Reportaj
Fără lumină, fără cal, fără vacă, fără porc, dar cu o tumoră la creier care tot crește… ce viaţă-i asta Daniele?

Recia Verbia este un sat despre care, cu toată ruşinea, trebuie să vă mărturisesc că în atâţia ani de presă n-am auzit. Am aflat însă săptămâna aceasta într-o împrejurare nefericită, întâlnirea cu Daniel Scripcă, adolescentul despre care vă spuneam acum câteva zile că este chinuit de o afecţiune îngrozitoare.

Când viața doare de la 15 ani

„Chist de glandă pineală”, asta scrie pe scrisoarea medicală eliberată în 2013 de Spitalul Clinic de Urgenţă pentru Copii „Sfânta Maria” din Iaşi. Avea pe atunci 15 ani, patru luni şi… o tumoare de 9,8X8,6 mm. A tot umblat alături de mamă de la un medic la altul. Nimeni nu l-a operat şi nimeni nu i-a dat un tratament care să îi curme suferinţa. Astfel se face că în 2015, când a fost supus unui nou control la aceeaşi unitate medicală, chistul avea deja 10X9 mm. În februarie 2016 nu se mai ştiu dimensiunile. Se ştiu însă durerile îngrozitoare care l-au determinat să renunţe şi la şcoală.
-    Unde te doare Daniel?
-    Aici în spate…

Şi pune mâinile la ceafă.
După câteva minute de discuţii zâmbetul şi aşa firav îi dispare, iar chipul i se schimonoseşte. Ia un „Nurofen”, al câtelea oare?

Nici animalele nu rezistă în lumea mică a familiei Scripcă

Mama, Niculina Scripcă (foto dreapta), îl priveşte cu un amestec de milă, durere şi speranţă. La 35 de ani are deja trei copii alături de care, împreună cu soţul său, trăieşte într-un loc uitat de lume. La Recia Verbia nici maşinile nu ajung din cauza noroiului. Aşa este când ai ghinionul să te naşti în comuna Dimăcheni, singura fără niculina scripcaasfalt până acum vreo doi-trei ani. Ca să ajungă în Botoşani au mers doi kilometri prin noroaie până la Carasa, de acolo au luat o ocazie până la Dorohoi, iar de aici o alta până la Botoşani. Au avut un cal, dar îmbătrânise, se îmbolnăvise şi au trebuit să-l vândă. Cu 300 de lei. Au avut o vită care s-a îmbolnăvit. Tratamentul costa prea mult, aşa că au dat şi vaca. Le rămăsese un porc pe care l-au tăiat ca să aibă ce mânca de sărbători şi multe săptămâni după. Cu animalele oricum ies în minus, nu pot vinde şi cumpăra decât de la bişniţarii. De animale.
„Când intri în târg la Dorohoi vin samsarii şi-ţi zic: îţi dau atât. Dacă nu vrei să îi vinzi te dau afară din obor”, povesteşte Niculina Scripcă.
Daniel al ei stă toată ziua singur cu… durerile.
„E un sat împrăştiat. Este o casă mai aproape de noi, celelalte sunt la câteva sute de metri”, spune Niculina Scripcă.

Lumina vine la... bidon

Au televizor, dar nu-l prea folosesc fiindcă n-au curent. Casa nu este electrificată, ar avea nevoie de vreo 8.000 de lei ca să o cupleze la reţea şi de unde atâţia bani când ei n-au de medicamente? Ce să mai vorbim de un cal, care face vreo mie de lei…? Ca atare, curentul vine doar vreo două ore pe zi, când pornesc generatorul, iar generatorul porneşte când îi pun benzină. Şi benzină nu prea este…
„Mergem până la Dorohoi şi luăm câte doi litri de benzină să avem curent cât să-şi facă lecţiile copiii. Nu ne permitem să deschidem televizorul. Generatorul ar duce el, dar trebui să-i pui benzină” Niculina Scripcă.

Hai fiți eroi!

Alexandru are 13 ani, iar Roxana 10 ani. Sunt sănătoşi şi merg la şcoală. La 17 ani Daniel ar vrea să meargă şi el, dar nu mai poate. Trebuie să se mulţumească doar cu imaginea fraţilor săi ce pleacă la cursuri din casa de pe Aleea Eroilor 1, fiindcă asta-i adresa la care locuiesc.
Şi dacă tot veni vorba de eroi… Puteţi fi şi voi mici eroi şi să faceţi donaţii în contul RO50 BRDE 070S V113 4520 0700 deschis pe numele Niculinei Scripcă la BRD Botoşani.
Sau puteţi merge vineri, de la 19:00, la Chicago Club din Uvertura Mall, acolo unde va avea loc un spectacol caritabil organizat de TSD Botoșani și dedicat tocmai strângerii de fonduri pentru Daniel Scripcă. Vin Mirel Manea, Ioana Ignat, Silviu Murariu, G-Power. Şi mai are loc şi un concurs de miss… fiindcă oamenii care fac gesturi frumoase nu sunt neapărat frumoşi doar sufleteşte.

