Reportaj
Aventură la spălătoria care-ți curăță mașina până te apucă nervii: ori interior, ori exterior că-i greu amândouă

S-a încălzit brusc, de la zăpadă am trecut repejor la ”mâneci scurte”, așa că merg și eu ca tot omul să schimb anvelopele. Și zic apoi, ”hai să o și spăl”. Gravă eroare!

Așteptare mai ceva ca la medic

 

Mă duc prima oară la recepție, băiatul de acolo mă trimite înapoi afară: ”îți face un tichet ăla care spală mașina și apoi plătești”.


Bine... Stau 5 minute, 10, 15, 20, dar nu se atinge nimeni de mașină, nici un angajat nu dă vreun semn că s-ar apuca de spălat automobilul care e parcat în hală.


Mă gândesc că n-am priceput eu ceva, așa că intru iar la recepție:


- Am parcat mașina de vreo 20 de minute în hală.
- Așa...

 

- Și n-a venit nimeni să se apuce de ea.
- Dar de cât timp stă acolo?

 

- De vreo 20 de minute, tocmai ți-am spus.
- Înseamnă că nu avem nici un om liber.

 

- Adică...?
- Păi e sâmbăta, avem mai puțini angajați la lucru.

 

- Și eu ce trebuie să fac acum, să aștept să se facă luni ca să vă vină angajații?
- Așteaptă să termine unul o mașină.

 

Ai de ales: ori interior, ori exterior, că băiatul cu freză, tatuaje și mișcări de balerină trebuie să plece

 

Mai stau vreo câteva minute, până ce vine agale, plictisit rău, un băiețaș, scoate pixul de pe ureche...

 

- Ce vrei?
- Să spăl mașina, că de aia am venit la spălătorie.

 

- Știu că vrei s-o speli, dar ce program vrei?
- Exterior și interior.

 

- Nu se poate!
- Poftim? Cum să nu se poată?

 

- Păi eu la 8 ies din tură și n-am timp decât să fac exteriorul.
- Auzi, tu îți bați joc de mine, 20 de minute nu te atingi de mașină și când să te apuci îmi spui că n-ai timp fiindcă ieși din tură?

 

- Eu nu-s vinovat cu nimic. Dacă la 8 se termină tura și așa s-a nimerit.

 

Aproape că îmi ies din fire și plec iar la recepție, unde dau peste un băiat la fel de relaxat. Doar e sâmbătă.

 

- Ce a zis, că iese din tură? Hai că mă duc eu să vorbesc cu el.

 

Adică omul deja îmi face o favoare, îmi pune o vorbă bună la salariat ca să își facă treaba pentru care este plătit. Se întoarce.


- A început cu vrăjeală, că n-are timp, că pierde cursa.
- Ce cursă, care cursă, ce treabă am eu cu microbuzele lui?

 

- Păi e de la țară, așa-s ăștia de la țară, nu poți să te înțelegi cu ei. Din oraș nu vrea nimeni să lucreze la spălătorie.
- Bine și eu ce fac?

 

- Păi îți face el exteriorul și când se schimbă tura îți face altul interiorul.
- E 8 fără 20, cred că avea timp de amândouă dacă nu lăsa mașina jumătate de oră fără să se apuce de ea.

 

- Dacă el a zis că n-are timp...

 

În fine, chiar ofticat că am pierdut deja atâta timp accept și varianta asta... de avarie. Băiatul cu pix după ureche, dotat regulamentar cu freză, tatuaje și tot ce mai trebuie, deschide în sfârșit furtunul. Are mișcări de balerină obosită. Păi el trebuie să tragă de furtun vreo 20 de minute, nu care cumva să-i rămână timp și de interior.

 

Varianta cu bon, varianta fără bon


E 17 lei exteriorul și tot 17 interiorul. Merg să plătesc și plin de nervi îi cer și bon. Îi dau 50 de lei și îmi dă 33 rest.

 

- Păi nu costă 34 de lei?
- Da, interior și exterior.

 

- Și n-ai spus că se schimbă tura și îmi faceți și interiorul?
- Da, dar tura se schimbă la 8, iar noi la 8 închidem recepția, interiorul îl plătești direct la angajatul care o să ți-l facă.

