Reportaj
Botoșani, 2023! Botoșănenii care trăiesc de când se știu fără apă! Primăria le duce cu butoiul săptămânal, cea de băut o cumpără: Suntem și noi oameni... VIDEO dramatic

Acești botoșăneni trăiesc la doar 20 de kilometri distanță de municipiul reședință de județ. La doar un sfert de oră de parcurs cu mașina, lumea se desparte în două. Civilizația a ajuns în această comunitate doar prin șoseaua care le traversează comuna, recent asfaltată cu fonduri de la europeni, într-un proiect integrat care a inclus și această comună.

Primăria rămasă fără conducere, front de război politic

 

Oamenii din comuna Blândești par să-și ducă zilele în ultimele două decenii, sub semnul ghinionului. Au sperat în 2020 că vor trăi decent și au pus ștampila de vot pe omul în care au crezut că va face posibil acest lucru.

Primarul pe care și l-au ales a fost Stelian Maxim care însă nici bine nu și-a început activitatea că și-a pierdut mandatul din cauza unei incompatibilități stabilită de Agenția Națională de Integritate (ANI). Locul său a fost preluat de o colegă de partid, Mihaela Băghiceanu care a avut aceeași soartă și și-a pierdut și ea mandatul.

S-a ajuns astfel ca în iunie 2022 Primăria Blândești să rămână fără conducere. PSD și PNL și-a dat pe atunci concursul de a-și impune propriii oameni. A câștigat PNL.

La ședința de Consiliu Local pentru stabilirea noii conduceri au participat atât Costel Șoptică cât și Doina Federovici. Nu se știe dacă au aflat atunci de problemele reale ale oamenilor din Blândești.

 

Un pensionar și un administrator de bar la conducerea Primăriei

 

Consilierul local ales cu atribuții de primar este Constantin Ciobanu, inginer agronom de profesie, în prezent pensionar. În două rânduri cât am vizitat comuna, nu l-am văzut niciodată.

Constantin Pînzaru, a devenit consilier local cu atribuții de viceprimar. Născut și crescut la Blândești își știe bine consătenii și cunoaște la fel de bine și problemele cu care se confruntă comunitatea. A acceptat funcția de viceprimar mai degrabă pentru că i-a fost rușine de cei care l-au votat și încearcă să ajute cât poate. Recunoaște sincer și deschis că administrație publică cunoaște mai puțin. Are un bar în comună de care știe să se ocupe mai bine decât să conducă o comună.

El este cel care, de un an de zile de când și-a intrat în rolul de viceprimar, pe caniculă sau ploaie, pe ninsoare sau ger, trebuie să ajungă în zilele de marți și vineri cu apă, la sătenii din Cerchejeni deal.

 

„Sahara” din județul Botoșani

 

Așa și-a numit comuna un sătean din Blândești cu un zâmbet amar pe chip. A împrumutat de fapt expresia dintr-un titlu de ziar, pentru că în urmă cu mai mulți ani s-au mai tras semnale de alarmă cu lipsa apei de la Blândești. Doar că au rămas tot neauzite.

 

La Blândești au fost probleme cu apa încă de după Revoluția din 1989. Ceaușescu a lăsat moștenire o „conductă” de apă, care între timp a secat pe la începutul anilor 2000. Oamenii au rămas cu fântânile. Doar că de la an la an, apa a devenit sărată, vierzuie, amară. Inspectorii de pe la Direcția de Sănătate Publică (DSP) când au mai ajuns prin comună le-au interzis oamenilor să mai bea din fântâni. La școală copiii primesc apă dintr-un puț și o folosesc doar pentru igienă. Nu au voie să o consume.

„La două, trei sau patru zile ne sună doamna directoare, ne anunță, dle trebuie apă. Mergem cu bazinul și le dăm câte două, trei tone pe săptămână. Apă la Cerchejeni, că la Blândești este într-un bazin făcut de mai mult, vine prin cădere și este o conductă din care se alimentează oamenii, nu e apă potabilă”.

Vara, părinții care-și permit le dau apă la pachet copiilor la școală. Cumpărată de la magazin.

 

Apa a devenit ca aurul pentru Blândești

 

Prin 2017 Primăria a reușit forarea a trei puțuri de mare adâncime în comună, în Cerchejeni, Șoldănești și Blândești.