Loading...
Daniel are echipă şi face show la... Chicago! L-a luat şi pe Mirel Manea, iar Randi, Mandinga şi “Bilionera” sunt cu el – VIDEO

 

La drum, la braț cu ecoul bastonului alb: Strigau „chiorul, chiorul” și mă orientau în direcții greșite

Botoșăneanul continuă proiectul unicat în mass-media din această parte a țării și derulat în colaborare cu filiala județeană a Asociației Nevăzătorilor din România (ANR) publicând texte scrise de nevăzătorii botoșăneni pentru Concursul „Botoșani, orașul în care trăiesc!”.

TULBURĂTOR: Botoșaniul văzut prin ochii unei tinere... nevăzătoare: Botoşani, oraşul copilăriei mele

În colaborare cu filiala județeană a Asociației Nevăzătorilor din România (ANR), Botoșăneanul demarează astăzi un proiect unicat în mass-media din această parte a țării. Timp de mai bine de o lună, în fiecare week-end, vom publica articole despre oraș scrise de persoane pentru care ”lumina ochilor” este doar o metaforă.

REPORTAJ: Altar de vară sfințit cu mii de oameni și un sobor de preoți care l-a mirat pe ÎPS Teofan: FOTO&VIDEO

Biserica este locul în care cerul se întâlnește cu pământul, locul unde Dumnezeu ajunge în sufletul oamenilor, luminându-le chipurile de pace duhovnicească. Mii de botoșăneni s-au adunat miercuri dimineață într-un astfel de loc, un colț de rai, pentru a fi parte la una dintre cele mai impresionante Sfinte Liturghii ce au avut loc la Botoșani.

Bijuteria altora, cadavrul nostru - 7 milioane de euro cheltuiți pentru paraziți - GALERIE FOTO

”Am cafeaua pusă la bar de dimineață, este 4 după-amiaza și încă nu am avut timp să mă ating de ea. Am avut continuu clienți, n-am stat o clipă”. O chelneriță bronzată, în pantaloni scurți, se plânge unei cunoștințe. N-are timp şi de alte lamentări şi nici să culeagă eventuale „compasiuni” fiindcă la terasa Centrului Vechi din Bistriţa la care lucrează tocmai au mai sosit doi oameni la o masă şi trebuie să le ia comanda.

Aventuri de ministru prin judeţ: Haine mai groase; ca să te apleci… înseamnă efort VIDEO & GALERIE FOTO

Venit în judeţ ca să îl ajute pe candidatul PSD la Primăria Vlăsineşti, ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale nu s-a dezminţit. Devenit celebru pentru perlele pe care le debitează, Petre Daea nu a ”dezamăgit” nici la Botoşani.

Ce nu s-a văzut la vizita ministrului de la Botoșani, de la poale-n brâu la un decor îngrozitor – GALERIE FOTO & VIDEO

Ministrul transporturilor, Răzvan Cuc a ajuns ieri în nordul țării, la Botoșani. Oficial a tot repetat că s-a decis să vină după ce a auzit de protestul de la Manoleasa. Tot oficial, colegii de la PSD Botoșani îi anunțaseră deja prezența, cu câteva zile înainte de a se ști de protest.

Revelion de legendă în Moldova unde limba română doare sub ”talpa protectoare” de la răsărit - VIDEO & GALERIE FOTO

Sub picioarele a mii de oameni, covorul roşu, care a căpătat déjà forma pavelelor în care este îndesat de ghetele domnilor şi cizmele doamnelor, rezistă totuşi cu stoicism. Că de aia e covor, să fie călcat în picioare… Ce te faci însă cu poporul care este ţinut sub “talpa protectoare” de atâta amar de ani? El nu este covor, dar pare totuşi că se cam face… preş. Şi cum spuneam, asta nu-i de azi, de ieri.

REPORTAJ : Cultură la preț modic la Muzeul Județean Botoșani - FOTOGALERIE

Istoria Muzeului Județean Botoșani începe la sfârșitul anului 1955, mai precis, pe data de 23 decembrie, cand s-a semnat “actul său de naștere”. Așa se implinea una dintre dorințele locuitorilor acestui oraș, aceea de a avea un muzeu.

