Reportaj
Fără lumină, fără cal, fără vacă, fără porc, dar cu o tumoră la creier care tot crește… ce viaţă-i asta Daniele?

Recia Verbia este un sat despre care, cu toată ruşinea, trebuie să vă mărturisesc că în atâţia ani de presă n-am auzit. Am aflat însă săptămâna aceasta într-o împrejurare nefericită, întâlnirea cu Daniel Scripcă, adolescentul despre care vă spuneam acum câteva zile că este chinuit de o afecţiune îngrozitoare.

Când viața doare de la 15 ani

„Chist de glandă pineală”, asta scrie pe scrisoarea medicală eliberată în 2013 de Spitalul Clinic de Urgenţă pentru Copii „Sfânta Maria” din Iaşi. Avea pe atunci 15 ani, patru luni şi… o tumoare de 9,8X8,6 mm. A tot umblat alături de mamă de la un medic la altul. Nimeni nu l-a operat şi nimeni nu i-a dat un tratament care să îi curme suferinţa. Astfel se face că în 2015, când a fost supus unui nou control la aceeaşi unitate medicală, chistul avea deja 10X9 mm. În februarie 2016 nu se mai ştiu dimensiunile. Se ştiu însă durerile îngrozitoare care l-au determinat să renunţe şi la şcoală.
-    Unde te doare Daniel?
-    Aici în spate…

Şi pune mâinile la ceafă.
După câteva minute de discuţii zâmbetul şi aşa firav îi dispare, iar chipul i se schimonoseşte. Ia un „Nurofen”, al câtelea oare?

Nici animalele nu rezistă în lumea mică a familiei Scripcă

Mama, Niculina Scripcă (foto dreapta), îl priveşte cu un amestec de milă, durere şi speranţă. La 35 de ani are deja trei copii alături de care, împreună cu soţul său, trăieşte într-un loc uitat de lume. La Recia Verbia nici maşinile nu ajung din cauza noroiului. Aşa este când ai ghinionul să te naşti în comuna Dimăcheni, singura fără niculina scripcaasfalt până acum vreo doi-trei ani. Ca să ajungă în Botoşani au mers doi kilometri prin noroaie până la Carasa, de acolo au luat o ocazie până la Dorohoi, iar de aici o alta până la Botoşani. Au avut un cal, dar îmbătrânise, se îmbolnăvise şi au trebuit să-l vândă. Cu 300 de lei. Au avut o vită care s-a îmbolnăvit. Tratamentul costa prea mult, aşa că au dat şi vaca. Le rămăsese un porc pe care l-au tăiat ca să aibă ce mânca de sărbători şi multe săptămâni după. Cu animalele oricum ies în minus, nu pot vinde şi cumpăra decât de la bişniţarii. De animale.
„Când intri în târg la Dorohoi vin samsarii şi-ţi zic: îţi dau atât. Dacă nu vrei să îi vinzi te dau afară din obor”, povesteşte Niculina Scripcă.
Daniel al ei stă toată ziua singur cu… durerile.
„E un sat împrăştiat. Este o casă mai aproape de noi, celelalte sunt la câteva sute de metri”, spune Niculina Scripcă.

Lumina vine la... bidon

Au televizor, dar nu-l prea folosesc fiindcă n-au curent. Casa nu este electrificată, ar avea nevoie de vreo 8.000 de lei ca să o cupleze la reţea şi de unde atâţia bani când ei n-au de medicamente? Ce să mai vorbim de un cal, care face vreo mie de lei…? Ca atare, curentul vine doar vreo două ore pe zi, când pornesc generatorul, iar generatorul porneşte când îi pun benzină. Şi benzină nu prea este…
„Mergem până la Dorohoi şi luăm câte doi litri de benzină să avem curent cât să-şi facă lecţiile copiii. Nu ne permitem să deschidem televizorul. Generatorul ar duce el, dar trebui să-i pui benzină” Niculina Scripcă.

Hai fiți eroi!

