Reportaj
FOTOREPORTAJ cu povestea înduioșătoare a lui moș Dumitru din Broscăuți: Grinzile de la acoperiş s-au lăsat, multe dintre ele au căzut şi sevede lumina de afară
Puţini sunt cei care ajung în ograda lui moş Dumitru din Broscăuţişi mai puţini sunt cei care reuşesc să treacă pragul casei sale. Ajunsla 81 de ani, se descurcă singur aşa cum poate. Nu a fost căsătoritniciodată şi nu are copii, a avut doi fraţi, care s-au stabilit în alteoraşe ale ţării, iar pe nepoţi nu i-a văzut de ani buni.

Un om în toată puterea cu greu pătrunde în cameră

Casa în care locuieşte a fost costruită la 1925 de părinţii săi şi nu a avut parte de lucrări de întreţinere de foarte mulţi ani. Intrarea în casă este de un metru şi câţiva centrimetri înălţime, astfel că un om în toată puterea cu greu poate pătrunde în cameră. Grinzile de la acoperiş s-au lăsat, multe dintre ele au căzut şi se vede lumina de afară. Astăzi camera unde îşi duce zilele moş Dumitru, deşi se vede că a fost o încăpere spaţioasă cu sobă şi cuptor, e doar perete de chirpici, lumina de afară nu mai bate înăuntru, geamurile fiind acoperite. Singurele raze de lumină le dau o candelă, o lumânăre şi lumina de la plita care funcţionează la butelie şi care i-a fost furată de mai multe ori. Pe pervazul unui geam sunt împrăştiate mai multe cărţi de rugăciuni.De întuneric nici nu se poate desluşi prea bine ce te împiedică să umbli prin cameră. Înăuntru este un miros puternic de fum, pentru că în vechea sobă arde focul. Pe plită sunt nişte resturi pentru singura vacă pe care o mai are bătrânul, iar pe foc stă un ceaun cu apă caldă.

Astăzi doar câinii latră și văcuța stă în gard

Grajdul mare de afară, căruţa veche şi ograda largă sunt semne că aici a trăit un om care la viaţa lui a muncit şi a crescut animale. Astăzi doar trei câini latră şi văcuţa stă în grajd. Condiţiile vitrege de trai şi bătrâneţea l-au îmbolnăvit pe bătrân, zice că suferă cu inima şi mai ia din când în când medicamente pentru inimă.
A avut o soră care l-a mai ajutat, dar de câţiva ani s-a stins şi a rămas de unul singur. Autorităţile din comună au fost pe la el şi acum câteva săptămâni, să-l roage să se mute, a acceptat dar apoi s-a răzgândit. Acum tot la insistenţele lor vrea să locuiască decent, de frică să fie prins sub dărâmături. Nu vrea să abandoneze vaca şi numai la ea se gândeşte cum ar putea să o îngrijească dacă va avea un spaţiu nou de odihnă. De pe urma muncii de o viaţă, moş Dumitru are o pensie de aproximativ 350 de lei, printre cele mai mici pe care statul le dă celor în vârstă.

A avut probleme de sănătate

Primarul comunei Broscăuţi, Ioan Romaniuc a mers la faţa locului,  împreună cu inginerul Maxim Ruştin, de la Serviciul pentru Situaţii de Urgenţă şi nu le-a venit să creadă starea deplorabilă în care stătea bătrânul.
„De la vecini am aflat că a avut probleme de sănătate, până acum a fost tare, de fapt cred că asta l-a şi făcut să cedeze şi ne-a permis să-i aducem locuinţa. Am mai avut acordul lui o dată, dar s-a răzgândit” a spus inginerul Maxim Ruştin.
La aflarea veştilor, persoanele abilitate au fost la bătrân acasă şi s-au convins de starea lucrurilor.
Primarul a apelat la Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă care a intervenit la Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă şi astfel a fost repartizată o locuinţă modulară. Ieri, cu sprijinul Detaşamentului de Pompieri Dorohoi, locuinţa a fost instalată, dar nu este dotată cu nimic.

”Nimeni nu crede până nu vine aici și vede”

