Eforturi supraomeneşti pentru salvarea unui tânar ajuns la spital în hipotermie severă după ce, beat fiind, a căzut din căruță și a zăcut într-un șant aproape o zi.
În vârstă de 22 de ani, tânărul din satul Slobozia, județul Botoșani, este unul din pacienţii cu cea mai scăzută temperatură întregistrată la un pacient de către medicii din Unitatea de Primiri Urgenţe (UPU).
Cunoscut ca şi fervent de băuturi alcoolice, tânărul a consumat şi în ziua nefericită, la un bar din localitate, după care s-a suit în căruţă şi a vrut să se îndepte spre casă. La un moment dat, însă, pe drum, din cauza stării de ebrietate, acesta s-a dezechilibrat într-o curbă şi a căzut din căruţă, rostogolindu-se în şanţul de pe marginea drumului. A rămas acolo peste noapte, fiind găsit abia ieri dimineaţă de către săteni.
Era pur şi simplu îngheţat, oamenii sunând imediat la serviciul de urgenţă 112.
„Pacientul a fost găsit într-un şanţ, de către trecători, cu semne vitae aproape inexistente. A fost preluat de un echipaj de ambulanţă şi adus la Urgenţe, măsurând o temperatură corporală de doar 25,5 Grade Celsius. Colegii noştri au depus eforturi maxime pentru a-l stabiliza”, a precizat un medic din cadrul UPU-SMURD.
Ajuns pe mâna medicilor din UPU, bărbatul a fost întrodus într-o pătură specială, cu aer cald, care trebuie să ridice temperatura corpului cu doar un grad pe oră, pentur a nu supune organele unui șoc. Pentru că însă temperatura corpului era extrem de scăzută, cadrele medicale au recurs la mai multe metode speciale pentru încălzirea victimelor hipotermiei.
Bărbatului i-au fost aplicate perfuzii calde, acestea fiind injectate într-o venă şi având menirea de a încălzi sângele. Şi oxigenul pe care acesta îl respira cu o mască sau tub nazal încăltea căile respiratorii și contribuia la creșterea temperaturii corpului. Ca o soluţie extremă, acesta a fost supus şi la spălături interne cu apă caldă, o soluție de apă sărată caldă fiind folosită pentru a încălzi stomacul, vezica sau colonul.
Hipotermiile moderate (de la 35 la 32°C) sunt însoţite de frisoane intense (mijloc de apărare a organismului de producerea de căldură), grave (de la 32 la 26°C) şi majore (sub 26°C) însoţite de tulburări ale stării de conştienţă (chiar comă), depresie respiratorie, încetinire a frecvenţei cardiace şi de o scădere progresivă a presiunii arteriale cu diminuarea debitului cardiac.
(Sursa – Libertatea)
Prietenul lui Portariuc este noul președinte al PSD
Redacția Botoșăneanul
Nov 25, 2024
Comunicat de presă: Digitalizarea firmei Anca Farm
Redacția Botoșăneanul
Nov 25, 2024
A demisionat și Nicolae Ciucă: Am învățat lecția
Redacția Botoșăneanul
Nov 25, 2024