Istoria Muzeului Județean Botoșani începe la sfârșitul anului 1955, mai precis, pe data de 23 decembrie, cand s-a semnat “actul său de naștere”. Așa se implinea una dintre dorințele locuitorilor acestui oraș, aceea de a avea un muzeu.
Mai întâi s-a numit Muzeul Raional și avea sediul pe Calea Naţională nr. 251. În cele şapte săli şi două holuri, erau amenajate expoziții ce formau secțiile de Istorie şi Știinţe naturale.
Și atunci, ca și mai târziu, bugetul alocat unei astfel de instituții era nesemnificativ; nu exista decât un singur angajat, numit responsabil de muzeu, care era și ghid și trebuia să se ocupe de toată organizarea, de procurarea de documente, obiecte cu valoare istorică și exponate cât mai interesante.
Acesta era profesorul Mircea Popescu – în fapt, primul director al muzeului.
După ce Botoșani a devenit reședință de județ (în 1968), crește interesul pentru îmbogățirea patrimoniului și, implicit, se lărgește spațiul destinat muzeului.
Din 3 decembrie 1977 își mută locația pe str. Unirii nr. 15, unde se află și în prezent, schimbându-și denumirea în Muzeul Județean de Istorie. Secția de științe ale naturii este transferată la Dorohoi.
Timpul a zburat și, în anul de grație 2016, vizitatorii care îi calcă pragul se bucură de valoroasele exponate găzduite aici.
Actualul director al instituției, dr. Aurel Melniciuc, ne relatează că ”toate secțiile muzeului sunt vizitate, pentru că își desfășoară de-a lungul anului numeroase activități, atât cu grupurile de elevi din școli, cât și cu turiștii. Muzeul de Istorie Botoșani, sediul central al Muzeului Județean, de fiecare dată a adus un număr mare de vizitatori, atât în cadrul activităților curente, cât și în perioada în care se desfășoară săptămâna Școala altfel sau Noaptea Muzeelor. Publicul botosănean începe să fie tot mai atras de activitățile atât muzeistice, cât și în aer liber.”
Dar nu este singurul muzeu căruia vizitatorii i-au călcat pragul. Tot managerul ne menționeză că: ”în mod cert, se bucură de un vădit succes și Muzeul de Etnografie, situat în Botoșani, pe B-dul Mihai Eminescu, nr. 50. Clădirea a fost renovată de curând.”
Un alt exemplu ar fi Casa Memorială George Enescu din Dorohoi, care, prin contribuția companiei Samsung, “s-a înnoit” cu gadget-uri de ultimă generație (tablete, led-uri cu touch screen, dotate cu soft). Compania mai sus amintită, împreună cu un om de afaceri care a dorit să rămână anonim, au făcut o donație de aproximativ 30.000 euro.
Instituția este finanțată de Consiliul Județean. Cota alocată pe 2016 a fost de 50.000 de lei. Alte venituri sunt obținute din închirierea de săli sau vânzarea de bilete. De exemplu, sala mare a muzeului poate fi închiriată pentru activități culturale, atât de instituții, cât și de persoane fizice, cu 50 de lei pe oră - tarif stabilit de către Consiliul Județean.
Prețul unui bilet de acces în sălile muzeului este modic: 4 lei, întreg, și 2 lei, subvenționat. Consiliul Județean vine în sprijinul copiilor, vârstnicilor, dar și al tuturor celor care vor să cunoască istoria și cultura județului Botoșani.
Muzeul Județean Botoșani cuprinde și filialele: Casa Memoriala ,,Nicolae Iorga”, Casa Memoriala “George Enescu” -Liveni, Muzeul de Stiinte ale Naturii - Dorohoi, Galeriile de Arta ,,Ștefan Luchian”.
,,Dorința fiecărei instituții de cultură nu este să încaseze bani, ci să promoveze patrimoniul pe care îl are”, dr. Aurel Melniciuc, manager Muzeul Județean Botoșani.
Alerte de viscol au fost emise în mai multe zone: Botoșani se află pe listă
Redacția Botoșăneanul
Jan 02, 2025
Cornel Șfaițer, așa cum îl vezi o singură dată pe an: în suman și… astrahan
Redacția Botoșăneanul
Jan 02, 2025
Anul 2025 vine cu mai multe zile libere
Redacția Botoșăneanul
Jan 02, 2025
Ce se întâmplă cu banii românilor la început de an. Anunțul îngrijorător făcut de BNR
Redacția Botoșăneanul
Jan 02, 2025
Când revin elevii și preșcolarii la cursuri după vacanța de iarnă: Calendarul anului școlar
Redacția Botoșăneanul
Jan 02, 2025
Abonează-te pentru a fi la curent cu noutățile