La Cerchejeni s-a săpat până la 102 metri adâncime și s-a dat de gaz. Nu au avut blândeștenii ce să facă cu gazul, sunt prea săraci pentru a-l valorifica: „Bani nu avem, comuna e mică, investitori nu sunt, asta-i...”. În locul respectiv se poate observa o baltă de apă cu bulbuci deasupra.

Au mai fost alte două foraje de 50 de metri, într-unul s-a găsit apă.

 

În anul 2022 s-a făcut procedură de denisipare, am mai actualizat un sistem de automatizare a pompelor și din primăvara anului acesta începem să exploatăm apă pentru Cerchejeni deal, ducem cu mașina câte un bazin de 1.000 de litri, patru sau cinci tone, marțea și vinerea”, povestește Constantin Pînzaru, viceprimarul.

A fost stabilit un program prin Hotărâre de Consiliu Local ca în fiecare săptămână, în zilele de marți și vineri, în intervalul orar 8:00 – 10:00, Primăria să ducă apă la cele 100 de case din Cerchejeni deal.  

 

„În caz de incendiu, de calamitate, de secetă, este bazinul cu 40 de tone de apă continuu plin și cam atât deocamdată și vedem pe parcurs ce mai este”, mai spune viceprimarul. Dumnezeu i-a ferit de nenoriciri și astfel că nu au experimentat și un caz de calamitate.

 

Este vineri, 11 august 2023.

 

 

Viceprimarul și un muncitor necalificat din Primărie își reiau traseul obișnuit pe care-l pot parcurge și cu ochii închiși. De Loganul Primăriei atașează remorca în care se află un recipient cu o capacitate de o tonă, pentru apă.

Lipesc un afiș pe el cu „apă menajeră” pentru a se înțelege clar că nu este recomandată consumului, ci doar treburilor din gospodărie.

Pornesc mai apoi către bazinul care se umple de la unul dintre puțuri. Pe drum, Constantin Pînzaru încearcă să explice cum trăiesc oamenii din comuna lui.

 

„Apă potabilă își cumpără de pe la magazine, de unde își procură ei, le aduc copiii, le aduc de unde pot și ei să se aprovizioneze. E cam greu cu apa în comuna Blândești. Fântânile sunt, dar nu prea este apă în fântâni. Și nici nu e de calitate, e sărată, nu e de calitate, în urma analizelor de la DSP. Animalele consumă din fântâni, care le avem în Cerchejeni. În Blândești la foraj nu s-a găsit apă și la Șoldănești s-a făcut foraj de mare adâncime și nu s-a găsit apă, s-a renunțat”.

 

Vara aproape că este o plăcere să ducă apa la oameni. Deși cantitatea care trebuie livrată crește considerabil. Nu îi deranjează să facă mai multe drumuri, merg atât cât este nevoie.

Iarna însă, distribuția apei devine un coșmar. La temperaturi extrem de scăzute apa îngheață pe furtun. Așa se căznesc să ajungă totuși la oameni. Unii imobilizați la pat, alții bătrâni, abia se urnesc. Tinerii nu se întorc în comună, că nu au la ce. Fără apă, e greu să își țeasă planuri de viitor pe meleagurile natale.

 

Ajutor cerut de la oricine

 

Sunt ultimele speranțe că nivelul de viață se poate îmbunătăți și la Blândești. Viceprimarul nici nu știe cui să mai ceară ajutor: „Cerem ajutorul la specialiști, poate să încercăm să tragem apă la deal la Cerchejeni, să ne ajute cu ce se poate”.

 

Ajuns la bazinul plin cu apă, explică cum își petrece diminețile, de două ori pe săptămână: „Asta e procedura de livrare de apă. La 21 de km de Botoșani, nu avem apă potabilă. Nu avem canalizare, nu avem nimic. E foarte greu”. Oftează, întinde furtunul și se gândește la sătenii care așteaptă mașina Primăriei: „oamenii ăia trebuie să trăiască, fără apă e foarte greu”.

 

 

„O să mergem pe deal și o să vedeți oamenii cum ne așteaptă cu bidoane, patru, cinci tone de apă le dăm imediat. Venim de câte ori este nevoie, de patru sau cinci ori. O să vedeți pe parcurs cum e viața oamenilor fără apă”.