 

- Măi omule, e 8 fără 10, tu ai recepția deschisă, dacă eu vreau să-ți dau banii și pe interior, și pe exterior și tu ești aici, de ce nu iei banii și îmi dai bon?
- Noi luăm banii doar după ce prestăm serviciul.

 

Senzațional! Rămân fără glas. Bineînțeles că pe timp de noapte băieții n-au casă fiscală și nu-ți dau un bon. Pe care oricum îl cerusem de nervi.


Dar mă îndulcește repede băiatul de la recepție. A venit un angajat cu vreo zece minute mai repede la serviciu și îl roagă să îmi facă interiorul. Brunețelul mă privește drept în ochi și mă ia tare:


- Ce mașină ai?
- Contează?!


- A, nnuuu, păi să știu de care să mă apuc.

 

Hai s-o punem de-o ”discotecă”

 

Se apucă. Dă drumul la radio că doar e mașina lui taică-su, răsună spălătoria, dar măcar e faină melodia: Ed Sheeran - Shape of You.
Din recepție se aude glasul disperat al băiatului de acolo. Suna un angajat care nu mai venea la serviciu. Ăla îi închidea telefonul. Iar cel care asculta muzică la mașina mea sau, mă rog, o curăța, avea să fie singur în tura de noapte. Abia atunci realizez totuși cât de norocos sunt. Și eu fac atâtea pretenții când vreo trei autoturisme încă așteaptă să le bage cineva în seamă. Și n-are cine fiindcă angajații au ieșit din tură. Iar din cei care trebuiau să intre în tură n-a venit decît unul singur. Încep să mă simt și prost că am ”confiscat” singurul salariat disponibil după ce am făcut scandal. Așa că îi spun unui conducător auto plin de speranță că ditamai spălătoria a rămas cu un singur spălător. Bărbosul se uită la mine ca la un ciudat. Crede că am chef de poante, așa că pleacă val-vârtej la recepție.

 

Bacșișul se confiscă

 

- Ne ia și nouă cineva mașinile?
- Așteptați domnu' să o termine pe-a băiatului (n.r. - eu eram băiatul).

 

- Păi mai aveți un singur om?
- Da.

 

- Băi, și de ce nu ne spuneți? Stăm ca proștii aici și așteptăm, dar nu mai sunt spălătorii în oraș?
- Da ce voiai? Să ies cu o goarnă afară: de la 8 nu se mai spală mașini.

 

Bărbosul izbește ușa, parcă face găuri în beton când pășește și pleacă scârțâind roțile.

 

Tocmai atunci, ca o dimineață luminoasă de primăvară, îl văd pe unicul angajat aflat încă pe meterezele muncii capitaliste cum vine spre mine: ”e gata”.

 

Trăiesc clipa fericirii. Scot 20 de lei din buzunar și-i dau. Îi bagă în buzunar: ”mulțumesc”. Nici n-am avut posibilitatea să îi dau eu bacșiș, și l-a oprit singur.


Îngaim ”cu plăcere” și plec. În sfârșit! Cu gândul că România este ultima țară din UE în care, de la bancă și Taxe și Impozite până la spălătorie și frizerie, stai la coadă ca să dai bani. Și deseori ai nevoie și se pile ca să ți-i ia cineva.


Prea ca la țară...

 

loading...
Afacere la stradă pusă la pământ cu niște indicatoare: Mi se face o nedreptateGALERIE FOTO
Un botoșănean s-a dus cu mașina la spălătorie dar a ajuns apoi la… Poliție

 