Alexandru are 13 ani, iar Roxana 10 ani. Sunt sănătoşi şi merg la şcoală. La 17 ani Daniel ar vrea să meargă şi el, dar nu mai poate. Trebuie să se mulţumească doar cu imaginea fraţilor săi ce pleacă la cursuri din casa de pe Aleea Eroilor 1, fiindcă asta-i adresa la care locuiesc.
Şi dacă tot veni vorba de eroi… Puteţi fi şi voi mici eroi şi să faceţi donaţii în contul RO50 BRDE 070S V113 4520 0700 deschis pe numele Niculinei Scripcă la BRD Botoşani.
Sau puteţi merge vineri, de la 19:00, la Chicago Club din Uvertura Mall, acolo unde va avea loc un spectacol caritabil organizat de TSD Botoșani și dedicat tocmai strângerii de fonduri pentru Daniel Scripcă. Vin Mirel Manea, Ioana Ignat, Silviu Murariu, G-Power. Şi mai are loc şi un concurs de miss… fiindcă oamenii care fac gesturi frumoase nu sunt neapărat frumoşi doar sufleteşte.

loading...
Daniel are echipă şi face show la... Chicago! L-a luat şi pe Mirel Manea, iar Randi, Mandinga şi “Bilionera” sunt cu el – VIDEO

 

