Vestea că administrația unui oraș pune la cale ”sacrificarea culturii”, motivând că, în vreme de pandemie de coronavirus,”banii contribuabililor trebuie cheltuiţi şi drămuiţi cu foarte multă atenţie“, a stârnit reacții în mediile culturale din întreaga țară.
Astăzi, 27 aprilie 2020, aleșii locali din Capitala Moldovei supun la vot un proiect care, dacă va trece, s-ar putea transforma într-un precedent periculos pentru administrațiile locale. Reacțiile au venit, ieri, din partea angajaților din cultură, dar și a opiniei publice.
Concret, angajații Muzeului Național al Literaturii Române Iași cer Consiliul Județean Iași să nu sacrifice cultura ieșeană și au înaintat în acest sens un protest în care se vorbește despre un adevărat ”genocid asupra culturii”.
”Consiliul Județean Iași pregătește luni, 27 aprilie 2020, genocidul culturii ieșene. Pe ordinea de zi a ședinței ordinare din data de 27.04.2020, a Consiliul Județean Iași, figurează la art. 1, alineatul 14, Proiectul de hotărâre privind stabilirea unor măsuri organizatorice la nivelul instituțiilor publice de cultură din subordinea Consiliului Județean Iași.
Am luat cunoștință cu multă îngrijorare de poziția exprimată oficial în media, a unui grup de consilieri județeni , care au declarat: „Sacrificarea culturii în acest an e un motiv in plus pentru care banii contribuabililor trebuie cheltuiţi şi drămuiţi cu foarte multă atenţie“. Orice putere politică se impune și se justifică prin cultură. Campaniile electorale fac apel deschis la toate cutumele poporului căruia li se adresează, neîntinând niciodată aceste valori. Mai mult, evoluția istorică se întemeiază pe păstrarea, consolidarea și continuitatea acestor valori. Însăși puterea se consolidează astfel.
Ca primă soluție la fenomenul pandemiei COVID – 19, toate vocile mapamondului au spus: „Refugiul în cultură!” Muzică, lectură, arte plastice, expoziții muzeale, tururi geografice, filme. Așadar, orice criză majoră își găsește vindecarea în cultură. Conștientizând boala somatică, apare evidentă și cea a identității, a conștiinței al cărei leac este cultura”,
se arată în Protestul angajaților din cultură
În urma apariției protestului, mai mulți oameni de cultură au luat atitudine. Printre ei, numeroși actori și scriitori, dar și pictori.
"Cultură" se referă la a cultiva și a te hrăni cu ce obții. Deci fără CULTURĂ nu putem trăi!”,
Viorica Vatamanu, actriță
”Mă tem că „modelul” va fi preluat și de alte orașe. Mari, mici, nu contează. Se sacrifică exact ceea ce nu trebuie sacrificat”,
Valeria Manta Tăicuţu, scriitoare
”Cultura a fost una din cele mai lovite domenii de criza provocată de pandemia cu COVID 19. Cu toate acestea, chiar și fugărită pe internet, a continuat să fie alături de publicul său și să-i sprijine moralul în aceste vremuri de cumplită izolare. Toate instituțiile culturale și artistice din lume au rămas la datorie, găsind cele mai inteligente și mai ingenioase soluții de a servi publicul. Cele din Iași nu au făcut excepție și am prezentat o parte din activitățile pe care Teatrul Național și Teatrul Luceafărul, Opera, Filarmonica, Muzeul Literaturii Române, Biblioteca Județeană și multe alte instituții culturale le-au organizat online de cînd a început carantina generală. Cu toate acestea, Consiliul Județean a găsit un nou motiv „să facă economii” la cultură. Exact de asta aveau nevoie aceste instituții cînd fac toate eforturile posibile pentru a nu văduvi publicul de sprijinul pe care cultura îl aduce oamenilor în vremuri de restriște. Bravo, consilieri, cînd urmează să puneți mîna și pe pistoale?!”,
Liviu Antonesei, scriitor
”Muzica și scris/cititul au fost antidot la otrava ideologică în ceaușism. Ni se ia și cultura? Altă cale decît unire în protest nu există”,
Magda Ursache, scriitor
O reacție a venit, duminică seara, și din partea unui oficial din Ministerul Culturii.
