Senatul a adoptat, în calitate de for decizional, un proiect de modificare a Codului Rutier, cu privire la şoferii care rămân fără permisele de conducere şi modalităţile de recuperare a acestora.
Proiectul de lege a fost adoptat de Senat şi a fost transmis spre promulgare preşedintelui Klaus Iohannis. Legea va intra în vigoare abia după ce preşedintele o va promulga şi după ce va fi publicată în Monitorul Oficial.
Noile reguli se referă la perioadele de suspendare a permisului de conducere, care pot fi majorate sau reduse, în funcţie de anumite condiţii.
"În cazul în care şoferul de autovehicul, tractor agricol sau forestier ori tramvai încalcă legea după restituirea permisului într-o perioadă de două luni, perioada de suspendare se majorează cu 30 de zile", se arată în proiectul de modificare a Codului Rutier.
Noi reguli pentru redobândirea permisului de conducere
De asemenea, perioada de suspendare poate fi redusă la cererea şoferului dacă acesta a luat testul de verificare teoretică (redobândire) sau a obţinut permisul cu cel puţin un an înainte de săvârşirea faptei.
"Perioada se poate reduce la 30 de zile dacă:
- dacă viteza pe care a depăşit-o şoferul a fost între 50 şi 70 km pe oră peste limita admisă;
- dacă a depăşit viteza cu 70 km pe oră doar o singură dată în 12 luni.
Suspendarea de 60 de zile se reduce la 45 de zile doar dacă:
- timp de 6 luni după recuperarea permisului, şoferul nu a încălcat Codul Rutier.
Şoferii nu mai au dreptul la reducerea perioadei de suspendare a permisului dacă:
- a acumulat cel puţin 15 puncte în următoarele 12 luni de la data expirării ultimei suspendări;
- a fost implicat într-un accident de circulaţie din care au rezultat doar pagube materiale, iar la alcooltest se dovedeşte că şoferul era băut;
- dacă forţează trecerea peste calea ferată în timp ce bariera este în funcţiune", se mai arată în noul Cod Rutier.
O altă modificare importantă se referă la adunarea perioadelor de suspendare.Spre exemplu, dacă şoferul are mai multe abateri constatate pe un singur proces-verbal, perioada de suspendare a permisului se adună pentru fiecare faptă, dar fără să depăşească 90 de zile.
Acelaşi lucru se va întâmpla şi pentru şoferii care rămân fără permis şi conduc cu dovadă, relatează Observator. Dacă în perioada în care conduc cu dovada, şoferul încalcă din nou regulile şi săvârşeşte o faptă pentru care se impune suspendarea permisului, pedepsele se vor aduna.
DESCARCÃ APLICATIA BOTOSÃNEANUL PENTRU MOBIL:
O nouă categorie de clienți la Modern Calor: În premieră avem în municipiul Botoșani...
Oana Sava
Nov 19, 2024
Redacția Botoșăneanul
Nov 19, 2024
Gabriela Erdic
Nov 19, 2024
O tânără a născut acasă un băiețel, cu câteva ore înainte a fost la Maternitatea Botoșani
Oana Sava
Nov 19, 2024