În această săptămînă se împlinesc 21 de ani de la înlăturarea regimului comunist din Botoşani şi România. La ceva mai mult de două decenii de la revoluţia sau lovitura de stat de atunci, inclusiv la Botoşani nu s-a făcut lumină nu neapărat în evenimentele de atunci, ci în evoluţia unor oameni după 1989 care au avut legături strînse cu Securitatea. Cu aceste prilej Botoşăneanul.ro vă propune pe parcursul acestei săptămîni mai multe investigaţii realizate de-a lungul timpului privitoare la evenimentele din decembrie 1989 şi altele care le-au precedat.
Senator, preot, patron, ofiter in rezerva, acestia sint citiva dintre revolutionarii din Botosani. Grupati in "Asociatia Revolutionara 22 - 25 decembrie 1989", o buna parte din oamenii care au iesit in strada in urma cu 19 ani nu se pot plinge ca au facut-o degeaba.
Senatorul Gheorghe Marcu, inginer la Electrocontact inainte de revolutie, a plecat cu un grup de muncitori spre oras, impreuna cu care a patruns pe 22 decembrie in fostul sediu al Comitetului Judetean al Partidului Comunist Roman. A intrat in structurile Frontului Salvarii Nationale si, la doar citeva luni, la numai 32 de ani, a candidat pe listele FSN.
Gheorghe Marcu, revolutionar : “In calitatea aceea de revolutionar am candidat in mai 1990 pe listele FSN-lui si atunci am devenit deputat in Parlamentul Romaniei. Era, de fapt, Adunarea Constituanta de atunci. Datorita pregatirii mele profesionale, dupa aceea am ramas in comisia economica. Ulterior m-am inscris in FDSN, apoi PSD si tot asa am continuat politica de atunci” . A fost apoi director la reprezentanta Botosani a Societatii de Investitii Financiare (SIF) Moldova, calitate in care a coordonat mai multe privatizari importante din judet. In 2000 a dobindit un nou mandat de deputat, in vara anului 2008 a devenit consilier judetean, pentru ca la recentele alegeri din 30 noiembrie sa cistige un mandat de senator.
A detinut o retea de magazine in oras pe care le-a inchis dupa ce partidul din care facea parte a trecut in opozitie. Revolutionarul Gheorghe Marcu locuieste la o casa din centrul orasului si conduce un VW. Sustine ca statutul de la revolutionar nu l-a ajutat cu ceva.
Gheorghe Marcu, revolutionar :“Cinstit si clar, pina acum eu nu am beneficiat de nimic”.
Asemenea lui Gheorghe Marcu,
Vasile Halasanu a plecat cu un grup de muncitori de la Electrocontact si a patruns in Teatrul Mihai Eminescu si Palatul Administrativ.
Presedintele Asociatiei Revolutionarilor a ajuns la citeva luni dupa evenimentele din decembrie sa coordoneze avutia fostei Uniunii a Tineretului Comunist - UTC. A creat prima organizatie neguvernamentala care, in urma mai multor fuziuni, s-a transformat in Fundatia Judeteana pentru Tineret, organizatie care a mostenit patrimoniul fostului UTC. Proprietatea cea mai importanta a acestuia o reprezinta Complexul Tineretului. Este vorba de Casa Tineretului, Hotelul Tineretului, baza sportiva cu restaurantul de sub aceasta si gradina de vara. Baza este inchiriata unei societati coordonate din umbra de deputatul Catalin Buhaianu, iar restaurantul este administrat de fostul liberal Paul Oni
sa.
Vasile H
al
asanu, care este si presedinte al Fundatiei Judetene pentru Tineret, sustine ca nu este remunerat pentru aceasta functie si ca baza nu aduce un cistig deosebit. Dimpotriva, trebuie sa plateasca taxe si impozite la Primarie de 70.000 de lei anual.
Vasile Halasanu, presedinte Asociatia Revolutionara 22-25 decembrie 1989 : “Fundatia Judeteana a mostenit patrimonial fostului UTC si ceea ce pot sa va spun este ca, fata de alte judete, patrimoniul imobil a ramas, este al fundatiei, nu s-a vinde intretinut, da am reusit sa il pastram, sa ii facem reparatii , din banii pe care i-am cistigat. Deci nu am avut nici un sprijin de la stat, de nicaieri”. Desi pare incredibil, dintre membrii asociatiei face parte si un botosanean care a primit intr-o prima faza adresa oficiala de la Consiliul National pentru Studierea Arhivelor Securitatii precum ca inainte de decembrie 1989 a facut politie politica. Este vorba de medicul din Flaminzi Marius Bogdan. Ca si senatorul Liviu Cimpanu, acesta a contestat apoi decizia CNSAS si a doua oara a obtinut un alt verdict:
nu a facut politie politica.