DESCARCĂ APLICAȚIA BOTOȘĂNEANUL PENTRU MOBIL

download from google playdownload from apple store
Publicul are nevoie de povești, cultura de bani: O pandemie care unește, dar nu înlocuiește aplauzele
În cele două luni de izolare, instituțiile de cultură din Botoșani, ca peste tot în țară și în lume, au încercat să suplinească expozițiile, concertele, spectacolele de teatru, deschizând către public un culoar virtual.
Anii 80 nu ajung la Botoșani nici în... 2020: cum să faci un concert retro cu 10.000 de oameni din toată țara și încasări de 2 milioane – VIDEO & GALERIE FOTO
Peste 10.000 de români, majoritatea clujeni, dar și directori și oameni de afaceri din Botoșani, s-au întors în anii 80, preţ de o seară, ajutaţi de o Sabrina ilegal de  sexy pentru cei 51 de ani ai săi, un gentleman de la Modern Talking, un Milli Vanilli în mare formă, un Ottawan plin de energie și un Silent Circle ca la prima tinerețe.
„Italianul”, băiatul nimănui și al tuturor, înmormântat de Primărie și de câteva persoane cu suflet bun, condus pe ultimul drum de sărmani – GALERIE FOTO & VIDEO
Băiatul care purta haine femeiești și făcea pe oricine să zâmbească avea nume de sfânt. Botoșănenii îl știau după poreclă, italianul de pe Bulevardul Mihai Eminescu, însă numele lui real era Constantin Vîrlan. Povestea lui o știu puțini oameni, care l-au cunoscut îndeaproape și au avut grijă de el, pe vremea în care trăia. S-au preocupat ca acest băiat al străzii să fie îngropat creștinește, așa cum merită fiecare persoană din lumea asta.
FOTOREPORTAJ pe secția cea mai sensibilă de la Mavromati, bebeluși născuți cât o sticlă – GALERIE FOTO
Sunt extrem de mici, gingași și necesită o atenție deosebită din partea cadrelor medicale de pe Secția de Neonatologie. Sunt ei, bebelușii prematuri, ținuți în incubator și câteva luni în șir.
ACASĂ la Leon Dănăilă: Copiii de la ţară trebuie să vadă că nu trebuie să ai antecedente foarte elevate ca să ajungi în Academie - FOTO&VIDEO
Academicianul speră ca modelul său să inspire, să dea speranţă copiilor şi părinţilor care trec pragul casei sale din Darabani.
Un botoșănean a mutat o casă din Bucovina în Botoșani și a făcut un colț de rai pe care-l pune la dispoziție GRATUITGALERIE FOTO & VIDEO
Gheorghe Iavorenciuc, sensibilul incurabil care s-a regăsit mai degrabă printre iubitorii de frumos, decât în politică. A ieșit din viața publică și a rămas în umbră lucrând la visul lui care i-a devenit realitate după trei ani de muncă.
REPORTAJ: Casa de copii cu piscină - distracție în apă, dar și camping cu cortul – GALERIE FOTO
Ideea a pornit de la o străfulgerare de moment: ce ar fi dacă…? A prins contur și după câteva telefoane s-a concretizat în poate unul dintre cele mai frumoase cadouri ce putea fi făcut unor copii speciali. Fetele de la Centrul Prietenia din municipiul Botoșani au din această vară o piscină în curte în care se distrează și se răcoresc în zilele caniculare.
O zi în MAȘINA Poliției pentru un civil! MISIUNE de patrulare în orașul liniștit, cu miros de tutun, de la furt la apel pentru geamuri sparte la mașină – GALERIE FOTO VIDEO
Majoritatea oamenilor dezvoltă aproape involuntar o atitudine ostilă când văd uniforma albastră a polițiștilor. În trafic cu precădere, pentru că în alte situații oamenii legii sunt percepuți drept salvatori. Sunt cei sunați întotdeauna atunci când ceva merge rău.
REPORTAJ în bucătăria unde se gătesc TONE de ciorbe pentru sute de botoșăneni– GALERIE FOTO
În timp ce unii gătesc doar în familie, există și persoane care o fac în cantități industriale. Iar cei care se hrănesc din aceste bucate sunt de ordinul sutelor.
Loading...
Jumătate de viață în rulotă - omul care aduce bâlciul de 50 de ani: De la o mașină de vată de zahăr la un parc de distracții de calibru
