Aflată în vizită de lucru la Botoșani, Raluca Turcan în calitate de ministru al Culturii a abordat mai multe teme de interes.
Iar una dintre acestea a fost privitoare la clădirile istorice care sunt neglijate și se află într-o avansată stare de degradare.
Mai ales că, pentru lucrări de reabilitare costurile sunt extrem de ridicate și sunt necesare numeroase avize.
Și la Botoșani există numeroase clădiri istorice care se năruie.
Raluca Turcan susține că problema acestora ar fi putut fi rezolvată prin fonduri atrase prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR).
,,O altă direcție este cea a investiției în patrimoniul construit. Aici, trebuie să recunosc că stăm foarte prost. Dramatic aproape. Avem obiective de patrimoniu cu o extraordinară încărcătură culturală, istorică, care sunt într-o stare de degradare teribilă. Unele găzduiesc instituții de cultură, altele sunt pur și simplu încadrate în categoria monumente istorice. Aici, în mod normal, cine a fost la cârma ministerului, în decursul timpului, nu am o vină punctuală, ar fi trebuit să privească, în special PNRR-ul ca o sursă unică de finanțare pentru obiectivele de patrimoniu. De acolo îți vin niște bani, o dată la câțiva ani, astfel încât să poți să finanțezi obiective pe care altfel statul le-ar putea finanța cu greu”,
Raluca Turcan, ministrul Culturii
La Ministerul Culturii nu există niciun proiect de investiție în patrimoniu, cu excepția unuia în care să se facă un laborator de analiză a materialelor de construcție din urma clădirilor din patrimoniu, dărâmate. „E un proiect foarte important, dar din păcate insuficient”, a continuat ministrul Culturii.
Din fondurile ministerului ar urma să fie alocate fondurile necesare pentru Muzeul de Științe al Naturii de la Dorohoi.
„Mai există o singură axă de finanțare care a fost dusă la MIPE și din nefericire, destinația nu a fost pentru promovarea patrimoniului identitar românesc. De ce? Poate că la un moment dat cineva ar trebui să răspundă. Atunci, avem două surse finanțare. Una chinuită, prin care o să reușim prin intermediul Institutului Național al Patrimoniului și anume, Programul Național de Restaurare prin care o să atribuim lucrările și pentru începerea refacerii muzeului de la Dorohoi. Și acolo am avut un apel la sfârșitul anului pentru lucrări de primă urgență, astfel încât mici intervenții pentru evitarea degradării obiectivelor de patrimoniu să poată fi demarate. O să lansăm un nou apel pe Planul Național de Restaurare și sper, eu, în limita bugetului pe care îl avem să putem să acoperim aât căt se poate”,
Raluca Turcan, ministrul Culturii
O altă sursă de finanțare pentru clădirile de patrimoniu ar fi un acord de finanțare cu Banca Consiliului Europei.
Însă cu sumele obținute ar urma să fie modernizate obiective importante din țară, precum opera și teatrul din Cluj, biblioteca și teatrul din Craiova, precum și construirea unei opere noi la Iași.
Redacția Botoșăneanul
Nov 23, 2024
Olimpiadele școlare din 2025 s-ar putea desfășura online: Lucrările se vor corecta pe calculator
Redacția Botoșăneanul
Nov 22, 2024