Reportaj
Drumul de aproape 100 de milioane de euro reparat cu ceremonii, primar ”omorât” și soț de primăriță pus la zid. Pentru că... ”oamenii sunt pe primul loc”VIDEO & GALERIE FOTO

Agitând în mână o mască, primarul de Todireni se plimbă de colo-colo prin bifurcația Trușești - Răuseni și privește în gol spre drumul de unde nu vine nimeni. Sigur, ”drum” este prea mult spus pentru chestia aceea care, când o privești, îți dă impresia că ai mai degrabă șanse să termini de numărat oile când suferi de insomnie decât gropile din așa-zisa șosea.

Când ”arată ca după bombardament” nu mai e nici figură de stil, nici exagerare


Chiar lângă primar oprește un șofer din alt județ și îl întreabă: ”unde este Primăria?”. ”Asta încă nu-i nimic”, ne povestește amuzat primarul. ”A venit odată un om în sat și când a văzut cum arată drumul m-a întrebat: da’ primarul vostru a murit? Că la ce drum aveți... Nu știa că eu sunt primarul”.


Petru Toma este la al patrulea mandat consecutiv și de atunci tot așteaptă să își facă milă cineva și de oamenii din sudul județului și să repare calamitatea DJ 297 Blândești – Sulița – Lunca – Todireni.


”Arată ca după bombardament” nu mai este de ani bună nici figură de stil și nici vreo exagerare.


Ne-am pornit de la Botoșani pe la 9:00 și am ajuns la Todireni după ora 10:00, deși nu sunt decât vreo 45 de kilometri... de gropi în mare parte, ce-i drept.


Astfel că e recomandabil să nu mănânci înainte de a pleca la drum că altfel te apucă vărsăturile pe ”șosea”.


Fiind drum de rang județean, Primăria Todireni, asemeni celorlalte de pe traseul celebrului DJ 297, nu a putut interveni nici din fonduri proprii și nici să conceapă vreun proiect fiindcă nu ai voie să cheltuiești bani pe drumuri care nu îți aparțin.


Așa că au trebuit să aștepte ca proprietarul și administratorul șoselei, Consiliul Județean, respectiv Direcția Județeană de Drumuri și Poduri (DJDP), să îl repare.

 

Petru Toma primar todireni

 

În 2017 s-a semnat contractul de finanțare


În 2017 o puzderie de oficialități s-au îngrămădit la Palatul Administrativ când s-a semnat contractul de finanțare pentru așa-numitul ”drum strategic”. Acum să nu vă imaginați că denumirea asta pompoasă presupune un aspect de drum expres, de autostradă, că va avea benzinării, toalete sau eventual o fundație pe care să treacă tancurile. De-ar avea el asfalt nespart...


În ziua de 24 noiembrie a acelui an, ministrul Dezvoltării Regionale, Paul Stănescu și ministrul Fondurilor Europene, Marius Nica, au iscălit toate actele împreună cu șeful CJ.


De atunci, CJ-ul s-a tot muncit să găsească niște firme să îl facă până ce s-au scumpit prețurile și banii nu mai ajungeau. Valoarea a crescut de la 73 milioane de euro până la vreo 95 de milioane, diferența fiind în mare acoperită de CJ. Într-un final, s-a licitat pe loturi, s-au adjudecat toate trei, numai că unul încă se află în procedura de contestație. Inutil să vă mai spunem că nu este cineva răspunzător pentru tot acest decalaj.

 

În 2021 avem ceremonii, dar cică încep și lucrările


Lucrările nu au început, dar ceremoniile continuă.


Anul trecut, în vinerea dinaintea alegerilor, președintele CJ, Doina Federovici, anunța atribuirea loturilor într-o conferință extraordinară.


Pe 23 aprilie, la CJ s-au semnat contractele pe două loturi din trei.


Iar pe 12 mai o pleiadă de șefi de la CJ, DJDP, primari, constructori, proiectanți, echipa de implementare, au creat o coloană (semi)oficială pentru predarea amplasamentului constructorilor, ultima fază birocratică dinaintea începerii efective a lucrărilor.


S-au oprit pe la jumătatea drumului pentru a admira găurile, după care s-au deplasat la căminul cultural abia renovat din centrul Todireniului. A costat vreo 800.000 de lei și deocamdată este o construcție frumoasă și atât pentru că, dată fiind situația sanitară, nu poate găzdui vreo acțiune de anvergură.