ACASĂ la Leon Dănăilă: Copiii de la ţară trebuie să vadă că nu trebuie să ai antecedente foarte elevate ca să ajungi în Academie - FOTO&VIDEO
Academicianul speră ca modelul său să inspire, să dea speranţă copiilor şi părinţilor care trec pragul casei sale din Darabani.
Un botoșănean a mutat o casă din Bucovina în Botoșani și a făcut un colț de rai pe care-l pune la dispoziție GRATUITGALERIE FOTO & VIDEO
Gheorghe Iavorenciuc, sensibilul incurabil care s-a regăsit mai degrabă printre iubitorii de frumos, decât în politică. A ieșit din viața publică și a rămas în umbră lucrând la visul lui care i-a devenit realitate după trei ani de muncă.
REPORTAJ: Casa de copii cu piscină - distracție în apă, dar și camping cu cortul – GALERIE FOTO
Ideea a pornit de la o străfulgerare de moment: ce ar fi dacă…? A prins contur și după câteva telefoane s-a concretizat în poate unul dintre cele mai frumoase cadouri ce putea fi făcut unor copii speciali. Fetele de la Centrul Prietenia din municipiul Botoșani au din această vară o piscină în curte în care se distrează și se răcoresc în zilele caniculare.
O zi în MAȘINA Poliției pentru un civil! MISIUNE de patrulare în orașul liniștit, cu miros de tutun, de la furt la apel pentru geamuri sparte la mașină – GALERIE FOTO VIDEO
Majoritatea oamenilor dezvoltă aproape involuntar o atitudine ostilă când văd uniforma albastră a polițiștilor. În trafic cu precădere, pentru că în alte situații oamenii legii sunt percepuți drept salvatori. Sunt cei sunați întotdeauna atunci când ceva merge rău.
REPORTAJ în bucătăria unde se gătesc TONE de ciorbe pentru sute de botoșăneni– GALERIE FOTO
În timp ce unii gătesc doar în familie, există și persoane care o fac în cantități industriale. Iar cei care se hrănesc din aceste bucate sunt de ordinul sutelor.
Jumătate de viață în rulotă - omul care aduce bâlciul de 50 de ani: De la o mașină de vată de zahăr la un parc de distracții de calibru
George avea vreo 16 ani când în Brăila, oraș în care se mutase tatăl său grec, venise circul Kratel din Cehia. A fost vrăjit de lumea magică a acrobaților și animalelor dresate că nu a mai vrut să plece de acolo și s-a angajat. Era extrem de pasionat, dar probabil că nu a bănuit vreodată că din mintea și mâinile sale va ieși un parc de distracții care va marca Botoșaniul și o bună parte a României.
Noaptea de Înviere în camera de gardă cu fel și fel de bolnavi: FĂRĂ ouă roșii si cu Lumină adusă uneori chiar de pacienți
Sărbătorile Pascale înseamnă pentru mulți dintre noi timp petrecut cu familia, mers la Înviere,  ciocnit ouă roșii. În schimb, pentru personalul din Unitatea de Primiri Urgențe (UPU), sărbătorile sunt o perioadă dificilă și asta pentru că sute de persoane ajung la spital din varii motive, unele mai întemeiate, altele ilare.
REPORTAJ: Femeile (ne)observate din spitale care sunt cel mai aproape de bolnavi: Una a fost luată acasă de-un pacient
Nu de puține ori dăm importanța cuvenită doar medicilor sau asistenților și uităm de unele persoane care zilnic au grijă de pacienți chiar dacă în mod diferit, muncesc din greu și poate nu se bucură de aprecierea celorlalți. Astăzi, este despre ele, infirmierele de la Spitalul Județean Mavromati.
Zeci de sri lankezi aduși la Botoșani de un om de afaceri italian: Le-a dat loc de muncă, casă și masă, dar și câte un nume românesc – FOTO & VIDEO
Sri Lanka. O privire rapidă pe Wikipedia, pentru că numele sună cunoscut, dar detaliile lipsesc. Este o țară insulară asiatică, situată în sudul Asiei, în Oceanul Indian cu capitala în Colombo. Țara are o populație de aproximativ 21 de milioane de locuitori. 44 dintre sri lankezi au ajuns tocmai la Botoșani, la 10.000 de kilometri distanță de casă aduși, într-un paradox dulce-amărui, de un italian. Iar de aici, începe farmecul acestui articol.
inpuff.ro
Loading...
REPORTAJ: Ambulanța a ajuns bătaia de joc a unora: Medici chemați să salveze saci de gunoi, agresați sau confundați cu taximetriștii: Veniți și vi-l luați că e mort
Botoșănenii, fie că sunt bolnavi sau nu, sună cu încredere la 112. Vorbim despre o încredere dusă uneori la extrem. Și astfel, din nefericire, medicii botoșăneni se confruntă cu tot mai multe afecțiuni închipuite ale pacienților.
IATĂ mâinile unui copil din Botoșani! POVESTEA puștiului care la 11 ani culege urzici pentru a-și ajuta mama și frații orfani de tată - GALERIE FOTO
Unii copii își doresc cel mai nou telefon apărut pe piață, alții nici măcar nu știu cum arată. Unii copii muncesc pentru a se întreține, alții nici nu știu ce înseamnă asta. Sunt copii și copii, unii mai fericiți decât alții, ”cu sau fără copilărie”.
REPORTAJ în comuna păzită de cadrele MAI de cel mai feroce dușman invizibil: oamenii stau treji noaptea, animalele băgate în „groapa comună” – FOTO&VIDEO
Comuna „maternitate” de unde a pornit primul focar de pestă porcină africană din județul Botoșani este în continuare sub asediu. Cei care o apără sunt vizibili de la depărtare, dușmanul este însă unul nevăzut, sperie localnicii, fie că vorbim despre pădurile cu copaci anemici sau propriile cotețe unde oamenii și-au crescut porcii.
CÂT de mult te schimbă pușcăria: de la trafic de persoane, la quilling și lecții pentru adolescenți – REPORTAJ din Penitenciarul Botoșani – GALERIE FOTO
Penitenciarul Botoșani este locul unde se descoperă multe talente, abilități, aptitudini. Da, desigur, este și un loc al oamenilor răi, dar care se pot transforma în ființe umane altruiste, conștiente de ceea ce au făcut în trecut… sau nu. Astăzi am ales să ne concentrăm pe partea pozitivă a poveștii despre tot ce înseamnă detenție.
