Astăzi, consilierii locali au pe ordinea de zi a ședinței de Consiliu Local proiectul de hotărâre privind aprobarea rezultatului evaluării celui de-al treilea an de management din mandatul 2018-2022 al lui Mihai Sîrbu la Filarmonica ”George Enescu” Botoșani.
Mai exact, proiectul propune încetarea contractului de management întrucât rezultatul evaluării este ”nesatisfăcător” după ce Mihai Sîrbu a obținut nota 6,75. Rezultatul obținut la evaluare fiind sub 7, atrage după sine încetarea mandatului de manager înainte de termen.
Comisia de evaluare a fost formată din conf.univ.dr. Ciprian Ion, decanul Facultății de Interpretare, Compoziție și Studii Muzicale Teoretice din cadrul Universității de Arte ”George Enescu” Iași - președinte și doi membri: lect.univ.dr. Florin Luchian, de asemenea de la Universitatea de Arte ”George Enescu” Iași, și Marius Rogojinschi, reprezentant al Consiliului Local al Municipiului Botoșani, dar și director al Teatrului pentru Copii și Tineret ”Vasilache” Botoșani.
După aflarea notei, Mihai Sîrbu a formulat contestație în termenul legal, care i-a fost însă respinsă ca neîntemeiată.
Respingerea contestației nu a dus, însă, și la acceptarea rezultatului și retragerea managerului, dimpotrivă.
În sprijinul acestuia vine Asociația Managerilor de Filarmonici din România (AMFR), care înaintează către Primăria Municipiului Botoșani și, deopotrivă, Consiliului Local Botoșani, o adresă asumată de vicepreședintele acestei entități – Vlad Mateescu, vicepreședinte AMFR și manager al Filarmonicii ”Paul Constantinescu” Ploiești.
De altfel, Vlad Mateescu a fost prezent în sală în etapa interviului din cadrul evaluării managementului Filarmonicii Botoșani.
Printre cele consemnate în amintita adresă, Vlad Mateescu reproșează faptul că din comisia de evaluare nu a făcut parte niciun reprezentant al unei instituții muzicale din România, ”cu atât mai mult un manager al acesteia”. Astfel încât ”posibilitatea cunoașterii temeinice și înțelegerii corecte a modalității de realizare, manageriere și previzionare a actului artistic realizat de o instituție filarmonică să poată asigura candidatul de corectitudine și profesionalism”.
AMFR mai acuză comisia de ”comentarii tendențioase, vădit distructive și contradictorii cu misiunea și scopul cu care au fost solicitați”. Și că, din nou, comisia nu a ținut cont de realizările managerului Mihai Sîrbu la conducerea Filarmonicii Botoșani, întrucât acesta ”nu a avut probleme financiare, bugetul nu a fost depășit sau afectat, iar numărul de proiecte realizate într-un an dificil a depășit mai multe instituții de cultură din România”.
În consecință, AMFR consideră că evaluarea lui Mihai Sîrbu ”dezonorează administrația municipiului Botoșani” și amenință că demersurile pentru apărarea managerului de la Botoșani va continua ”către toate organismele competente”, pentru ca procedurile de evaluare managerială să fie realizate ”just, corect”, și ”în spiritul unui viitor cultural-artistic al acestui popor”.
Adresa AMFR este urmată de o alta, de data aceasta semnată de managerul Mihai Sîrbu, care acuză, de asemenea, ”nereguli (încălcări ale legii/abuzuri) în urma evaluării avute în data de 28 mai 2021, unde am obținut nota 6,75”.
Acesta începe prin a semnala ”încălcări ale Regulamentului-cadru de organizare și desfășurare a managementului”, arătând și către componența Comisiei de evaluare.
În fapt, Mihai Sîrbu contestă pe rând fiecare membru al comisiei, pornind chiar de la președinte.
Ciprian Ion, președintele Comisiei de evaluare, este ”profesor de compoziție la Universitatea ”George Enescu” Iași”. Florin Luchian este ”specialist angajat al corului Filarmonicii ”Moldova Iași”.
Niciunul dintre aceștia nu se ridică, dă de înțeles Mihai Sîrbu, la nivelul unui manager de filarmonică botoșăneană:
”…a fost încălcată grav legea, prin aceea că un profesor și un corist nu au cunoștințele necesare pentru a evalua activitatea unui manager”.
Nu este uitat nici celălalt membru al comisiei, Marius Rogojinschi, în calitate de reprezentant al autorității locale. În viziunea lui Mihai Sîrbu, Marius Rogojinschi este managerul Teatrului de păpuși ”Vasilache” Botoșani, instituție considerată a fi ”concurentă”.