”Dacă nu se poate, facem noi”, glumește primarul, care a găsit un mod de a-l întrebuința: organizează aici ceremonia de predare a amplasamentului.

 

Cu asfaltul e mai greu


Sigur că nu era nevoie de cine știe ce festivitate pentru asta, este o chestiune tehnică după cum o spune chiar Doina Federovici, care de altfel nici nu are de semnat vreun act. Numai că regulile administrative sunt unele, iar cele politice sunt altele.

Și dacă pe vremea lui Costică Macaleți, când drumarii protestau președintele pleca la hram și-l lăsa pe vicele Dorin Birta să descarce sacul cu promisiuni și explicații, în ”domnia” Doinei Federovici se practică un soi de hiperbolizare. Sau mai bine spus se creează un eveniment din orice se poate, de la igienizarea unor apartamente pentru copiii instituționalizați la a n-șpea festivitate care privește drumul strategic. Adică de ceremonii și chestii dintr-astea nu ducem lipsă, cu asfaltul e mai greu.

 

caruta camin cultural

 

”Din secunda doi, domnii constructori (...) sunt pregătiți din toate punctele de vedere să facă o lucrare bună”


Cordonul de oficialități intră în căminul cultural, primarii de pe traseul drumului strategic pășesc și ei unul după altul. Inclusiv cel de la Șipote – Iași, cu care ar urma să facă o conexiune și ”strategicul de Botoșani”.


Mai întâi ia cuvântul șefa CJ, care cataloghează drept ”moment extrem de important și de așteptat pentru noi toți” ce se întâmplă la căminul cultural de la Todireni.  


”În acest moment am intrat cu toții în line dreaptă. Cele două loturi, lotul nr.3, care are 30 de km, adică cel pe care ne aflăm în acest moment și celălalt lot, nr.1, care are 26 de km, predăm amplasamentele și din secunda doi, domnii constructori, așa cum ne-au garantat și la semnarea contractelor de execuție lucrări, sunt pregătiți din toate punctele de vedere să facă o lucrare bună, de calitate, o lucrare care să reprezinte cartea de vizită și pentru dumnealor și pentru noi, pentru că acest proiect major și generos pentru județul Botoșani va ridica gradul de dezvoltare al zonei de sud a județului nostru”,


Doina Federovici, președinte CJ Botoșani.


„Regiunea Nord-Est – Axa rutieră strategică 2: Botoșani – Iași” este denumirea oficială a proiectului finanțat prin Programul Operațional Regional 2014-2020 și cofinanțat și de Consiliul Județean cu vreo 20 de milioane de euro.

 

doina federovici drum strategic


Și, bineînțeles că de la acțiunea din 12 mai nu lipsește parfumul electoral, că doar și drumurile astea tot cu oameni politici se fac, pentru alți oameni, care votează. Sau nu. Ca de la om la om...


”Deviza a noastră, a tuturor, pe care o avem, este clară: oamenii sunt pe primul loc pentru că ei ne-au dat un sprijin, ne-au votat să reprezentăm județul”,


Doina Federovici, președinte CJ Botoșani.


2 ani


este perioada de execuție

 

”Ne aflăm într-un moment istoric”


Șefa CJ invită participanții să ia cuvântul și primul a făcut-o vicepreședintele Dorin Birta, care s-a mai ocupat vreo trei ani de acest drum și în timpul președinției lui Costică Macaleți.


”Ne aflăm într-un moment istoric pentru această zonă. Împreună cu această echipă sunt unul dintre cei care am parcurs pașii anevoioși până în cest moment. Cunoașteți și dvs. toate impedimentele cu care ne-am confruntat pe parcursul implementării acestui proiect. În sfârșit, sunt fericit că s-a ajuns aici. Mă bucur și pentru autoritățile locale, care în sfârșit vor avea o infrastructură europeană”,


Dorin Birta, vicepreședinte CJ Botoșani.


Și urmează primarii. Profesor de fizică, având încă ore la catedră, Petru Toma de la Todireni cere constructorului să „îndulcească” un pic gropile până la investiția propriu-zisă. Asta după ce vicele Birta îl rugase, ”pe cât posibil, să folosiți forța de muncă din județul Botoșani”. Și constructorul, reprezentat de Alexandru Airinei, șeful de șantier de la SC Frasinul SRL, nu se dă în lături: ”cu siguranță vom interveni la partea carosabilă, să fie mai ușor de rulat, să putem circula în condiții normale și vom face o treabă bună”.