 

De-a lungul drumului recent asfaltat și cu marcajele rutiere abia uscate, de-o parte și de alta pe la porți se ițesc oamenii. Au tot felul de recipiente, de la gălețile tradiționale la cele din plastic în care au cumpărat var lavabil și care acum au altă utilitate. Bidoane mari sau mai mici sunt văzute aproape la toate porțile. Unii, care sunt acasă ies și schimbă amabilități. Alții, plecați la oraș și-au lăsat gălețile la poartă. La întoarcere le găsesc pline: „știm regulile, intrăm în curte la om, lăsăm apa”, explică vicele.

Nu poartă costum și cravată, e îmbrăcat comod și cară bidoane grele laolaltă cu oamenii.

 

 

Între haz și necaz

 

 

Mașina înaintează doar câțiva metri și se oprește aproape din casă-n casă.

„Hai băieți”, le strigă unor bărbați care așteptau cu gălețile și care s-au arătat nedumeriți la vederea aparatului de filmat. Viceprimarul încearcă să-i împace: „N-are nimic, lasă, e tot pentru noi, e tot pentru binele nostru”.

„Hai măi, las-o moartă, ce înseamnă asta?”, a venit răspunsul. Speranța e de mult pierdută, nimeni nu mai crede că un reportaj poate aduce apă în comuna lor. O dau pe glumă, supărarea nu ține mult: „Dar unde o să ne vedem?”.

 

 

Mai încolo, o femeie durdulie face și ea haz de necaz: „Uite unde suntem, în Uniunea Europeană, în 2023, fără apă, fără WC-uri în casă, cărăm cu gălețile”. Printre oftaturi din cauza greutății la cărat apa explică cum vine Primăria și aduce apă la oameni. Aia pe care o bea o cumpără de la magazin. Și o consumă cu grijă.

 

„Suntem și noi oameni”

 

 

Atmosfera este specifică satelor românești. Oamenii se salută între ei, câinii își fac datoria și-i latră fluturând din cozi. Un alt bărbat din Blândești vede și el că este filmat, dar nu se supără:

„Domn vice, apă. Dacă nu avem apă și aer e gata, am murit. Sărut mâna, d-șoară. Apă, dacă nu avem apă și Dumnezeu nu ne mai dă oleacă, gata suntem, de mult. Noroc că ne mai aduce oleacă de apă, dar ar trebui să se investească și la noi aici, săm ne aducă apă. Suntem și noi oameni. Noi îmbătrânim, dar sunt copiii noștri care vin”.

 

Trage o privire către nea Fănică, muncitorul de la Primărie și tresare: „Oi, Fănică nu vărsa mult...nu vărsa mult”. Gura recipientului e strâmtă, apa mai curge alături. „Dar dacă nu ai adus leică...”, îi răspunde nea Fănică, cumva explicându-se. „Măi am, dar e mai micuță”. Vicele îl ajută și pe el să-și care apa în curte apoi mașina se urnește iar câțiva metri.

O tânără cu copilul de mână iese și ea la poartă să își primească apa. Se descurcă cum poate, bărbatul i-a plecat în Italia la muncă.

 

 

Vecina ei e o bătrână care meditează mult la timpurile în care comuna a avut apă. Nu-și amintește: „Dacă n-ar fi Primăria am muri de sete, aici pe deal e secetă, nu avem apă. Nu este apă, avem noroc de Primărie că ne aduce, nici nu avem cu ne să ne spălăm, o să ne umple păduchii”. Nu are pensie. Și nu cumpără apă, că n-are cu ce. Bea din bidoanele aduse de Primărie, ce-o fi, o fi.

Un alt bărbat dă din mână a lehamite: „n-are rezolvare nimic, dle”. Îi este probabil și teamă să spere. Cumva i-a devenit obișnuință situația, că apa e lucru rar în comuna lui.

 

Șefii de la conducerea Consiliului Județean au aflat de situația de la Blândești și au promis că merg săptămâna aceasta să vadă situația „în teren”.

Și să vadă cum pot ajuta.