„Nu-mi închipuiam că cineva poate trăi în starea asta, este o catastrofă şi trebuie să-l ajutăm cât mai repede. Nimeni nu crede până nu vine aici şi vede. Mulţumim Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă pentru că a dat dovadă de înţelegere şi implicare promptă” a menţionat primarul Ioan Romaniuc.
Autorităţile caută oameni dispuşi să ajute, fiindcă trebuie să facă rost de mobilier şi cele necesare pentru ca omul să se poată muta până la sfârşitul săptămânii. Deocamdată, prin intermediul Primăriei, locuinţa modulară va fi racordată la energie electrică pentru a-i oferi o sursă de căldură şi lumină, iar costurile consumului vor fi suportate de Primărie.
Mihaela AMARINE
[[galerie-foto]]
CITEȘTE:
FOTOREPORTAJ: Negoț pe-un frig de-ți sufli în pumni: Piețarii din Primăverii, la mila cumpărătorilor
Drumul de aproape 100 de milioane de euro reparat cu ceremonii, primar ”omorât” și soț de primăriță pus la zid. Pentru că... ”oamenii sunt pe primul loc”VIDEO & GALERIE FOTO
Agitând în mână o mască, primarul de Todireni se plimbă de colo-colo prin bifurcația Trușești - Răuseni și privește în gol spre drumul de unde nu vine nimeni. Sigur, ”drum” este prea mult spus pentru chestia aceea care, când o privești, îți dă impresia că ai mai degrabă șanse să termini de numărat oile când suferi de insomnie decât gropile din așa-zisa șosea.
”Zare de vânzare”, locul din Botoșani care s-a născut dintr-un MIRACOL: Și peste toată ecuația asta este Dumnezeu – GALERIE FOTO
Există două moduri de a-ţi trăi viaţa: ca şi cum nu ar exista miracole sau ca şi cum totul ar fi un miracol. Cuvintele îi aparțin lui Albert Einstein, geniul care, deloc întâmplător, își găsește loc și în povestea noastră.
DARUL unui preot pentru cei loviți de soartă: Locul unde oamenii străzii sunt îmbrăcați, spălați, tunși și fac și masaj – VIDEO & GALERIE FOTO
Într-un apartament micuț situat la parterul unui bloc de pe Aleea Zorilor „a luat naștere” Centrul Social „Strop de Alinare”. Sunt ajutați oamenii nimănui, care își duc viața pe străzile Botoșanilor.
S-au săturat de restricții! Revoltă în Piața Revoluției, sute de oameni în stradă, jandarmii au interzis accesul și altora, s-au ars măști și fumigene – GALERIE FOTO & VIDEO
După șase ani de zile de la ultimul protest „al străzii” organizat în municipiu, Botoșaniul a dat în clocot iarăși. Cei mai mulți dintre cei care au ieșit să protesteze față de măsurile și restricțiile pandemice care parcă nu se mai opresc, s-au organizat pe rețele de socializare. Protestul a fost autorizat pentru 100 de persoane, în realitate în Piața Revoluției au ajuns de cinci ori mai multe.
Parlamentar „sub acoperire”! Președintele PNL „deghizat”, raid prin instituții: Unități încuiate cu paznic în trening, acces interzis, oamenii ținuți în frig pe afară – VIDEO & FOTO
Din birourile persoanelor cu funcții din județ sau de pe la București, realitatea de zi cu zi pe care o trăiesc oamenii când se confruntă cu diverse probleme în instituțiile publice este mai puțin cunoscută. Sau deloc. Iar ceea ce Botoșăneanul, cel puțin, a arătat în nenumărate rânduri, și anume că pandemia convine de minune aparatului de stat, chiar se reflectă în realitate.
La ”Buletine” e DEFECT de mână: să nu permiți cărții să expire că te plimbă funcționărimea până dai de acru
Să nu îndrăzniți zilele acestea să vă faceți buletin nou! Încercați doar dacă vreți să vă bateți joc de timpul vostru. Sau, mai bine spus, numai în cazul în care sunteți dispuși să (re)deveniți mingea de ping-pong a autorităților.
REPORTAJ: Incursiune în noapte după oamenii nimănui, primarul a coborât într-un canal adânc, diversiune pentru „a scăpa” de echipajul Poliției Locale – GALERIE FOTO&VIDEO
Acțiunile prin care se încearcă convingerea persoanelor fără adăpost din municipiu să meargă într-un loc acoperit pe vremuri de ger nu au fost inventate sâmbătă seara, la finele săptămânii trecute. Au loc aproape an de an, echipajele Poliției Locale efectuând un periplu prin oraș, în locurile cunoscute, pentru a încerca să evite pierderi de vieți omenești din rândul oamenilor străzii.
30 de ani de la plecarea la Domnul a Părintelui Paisie, marele duhovnic al românilor: MĂRTURISIRI emoționante ale preoților botoșăneni – GALERIE FOTO
Astăzi, 18 octombrie, se împlinesc 30 de ani de când Părintele Paisie Olaru s-a mutat la cele veșnice.
Litoralul negru în pandemia albă: o japcă de patru stele de la plajă până la terasă - Pentru fete părăsite avem locuri gratuite VIDEO & GALERIE FOTO
