Autoritățile județene împreună cu directori de instituții și ONG-uri au lansat astăzi o nouă campanie de colectare a echipamentelor electrice și electronice care nu mai sunt funcționale.
Au participat Costică Macaleți, președintele Consiliului Județean, reprezentanți ai ADI Ecoproces, asociații neguvernamentale și conduceriile Agenției pentru Protecția Mediului și Gărzii de Mediu.
Printre altele s-a ridicat și problema rampelor de gunoi din municipiu care la fiecare început de săptămână sunt asfixiate de gunoi.
Iar rădăcina problemei ar fi faptul că depozitul ecologic de la Stăuceni pentru care s-au cheltuit peste 143 de milioane de lei, are LIBER în zilele de duminică.
„Știu că în acest moment are loc o negociere a tarifului cu operatorul Diasil, tarif care probabil va include și această solicitare. Pentru că aici era problema, tariful nu putea fi modificat prin contract, un an de zile. Iar în contract programul de lucru era de luni până sâmbătă, fără duminică”,
Ovidiu Aparaschivei, director ADI Ecoproces
A intervenit și Costică Macaleți, șeful instituției care a implementat proiectul privind sistemul integrat de management al deșeurilor.
Și care a predat rampa de gunoi către o societate din Suceava, în urma unei licitații.
„Problema este ușor falsă legat de deșeurile din oraș. Până sâmbătă seara rampa este deschisă. De sâmbătă la amiază pot colecta în oraș și pot să stea mașinile Urban Serv-ului încărcate până luni. Asta, încearcă să împingă vina în altă parte, că nu are program duminica. Eu nu iau apărarea Diasil-ului, a celor de la depozit, dar ce se duce în afara programului costă bani”,
Costică Macaleți, președintele CJ Botoșani
Președintele CJ a dat de înțeles, cel puțin pentru municipiul Botoșani că Urban Serv nu gestionează în mod corespunzător această problemă și nu ridică gunoiul de la ghene.
„Cu o organizare bună din partea prestatorilor de serviciu, cei care colectează gunoiul, societățile care au câștigat licitațiile, nu cred că trebuie să ajungem până acolo, de a fi o problemă de sănătate publică. Decât dacă se bolchează și nu se ridică gunoiul două, trei zile. Dar sperăm să nu ajungem aici”,
Costică Macaleți, președintele CJ Botoșani
De cealaltă parte, cu actele în față, Simion Drelciuc arată că pe perioada weekend-ului cantitatea de gunoi din oraș se dublează.
Pe data de 1 martie, adică într-o joi s-au colectat din oraș 11 tone de deșeuri. Pe 2 martie, vineri s-a ridicat cantitatea de 11,3 tone. Iar într-o zi de luni, cantitatea colectată de o mașină se ridică la 21,5 tone.
Per total într-o lună s-au colectat 436 de tone de deșeuri menajere, într-o singură mașină.
Media de deșeuri colectate în oraș este de 60 – 80 de tone în timpul săptămânii, respectiv 111 tone într-o zi de luni.
DESCARCA APLICATIA BOTOSANEANUL PENTRU MOBIL:
O mănăstire din Botoșani va fi restaurată: CÂND vor fi finalizate lucrările
Redacția Botoșăneanul
Jan 10, 2025
Mașină izbită într-un cap de pod în această dimineață
Redacția Botoșăneanul
Jan 10, 2025
Medic din Botoșani, trei metode simple pentru a slăbi după excesul de sărbători
Redacția Botoșăneanul
Jan 10, 2025
Se răcește vremea în toată țara – PROGNOZA meteo actualizată
Redacția Botoșăneanul
Jan 10, 2025
Abonează-te pentru a fi la curent cu noutățile