George avea vreo 16 ani când în Brăila, oraș în care se mutase tatăl său grec, venise circul Kratel din Cehia. A fost vrăjit de lumea magică a acrobaților și animalelor dresate că nu a mai vrut să plece de acolo și s-a angajat. Era extrem de pasionat, dar probabil că nu a bănuit vreodată că din mintea și mâinile sale va ieși un parc de distracții care va marca Botoșaniul și o bună parte a României.
Noaptea de Înviere în camera de gardă cu fel și fel de bolnavi: FĂRĂ ouă roșii si cu Lumină adusă uneori chiar de pacienți
Sărbătorile Pascale înseamnă pentru mulți dintre noi timp petrecut cu familia, mers la Înviere,  ciocnit ouă roșii. În schimb, pentru personalul din Unitatea de Primiri Urgențe (UPU), sărbătorile sunt o perioadă dificilă și asta pentru că sute de persoane ajung la spital din varii motive, unele mai întemeiate, altele ilare.
REPORTAJ: Femeile (ne)observate din spitale care sunt cel mai aproape de bolnavi: Una a fost luată acasă de-un pacient
Nu de puține ori dăm importanța cuvenită doar medicilor sau asistenților și uităm de unele persoane care zilnic au grijă de pacienți chiar dacă în mod diferit, muncesc din greu și poate nu se bucură de aprecierea celorlalți. Astăzi, este despre ele, infirmierele de la Spitalul Județean Mavromati.
Zeci de sri lankezi aduși la Botoșani de un om de afaceri italian: Le-a dat loc de muncă, casă și masă, dar și câte un nume românesc – FOTO & VIDEO
Sri Lanka. O privire rapidă pe Wikipedia, pentru că numele sună cunoscut, dar detaliile lipsesc. Este o țară insulară asiatică, situată în sudul Asiei, în Oceanul Indian cu capitala în Colombo. Țara are o populație de aproximativ 21 de milioane de locuitori. 44 dintre sri lankezi au ajuns tocmai la Botoșani, la 10.000 de kilometri distanță de casă aduși, într-un paradox dulce-amărui, de un italian. Iar de aici, începe farmecul acestui articol.
REPORTAJ: Ambulanța a ajuns bătaia de joc a unora: Medici chemați să salveze saci de gunoi, agresați sau confundați cu taximetriștii: Veniți și vi-l luați că e mort
Botoșănenii, fie că sunt bolnavi sau nu, sună cu încredere la 112. Vorbim despre o încredere dusă uneori la extrem. Și astfel, din nefericire, medicii botoșăneni se confruntă cu tot mai multe afecțiuni închipuite ale pacienților.
Loading...
IATĂ mâinile unui copil din Botoșani! POVESTEA puștiului care la 11 ani culege urzici pentru a-și ajuta mama și frații orfani de tată - GALERIE FOTO
Unii copii își doresc cel mai nou telefon apărut pe piață, alții nici măcar nu știu cum arată. Unii copii muncesc pentru a se întreține, alții nici nu știu ce înseamnă asta. Sunt copii și copii, unii mai fericiți decât alții, ”cu sau fără copilărie”.
REPORTAJ în comuna păzită de cadrele MAI de cel mai feroce dușman invizibil: oamenii stau treji noaptea, animalele băgate în „groapa comună” – FOTO&VIDEO
Comuna „maternitate” de unde a pornit primul focar de pestă porcină africană din județul Botoșani este în continuare sub asediu. Cei care o apără sunt vizibili de la depărtare, dușmanul este însă unul nevăzut, sperie localnicii, fie că vorbim despre pădurile cu copaci anemici sau propriile cotețe unde oamenii și-au crescut porcii.
CÂT de mult te schimbă pușcăria: de la trafic de persoane, la quilling și lecții pentru adolescenți – REPORTAJ din Penitenciarul Botoșani – GALERIE FOTO
Penitenciarul Botoșani este locul unde se descoperă multe talente, abilități, aptitudini. Da, desigur, este și un loc al oamenilor răi, dar care se pot transforma în ființe umane altruiste, conștiente de ceea ce au făcut în trecut… sau nu. Astăzi am ales să ne concentrăm pe partea pozitivă a poveștii despre tot ce înseamnă detenție.
Eminescu? – „Nu știm cine a fost…” REPORTAJ în orașul poetului nepereche „uitat” de tinerii botoșăneni
15 ianuarie 2019 - Ziua Culturii Naționale, dar și ziua în care se împlinesc 169 de ani de la nașterea la Botoşani a poetului nepereche, Mihai Eminescu. Poate pare surprinzător, dar există botoșăneni și mai cu seamă tineri care habar nu au cine a fost Mihai Eminescu.
Lacrimi, îmbrățișări lungi, dar și încurajări, căci STRĂINĂTATEA îi așteaptă: Sute de botoșăneni pleacă spre alte țări după sărbători – GALERIE FOTO