Actorul Marius Rogojinschi, care pe 22 decembrie 1989 a ajuns pina in biroul fostei prime secretare Elena Nae, este la rindul sau revolutionar, dar nu cu toate actele in regula. Spre deosebire de cei deja mentionati, acesta nu a reusit sa isi preschimbe certificatul de revolutionar. Totusi, dupa 1989 a dobindit un mandat de consilier municipal din partea PNL in legislatura 2000 - 2004, perioada in care, dupa ce a trecut la PSD, a reusit sa devina si director al Teatrului de Papusi Vasilache din subordinea Primariei.
Marius Rogojinschi, revolutionar : “Cu certitudine zilele de atunci ne-au schimbat cursurile vietii. Unii au avut o intuitie mai buna de a pasi pe noul drum al democratiei, altii n-au stiut sa fructifice sansa. De fapt, poate ca nu i-a interesat. Alegeti … »
Preotul Toader Candrea de la Biserica Uspenia din centrul vechi al Botosanilor este la rindul sau revolutionar cu certificat preschimbat. Ofiterii MApN in rezerva Bernard Chiriche
s si Marin T
auteanu, sint de asemenea membri ai Asociatiei Revolutionarilor, doar ca cel din urma nu a reusit sa isi prechimbe certificatul.
Printre revolutionari ii regasim si pe oamenii de afaceri Viorel Olaru si Adrian Ochisor. Primul dintre acestia este unul din cei trei directori al DOC Dova, firma care, printre altele, a construit dupa revolutie sediile Directiei Generale a Finantelor Publice, Directiei Judetene de Statistica, Agentiei pentru Protectia Mediului.
O parte din revolutionari sint in curs de a deveni proprietarii unui hectar de teren fara sa plateasca vreun leu pentru acesta.
Legea 341/2004 a recunostintei fata de eroii martiri si luptatorii care au contribuit la victoria revolutiei romane prevede ca luptatorii remarcati pentru fapte deosebite pot primi, printre altele, un hectar de teren in extravilan. Mai multi membri ai asociatiei, printre care omul de afaceri Adrian Ochisor, Vasile H
al
asanu, Toader Candrea, senatorul Gheorghe Marcu, au depus cerere la Consiliul Local iar acesta, in luna mai, le-au aprobat-o.
Unii revolutionari sustin insa ca terenul inca nu le- a fost dat.
Gheorghe Marcu, revolutionar : “Pina in clipa de fata nu stiu, nu am intrat in nici o posesie, nu am beneficiat” In timp ce pe lista revolutionarilor si-au facut loc diversi oameni, printre acestia nu regasim insa si citiva actori principali ai evenimentelor de atunci. Culmea, profesorul Petre Curca, unul dintre coordonatorii primelor structuri democratice infiintate la Botosani in acele zile, nu este revolutionar.
Din revolutie, in politica
O parte a revolutionarilor au facut casa buna cu politica dupa 1989.
Gheorghe Marcu a detinut de-a lungul timpului diverse functii in actualul PSD, indiferent de cum s-a numit el dupa infiintarea FSN.
In momentul actual este presedinte executiv al PSD Botosani, adica al doilea om din filiala dupa Constantin Contac.
Tot in PSD si-a gasit un loc si presedintele Asociatiei Revolutionarilor. In urma unui protocol incheiat la nivel central intre revolutionari si PSD, Vasile H
al
asanu a ocupat la un moment dat functia de vicepresedinte al organizatiei judetene. La recentele alegeri din 30 noiembrie acesta a indeplinit functia de mandatar financiar pentru campania electorala. Cu alte cuvinte, toate veniturile si cheltuielile au fost supervizate de acesta.
Medicul Marius Bogdan de la Flaminzi este
prim-vicepresedinte al PNTCD Botosani. In legislatura 2000 - 2004 a fost consilier judetean din partea acestei formatiuni, iar la alegerile generale din urma cu patru ani a candidat la Parlament din partea taranistilor.
Actorul Marius Rogojinschi a fost multi ani membru al PNL, fiind la un moment dat chiar presedinte al organizatiei municipale. Si cu sprijin politic a reusit sa devina dupa revolutie sef al Directiei pentru Cultura si director al Teatrului Vasilache.
