Decizia primarului Cosmin Andrei de a începe acțiunea de demolare a garajelor din municipiul Botoșani pentru a face loc parcărilor a stârnit, așa cum era și de așteptat de altfel, un val de revoltă.
În rândul celor care dețin baterii de garaje lângă Colegiul Mihai Eminescu, pentru că globalizat, la nivel de municipiu, demersul a fost primit cu entuziasm de majoritatea botoșănenilor care cu greu găsesc locuri de parcare.
Un grup care i-a reprezentat pe proprietarii de garaje din Primăverii a ajuns în audiență la Primărie și a participat la discuții cu primarul Cosmin Andrei și șeful serviciului patrimoniu, Iulius Gherase.
Oamenii au vrut să știe care este cadrul legal prin care se pot dezafecta garajele și dacă pot fi obligați să facă acest lucru. Și care ar fi logica acestui demers. Au venit cu propunerea de a fi menținute bateriile de garaje, cu condiția ca acestea să fie reabilitate, având în vedere că sunt extrem de inestetice din punct de vedere vizual.
Cei mai mulți dintre vorbitori au păstrat o decență în limbaj, însă au existat și cazuri în care supărarea a provocat derapaje de limbaj sau comportament. Și față de Primărie, dar și cu atacuri la adresa elevilor de la Colegiul Mihai Eminescu, una dintre cele mai prestigioase unități de învățământ din județ.
„Nu reprezentați interesele cetățenilor. Sunteți primar ales, nu să faceți ceea ce vreți dv. Faceți ce vor cetățenii, nu faceți ce vreți dv. Tăiați și spânzurați. Nu a votat nimeni călăul orașului Botoșani, a votat un primar mediator, să țineți cont de toți, o singură alternativă nu ne-ați dat. O să adunăm semnături inclusiv pentru demiterea dv., ca să știți”.
„În campania electorală erați popular ca o lână de oaie”
„Sunteți mai mult decât arogant, erați ca un miel în campanie, călcați în picioare tot”
„Arătați-mi un document în care este cineva de acord, trebuia să faceți o dezbatere publică, să tăiați copacii acolo și verdeața, la nivelul acesta de toxicitate și praf și să băgați acolo mașini cu muzică, cu bere, să faceți acolo pentru elevi care toată ziua stau acolo cu țigări. Fumează, fac gălăgie”
„Nu-i lumea de acord că fie muzică acolo și țigări și cutii de bere și raliuri, au tobe de eșapament să trezească lumea, să își arate fițele pe acolo elevii. Iar dv. ca să ajutați elevii aruncați niște bătrâni afară în zăpadă și în ploaie”
„Elevii nu v-au votat”
Primarul i-a ascultat pe rând după care le-a oferit, pe cât a fost posibil, răspunsuri la întrebări. Iar asta după ce și Iulius Gherase, șeful de la Serviciul Patrimoniu, a explicat că, legal, municipalitatea este proprietară pe respectivul teren, iar în contracte există prevederi de reziliere.
„Vă înțeleg supărarea. Și eu dacă aș fi în locul dv., probabil obișnuit cu un anumit stil de viață, cu varianta de a avea garaj, aș fi supărat dacă într-o perioadă scurtă mi-ar spune cineva că nu mai am acest drept. M-ați întrebat când am spus acest lucru, că voi dărâma garaje. În campania electorală am spus că voi face parcări, la punctul 2 din programul meu electoral, se numește „parcarea de la blocul tău”. Nu am spus că voi păstra garaje, am spus că voi face parcări”,
Cosmin Andrei, primar
Le-a mai explicat oamenilor că în această situație, chiar dacă iese în pierdere, concesiunea garajelor fiind cu mult mai mare față de cea a locurilor de parcare neacoperite, Primăria nu ține cont de criteriile financiare, ci de interesul tuturor cetățenilor. Și le-a repetat ceea ce le-a mai transmis și altor nemulțumiți în trecut și anume faptul că: „botoșănenii m-au votat ca să fac treabă”,
„Primăria nu este o societate comercială, nu ne interesează banii. Ne interesează interesul general și nu discutăm despre noi, așa cum ați afirmat – noi, cei de acolo, proprietari pe garaje – trebuie să discutăm despre noi, toți locuitorii municipiului Botoșani, inclusiv elevii de la Eminescu. Deci când discutăm despre noi, discutăm despre acest oraș care nu este al meu, nu este al dv. Nu suntem proprietari, nu e societate comercială să punem calculele pe primul loc. Trebuie să-i vedem și pe vecinii dv. care nu au unde să parcheze, trebuie să ne respectăm toți. Dv. nu sunteți proprietari pe acel teren care este al nostru al tuturor, trebuie să-l gestionăm așa cum putem mai bine și în acord cu realitățile pe care le trăim cu toții”,
Cosmin Andrei, primar
Discuțiile au durat în jur de oră și s-au finalizat cu amenințări din partea cetățenilor care dețin garaje, cu procese împotriva Primăriei.
Și cu semnături strânse pentru demiterea primarului.
Primarul poate fi demis doar prin referendum, urmare a cererii adresate în acest sens prefectului de locuitorii orașului, ca urmare a nesocotirii de către acesta a intereselor generale ale colectivității locale.
Organizarea referendumului trebuie să fie solicitată, în scris, de cel puţin 25% dintre locuitorii cu drept de vot înscriși în Registrul electoral, în cazul municipiului Botoșani fiind vorba de peste 25.000 de semnături necesare.
DESCARCĂ APLICATIA BOTOSĂNEANUL PENTRU MOBIL:
Aproape ultimii și la suporteri: FC Botoșani, penultimul loc din Liga 1 și la numărul de spectatori
Redacția Botoșăneanul
Dec 27, 2024
Urșii de la Comănești vin din nou în mijlocul botoșănenilor: PROGRAMUL
Redacția Botoșăneanul
Dec 27, 2024
Trei case au luat foc în ultimele ore, pompierii au intervenit urgent
Redacția Botoșăneanul
Dec 27, 2024
Redacția Botoșăneanul
Dec 27, 2024
Abonează-te pentru a fi la curent cu noutățile