”Traseul groazei” - trenul ”navetiștilor” care oprește în gări unde se omoară oameni - GALERIE FOTO

Trenul căruia unii botoşăneni îi spun ,,Căruţa” străbate jumătatea de sud a judeţului Botoşani transportând în mare parte naveşti, începând de la Dorohoi şi până la Iaşi. Şi invers. Călătorii fac parte din diverse categorii: profesori, doctori, studenţi, elevi, muncitori în diverse domenii.

Când viaţa-i floare la ureche te prinde cutremurul şi te bagă în pământ pentru totdeauna – VIDEO & GALERIE FOTO

Te-ai fi gândit că „plâng şi pietrele”, numai că în acest colţ de Românie nu prea-s pietre, drumul de la casă şi până la Biserica Sfântul Dimitrie e de-un asfalt cum tare l-ar mai vrea botoşănenii pe Primăverii. Şi pietrele oricum nu plâng, iar figura asta de stil a devenit o banalitate de când a fost băgată în atâtea texte. Iar lacrimile sunt cu precădere la căpătâiul Maricicăi Iosub, acolo unde veghează tatăl, cei trei fraţi şi cele două surori.

REPORTAJ : Moment istoric? Prima mașină de gunoi care-a descărcat la rampa ecologică – IMAGINI în premieră din interior – VIDEO

La ora 7:30 în dimineața zilei de 1 septembrie, deja două mașini încărcate cu gunoi stăteau aliniate în fața porții Centrului Integrat de Management al Deșeurilor de la Stăuceni. Erau utilajele celor de la Deea Cleaning, operator de salubrizare botoșănean. Pe drum, alunecau spre a bifa această premieră la Botoșani și camioanele firmei Pavra Com. Singurii care au achitat avansul solicitat conform contractului, pentru a fi primiți pe rampă.

”Paradisul morții” – calea fără întoarcere unde OMUL a murit pentru totdeauna – GALERIE FOTO

Marfarul trece șuierând printr-un soi de tunel care desparte și totodată unește o clădire ce se întinde de-a lungul străzii. Linia ferată traversează perpendicular șoseaua, își face loc prin mijlocul imobilului construit din cărămizi maro-roșiatice și se oprește într-o cu totul altă lume. Cât cuprinzi cu ochii vezi doar pavilioane lungi-lungi din lemn, doar cu parter și multă sârmă ghimpată.

Hristos a Înviat!... Și în cartier – VIDEO & GALERIE FOTO

Miezul celei mai luminoase nopți a anului se apropie cu repeziciune și mai spre marginea Botoșanilor... Aici unde minutele dinaintea sărbătorii religioase supreme a ortodoxiei propun un tablou al contrastelor.

”Biserica albă” se prăbușește în nepăsarea tuturor, cum tragi pe sfoară un lăcaș de cult - GALERIE FOTO

În scurt timp, pe 23 aprilie, de Sfântul Gheorghe, patronul spiritual al orașului, se va sărbători și ziua municipiului Botoșani. Din nefericire, Biserica Sfântul Gheorghe, simbolul urbei, arată groaznic, nu are pictură și parcă pe nimeni nu interesează soarta acesteia.

REPORTAJ : ÎN CE HAL arată blocurile din Parcul Tineretului – VIDEO din interior și din toalete – GALERIE FOTO

La blocurile din Parcul Tineretului oamenii își fac nevoile în lighene și apoi le aruncă afară. Unii, se urinează chiar pe scările din interior și nu se mai deplasează până în cămăruțele care se doresc a fi grupuri sanitare. Noaptea, unii își lasă chiar și fecalele pe treptele jegoase din interior.

Viață de baseballist – Povestea botoșăneanului ce se antrena pe lângă morminte și a fost la un pas de a juca în America

Botoșăneanul Eduard Pîrvu este baseballistul care, la numai 21 de ani, are în palmares șapte titluri de MVP al României, de patru ori a fost desemnat cel mai bun pitcher (nr. persoana care aruncă mingile) şi o dată cel mai bun batter (nr. persoana care loveşte mingile).

Povestea fetei care răstoarnă ”munții”: S-a bronzat la piscină în decembrie, a fost în Thailanda și a renunțat la una dintre pasiuni - FOTOGALERIE

Loredana Heghiș are 22 de ani și are aproape 9 ani de când face haltere.  A fost vicecampioană europeană la categoria sa și are amintiri de prin toate țările prin care a fost la campionatele europene sau mondiale, inclusiv din Thailanda sau din Cipru.