 

În spatele unei primărițe cu drum plin de gropi stă un bărbat înjurat


Hazul de necaz al primarului de Todireni continuă cu al omologului de la Răuseni. Care e de fapt o... ”omoloagă”. Maria Jijie povestește cum bărbatul său a fost luat la rost de unul cu mașină ”de Iași, de Bacău” (bănuim că în față avea număr de Iași, iar în spate de Bacău. Sau invers.) din cauza drumului, suduind primarul, adică primărița, fără să știe că era vorba tocmai de soția sa.


”N-o să fie o gură de oxigen, o să fie oxigenul necesar pentru partea de sud a județului”, caracterizează Maria Jijie ”drumul strategic”.


Ciudate vremuri am mai ajuns, să vorbești despre oxigen din spatele unei măști...

 

maria jijie primar rauseni

 

”Stop cadru” fără vice


Totul se termină cu o poză de grup pe scările căminului cultural, la care primarii sunt invitați mai în față de șefa CJ. Din ”stop cadru” lipsește vicepreședintele Bogdan Dăscălescu. Oricum el lipsește din aproape pozele aferente comunicatelor trimise de CJ. Noutatea de ieri este că a lipsit și de pe lista celor care au luat cuvântul, când de altfel și-a găsit loc pe undeva, spre colțul mesei. CJ-ul are doi vicepreședinți, numai că unul e mai... vice decât celălalt.

 

În fine, să avem noi drum strategic, că șefi pe la Județ s-or găsi.

 

festivitate drum strategic

 

loading...
Oficialitățile botoșănene și-au rupt mașinile pe cel mai dezastruos drum al județului: De 50 de ani nu a fost o asemenea situație VIDEO
ACUM: Un nou protest pentru drumul strategic: Răbdarea noastră a luat sfârșit! VIDEO

 