Liviu Brătescu, Secretar de Stat în Ministerul Culturii, a criticat vehement proiectul de la Iași, în condițiile în care, spune oficialul, Guvernul a făcut eforturi pentru a susține, în această perioadă, artiștii și personalul angajat din cultură.
„În vreme ce Guvernul liberal protejează instituțiile de cultură și sprijină concret artiștii independenți, președintele CJ Iași dorește disponibilizarea în masă a angajaților din cultura publică ieșeană!“,
Liviu Brătescu, Secretar de Stat în Ministerul Culturii
Astfel, Liviu Brătescu denunță intenția președintelui Consiliului Județean Iași, Maricel Popa, de a obliga managerii instituțiilor de cultură subordonate să opereze concedieri în masă pe fondul pandemiei covid-19.
„Este un abuz înfiorător, rezultatul unei gândiri rudimentare și care arată un dispreț profund față de cultură!“,
Liviu Brătescu
Oficialul din minister face un apel către toți consilierii județeni PSD, ALDE și PMP de bună credință să nu voteze proiectul de hotărâre din ședința de CJ de 27 aprilie, care ar putea conduce la disponibilizarea în masă a angajaților din instituțiile publice de cultură.
Schimbarea regulamentelor de organizare ale instituțiilor de cultură, în sensul obligării managerilor de a întrerupe unilateral contractele de muncă ale angajaților în situații de urgență, este o măsură considerată de Secretarul de Stat pripită și periculoasă, în condițiile în care deja fondurile alocate programelor culturale au fost tăiate anterior.
„Incapacitatea liderului PSD Iași de a construi un buget echilibrat care să asigure funcționarea instituțiilor subordonate în timpul unei situații de criză, fără un fond de rezervă și fără surse externe care să acopere deficitul bugetar ca urmare a necesităților crescute ale sistemului sanitar nu trebuie să se răsfrângă tocmai asupra zonei culturale, și așa subfinanțate cronic de către Consiliul Județean. PSD atacă Guvernul liberal din care fac parte pe motivul că nu face destul pentru a-i sprijini pe români pentru a trece cu bine această criză, deși realitatea arată exact contrariul. În vreme ce partidul lui Maricel Popa a lăsat finanțele publice în haos și un deficit bugetar record făcut pe vreme de creștere economică, la Iași membrul PSD Popa se năpustește peste angajații din cultură și îi vrea disponibilizați cât mai repede. Un pesedist sadea se grăbește să instituie cele mai negre măsuri de austeritate, deși astăzi suntem în situația de a salva cât mai multe locuri de muncă și de a proteja, inclusiv prin finanțarea unui deficit bugetar uriaș, toți cetățenii țării!”,
Liviu Brătescu, Secretar de Stat în Ministerul Culturii
Mai mult, spune oficialul din Ministerul Culturii, Guvernul liberal nu a instituit la nivelul instituțiilor publice de cultură din subordinea sa măsuri de austeritate, nu s-a gândit la disponibilizări, ba, mai mult, pe timpul stării de urgență inclusiv artiștii independenți primesc în mod direct sume importante de la bugetul de stat care să le asigure traiul de zi cu zi.
Protestul angajaților din cultură poate fi citit integral aici: FĂRĂ PRECEDENT: În România a început ”sacrificarea culturii”, angajații protestează și amenință cu plângeri penale
DESCARCĂ APLICATIA BOTOSĂNEANUL PENTRU MOBIL:
Bărbat căutat pentru omor: Ar fi fost implicat într-un atac mafiot cu mitralieră
Redacția Botoșăneanul
Nov 07, 2024