Lucian a plonjat... bine mersi spre nemărginire în raze de februarie și râuri de lacrimi: Aici nu se comit incidente între oaseGALERIE FOTO

”L-am visat pe bunicul dinspre mamă care murise la 95 de ani, lucid, cu mintea brici. Țin minte că l-am surprins de nenumărate ori rugându-se la Dumnezeu să-l ia în Împărăția Lui; se săturase de trup. Ajunsese o umbră mișcătoare. Și acum îmi sună în urechi vorbele bătrânului: «Ia-mi Doamne ananghia asta de carne, nu vezi cât s-a împuținat, a început să putrezească pe oase, și așază-mă unde mi-i locul; dacă aici am păcătuit, am veșnicia în față, așa că am tot timpul din lumea să devin un sfânt». Cuvintele bunicului aveau ciudățenia lor, dar îmi cădeau bine la suflet, ca un balsam”.&

Povestea botoșăneanului cu rol esențial în Unirea Principatelor - alintat de Alecsandri și cu un mormânt imens la Eternitatea

S-a născut în 1812,  la Botoșani. Se trage dintr-o familie cu origini poloneze, după cum se poate observa în nume, Nicolae Pisoski.  Mare boier, a fost artizan al Unirii Principatelor, revoluționar pașoptist și, nu în ultimul rând, o personalitate marcantă a orașului.

REPORTAJ : Arta de a face karate -de la Botoșani la trupele SEAL din America, de la copil de 3 ani la profesor universitar- GALERIE FOTO

Mihai Pușcașu este tot ceea ce înseamnă clubul Kokoro Botoșani. Are 28 de ani și cu un master în inginerie, a început totul ca un hobby, în timpul facultății, la Iași. Astăzi predă copiilor de 3-4 ani, dar și adulților de 30-40 de ani, karate.

Nu mai comentați în necunoștința!Felicitări organizatorilor și băiatului îi doresc tot binele din lume!
12 februarie 2016, 17:45
Păcat că este cu iz politic mereu ... Sper să se întâmple ceva mai mult decât un show și să caute soluții la spitale și doctori și să se termine cu bine pentru bietul băiat! Dacă cineva totuși vrea să facă un bine trece peste acest aspect și va ajuta pentru sufletul său de om în primul rând! Partidele politice sunt la fel...aceeași mașină cu alte numere de înmatriculare! Fiți buni pe cat posibil pentru că asta nu vă poate lua nimeni și astfel poate devenim și mai buni! Mulțumesc!
12 februarie 2016, 16:14
Bai Nicule, iti dau o veste buna: PSD are trei luni si jumatate de cand nu mai e la putere. La putere sunt ”tehnocratii” liberalului Iohannis
12 februarie 2016, 09:19
Ba ioane esti gheorghe! Un partid politic care e la putere precum psd are alte pârghii legale sa rezolve cazuri de genul asta nu sa facă chermeze ca doamnele române In ce lume trăim? Inteleg tu ai rămas excitat politic de la revelionul pensionarilor dar trezeste -te ai aparut si ghioceii
12 februarie 2016, 09:10
Nucu!!! Este un caz social nicidecum o treaba politica!!felicitari tuturor organizatorilo pt acest caz social si a ziarului Botosaneanul pt ca a publicat timp de o saptamana aveste articole frumoase dar triste desire acest baiat.
12 februarie 2016, 08:52
Bravo bai ziaristu TSD organizează iar tu faci reclamă pe pielea napastuitilor poate dă senatoarea lui peste ceva decit să dea bani pe comunicate stupide
12 februarie 2016, 08:30
Sondaj
Se impune organizarea unui miting împotriva ”Statului paralel și ilegitim”?
Da, fiindcă există un ”stat paralel și ilegitim”, altul deci decât cel ales de popor
Nu, pentru că nu există un ”stat paralel și ilegitim”
Nu știu / nu mă interesează
Declaraţia zilei
„Această ZM a fost înființată și cam atât. Mare lucru în afară de iluminatul public stradal nu s-a întâmplat, deși nu puseserăm speranțe pentru că dezvoltarea unei zone metropolitane din punctul meu de vedere înseamnă cu ...
Curs valutar
8 decembrie 2017
EUR
Euro
4.6315 lei
USD
Dolarul SUA
3.9449 lei
CHF
Francul elveţian
3.9560 lei
GBP
Lira sterlină
5.3156 lei
JPY
100 de yeni japonezi
3.4738 lei
XAU
Gramul de aur
158.0497 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2281 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.4731 lei
AUD
Dolarul Australian
2.9612 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.0691 lei
CZK
Coroana Cehească
0.1812 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6224 lei
Vremea
astăzi
Botosani
-1 o C
Dorohoi
-1 o C
Bucecea
-1 o C
Darabani
o C
Saveni
o C
Ştefăneşti
-1 o C
Horoscop
astăzi
web site traffic statistics
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2017 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.