În consecință, ”nu este etic și moral”, întrucât ”dl. Rogojinschi este manager al unei instituții de cultură «concurentă» filarmonicii”.
La final, Mihai Sîrbu solicită consilierilor locali ca, în ședința din 30 iunie 2021, să nu aprobe rezultatul evaluării, dar și să fie evaluat de o comisie ”ai căror membri să fie specialiști într-o instituție similară Filarmonicii George Enescu Botoșani”.
Primăria Botoșani răspunde adresei Asociației Managerilor de Filarmonici din România, punctând încă de la început că o contestație cu privire la modul de organizare și desfășurare a procedurii de evaluare poate fi formulată numai de managerul evaluat. Or, spun reprezentanții municipalității, ”domnul Mihai Sîrbu a uzat de acest drept și a formulat contestație în termenul legal”. Contestație care, s-a văzut, a fost respinsă ca neîntemeiată.
În plus, potrivit adresei semnată de Cosmin Andrei și de secretarul general Ioan Apostu, ”desemnarea specialiștilor din comisia de evaluare s-a făcut cu respectarea prevederilor legale”.
Mai mult, motivația care stă la baza necooptării în comisie a unui manager de Filarmonică ar fi aceea că Mihai Sîrbu deține funcția de președinte al Asociației Managerilor de Filarmonici din România, ceea ce conduce la o stare de conflict de interese.
În completarea celor de mai sus, intervenția lui Ciprian-Andrei Ion (decanul Facultății de Interpretare, Compoziție și Studii Muzicale Teoretice din cadrul Universității ”George Enescu” Iași) este una care lămurește o serie de aspecte în ceea ce privește evaluarea, însă analizează, într-o notă pe alocuri ironică, pe alocuri sarcastică, adresa transmisă de AMFR.
În calitate de președinte al Comisiei de evaluare a managerului botoșănean, Ciprian Ion atrage atenția, la rândul său, că președintele asociației care cere socoteală comisiei și consilierilor locali pentru nota insuficientă obținută de Mihai Sîrbu este nimeni altul decât… Mihai Sîrbu.
”Documentul este semnat de vicepreședinte, al cărui nume îmi scapă, realizându-se, probabil, ridicolul situației”.
Ciprian Ion semnalează că din comisia de evaluare a managerului Filarmonicii ieșene (Bujor Prelipcean), de pildă, au făcut parte persoane care deținuseră în trecut funcția de decan al facultății ieșene.
”Desigur, comparația dintre managerul Filarmonicii din Iași și domnul Mihai Sîrbu este o barbarie în sine”, a continuat Ciprian Ion.
Însă, mai spune Ciprian Ion, realizarea comisiilor doar din membrii Asociației Managerilor de Filarmonici din România...
”este deosebit de periculoasă, existând pericolul formării unui cartel cu circuit închis, în care acești conducători se evaluează unii pe alții, oferindu-și unii altora un număr nesfârșit de mandate. Nu e ilegal, e imoral”.
Despre ”priceperea actului artistic”, Ciprian Ion este și mai dur la adresa managerului botoșănean:
”Nu dorim să ne referim la calitatea actului artistic și de cercetare ce se desfășoară în Universitatea noastră, incomparabil superioare manifestărilor artistice mediocre la care filarmonica botoșăneană a ajuns”.
Sarcasmul își face loc la final, Ciprian Ion recomandându-i vicepreședintelui AMFR să angajeze o secretară ”care să nu pună în permanență virgulă între subiect și predicat”.
Este de văzut cum anume se vor situa consilierii locali față de aceste luări de poziție.
Cert este că, la Botoșani, instrumentiștii Filarmonicii ”George Enescu” speră că viitorul va fi al oamenilor dedicați instituției. Angajații vorbesc deja despre proiecte noi, îndrăznețe, despre reluarea unor acțiuni care să atragă pe scena de la Botoșani profesioniști din întreaga țară.
În anii 2012 - 2013 Filarmonica de Stat Botoșani a fost scena unui imens scandal după ce o parte a conducerii Primăriei Botoșani și a Consiliului Local a încercat să îl îndepărteze din funcție. Mihai Sîrbu a refuzat și atunci cu obstinație să facă un pas în spate și cu sprijinul consilierilor PNL - PDL de la acea dată a reușit să rămână în funcție.
Cel mai probabil, astăzi tot politic îi va fi stabilită soarta.
DESCARCĂ APLICAȚIA BOTOȘĂNEANUL PENTRU MOBIL:
Cutremur la „Apă”, s-a cerut demiterea întregului Consiliu de Administrație – VIDEO
Gabriela Erdic
Nov 19, 2024
O nouă categorie de clienți la Modern Calor: În premieră avem în municipiul Botoșani...
Oana Sava
Nov 19, 2024