 

UPDATE: Viceprimarul cu atribuții de primar din comuna Blândești, Constantin Ciobanu a transmis un drept la replică prin care arată că este absolvent al Institutului de Construcții din București – Facultatea de Căi Ferate, Drumuri, Poduri și Geodezie și Universității Danubius din Galați – Facultatea de Drept.

Soția sa este inginer agronom de profesie.

De asemenea, în data de 26 iulie 2023 dar și în perioada 7 august – 11 august 2023 s-a aflat în concediu de odihnă.

 

Urmărește-ne și pe Google News

loading...
Botoșani, județul în care oamenii mor pe capete în șanțuri betonate adânci până la 2 metri: O să desenăm câte un cap de mort pe fiecare podeț VIDEO & GALERIE FOTO
Primar nou într-o comună: a candidat la Consiliul Local și a ajuns la... Primărie

 

REPORTAJ: Locul din Botoșani mai puțin știut de credincioși, tărâm al credinței în jurul unei icoane găsită îngropată sub un copac – VIDEO&FOTO
A treia zi de Paște este cunoscută în ortodoxie și ca „Marțea Albă” din Săptămâna Luminată. Este o zi extrem de importantă pentru credincioși și notată cu cruce roșie în calendarul ortodox. Este totodată un prilej de regăsire sufletească în întâlnirea cu Dumnezeu, în lăcașurile sfinte fiind oficiate slujbe religioase.
REPORTAJ: Padocul orașului aproape plin, câinii strânși de pe străzi cu Poliția, au fost aplicate și amenzi – VIDEO & GALERIE FOTO
Pe 19 februarie 2023 un copil de 10 ani era aproape sfârtecat de trei câini care evadaseră dintr-o curte. Știrea plecată de la Botoșani s-a răspândit imediat în toată țara. Un val de ură la adresa câinilor s-a făcut resimțit în municipiu, apărând și primele animale otrăvite.
REPORTAJ Școală cu paznici înarmați: Zeci de bărbați de 40 – 50 de ani învață să scrie și să citească în regim special, la Botoșani – GALERIE FOTO
Există o serie de cursuri școlare de care majoritatea botoșănenilor aproape că nu au auzit. Elevii au vârste trecute de copilărie și a adolescență, iar mare parte dintre ei abia după câteva decenii de viață învață să scrie.
REPORTAJ: Armenii de la Botoșani sărbătoresc Crăciunul în același timp cu Boboteaza, un copil a scos crucea din apa sfințită – VIDEO & GALERIE FOTO
Este mare sărbătoare în comunitatea armenilor de la Botoșani care sărbătoresc în aceste zile Nașterea Domnului Iisus Hristos dar și Boboteaza.
REPORTAJ: Educația în nordul țării prin laboratoare încropite din donații în unități cu aproape 1.000 de copii – VIDEO & GALERIE FOTO
Unul dintre cele cinci orașe ale județului unde condițiile de trai sunt împărțite între rural și urban este Ștefăneștiul, o localitate din est, poziționată pe malul lacului de acumulare Stânca Costești.
Ziua în care a plecat doamna Daniela, între lacrimile părintelui protopop și oamenii care n-au părăsit-o până la mormântul de lângă eroi – VIDEO & GALERIE FOTO
”Îmi cer iertare dacă vorbele mele sunt prea sărace și nepricepute pentru a cuprinde o viață a unui om care mult s-a străduit. În primul rând să se țină de cuvânt. Apoi să iubească și să facă cât mai mult bine”...
Copiii din școlile botoșănene aduși la ore cu „masa caldă” a Guvernului: Încercăm prin toate metodele să-i atragemVIDEO & GALERIE FOTO
Nouă unități de învățământ din județul Botoșani sunt beneficiare ale programului guvernamental „Masa Caldă”, unul introdus de câțiva ani în sistemul educațional românesc și încă aflat în testare.
Hlipiceni, inima credinței! Sute de credincioși și pelerini la una dintre cele mai impresionate slujbe: Doamne, învață-ne să ne rugămVIDEO & GALERIE FOTO
Probabil că nicicând centrul comunei Hlipiceni nu a fost într-atât de animat precum în dimineața zilei de 15 septembrie 2022 care va rămâne în memoria colectivă ca o pagină în istoria credinței creștine.
