Mirel Florian Coșman, unul dintre ”regii” neîncoronați ai escrocheriilor prin metoda Accidentul, condamnat la peste 16 ani de închisoare pentru înșelăciuni comise în aproape jumătate de țară, a dat din nou lovitura.
Din celula închisorii din Iași, unde se află încarcerat, a reușit să convingă o femeie să-i trimită 26.000 de lei și 1.500 de dolari. Banii ar fi trebuit să ajungă ca de obicei la ”avocatul” și ”procurorul” de la Ambasada Canadei pentru a opri ancheta penală într-un presupus accident rutier în care ar fi fost implicată fiica femeii. A fost prins de data aceasta din cauza unei ”aroganțe” făcută de unul dintre complicii săi, scrie Ziare.com
Cu un talent actoricesc nativ și cu o putere de convigere extrordinară, Coșman a reușit de-a lungul vremii să înșele nenumărate persoane care au renunțat la economiile lor pentru a-și ajuta rudele implicate chipurile în accidente.
Se spune despre acest individ că ar fi unul dintre escrocii români care a reușit să obțină cei mai mulți bani prin metoda ”Accidentul”, dar totodată reușind să adune și cel mai mare număr de ani de pușcărie pentru astfel de fapte, prin sentințe date de judecătorii din Craiova, Drobeta-Turnu Severin, Bacău, Iași, Suceava, Botoșani și mai nou Galați.
Ultima lovitură cunoscută dată de Coșman a avut loc aprilie 2018, perioadă în care bărbatul se afla încarcerat la penitenciarul din Iași. Din celula sa, unde deținea ilegal un telefon mobil și mai multe cartele PrePay, a apelat o femeie pe care a reușt să o determine în doar câteva minute să-i trimită 26.000 de lei și 1.500 de dolari pentru a despăgubi victima unui accident comis de fiica ei.
Cât a durat convorbirea telefonică, doar câteva minute, Coșman a reușit să interpreteze trei roluri, schimbându-și vocea în funcție de cerințe: fiica bătrânei, procuror și avocat. Femeia s-a supus ordinelor, a pus banii în două plicuri și i-a predat ”procurorului” care a apărut ca din senin la ușa apartamentului ei.
”Procurorul” era în realitate complicele din libertate al lui Coșman, escrocul care făcea grămezi de bani chiar și aflat în închisoare.
În timp, astfel de întâmplări au devenit banale în România, oamenii au înțeles să fie mai precauți, însă nici escrocii nu s-au lăsat mai prejos, adaptând scenariile la cerințele vremurilor.
Puțini sunt cei care știu cât de complicat este să prinzi un astfel de escroc. Chiar dacă polițiștii știu cine este făptașul, pentru a-l incrimina este nevoie de probe care să reziste în fața instanței de judecată.
În cazul lui Coșman, anchetatorii au verificat numărul de telefon de la care a fost apelată victima. A fost luat desfășurătorul convorbirilor efectuate de la respectivul număr, și au stabilit că la ora la care femeia a fost apelată, cartela telefonică a fost folosită din zona penitenicarului Iași.
S-a dispus apoi percheziție în celulele deținuților, iar într-una dintre camerele de detenție (E7-16) a fost găsit un telefon mobil și cartel PrePay. Una dintre aceste cartele avea alocat numărul care o sunase pe bătrână. Problema a fost că niciunul dintre deținuți nu a recunoscut că telefonul îi aparține. Proprietarul aparatului a fost stabilit însă printr-un alt ”artificiu” al anchetatorilor. Polițiștii au cerut la Centrul de Arest Preventiv lista cu bunurile pe care condamnații le-au avut la ei în ziua în care au fost introduși în arrest. Pus în fața faptului împlinit, Coșman a recunoscut că telefonul este al lui.
Urma apoi să se stabilească numele ”procurorului”, complicele din libertate al escrocului, bărbatul care a mers la ușa victimei să ridice plicurile cu bani.
Anchetatorii au verificat din nou listingul apelurilor telefonice și al mesajelor primite de Comșman pe numărul folosit la escrocherie. Au aflat astfel că imediat după apelul către bătrână au urmat o convorbire prin SMS cu un alt număr de telefon și șapte apeluri. Au înțeles că persoana care folosea acest al doilea număr de telefon nu are cine să fie decât complicele din libertate al pușcăriașului.
Intră în anchetă Unitătea Teritoriale de Analiză a Informațiilor (UTAI), iar experții de aici au comunicat traseul exact al persoanei, obținut pe baza traficului realizat de numărul de apel verificat. Pur și simplu în acest mod a fost decoperite toate localitățile pe unde a umblat individual care folosea acest număr de telefon în zilele care au precedat și urmat momentul escrocheriei. Omul se plimbase pe traseul celulelor de telefonie mobilă aferente comunelor Ivești, Liești, Braniștea, Șendreni, apoi a staționat o perioadă în Iași. Tot urmărind traseu, polițiștii au identifiat și localitatea și adresa de domiciliu a persoanei urmărite.
Având identitatea suspectului, polițiștii au urmărit apoi sistemele de supraveghere video din zona locuinței victimei. Ulterior bărbatul a fost prins în oraș, percheziționat și reținut în vederea audierilor în cauză. Pentru că nici acesta nu-și recuoștea fapta, polițiștii au săpat și mai adânc.
Au descoperit că în data de 14 martie a avut o intervenție telefonică la o emisiune difuzată de Antena 1, în timpul căreia a folosit același telefon mobil și același număr utilizat în dialogul cu Coșman. Înregistrarea acestei emisiuni, inclusiv intervenția suspectului, fuseseră deja descărcate pe Youtube, astfel că omul nu a mai avut cum să nege.
Împreună cu complicele său aflat deja în spatele gratiilor, cei doi au fost trimiși în judecată. Au fost condamnați pe fond de Tribunalul Galați, însă în faza de apel, judecătorii au decis că este nevoie de reluarea procesului pe fondul cauzei.
Aplauze intense în sediul PSD, Doina Federovici vrea victoria și pe județul Botoșani – VIDEO
Gabriela Erdic
Nov 24, 2024
Primele exit poll-uri: Bătaie între Lasconi și Călin Georgescu pentru turul II
Redacția Botoșăneanul
Nov 24, 2024
ACUM: Atmosferă de așteptare în sediul PSD, se așteaptă primele exit-poll-uri – LIVE
Gabriela Erdic
Nov 24, 2024
Angajat al unui local public din Botoșani AMENDAT de polițiști în ziua votului
Redacția Botoșăneanul
Nov 24, 2024