DESCARCĂ APLICAȚIA BOTOȘĂNEANUL PENTRU MOBIL

download from google playdownload from apple store
DARUL unui preot pentru cei loviți de soartă: Locul unde oamenii străzii sunt îmbrăcați, spălați, tunși și fac și masaj – VIDEO & GALERIE FOTO
Într-un apartament micuț situat la parterul unui bloc de pe Aleea Zorilor „a luat naștere” Centrul Social „Strop de Alinare”. Sunt ajutați oamenii nimănui, care își duc viața pe străzile Botoșanilor.
S-au săturat de restricții! Revoltă în Piața Revoluției, sute de oameni în stradă, jandarmii au interzis accesul și altora, s-au ars măști și fumigene – GALERIE FOTO & VIDEO
După șase ani de zile de la ultimul protest „al străzii” organizat în municipiu, Botoșaniul a dat în clocot iarăși. Cei mai mulți dintre cei care au ieșit să protesteze față de măsurile și restricțiile pandemice care parcă nu se mai opresc, s-au organizat pe rețele de socializare. Protestul a fost autorizat pentru 100 de persoane, în realitate în Piața Revoluției au ajuns de cinci ori mai multe.
Parlamentar „sub acoperire”! Președintele PNL „deghizat”, raid prin instituții: Unități încuiate cu paznic în trening, acces interzis, oamenii ținuți în frig pe afară – VIDEO & FOTO
Din birourile persoanelor cu funcții din județ sau de pe la București, realitatea de zi cu zi pe care o trăiesc oamenii când se confruntă cu diverse probleme în instituțiile publice este mai puțin cunoscută. Sau deloc. Iar ceea ce Botoșăneanul, cel puțin, a arătat în nenumărate rânduri, și anume că pandemia convine de minune aparatului de stat, chiar se reflectă în realitate.
La ”Buletine” e DEFECT de mână: să nu permiți cărții să expire că te plimbă funcționărimea până dai de acru
Să nu îndrăzniți zilele acestea să vă faceți buletin nou! Încercați doar dacă vreți să vă bateți joc de timpul vostru. Sau, mai bine spus, numai în cazul în care sunteți dispuși să (re)deveniți mingea de ping-pong a autorităților.
REPORTAJ: Incursiune în noapte după oamenii nimănui, primarul a coborât într-un canal adânc, diversiune pentru „a scăpa” de echipajul Poliției Locale – GALERIE FOTO&VIDEO
Acțiunile prin care se încearcă convingerea persoanelor fără adăpost din municipiu să meargă într-un loc acoperit pe vremuri de ger nu au fost inventate sâmbătă seara, la finele săptămânii trecute. Au loc aproape an de an, echipajele Poliției Locale efectuând un periplu prin oraș, în locurile cunoscute, pentru a încerca să evite pierderi de vieți omenești din rândul oamenilor străzii.
30 de ani de la plecarea la Domnul a Părintelui Paisie, marele duhovnic al românilor: MĂRTURISIRI emoționante ale preoților botoșăneni – GALERIE FOTO
Astăzi, 18 octombrie, se împlinesc 30 de ani de când Părintele Paisie Olaru s-a mutat la cele veșnice.
Litoralul negru în pandemia albă: o japcă de patru stele de la plajă până la terasă - Pentru fete părăsite avem locuri gratuite VIDEO & GALERIE FOTO
Dacă vă gândiți să mergeți pe litoralul românesc ca să auziți marea, scoateți-vă rapid chestia asta din cap. Fiindcă pe mirobolantul mal românesc al Mării Negre se aude orice, numai valurile produse de Black Sea nu se fac auzite. Sunt acoperite de maneliști, vânzători ambulanți, motoare turate la maxim. Dar mai ales de multă nepăsare și nesimțire a unor oameni care au primit de la divinitate un cadou de neprețuit pe care își fac nevoile.
Viața fantastică a botoșăneanului născut într-un palat: Crescut de soldați, și-a adus acasă o prințesă și toată viața a trăit într-o poveste – FOTO & VIDEO
Pe 6 august împlinește 83 de ani. Este printre ultimii actori din Generația de Aur a teatrului botoșănean. Un destin care bate orice scenariu, o viață ca un spectacol, un actor care ne oferă o lecție de viață: dincolo de orice personaj de pe scenă există o poveste.
Orașul ASCUNS: Locul misterios din urbea Botoșanilor, iazul de poveste de la marginea străzii, despre care botoșănenii nu știu mai nimic: ”Și acum este un beci acolo, nimeni nu știe de el…” – GALERIE FOTO & VIDEO
Pitit pe o stradă micuță din Botoșani, un iaz aproape necunoscut botoșănenilor păstrează amintirile a cel puțin trei generații. Povești care, din când în când, ies la suprafață asemenea unor mesaje în sticlă, spre a fi dăruite celor care nu au aflat încă.
Loading...
Publicul are nevoie de povești, cultura de bani: O pandemie care unește, dar nu înlocuiește aplauzele
În cele două luni de izolare, instituțiile de cultură din Botoșani, ca peste tot în țară și în lume, au încercat să suplinească expozițiile, concertele, spectacolele de teatru, deschizând către public un culoar virtual.
Anii 80 nu ajung la Botoșani nici în... 2020: cum să faci un concert retro cu 10.000 de oameni din toată țara și încasări de 2 milioane – VIDEO & GALERIE FOTO
Peste 10.000 de români, majoritatea clujeni, dar și directori și oameni de afaceri din Botoșani, s-au întors în anii 80, preţ de o seară, ajutaţi de o Sabrina ilegal de  sexy pentru cei 51 de ani ai săi, un gentleman de la Modern Talking, un Milli Vanilli în mare formă, un Ottawan plin de energie și un Silent Circle ca la prima tinerețe.
