însă ambii îi spun că la ei nu a ajuns hotărîrea instanţei.
Incredibil este că, după ce au susţinut că nu deţin hîrtia, a doua zi Termica, printr-o
adresă semnată chiar de Florin Sandu şi Constantin Nechita (foto mijloc), îl înştiinţează pe inginerul Iurea că
„aveaţi dreptul de a vă prezenta la societate în vederea reintegrării. Avînd în vedere că pînă la aceasta dată nu aţi uzat de acest drept (nu trecuse decît o zi de cînd Dumitru Iurea fusese la unitate tocmai pentru a se interesa de reangajare – n.r.) vă punem în vedere că imediat după primirea acestei notificări să vă prezentaţi la sediul societăţii”, în caz contrar conducerea considerînd că renunţă la acest drept.
„Sînt camere video de înregistrare la societate, sînt oameni care m-au văzut că am intrat şi am ieşit de acolo... Din acel moment am solicitat ca orice relaţie cu Termica să se poarte în scris”, ne-a declarat
Dumitru Iurea. Mai mult, i se solicită şi să înapoieze cei 13.758 de lei primiţi cu titlu de indemnizaţie de concediere, deşi nicăieri în hotărîrea Tribunalului Botoşani nu scrie că trebuie să restituie aceşti bani. Aceasta în condiţiile în care Termica a fost obligată de instanţă să îi achite cheltuielile de judecată de circa 1.000 de lei, lucru pe care nu l-a făcut.
Dat afară a doua oară în nouă luni
Pe 16 august noul şef al Termica anulează decizia de concediere şi dispune reangajarea fostului consilier în cadrul laboratorului de verificări metrologice. Dumitru Iurea se interesează la firmă dacă i s-a creat un post pe care să se reintegreze şi află cu stupefacţie că, de fapt, acesta nu există şi ca atare, nu are la ce serviciu să revină. Conducerea SC Termica SA consideră însă că acesta refuză să muncească şi îl bagă iarăşi în comisia de cercetare disciplinară.
„Eu am aflat de prin tîrg că ei mă pontează în continuare nemotivat”, ne-a spus
Dumitru Iurea. La aproape trei săptămîni de la întrunirea comisiei este disponibilizat pentru a doua oară pentru că nu s-a prezentat la serviciu, dar şi pentru că ar fi făcut o cerere prin care ar fi dorit doar plata drepturilor băneşti. Culmea este că tocmai cei de la Termica i-au spus să facă o astfel de solicitare.
„Mi-au spus că documentul cu banii are un traseu diferit şi că e bine să fac o solicitare separată pentru cheltuielile de judecată”, a mai afirmat
Dumitru Iurea. În acest fel pe 22 septembrie acesta a rămas din nou fără serviciu, fiind iarăşi concediat, deşi, practic, nici măcar nu a fost reîncadrat a doua oară. A deschis un nou proces şi pe 25 ianuarie are termen de judecată.
Alţi şefi daţi afară sau trecuţi pe posturi neînsemnate
Dumitru Iurea nu este însă singurul caz de acest gen de la SC Termica SA. Lucruri similare chiar pînă la un moment dat i s-au întîmplat şi lui Vasile Hlihor.
Acesta era chiar adjunctul lui Iurea şi, iarăşi teribilă coincidenţă, membru PSD, la un moment dat fiind chiar director adjunct la Termica. Acestuia i s-a cerut demisia concomitent cu Dumitru Iurea, a fost lăsat fără post odată cu acesta, a fost sancţionat disciplinar cu 10% la fel ca fostul consilier municipal. Şi Hlihor a cîştigat procesul cu sancţiunea, însă spre deosebire de fostul coleg a reuşit să rămînă angajat al SC Termica SA. Un alt fost şef dat afară după preluarea frîielor termoficării de către Ion Diaconu este
Vasile Costiuc (foto stînga). Acesta a fost găsit vinovat pentru avaria de iarna trecută care putea avea consecinţe tragice. Şefii Termica nu s-au mulţumit doar cu disponibilizarea acestuia şi au concediat-o şi pe Artemiza Costiuc, soţia fostului director adjunct al Termica. Printre victimile conducerii Termica se află şi consilierul local Nicolina Chirilă, lăsată la rîndul său fără funcţia de director tot pe vremea mandatului „portocaliului” Ion Diaconu.
Diaconu e ironic…
Acesta pare să nu aibă mustrări de conştiinţă după ce a trecut pe „linie moartă” sau chiar a lăsat fără loc de muncă atîţia oameni cu experienţă în termoficare.
Mai mult, întrebat despre disponibilizarea lui Dumitru Iurea a dat un răspuns zeflemitor.
„Dacă a cîştigat procesul, Termica o să-l reangajeze (Termica este în lichidare – n.r.), dar să ştiţi că, de cînd a plecat dl.Iurea sociezatea funcţionează mult mai bine, am terminat anul pe profit”, a afirmat
Ion Diaconu, actualul director general al SC Modern Calor SA. Deşi atît Iurea cît şi Hlihor au cîştigat procese cu Termica, Diaconu a lăsat să se înţeleagă faptul că instanţa nu ar fi trata tocmai corect cazurile:
„aşa se judecă în România”.
… Sandu se joacă „de-a v-aţi ascunselea”
L-am contactat pentru a expune punctul de vedere al SC Termica SA şi pe actualul director. Ca şi în cazul lui Dumitru Iurea, Florin Sandu a avut însă o atitudine incredibilă. Joi în jurul orei 10:30 l-am întîlnit în Piaţa Revoluţiei.
„Nu am timp să vorbesc acum, veniţi pe la doişpe’ – unu”, ne-a spus
şeful Termica. Am făcut acest lucru, la poarta societăţii reporterului
Botoşăneanul.ro i s-a interzis însă să intre în unitate, deşi a explicat că directorul firmei i-a cerut să vină la respectiva oră. De la poartă s-a sunat la secretariat, iar de acolo s-a transmis că Florin Sandu nu este şi să îl sunăm pe telefonul mobil. Am făcut şi acest lucru, însă Sandu nu a răspuns. Am revenit peste aproxmativ o oră la Termica, însă scenariul a fost acelaşi, „nu aveţi voie să intraţi”, „secretara spune că e plecat şi să-l sunaţi pe mobil”, iar Sandu nu răspunde pe mobil.
Pîna una alta Dumitru Iurea stă acasă după două procese cîştigate, iar cînd a cerut să i se achite măcar cheltuielile de judecată i s-a spus să se înscrie la masa credală de la Termica SA.
Sergiu BĂLĂŞCĂU