HOTARAREA NR 248 din data 26 Mai 2008
HOTĂRÂRE privind atribuirea unor terenuri în proprietatea persoanelor beneficiare ale Legii nr. 341/2004, care au dobândit titlul de „Luptător pentru Victoria Revoluţiei din Decembrie 1989 – Luptător remarcat prin Fapte Deosebite”
CONSILIUL LOCAL AL MUNICIPIULUI BOTOŞANI,
analizând propunerea domnului viceprimar Florin Ioan Ghiorghiţă, desemnat să exercite atribuţiile Primarului prin Dispoziţia nr. 20203/2008, privind atribuirea unor terenuri în proprietatea persoanelor beneficiare ale Legii nr. 341/2004, care au dobândit titlul de „Luptător pentru Victoria Revoluţiei din Decembrie 1989 – Luptător remarcat prin Fapte Deosebite”, precum şi propunerile formulate în cursul dezbaterii proiectului de hotărâre,
văzând raportul de specialitate al Biroului cadastru, fond funciar, precum şi raportul de avizare al comisiei de specialitate a Consiliului Local,
în baza prevedrilor art. 4 alin. 1 lit b) şi art. 5 alin. 1 lit. g) din Legea nr. 341/2004 – Legea recunoştinţei faţă de eroii – martiri şi luptători care au contribuit la victoria Revoluţiei române din decembrie 1989, cu modificările şi completările ulterioare, art. 34 alin. 1 din Normele Metodologice de aplicare a Legii nr. 341/2004, aprobate prin Hotărârea Guvernului nr. 1412/2004, coroborate cu cele ale art. 52 din Legea nr. 18/1991, republicată, cu modificările şi completările ulterioare şi art. 36 alin. 9 şi art. 121 alin. 2 din Legea nr. 215/2001, republicată,
în temeiul art. 45 din Legea administraţiei publice locale nr. 215/2001, republicată, cu modificările şi completările ulterioare,
H O T Ă R Ă Ş T E :
Art. 1. (1) Aprobarea preluării suprafeţei de 17 ha teren din rezerva Comisiei locale pentru stabilirea dreptului de proprietate privată asupra terenurilor în proprietatea privată a municipiului Botoşani.
(2) Amplasamentul terenului de la alin. (1) este prevăzut în anexa la prezenta hotărâre.
Art. 2 (1) Aprobarea atribuirii în proprietatea persoanelor beneficiare ale Legii nr. 341/2004, care au dobândit titlul de „Luptător pentru Victoria Revoluţiei din Decembrie 1989 – Luptător remarcat prin Fapte Deosebite” a câte 10 000 m.p. teren, cu clauză de neînstrăinare pe timp de 10 ani, după cum urmează:
1. Gavriliuc Mitică – 10 000 m.p. teren,
2. Aioniţoaie Corneliu – Virgil - 10 000 m.p. teren,
3. Sîrghia Ştefan - 10 000 m.p. teren,
4. Ochişor Adrian - 10 000 m.p. teren,5. Dăscălescu Constantin - 10 000 m.p. teren,
6. Cojocariu Theodor - 10 000 m.p. teren,7. Apaţie Ioan - 10 000 m.p. teren.
8. Toma Vasile- 10 000 m.p. teren.
9. Hălăşanu Vasile- 10 000 m.p. teren.10. Zaharia Gheorghe- 10 000 m.p. teren.
11. Candrea Toader- 10 000 m.p. teren.
12. Avăcăriţei Gheorghe- 10 000 m.p. teren.
13. Marcu Gheorghe- 10 000 m.p. teren.14. Mihalache Romeo Constantin- 10 000 m.p. teren.
15. Ilişescu Constantin- 10 000 m.p. teren.
(2) Suprafaţa de 2 ha teren rămâne în proprietatea municipiului Botoşani, urmând a fi destinată împroprietăririi domnilor
Maxim Tudor şi Olaru Viorel, beneficiari ai Legii nr.341/2004, în cazul în care vor depune cerere.
(3) Termenul de 10 ani pentru clauza de neînstrăinare curge de la data intrării în vigoare a prezentei hotărâri, care este data comunicării către persoanelor prevăzute la alin. (1).
Art. 3. (1) Biroul cadastru, fond funciar va asigura ducerea la îndeplinire a prezentei hotărâri şi punerea în posesie a persoanelor prevăzute la art. 2 alin. 1.
(2) Prezenta hotărâre şi procesul verbal de punere în posesie constituie titlu de proprietate pentru persoanele prevăzute la art. 2 alin. 1.
Preşedinte de şedinţă,
Consilier,
Ana Manuela Zarug
Contrasemnează,
Secretar,
Ioan Apostu
Botoşani, 26 mai 2008
Nr. 248
Investigatie realizata in decembrie 2008