„Italianul”, băiatul nimănui și al tuturor, înmormântat de Primărie și de câteva persoane cu suflet bun, condus pe ultimul drum de sărmani – GALERIE FOTO & VIDEO
Băiatul care purta haine femeiești și făcea pe oricine să zâmbească avea nume de sfânt. Botoșănenii îl știau după poreclă, italianul de pe Bulevardul Mihai Eminescu, însă numele lui real era Constantin Vîrlan. Povestea lui o știu puțini oameni, care l-au cunoscut îndeaproape și au avut grijă de el, pe vremea în care trăia. S-au preocupat ca acest băiat al străzii să fie îngropat creștinește, așa cum merită fiecare persoană din lumea asta.
FOTOREPORTAJ pe secția cea mai sensibilă de la Mavromati, bebeluși născuți cât o sticlă – GALERIE FOTO
Sunt extrem de mici, gingași și necesită o atenție deosebită din partea cadrelor medicale de pe Secția de Neonatologie. Sunt ei, bebelușii prematuri, ținuți în incubator și câteva luni în șir.
ACASĂ la Leon Dănăilă: Copiii de la ţară trebuie să vadă că nu trebuie să ai antecedente foarte elevate ca să ajungi în Academie - FOTO&VIDEO
Academicianul speră ca modelul său să inspire, să dea speranţă copiilor şi părinţilor care trec pragul casei sale din Darabani.
Loading...
Un botoșănean a mutat o casă din Bucovina în Botoșani și a făcut un colț de rai pe care-l pune la dispoziție GRATUITGALERIE FOTO & VIDEO
Gheorghe Iavorenciuc, sensibilul incurabil care s-a regăsit mai degrabă printre iubitorii de frumos, decât în politică. A ieșit din viața publică și a rămas în umbră lucrând la visul lui care i-a devenit realitate după trei ani de muncă.
REPORTAJ: Casa de copii cu piscină - distracție în apă, dar și camping cu cortul – GALERIE FOTO
Ideea a pornit de la o străfulgerare de moment: ce ar fi dacă…? A prins contur și după câteva telefoane s-a concretizat în poate unul dintre cele mai frumoase cadouri ce putea fi făcut unor copii speciali. Fetele de la Centrul Prietenia din municipiul Botoșani au din această vară o piscină în curte în care se distrează și se răcoresc în zilele caniculare.
O zi în MAȘINA Poliției pentru un civil! MISIUNE de patrulare în orașul liniștit, cu miros de tutun, de la furt la apel pentru geamuri sparte la mașină – GALERIE FOTO VIDEO
Majoritatea oamenilor dezvoltă aproape involuntar o atitudine ostilă când văd uniforma albastră a polițiștilor. În trafic cu precădere, pentru că în alte situații oamenii legii sunt percepuți drept salvatori. Sunt cei sunați întotdeauna atunci când ceva merge rău.
REPORTAJ în bucătăria unde se gătesc TONE de ciorbe pentru sute de botoșăneni– GALERIE FOTO
În timp ce unii gătesc doar în familie, există și persoane care o fac în cantități industriale. Iar cei care se hrănesc din aceste bucate sunt de ordinul sutelor.
Jumătate de viață în rulotă - omul care aduce bâlciul de 50 de ani: De la o mașină de vată de zahăr la un parc de distracții de calibru
George avea vreo 16 ani când în Brăila, oraș în care se mutase tatăl său grec, venise circul Kratel din Cehia. A fost vrăjit de lumea magică a acrobaților și animalelor dresate că nu a mai vrut să plece de acolo și s-a angajat. Era extrem de pasionat, dar probabil că nu a bănuit vreodată că din mintea și mâinile sale va ieși un parc de distracții care va marca Botoșaniul și o bună parte a României.
Noaptea de Înviere în camera de gardă cu fel și fel de bolnavi: FĂRĂ ouă roșii si cu Lumină adusă uneori chiar de pacienți
Sărbătorile Pascale înseamnă pentru mulți dintre noi timp petrecut cu familia, mers la Înviere,  ciocnit ouă roșii. În schimb, pentru personalul din Unitatea de Primiri Urgențe (UPU), sărbătorile sunt o perioadă dificilă și asta pentru că sute de persoane ajung la spital din varii motive, unele mai întemeiate, altele ilare.
Mda observ și eu cum unii precum oile pe caldura s-au îngrămădit la poze, Vicele Dăscălescu un om cu bun simt și-a văzut de treaba.
13 mai 2021, 12:07
Ofilita asta nu se mai satura de poze.La altceva nici nu o duce mintea..
13 mai 2021, 08:14
Sondaj
Sunteți de acord cu accesarea de către Primăria Botoșani a unui credit de 13 milioane de euro pentru cofinanțarea proiectului european privind refacerea căii de rulare și cumpărarea unor tramvaie noi?
Da
Nu
Nu știu / nu mă interesează
Declaraţia zilei
„Respectivul proces a fost în 2020. Primul termen la Înalta Curte și Justiție este după mai bine de un an. În mai bine de un an practic Nova Apaserv nu a făcut nimic în afară că în urmă cu o lună sau două a fost constituit ...
starshiners.ro%20
fashiondays.ro
Curs valutar
astăzi
EUR
Euro
4.9491 lei
USD
Dolarul SUA
4.3743 lei
CHF
Francul elveţian
4.7448 lei
GBP
Lira sterlină
5.7689 lei
JPY
100 de yeni japonezi
3.8532 lei
XAU
Gramul de aur
250.8061 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2486 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.3519 lei
AUD
Dolarul Australian
3.1301 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.4509 lei
CZK
Coroana Cehească
0.1947 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6656 lei
Vremea
astăzi
Botosani
1.7 o C
Dorohoi
1.8 o C
Bucecea
1.0 o C
Darabani
1.5 o C
Saveni
2.1 o C
Ştefăneşti
6.2 o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2021 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.