Botoșăneancă la origini, Raluca Turcan a revenit în orașul natal într-o vizită de lucru ce a implicat vizite în teren dar și discuții cu oamenii din managementul instituțiilor de cultură, pentru aflarea nevoilor din comunitate.
Ministrul Culturii a avut un program destul de încărcat atât în sediul Prefecturii cât și la Primăria Botoșani unde a înmânat două distincții oferite de președintele României Teatrului Mihai Eminescu precum și Teatrului de Păpuși și Tineret Vasilache.
Înainte de asta, în sala Nicolae Iorga a Palatului Administrativ s-a întâlnit cu șefii instituțiilor de cultură aflate în subordinea Consiliului Județean dar și a Primăriei. Și, bineînțeles cu conducerea Direcției de Cultură de la Botoșani, directorul Dănuț Huțu.
Prefectul Sorin Cornilă a avut calitatea de gazdă la dezbaterea pe teme cultural artistice din județul Botoșani.
„Ne face o deosebită plăcere prezența dv. astăzi aici în Botoșani, acasă la dv. dacă-mi permiteți să spun. Cu atât mai mult cu cât știți foarte bine și dv. că ați revenit în județul personalităților României și în preajma a două zile importante pentru România, 24 ianuarie Ziua Unirii și 15 ianuarie, Zilele Eminescu și Ziua Culturii Naționale”,
Sorin Cornilă, prefectul județului Botoșani
Cuvintele din discursul prefectului despre originile sale nu și-au atins scopul întocmai pentru că de-a lungul întregii vizite, Raluca Turcan a repetat de mai multe ori: „la mine, la Sibiu” sau „acasă, la Sibiu” ori „comunitatea mea de la Sibiu de care sunt extrem de mândră”.
Și-a recunoscut însă bazele formării sale ulterioare care s-au format la Botoșani.
„Vă mărturisesc că salutându-mă cu dv. reprezentanții instituțiilor de cultură din Botoșani, fie că vorbim de Teatrul Mihai Eminescu, Teatrul Vasilache, Rapsozii Botoșaniului, am avut așa o emoție unică pentru că pe fond, uitându-mă la dv. aș putea spune că sunteți parte din formarea mea, pentru că așa cum dv. știți familia mea, știți că de mică am fost crescută și educată și cu ajutorul dv.”,
Raluca Turcan, ministrul Culturii
Felicitările rostite cu fervoare le-au primit reprezentanții Teatrului Mihai Eminescu Botoșani, care au reușit să-și desfășoare activitatea timp de aproape zece ani într-un sediu cu condiții necorespunzătoare unui act artistic de calitate și care a traversat astfel de perioadă extrem de dificilă.
În schimb, probabil că nu a primit informațiile necesare și despre activitatea Filarmonicii de Stat George Enescu, instituția de cultură de la Botoșani care de aproximativ un an și jumătate organizează concerte cu casa închisă și a reușit să-l aducă la Botoșani pe marele pianist Richard Clayderman, la a doua ediție a Festivalului Instituțiilor de Cultură care are loc în perioada estivală.
Vom reveni cu mai multe detalii din vizita ministrului Culturii efectuată astăzi la Botoșani
Se modernizează iluminatul orașului, trei firme interesate de licitație
Gabriela Erdic
Nov 28, 2024
Lovitură de teatru: S-ar fi decis renumărarea voturilor de la primul tur al alegerilor prezidențiale
Redacția Botoșăneanul
Nov 28, 2024