Este zi de mare sărbătoare pentru creștini. Prima sărbătoare din noul an bisericesc are loc pe 8 septembrie de Sfânta Maria Mică sau Nașterea Maicii Domnului.
Emoția acestei zile s-a resimțit probabil cel mai intens la Mănăstirea Vorona unde au ajuns sute de credincioși botoșăneni dar și din județele învecinate, Iași sau Suceava.
Zona din jurul lăcașului sfânt a devenit neîncăpătoare de la primele ore ale dimineții. Suprafețe de teren de pe care a fost recoltat porumb au fost transformate în parcări pentru sutele de autoturisme care s-au aliniat în șiruri lungi. Polițiștii și jandarmii dirijau mașinile pentru a fi evitate blocajele și astfel ziua de sărbătoare nu a fost umbrită de eventualii nervi ai șoferilor.
Zona părea să fie împărțită în două, într-o parte ceremonialul religios oficiat de Episcopul Vicar Nichifor Botoșăneanul din cadrul Mitropoliei și Bucovinei, împreună cu un sobor de preot care-l avea în frunte pe părintele protopop Petru Fercal. În cealaltă parte, pregătirile pentru „Serbările Pădurii” cu imaginile specifice ale tarabelor cu tot felul de lucruri expuse spre vânzare, bâlciul și terasele pregătite pentru mesenii care vor degusta din produsele pregătite pe grătare.
Înaintând spre intrarea pe poarta mănăstirii, de o parte și de alta a drumului se aflau comercianții cu obiecte bisericești expuse spre vânzare, de la icoane sfințite cu Maica Domnului la cruciulițe, mărgele sau brățări religioase sau tămâie și agheasmă.
Locul de milostenie a atras și numeroase persoane sărmane care apelau la mila creștinilor pentru diferite necazuri pe care le aveau, de la propria sănătate la rude bolnave care aveau nevoie de bani pentru tratament medical.
În interior, o mare de credincioși era răsfirată pe iarba din curtea Mănăstirii. Îmbrăcați în straie populare mulți dintre ei, cu copii în brațe sau lăsați să se joace pe pături. Oameni cu capul plecat într-o rugăciune tăcută sau în genunchi, atenți la slujba oficiată sus pe treptele clădirii principale.
Fețele bisericești erau proiectate pe un uriaș monitor urmărit de privirile credincioșilor care au căutat umbra, pentru reculegerea sufletească.
Curtea era tăiată de o coadă impresionantă de oameni care așteptau să treacă pe sub Icoana Făcătoare de Minuni. Unii au așteptat mai bine de o oră pentru a ajunge în zona în care se afla Icoana pentru a adresa rugi Divinității.
„Este Icoana Făcătoare de Minuni și se trece pe dedesubt. Îți pui o dorință, te rogi la Maica Sfântă. O oră avem, poate mai bine, nu m-am uitat la ceas. Se merită, pentru credință. Asta e speranța acum, la credință, altă speranță nu avem. Vine lumea că-i necăjită, fără bani, fără ajutoare și se roagă la Dumnezeu ca să facă minuni Dumnezeu, că altcineva nu face. Ei nu fac parlamentarii, ei fac pentru ei minuni, pentru noi nu face nimeni nimic. De acum Dumnezeu ne-a rămas și Maica Sfântă, poate ne-or scoate din necaz”,
Spunea o credincioasă care se afla aproape de icoană
Un alt moment plin de emoție a fost spre sfârșitul Sfintei Liturghii când sutele de glasuri au rostit una dintre cele mai importante rugăciuni ”Crezul”. Un cor de maici cu glasuri calde a întregit ceremonialul religios.
Au participat la slujba de la Mănăstirea Vorona primarul comunei Vorona, Aurel Ștefan dar și președintele Consiliului Județean, Doina Fedrovici care era însoțită de consilierul județean, Costel Pătrăuceanu.
Gata ședința de urgență de la București, Bolojan ieșire publică alături de Iftime și alți lideri
Gabriela Erdic
Dec 03, 2024
Post scos la concurs într-un liceu din Botoșani
Oana Sava
Dec 03, 2024
Două concerte de Crăciun la Filarmonică cu invitat special, soprane și tenori de renume
Oana Sava
Dec 03, 2024
ASTĂZI: Contract semnat la București de primarul Cosmin Andrei pentru asfaltarea unei străzi
Oana Sava
Dec 03, 2024
Abonează-te pentru a fi la curent cu noutățile