România ar putea primi 500.000 de refugiați ucraineni, spune Vasile Dîncu, ministrul Apărării. Aceștia vor fi găzduiți în taberele amplasate în patru județe, printre care și Botoșani.
Ministrul de interne, Lucian Bode declarase și el încă de săptămâna trecută că planul de acțiune pentru gestionarea unui flux masiv de refugiați la granița de nord a României a fost finalizat și că aceste tabere ar trebui operaționalizate în timp scurt.
Taberele ar urma să fie montate în județele Maramureș, Suceava, Botoșani și Iași.
Potrivit reprezentanților Inspectoratului pentru Situații de Urgență (ISU) Botoșani, pregătirile au început de mai bine de două săptămâni, fiind identificate și spații noi pentru amplasarea de tabere pentru refugiați.
”Suntem pregătiți de două săptămâni pentru a-i primi. În cel mult 12 ore de la primirea dispoziției oficiale putem monta corturile pentru sinistrați sau refugiați. Noi am mai utilizat și în trecut asemenea tabere, de când cu inundațiile care au lăsat pe drumuri o mulțime de oameni, așa că avem experiență în așa ceva. Punctele în care au fost montate tabere sunt verificate periodic pentru a vedea dacă sunt reutilizabile și în plus am identificat și noi spații în care să putem amplasa noi tabere, dacă va fi necesar”, au spus pentru HotNews oficialii ISU Botoșani.
De altfel, într-o localitate mică din județul Botoșani, vin tot mai mulți ucraineni care îşi stabilesc acolo domiciliul.
"Într-o singură zi am avut şapte cetăţeni ucraineni care au solicitat reşedinţă definitivă în Vârfu Câmpului. Sunt mulţi în ultima vreme. Nu ştiu câţi sunt exact, dar oricum sunt cu zecile şi cu sutele într-o săptămână. Vin şi îşi fac documentele şi se mută pe Vârfu Câmpului. Este legat de situaţia conflictuală ruso-ucraineană. Probabil îi sperie şi ei caută să plece cât mai mulţi", a afirmat, potrivit Agerpres, Maria Huţu, primarul localității.
Vârfu Câmpului este o comună care se află în partea de Nord-Vest a judeţului Botoşani, la aproximativ 30 de kilometri de Vama Siret de la frontiera româno-ucraineană.
(Foto: Facebook / Vadim Ghirda)
DESCARCĂ APLICATIA BOTOSĂNEANUL PENTRU MOBIL:
Redacția Botoșăneanul
Nov 26, 2024
Redacția Botoșăneanul
Nov 26, 2024
„Rățușca cea urâtă" din nou pe scena Teatrului „Vasilache"
Redacția Botoșăneanul
Nov 26, 2024
Studenți de la Suceava, în vizită la Penitenciarul Botoșani
Redacția Botoșăneanul
Nov 26, 2024
Doina Federovici: Împreună ducem tradițiile populare mai departe
Redacția Botoșăneanul
Nov 26, 2024