Inculpatul
Aruștei Gabriel Ionuț, în vârstă de 34 de ani, a fost reținut sub acuzația de comitere a infracțiunilor de constituire a unui grup infracţional organizat, contrabandă, în forma continuată și complexă, şi divulgarea de informaţii secrete de serviciu sau care nu sunt destinate publicităţii, în formă continuată și complexă.
A profitat de faptul că era polițișt și a divulgat informații confidențiale
În fapt, față de inculpatul Aruștei Gabriel Ionuț există suspiciunea rezonabilă că, fiind în exercitarea atribuţiilor de serviciu ca agent de poliţie de frontieră, a furnizat date confidenţiale privind dispunerea în teren a patrulelor poliţieneşti, omiţând intenţionat supravegherea zonei unde se desfăşura activitatea de contrabandă şi monitoriza zona adiacentă, pentru ca persoanele care preluau şi transportau coletele cu ţigări să nu fie surprinse de organele abilitate să constate fapte de contrabandă.
Din probele administrate în cauză rezultă suspiciunea rezonabilă că actele de contrabandă comise de membrii grupării aveau loc în zilele în care numitul Aruştei Gabriel Ionuţ era planificat în serviciu, fie tură de zi, fie tură de noapte, când, în funcţie de dispunerea patrulelor pentru supravegherea frontierei de stat, inculpatul discuta codat prin intermediul mesajelor de tip text doar cu numitul Neculai Dumitru, despre posibilitatea desfăşurării în siguranţă sau nu a preluării ţigărilor.
Față de inculpatul Aruștei Gabriel Ionuț există, de asemenea, suspiciunea rezonabilă că a avut și numeroase întâlniri directe cu inculpatul Neculai Dumitru (arestat în altă cauză) – care se ocupa de stabilirea detaliilor privind organizarea introducerii în țară a țigărilor de contrabandă – întâlniri în cadrul cărora polițistul de frontieră îi comunica date și informații cu caracter secret de serviciu sau având caracter nepublic.
Unul dintre infractori se ocupa cu introducerea în țară a țigărilor
Inculpatul
Bărboi Gheorghe, 46 de ani, a fost reținut pentru 24 de ore sub acuzația de săvârșire a infracţiunilor de constituire a unui grup infracţional organizat și contrabandă în forma continuată și complexă, fapte comise în concurs.
În fapt, față de inculpatul Bărboi Gheorghe există suspiciunea rezonabilă că a desfăşurat activităţi de contrabandă în cadrul grupului infracţional pe care îl coordona împreună cu inculpatul Neculai Dumitru.
Din probele administrate în cauză rezultă suspiciunea rezonabilă că inculpatul Bărboi Gheorghe se ocupa de organizarea introducerii în ţară a ţigărilor de contrabandă, folosind informațiile obținute de Neculai Dumitru de la polițistul de frontieră. Inculpatul Bărboi Gheorghe avea și rolul de a menţine legătura cu membrii segmentului ucrainean, el fiind şi cel care se deplasa în Republica Ucraina pentru a face plata coletelor de ţigări preluate.Față de inculpat există suspiciunea rezonabilă că, pentru a nu crea suspiciuni referitoare la tipicitatea desfăşurării activităţilor de contrabandă, a utilizat împreună cu membrii grupării, ca loc de depozitare a mărfurilor de contrabandă și un imobil nelocuit (proprietara fiind decedată) pe care inculpatul îl avea în administrare.
Cei trei foloseau un limbaj codat
În limbajul codat folosit de inculpatul Bărboi Gheorghe pentru a nu atrage atenția asupra activităților desfășurate, activitatea de contrabandă era denumită „discuit”, țigările de contrabandă – „făină” sau „ouă vopsite”, iar locul de unde trebuiau preluate coletele cu ţigări - „ogor”.
Inculpatul Posteucă Claudiu Ştefan, 30 de ani, a fost reținut pentru 24 de ore sub acuzația de săvârșire a infracţiunilor de sprijinire a unui grup infracţional organizat, contrabandă în forma continuată și complexă, nerespectarea regimului armelor şi muniţiilor și operaţiuni ilegale cu dispozitive sau programe informatice.
Altul supraveghea căile de comunicare
În fapt, față de inculpatul
Posteucă Claudiu Ştefan există suspiciunea rezonabilă că a îndeplinit în cadrul grupului infracțional rolul de a supraveghea căile de comunicaţie şi împrejurimile sau de a transporta ţigările de contrabandă de la locurile de depozitare către alte locaţii.
Cei trei inculpați fac parte dintr-un grup infracțional organizat creat pe raza județului Botoșani, începând cu anul 2013, specializat în introducerea ilegală pe teritoriul național și distribuirea ulterioară a țigărilor de proveniență ucraineană.Inculpații reținuți sunt în custodia Centrului de reținere şi arestare preventivă din cadrul I.P.J. Botoşani.
Procurorii D.I.I.C.O.T. – Botoșani vor cere astăzi, 12 iunie, instanței
Tribunalului Botoșani arestarea preventivă a celor trei inculpați pentru o perioadă de 30 de zile.
CITEȘTE:
Caracatiță infracțională: polițist și alți infractori anchetați pentru contrabandă și alte infracțiuni economice