Muncitorii care părăsesc Botoșaniul fugăriți tocmai de patronii care se plâng că le mor afacerile - REPORTAJ în trenul spre munca răsplătită pe merit
Sunt deja ani la rând de când mediul de afaceri din județul Botoșani suferă din cauza deficitului de forță de muncă. Întreaga vină a căzut asupra statului sau a prezumtivilor angajați care vânează mirajul străinătății. Realitatea arată lucrurile într-o lumină diferită. Meseriașii nu mai pleacă peste granițe în căutarea respectului pentru munca lor. Trec doar granițele dintre județele țării.
REPORTAJ: Sute de oameni la Mănăstirea Vorona, ceremonial religios impresionant săvârșit de Nichifor Botoșăneanul: De acum Dumnezeu ne-a rămas și Maica Sfântă VIDEO & GALERIE FOTO
Este zi de mare sărbătoare pentru creștini. Prima sărbătoare din noul an bisericesc are loc pe 8 septembrie de Sfânta Maria Mică sau Nașterea Maicii Domnului.
Prefectul Sorin Cornilă i-a deranjat pe „directorii fără chip”! A intrat neanunțat în birouri și a dat de lacrimi la un șef: Ne-a îmbolnăvit / Deci, plâng, dacă vreți vă spun... VIDEO & GALERIE FOTO
Într-o probabilitate extrem de ridicată puțini sunt botoșănenii care cunosc abrevierile acestor instituții: OSPA, ITCSMS sau OJZ. Aceste unități de stat există și funcționează din bani publici.Și sunt conduse de directori care sunt deranjați la fața locului extrem de rar de către jurnaliști sau șefi ierarhici.
REPORTAJ din perla montană a țării, acolo unde Briliantu' României se produce la terasă, iar oamenii care aruncă gunoaie ajung în iad – GALERIE FOTO 
Au curs vara aceasta valuri-valuri-valuri articolele, postările și indignările aferente despre ceea ce se întâmplă pe litoral, de la carnea expirată de acum câțiva ani și până la parcarea de o sută de lei pe zi din Mamaia. Bineînțeles, neuitând de episodul cu băiatul care și-a transferat celebritatea de la TV în online și a reușit să trezească la viață o țară cum nu au putut să o facă nici măcar prețurile aberante la gaze, electricitate și carburanți. 
REPORTAJ în județ! Chipul pe care-l arată războiul! Botoșani primește ucraineni cu ochii în lacrimi: Vin, se uită... nu pun mâna pe nimic, sunt foarte traumatizațiVIDEO & GALERIE FOTO 
Țara noastră a devenit un pansament al suferinței pentru zecile de mii de ucraineni care ne-au trecut deja granițele și care au statut de refugiat. Războiul și-a arătat fața la Botoșani prin valul de oameni care fac cunoștință cu noi cu lacrimi în ochi și înconjurați de copii și bagaje. 
Instituția de la Botoșani cu ușa aproape întotdeauna închisă! În interior, o profesie moare încet, ultimii „doctori ai pământului” lucrează mai degrabă din pasiune – GALERIE FOTO
Oficiul de Studii Pedologice și Agrochimice (OSPA). Există o astfel de instituție la Botoșani, (mai puțin cunoscută sau chiar deloc) și vizitată preponderent de persoanele care dezvoltă afaceri în domeniul agricol. Însă numai dacă sunt obligate, în demersul birocratic.
Bătrânul Măr care a făcut minuni ”odihnește” lângă gard, Sfinte Moaște ascunse de Securitate în zidul bisericii: De ce nu iei oasele acelea să le arunci în pârâu? - GALERIE FOTO
Botoșanii sunt asemenea unui tărâm încă nedescoperit, cu minuni purtate din gură în gură de pustnici sau de pelerinii care, an de an, bat potecile dintre mănăstiri.
REPORTAJ în Ucraina! CreaFuture a ajuns la Cernăuți într-un proiect cu educație non-formală, laborator de creativitate și legende cu străzi măturate cu trandafiri – FOTO & VIDEO