Orașul nostru rămâne din ce în ce mai gol și trist. Sute de botoșăneni au plecat spre Italia, Germania sau Anglia după sărbători, pentru a-și croi un trai mai bun. În fiecare an, luna ianuarie este cea mai tristă pentru botoșănenii care sunt nevoiți să se despartă de casă pentru a-și relua activitatea la locul de muncă, care din păcate, este la mii de kilometri de cei dragi.
REPORTAJ dinăuntrul durerii: Drama pacienților de la Mavromati loviți de cea mai grea boală - Forța trebuie să vină din tine
Dimineața zilei de 21 noiembrie 2018, Secția de Oncologie a Spitalului Județean Mavromati... O liniște apăsătoare domnește pe holuri și în saloane. Pentru cei mai mulți dintre pacienți este liniștea dinaintea furtunii. În timp ce un bărbat tocmai și-a dat sfârșitul în salon, alți zeci de pacienți se luptă cu o boală nemiloasă – cancerul. 
La fel e și acum.... Dar din păcate nu prea ai alte variante.... Când te duci sa speli mașina e o adevărată provocare....
28 iunie 2020, 08:31
Am patit sa imi spal masina pe seara la aceasta spalatorie Dom caci despre ea este vorba in articol, din anumite considerente. A 2-a zi cand m-am uitat la ea...numai spalata nu era. Ma intorc la cel de la tejghea si imi raspunde "Aaaa pai a-ti spalat masina in tura de noapte", raman perplex de raspunsul acestuia. Nu aveam nevoie de bani inapoi sau sa imi spele masina gratis, dar macar bunul simt sa spuna ceva care sa indice acei 7 ani de acasa. De atunci evit aceasta spalatorie de cea mai joasa speta.
7 mai 2018, 09:11
Felicitări pentru articol. Asta e ”experiența” spălătoriilor din Botoșani. O hală ruginită, niște turbojeturi vai mama lor, personalul dacă nu e recidivist/bolnav mintal nu e ok. Plus așteptat minim o oră, două pentru ce? Eu o fac singurel la self-service la benzinărie. Cred că cel mai bun lucru care s-ar putea întâmpla aici ar fi să se deschidă un self-service dedicat cu mai multe boxe.Muzica dată la maxim și scaunele bușite de colo colo când se face ”interiorul” sunt un must.
5 mai 2018, 21:30
De bucurie ca au aparut mai nou si altfel de regi ai soselelor, adica taranii care spala masinile cum cand si daca vor, era inghesuiala la OMV la self-service. Apropo, ai verificat masina? Mai ai maruntul in ea, zgarieturi suplimentare, silicon pe volan, din astea?
5 mai 2018, 11:26
Dar in oras nu exista automate sa iti speli singur masina?!
5 mai 2018, 10:36
prietene vezi ca exagerezi. zi mersi ca nu esti nevoit sa ai astfel de angajati si ca nu oferi un astfel de serviciu. self service si o sa va spalati singuri masinile..
5 mai 2018, 10:18
Presupun că nu știai, dar în târgul ăsta mai sunt și alte spălătorii auto. ;)
5 mai 2018, 09:47
Da boss acesta e motivul pt care ,,afara,, iti speli singur masina la automate
5 mai 2018, 09:44
melimeloparis.ro%20
astratex.ro
Sondaj
Doriți să vă vaccinați contra Covid-19?
Da
Încă nu m-am hotărât
Nu
Declaraţia zilei
„Am solicitat o analiză a inechităților din legea salarizării, care, în urma mai multor decizii judecătorești, nici nu mai este unitară. Vă asigur că intenția mea nu este aceea de a decima personalul din sistemul public. ...
starshiners.ro%20
fashiondays.ro
Curs valutar
ieri
EUR
Euro
4.8737 lei
USD
Dolarul SUA
4.0172 lei
CHF
Francul elveţian
4.5274 lei
GBP
Lira sterlină
5.4853 lei
JPY
100 de yeni japonezi
3.8752 lei
XAU
Gramul de aur
239.4568 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2321 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.3544 lei
AUD
Dolarul Australian
3.1123 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.1655 lei
CZK
Coroana Cehească
0.1864 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6552 lei
Vremea
astăzi
Botosani
-8.2 o C
Dorohoi
-7.9 o C
Bucecea
-8.8 o C
Darabani
-8.3 o C
Saveni
-8.1 o C
Ştefăneşti
-2.0 o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2021 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.