Sâmbătă, 24 aprilie 2021, la Muzeul Nordului din Darabani s-a derulat atelierul de pregătire a expoziției finale „Prima Școală Sătească de Stat de la Darabani”, cu participanți de la Cluj, Iași și din localitate.
Istoricul Dorin Dobrincu, originar din Darabani, a avut misiunea de a prezenta înființarea primei școli sătești de stat în contextul învățământului din Moldova regulamentară.
Dorin Dobrincu, cercetător la Institutul de Istorie “A.D. Xenopol” Iași, a oferit date despre înființarea școlii, dar și despre proiectul de reconstrucție a clădirii.
”Clădirea Primei școli de la Darabani a rezistat aproape două secole. A fost pe rând școală, anexă a spitalului comunal/orășenesc, pentru ca în cele din urmă să devină muzeu. Am intrat prima dată în clădire în clasa I-a sau poate a II-a, într-un tur ghidat, „cu clasa”. Cred că de această vizită își mai amintesc și colegii de atunci. Mare lucru nu rețin din acea vizită. Casa era înconjurată de vegetație, în interior erau obiecte vechi, unele păreau să aibă mai puțin de-a face cu învățământul și mai mult cu locurile, toate adunate de un învățător pasionat, „domnu’ Jar”.
Vechea școală s-a degradat continuu, a fost practic abandonată și în cele din urmă s-a „autodemolat” (cândva la începutul anilor 2000). Ideea refacerii clădirii, așa cum a fost ea - mai ales că există fotografii, descrieri mai vechi, memoria localnicilor și fundația - a apărut în urmă cu câțiva ani. Punerea în practică - cu tot ce implică aceasta - a fost asumată de Asociația Nord, coordonată de frații Ștefan Teișanu și Alexandru Teioșanu, în colaborare cu alte asociații, cu autoritățile locale etc. Sunt implicați arhitecți, meșteri care stăpânesc meșteșugul construirii cu tehnici vechi, voluntari ș.a.m.d.”,
Dorin Dobrincu, istoric
Potrivit celor menționate de Dorin Dobrincu, reclădirea școlii se va face cu materialele folosite inițial: piatră din zonă pentru temelie, lemn (pentru furci/furcei, pod și dușumea, lut aplicat pe furci prin metoda „bulgăririi”, șindrilă pentru acoperiș).
”Nu termopane, nu betoane, cum din păcate s-a întâmplat la reconstruirea unor clădiri vechi din România, fie că vorbim de cetăți, de biserici și mănăstiri, de case”,
Dorin Dobrincu, istoric
În baza parteneriatului cu Asociația Nord, Societatea de Studii Istorice din România a asumat furnizarea expertizei privind învățământul la începuturile modernității în Moldova, în vederea documentării expoziției de istoriei a învățământului, care urmează să fie găzduită în clădirea reconstruită a Primei Școli.
”De la asigurarea expertizei pentru organizarea expoziției permanente s-a ajuns la ideea unei lucrări ample realizate de istorici, care să abordeze prima școală din Darabani ca parte a temei mai largi a învățământului din Moldova regulamentară. De aceea, volumul va include câteva studii realizate de specialiști în istoria educației, în istorie politică și socială, o anexă documentară cu piese din arhive, care privesc școala din Darabani, instrucțiuni din epocă, descrieri, situații, poate un studiu arheologic și un altul arhitectonic etc. Și acest volum este deocamdată în faza de șantier, însă sperăm să-l finalizăm în doi ani”,
Dorin Dobrincu, istoric
(Foto&text: Facebook / Dorin Dobrincu)
DESCARCĂ APLICATIA BOTOSĂNEANUL PENTRU MOBIL:
Sergiu Bălășcău
Jan 15, 2025
CLIPUL ZILEI: Mesajul primarului Cosmin Andrei la Zilele Eminescu
Redacția Botoșăneanul
Jan 15, 2025
S-a cerut DEMISIA prefectului la protestul MAI - LIVE
Redacția Botoșăneanul
Jan 15, 2025
Abonează-te pentru a fi la curent cu noutățile