Eminescu? – „Nu știm cine a fost…” REPORTAJ în orașul poetului nepereche „uitat” de tinerii botoșăneni
15 ianuarie 2019 - Ziua Culturii Naționale, dar și ziua în care se împlinesc 169 de ani de la nașterea la Botoşani a poetului nepereche, Mihai Eminescu. Poate pare surprinzător, dar există botoșăneni și mai cu seamă tineri care habar nu au cine a fost Mihai Eminescu.
Loading...
Lacrimi, îmbrățișări lungi, dar și încurajări, căci STRĂINĂTATEA îi așteaptă: Sute de botoșăneni pleacă spre alte țări după sărbători – GALERIE FOTO
Orașul nostru rămâne din ce în ce mai gol și trist. Sute de botoșăneni au plecat spre Italia, Germania sau Anglia după sărbători, pentru a-și croi un trai mai bun. În fiecare an, luna ianuarie este cea mai tristă pentru botoșănenii care sunt nevoiți să se despartă de casă pentru a-și relua activitatea la locul de muncă, care din păcate, este la mii de kilometri de cei dragi.
REPORTAJ dinăuntrul durerii: Drama pacienților de la Mavromati loviți de cea mai grea boală - Forța trebuie să vină din tine
Dimineața zilei de 21 noiembrie 2018, Secția de Oncologie a Spitalului Județean Mavromati... O liniște apăsătoare domnește pe holuri și în saloane. Pentru cei mai mulți dintre pacienți este liniștea dinaintea furtunii. În timp ce un bărbat tocmai și-a dat sfârșitul în salon, alți zeci de pacienți se luptă cu o boală nemiloasă – cancerul. 
Liceul „din provincie” care a făcut 500.000 de euro în trei ani: Trebuie să supravieţuim, dacă nu facem ceva, în câţiva ani noi dispărem - GALERIE FOTO
Veste mare pentru liceul din cel mai sudic orăşel al judeţului: proiectul „Optimizarea instruirii practice în context european” depus în cadrul Programului Erasmus Plus a fost admis la finanţare.
Omul – spectacol: peste 1.000 de show-uri de la Botoşani şi până la Venezia, din comunism şi până în mileniul 3 cu cei mai mari artiști ai României
Spre sfârşitul anilor ’80 făcea cursuri la Şcoala Populară de Arte. Aşa l-a cunoscut pe Ion Ilie, pe atunci director al Filarmonicii de Stat Botoşani, care observându-i ideile de spectacole şi simţindu-i înclinaţia spre impresariat i-a propus să vină pe acest post la prestigioasa instituţie de cultură.
Afaceri cu cerul! Preotul faianțar - electrician care a ridicat o casă nouă unei familii rămasă fără acoperiș deasupra capului - VIDEO & GALERIE FOTO
O poveste emoționată vine de la capătul județului. În comuna Călărași o familie a rămas fără casă în primăvara acestui an din cauza unu incendiu.
Aventură la spălătoria care-ți curăță mașina până te apucă nervii: ori interior, ori exterior că-i greu amândouă
S-a încălzit brusc, de la zăpadă am trecut repejor la ”mâneci scurte”, așa că merg și eu ca tot omul să schimb anvelopele. Și zic apoi, ”hai să o și spăl”. Gravă eroare!
Nu mai comentați în necunoștința!Felicitări organizatorilor și băiatului îi doresc tot binele din lume!
12 februarie 2016, 17:45
Păcat că este cu iz politic mereu ... Sper să se întâmple ceva mai mult decât un show și să caute soluții la spitale și doctori și să se termine cu bine pentru bietul băiat! Dacă cineva totuși vrea să facă un bine trece peste acest aspect și va ajuta pentru sufletul său de om în primul rând! Partidele politice sunt la fel...aceeași mașină cu alte numere de înmatriculare! Fiți buni pe cat posibil pentru că asta nu vă poate lua nimeni și astfel poate devenim și mai buni! Mulțumesc!
12 februarie 2016, 16:14
Bai Nicule, iti dau o veste buna: PSD are trei luni si jumatate de cand nu mai e la putere. La putere sunt ”tehnocratii” liberalului Iohannis
12 februarie 2016, 09:19
Ba ioane esti gheorghe! Un partid politic care e la putere precum psd are alte pârghii legale sa rezolve cazuri de genul asta nu sa facă chermeze ca doamnele române In ce lume trăim? Inteleg tu ai rămas excitat politic de la revelionul pensionarilor dar trezeste -te ai aparut si ghioceii
12 februarie 2016, 09:10
Nucu!!! Este un caz social nicidecum o treaba politica!!felicitari tuturor organizatorilo pt acest caz social si a ziarului Botosaneanul pt ca a publicat timp de o saptamana aveste articole frumoase dar triste desire acest baiat.
12 februarie 2016, 08:52
Bravo bai ziaristu TSD organizează iar tu faci reclamă pe pielea napastuitilor poate dă senatoarea lui peste ceva decit să dea bani pe comunicate stupide
12 februarie 2016, 08:30
zenda.ro
inpuff.ro
Sondaj
Credeți că se va găsi vaccin contra coronavirusului?
Da
Nu
Nu știu / nu mă interesează
Declaraţia zilei
”Faceți-l așa cum e că, dacă se ajunge la exproprieri, nu se mai termină nici într-o sută de ani drumul ăsta. Faceți-l așa și după aceea vedem noi și cu a treia bandă”,Cristian Achiței, deputat, despre drumul ...
starshiners.ro%20
astratex.ro
fashiondays.ro
Curs valutar
ieri
EUR
Euro
4.8378 lei
USD
Dolarul SUA
4.3085 lei
CHF
Francul elveţian
4.5522 lei
GBP
Lira sterlină
5.3598 lei
JPY
100 de yeni japonezi
4.0080 lei
XAU
Gramul de aur
245.7662 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2489 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.3768 lei
AUD
Dolarul Australian
2.9856 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.1736 lei
CZK
Coroana Cehească
0.1815 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6492 lei
Vremea
astăzi
Botosani
o C
Dorohoi
o C
Bucecea
o C
Darabani
o C
Saveni
o C
Ştefăneşti
o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2020 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.