Botoșănenii, fie că sunt bolnavi sau nu, sună cu încredere la 112. Vorbim despre o încredere dusă uneori la extrem. Și astfel, din nefericire, medicii botoșăneni se confruntă cu tot mai multe afecțiuni închipuite ale pacienților.
În anul 2018 au fost 50.645 de solicitări prin numărul unic de urgență 112 și asta în condițiile în care Serviciul Județean de Ambulanță (SJA) Botoșani are în jur de 200 de angajați. Dintre aceștia 12 sunt medici și 84 sunt asistenți. Multe dintre toate aceste solicitări au fost nejustificate. Și asta pentru că sunt și botoșăneni care nu fac diferența dintre ambulanță și taxi.
Am stat de vorbă cu medicul Nicușor Curteanu care a atras atenția asupra faptului că oamenii ar trebui să apeleze corect la 112 și să nu uite că există și medici de familie.
„Noi suntem interesați de satisfacția pacienților, creșterea calității actului medical, de eficacitate, lucrul să fie bine făcut și eficiență în timp util. Deci scopul primordial al nostru este urgența medicală. După unele solicitări populația ne percepe corect, după alte solicitări ne dăm seama că nu ne percepe corect, iar scopul nostru este să schimbăm mentalitatea populației astfel încât colaborarea dintre noi și pacienți să fie una dintre cele mai bune. De multe ori populația este supărată când întrebăm ce are și spun „Veniți și vi-l luați că e mort”, adică ar trebui să ne spună respiră, nu respiră, este sub influența băuturilor alcoolice, dorește să meargă la spital. Așa știi ce echipaj să trimiți acolo”,
Nicușor Curteanu, purtător de cuvânt SJA.
De ce se încăpățânează totuși botoșănenii să fie transportați la spital cu ambulanța?
Pentru că sunt foarte multe mituri în care cred. Iată câteva dintre ele:
- ești preluat mai repede la Unitatea de Primiri Urgențe dacă mergi cu ambulanța;
- dacă nu ai medicul de familie în oraș trebuie să te ducă ambulanța în oraș pentru că ești asigurat;
- dacă mergi în spital ți se fac toate analizele.
Nimic mai fals, avertizează totuși medicii. Pentru că odată ajuns la UPU, pacientul ajunge în triaj și astfel este preluat în funcție de gravitatea stării de sănătate.
Zilnic medicii botoșăneni se confruntă cu fel și fel de cazuri, iar de cele mai multe ori pur și simplu nu știu cum să reacționeze.
Medicul Nicușor Curteanu ne-a prezentat câteva dintre ele.
„O persoană vedea ceva negru de la etaj. Și a insistat acea bătrână din Primăverii atât de mult să mergem. Însă de fapt fluturau doi saci negri la ghena de gunoi. Ea considera că e cineva acolo care are nevoie de ajutor, dar nu a coborât să vadă ce e. Situațiile cu chemările nejustificate sunt în mod frecvent mai ales cu cei care consumă băuturi alcoolice și care sunt abonați ai Serviciului de Ambulanță. În alte țări acești oameni care cheamă nejustificat o ambulanță plătesc, la noi legislația este permisivă în acest domeniu. Există, dar nu e funcțională. Sunt oameni cărora le place să stea pe stradă, consumă alcool și seara sună ambulanța”,
Nicușor Curteanu, purtător de cuvânt SJA.
Exemplele de inconștiență continuă cu alte situații.
Tot mai mulți botoșăneni din mediul rural apelează la ambulanță doar pentru a fi aduși în oraș și nu că ar suferi de ceva anume.
„Mai sunt cazuri când ei își programează să vină în oraș și practic ei mint. Nu are o afecțiune, dar creionează că ar avea. Dar el de fapt vine ca să fie adus cu ambulanța de la țară. El telefonic spune că nu am aer. Cum pot să-l verific? Își ascunde adevărata stare”,
Nicușor Curteanu, purtător de cuvânt SJA.
În cursul anului trecut cei mai mulți botoșăneni au apelat la Serviciul de Ambulanță pentru dureri de abdominale sau de spate.
8.000
Alți 4.000 și ceva pentru banalele dureri de cap.
„Prima dată când te doare capul apelezi la o ambulanță?”, se întreabă medicul retoric
„Așteaptă să plece medicul de familie de la program, sună după ora 3:00 și spune: dar a plecat medicul”,
SJA are 30 de ambulanțe, însă pe tură funcționează mult mai puține și unde mai pui că unele dintre ele transportă pacienți și în județul vecin.
„Practic pe o tură de 12 ore lucrează în jur de 18 ambulanțe. Sunt zile când pleacă 10 ambulanțe la Iași și am rămas fără jumătate din efectiv. În momentul când o ambulanță merge la un caz nejustificat, un alt om are într-adevăr nevoie”,
Nicușor Curteanu, purtător de cuvânt SJA.
Iar totul ține de mentalitatea oamenilor care, trebuie să recunoaștem, că este dificil de schimbat.
„Ne-am bucura dacă am putea schimba mentalitatea oamenilor, să rugăm pacienții să respecte poarta de intrare în sistemul de sănătate care este medicul de familie. Dacă ne-am ocupa doar de urgențele medicale, ar fi lucrul cel mai frumos”,
a conchis medicul botoșănean
Se va schimba această situație? Vor apela botoșănenii mai întâi la medicii de familie, se vor duce în Centrele de Permanență?
Rămâne de văzut…
DESCARCÃ APLICAȚIA BOTOȘĂNEANUL PENTRU MOBIL:
Invitație la dialog cu George Simion: Președintele AUR vine la Botoșani
Redacția Botoșăneanul
Oct 04, 2024
Prefectul își încheie săptămâna cu o revelație profesională: Nu trebuia să mă fac economist – VIDEO
Gabriela Erdic
Oct 04, 2024
Iftime a găsit la Botoșani următorul ministru al Agriculturii – VIDEO
Gabriela Erdic
Oct 04, 2024
Polițiștii din Botoșani le-au stricat ziua unor botoșăneni grăbiți
Redacția Botoșăneanul
Oct 04, 2024
Mașini RIDICATE de pe mai multe străzi din municipiul Botoșani
Redacția Botoșăneanul
Oct 04, 2024