Frustrări sau eșecuri personale. Ori neputința atingerii unui anumit nivel de știință și cunoștință. Sau ignoranța. Sunt câteva dintre motivele pentru care anul acesta, subit și cu explicații puține din partea celor care ar trebui să le ofere, finanțarea pentru Revista Hyperion – Caiete botoșănene a fost sistată.
Este o publicație literară care se adresează unui public pretențios din punctul de vedere al capacităților intelectuale. Anual erau tipărite, sub egida scriitorilor români, în jur de 300 de exemplare, oferite gratuit colaboratorilor Fundației Culturale Hyperion și celor interesați.
Timp de 12 ani a fost publicată la Botoșani printr-un efort susținut al scriitorilor județului și al celor naționali. În cel de-al 13-lea an, unul cu adevărat sub semnul ghinionului, principalul finanțator, respectiv Consiliul Județean, prin Memorialul Ipotești – Centrul de Studii Mihai Eminescu, a decis sistarea finanțării costurilor necesare tipăriturii Revistei Hyperion.
Finanțarea consta de fapt într-o sumă anuală de 12.000 de lei aproximativ. Sau valoarea a două, trei salarii ale angajaților de la Memorialul Ipotești. Sau aproape un salariu obținut, într-o singură lună, de președintele Consiliului Județean.
Revista apare trimestrial, iar în ultimul număr tipărit cu finanțare de la CJ apare numele fostului președinte, Costică Macaleți. Numele succesoarei sale pe funcție, Doina Federovici, nu s-a mai regăsit printre paginile publicației, în ultima ediție a Revistei Hyperion, nemaiexistând trimiteri la sprijinul financiar oferit de CJ. A dispărut și numele directorului Memorialului Ipotești, Ala Sainenco.
*Penultimul număr
*Ultimul număr al Revistei
„Consiliul Județean și Memorialul Ipotești au scos-o de la finanțare. Nu era o sumă cine știe ce, 2.800 de lei pe trimestru, deci 11.000 – 12.000 de lei pe an. Nu ne-au mai prins în calculul de tipăritură. Motivația celor de la Ipotești a constat în faptul că la mijloc ar fi nu știu ce conflict de interese. O sesizare din partea unui coleg de la Ipotești, cum că managerul de acolo m-ar favoriza pe mine, personal. Ori ăsta nu este un motiv serios, nu putea exista așa ceva”,
Gellu Dorian, redactor-șef Revista Hyperion
Undeva prin luna ianuarie a acestui an, Fundația Culturală Hyperion a emis o adresă către Consiliul Județean Botoșani prin care s-a interesat de motivele care au dus la retragerea finanțării pentru continuarea tradiției Revistei.
Teoretic, ar fi trebuit ca în maximum 30 de zile să primească și un răspuns. În cazul de față, tăcerea chiar a fost tratată drept un răspuns.
Gellu Dorian: „Nu au transmis această informație, au ignorat-o, ceea ce am considerat noi că nu vor să mai finanțeze. Și într-adevăr, nu mai finanțează”.
Din conducerea Consiliului Județean, coordonează Memorialul Ipotești – Centrul de Studii Mihai Eminescu Cristian Nistor, noul și al doilea administrator al județului. În prezent el se află în concediu și oricum probabil că nu ar fi dat prea multe explicații având în vedere că într-o discuție anterioară arăta că oferă declarații de presă doar cu voie de la Doina Federovici.
Și Dorin Birta, unul dintre cei doi vicepreședinți, se află în concediu. Bogdan Dăscălescu, celălalt vicepreședinte, susține că știe de problema ivită anul acesta, din calitatea de membru în Consiliul de Administrație de la Memorialul Ipotești.
„Știu că au existat niște cereri, acolo sunt niște chestii de procedură. Deci efectiv am înțeles că au fost niște probleme semnalate de cei de la Contabilitate, Curtea de Conturi și de acolo au plecat problemele. Este o chestie tehnică. Au existat niște reclamații cu sponsorizarea”,
Bogdan Dăscălescu, vicepreședinte CJ Botoșani
În orice caz, Bogdan Dăscălescu a dat asigurări asupra faptului că anul acesta, cel puțin, va suporta cheltuielile pentru Revista Hyperion din banii personali, sub forma unei sponsorizări.
Conform zvonurilor, un angajat al Memorialului Ipotești ar fi reclamat modul de acordare a finanțării pentru Revista Hyperion. O finanțare care a fost se pare legală timp de 12 ani și a devenit nelegală în cel de-al 13-lea, fără să existe modificări în legislația specifică.
Mai explicită în acest sens ar fi putut fi Ala Sainenco, directorul Memorialului Ipotești, structura care oferea efectiv finanțarea. Însă cum ziua de 15 iunie a fost marcată de un program încărcat, Ala Sainenco nu a putut fi contactată telefonic.
Revista Hyperion este printre puținele publicații literare din țară care apare dinainte de 1989. ”Caiete botoșănene” a fost inițial un marsupiu al revistei Ateneu, de la Bacău, din anul 1983 până în anul 1989 fiind editate 84 de numere. Dintre poeții care au făcut parte din redacția acelor ani amintim pe Lucian valea, Dumitru Ignat, Emil Iordache, dar și colaboratori, de la Gellu Dorian, Corneliu Filip, Dumitru Țiganiuc, Ionel Bejenaru. În anul 1989, ”Caiete botoșănene” devine revista de cultură Hyperion și este tipărită la Botoșani, fiind susținută financiar din sponsorizări și donații. În anul 1993, revista este editată de Inspectoratul Județean pentru Cultură Botoșani, sub numele ”Hyperion – caiete botoșănene”.
După patru ani, în 1997, publicația intră în administrarea Fundației Culturale ”Hyperion – caiete botoșănene”, apărând cu sprijin financiar parțial de la Ministerul Culturii, parțial din sponsorizări și donații. Timp de 12 ani, revista Hyperion a apărut cu sprijin financiar de la Consiliul Județean Botoșani, după modelul multor reviste de cultură din țară. Având ca partener Memorialul Ipotești, în cuprinsul revistei a fost introdusă și o secțiune dedicată memoriei poetului, realizată de Memorialul Ipotești.Între paginile revistei care apare la Botoșani au fost publicați scriitori din țară și din străinătate, au fost prezentate creațiile artiștilor botoșăneni, au fost preluate texte de atitudine civică.
Hyperion s-a impus în spațiul revuistic național și internațional, fiind astăzi una dintre cele mai importante publicații de profil din România, apărând sub egida Uniunii Scriitorilor din România.
DESCARCĂ APLICATIA BOTOSĂNEANUL PENTRU MOBIL:
Bărbat prins sub „aburii alcoolului” după un control în trafic
Redacția Botoșăneanul
Nov 17, 2024
De la 17 grade la lapoviță și ninsoare: Ce ne așteaptă săptămâna viitoare
Redacția Botoșăneanul
Nov 17, 2024
Pericol pe șosele: Șofer prins mort de beat la volan
Redacția Botoșăneanul
Nov 17, 2024
Redacția Botoșăneanul
Nov 17, 2024