Cernăuți – Ucraina. Vineri, 18 iunie 2021, o zi frumoasă cu un soare arzător, diferit de cel care se ascunde după norii încărcați de ploaie ai municipiului Botoșani. Într-un cotidian alert, echipa de implementare a proiectului a ajuns în acest frumos oraș al țării vecine pentru mai multe momente de interes într-un parteneriat educațional, cu rezultate în ambele țări.
Drumul de aproape 100 de milioane de euro reparat cu ceremonii, primar ”omorât” și soț de primăriță pus la zid. Pentru că... ”oamenii sunt pe primul loc”VIDEO & GALERIE FOTO
Agitând în mână o mască, primarul de Todireni se plimbă de colo-colo prin bifurcația Trușești - Răuseni și privește în gol spre drumul de unde nu vine nimeni. Sigur, ”drum” este prea mult spus pentru chestia aceea care, când o privești, îți dă impresia că ai mai degrabă șanse să termini de numărat oile când suferi de insomnie decât gropile din așa-zisa șosea.
”Zare de vânzare”, locul din Botoșani care s-a născut dintr-un MIRACOL: Și peste toată ecuația asta este Dumnezeu – GALERIE FOTO
Există două moduri de a-ţi trăi viaţa: ca şi cum nu ar exista miracole sau ca şi cum totul ar fi un miracol. Cuvintele îi aparțin lui Albert Einstein, geniul care, deloc întâmplător, își găsește loc și în povestea noastră.
DARUL unui preot pentru cei loviți de soartă: Locul unde oamenii străzii sunt îmbrăcați, spălați, tunși și fac și masaj – VIDEO & GALERIE FOTO
Într-un apartament micuț situat la parterul unui bloc de pe Aleea Zorilor „a luat naștere” Centrul Social „Strop de Alinare”. Sunt ajutați oamenii nimănui, care își duc viața pe străzile Botoșanilor.
S-au săturat de restricții! Revoltă în Piața Revoluției, sute de oameni în stradă, jandarmii au interzis accesul și altora, s-au ars măști și fumigene – GALERIE FOTO & VIDEO
După șase ani de zile de la ultimul protest „al străzii” organizat în municipiu, Botoșaniul a dat în clocot iarăși. Cei mai mulți dintre cei care au ieșit să protesteze față de măsurile și restricțiile pandemice care parcă nu se mai opresc, s-au organizat pe rețele de socializare. Protestul a fost autorizat pentru 100 de persoane, în realitate în Piața Revoluției au ajuns de cinci ori mai multe.
Asta-i soarta când ne lăudăm cu diplome și atât. Du-te acasă Costică, stai acasă Stelică și mai lăsați-l pe Cezărică... sau aveți milă și lăsați-l pe Chirilă...că după colț mai stau câțiva cu urechile ciulite...
17 octombrie 2023, 13:39
Corect, dacă mergeți la Sulița, veți avea de toate...și pentru toți...
17 octombrie 2023, 12:55
Asta-i soarta comunelor mici. Nu au bani nici pentru sare la scrumbie. In plus, toți primarii de până astăzi nu au fost în stare să depună 1-2 proiecte pentru finanțare europeană a unui sistem dealimentare cu apă de la NOVA APA SERV pentru că în zona Blândeștiului nu sunt rezerva mari de apă. Așa, stimați cetățeni, cereți iarăși un referendum pentru unirea cu Sulița, așa cum ați fost până prin 1995. Nu există altă soluție.
16 august 2023, 11:19
La Soldanesti, la fel. Conducta de apa se afla aproximativ la km. Dar cine se preocupa de soția a câtorva alegători?
16 august 2023, 09:12
Sondaj
Doriți comasarea alegerilor europarlamentare cu cele locale?
Da
Nu
Nu votez
Declaraţia zilei
„Pe Olga o cunosc de foarte mult timp. O cunosc de vreo 13 ani. Este o femeie absolut minunată și orice bărbat ar fi norocos să fie într-o relație cu ea. Îmi este o prietenă foarte bună și îmi aduce multă liniște în perioada ...
answear.ro%20
inpuff.ro
fashiondays.ro
Vremea
astăzi
Botosani
5.6 o C
Dorohoi
5.5 o C
Bucecea
4.0 o C
Darabani
3.4 o C
Saveni
6.0 o C
Ştefăneşti
2.5 o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2024 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.