Dacă vă gândiți să mergeți pe litoralul românesc ca să auziți marea, scoateți-vă rapid chestia asta din cap. Fiindcă pe mirobolantul mal românesc al Mării Negre se aude orice, numai valurile produse de Black Sea nu se fac auzite. Sunt acoperite de maneliști, vânzători ambulanți, motoare turate la maxim. Dar mai ales de multă nepăsare și nesimțire a unor oameni care au primit de la divinitate un cadou de neprețuit pe care își fac nevoile.
Viața fantastică a botoșăneanului născut într-un palat: Crescut de soldați, și-a adus acasă o prințesă și toată viața a trăit într-o poveste – FOTO & VIDEO
Pe 6 august împlinește 83 de ani. Este printre ultimii actori din Generația de Aur a teatrului botoșănean. Un destin care bate orice scenariu, o viață ca un spectacol, un actor care ne oferă o lecție de viață: dincolo de orice personaj de pe scenă există o poveste.
Orașul ASCUNS: Locul misterios din urbea Botoșanilor, iazul de poveste de la marginea străzii, despre care botoșănenii nu știu mai nimic: ”Și acum este un beci acolo, nimeni nu știe de el…” – GALERIE FOTO & VIDEO
Pitit pe o stradă micuță din Botoșani, un iaz aproape necunoscut botoșănenilor păstrează amintirile a cel puțin trei generații. Povești care, din când în când, ies la suprafață asemenea unor mesaje în sticlă, spre a fi dăruite celor care nu au aflat încă.
Publicul are nevoie de povești, cultura de bani: O pandemie care unește, dar nu înlocuiește aplauzele
În cele două luni de izolare, instituțiile de cultură din Botoșani, ca peste tot în țară și în lume, au încercat să suplinească expozițiile, concertele, spectacolele de teatru, deschizând către public un culoar virtual.
Anii 80 nu ajung la Botoșani nici în... 2020: cum să faci un concert retro cu 10.000 de oameni din toată țara și încasări de 2 milioane – VIDEO & GALERIE FOTO
Peste 10.000 de români, majoritatea clujeni, dar și directori și oameni de afaceri din Botoșani, s-au întors în anii 80, preţ de o seară, ajutaţi de o Sabrina ilegal de  sexy pentru cei 51 de ani ai săi, un gentleman de la Modern Talking, un Milli Vanilli în mare formă, un Ottawan plin de energie și un Silent Circle ca la prima tinerețe.
„Italianul”, băiatul nimănui și al tuturor, înmormântat de Primărie și de câteva persoane cu suflet bun, condus pe ultimul drum de sărmani – GALERIE FOTO & VIDEO
Băiatul care purta haine femeiești și făcea pe oricine să zâmbească avea nume de sfânt. Botoșănenii îl știau după poreclă, italianul de pe Bulevardul Mihai Eminescu, însă numele lui real era Constantin Vîrlan. Povestea lui o știu puțini oameni, care l-au cunoscut îndeaproape și au avut grijă de el, pe vremea în care trăia. S-au preocupat ca acest băiat al străzii să fie îngropat creștinește, așa cum merită fiecare persoană din lumea asta.
FOTOREPORTAJ pe secția cea mai sensibilă de la Mavromati, bebeluși născuți cât o sticlă – GALERIE FOTO
Sunt extrem de mici, gingași și necesită o atenție deosebită din partea cadrelor medicale de pe Secția de Neonatologie. Sunt ei, bebelușii prematuri, ținuți în incubator și câteva luni în șir.
ACASĂ la Leon Dănăilă: Copiii de la ţară trebuie să vadă că nu trebuie să ai antecedente foarte elevate ca să ajungi în Academie - FOTO&VIDEO
Academicianul speră ca modelul său să inspire, să dea speranţă copiilor şi părinţilor care trec pragul casei sale din Darabani.
Un botoșănean a mutat o casă din Bucovina în Botoșani și a făcut un colț de rai pe care-l pune la dispoziție GRATUITGALERIE FOTO & VIDEO
Gheorghe Iavorenciuc, sensibilul incurabil care s-a regăsit mai degrabă printre iubitorii de frumos, decât în politică. A ieșit din viața publică și a rămas în umbră lucrând la visul lui care i-a devenit realitate după trei ani de muncă.
REPORTAJ: Casa de copii cu piscină - distracție în apă, dar și camping cu cortul – GALERIE FOTO
Ideea a pornit de la o străfulgerare de moment: ce ar fi dacă…? A prins contur și după câteva telefoane s-a concretizat în poate unul dintre cele mai frumoase cadouri ce putea fi făcut unor copii speciali. Fetele de la Centrul Prietenia din municipiul Botoșani au din această vară o piscină în curte în care se distrează și se răcoresc în zilele caniculare.
O zi în MAȘINA Poliției pentru un civil! MISIUNE de patrulare în orașul liniștit, cu miros de tutun, de la furt la apel pentru geamuri sparte la mașină – GALERIE FOTO VIDEO
Majoritatea oamenilor dezvoltă aproape involuntar o atitudine ostilă când văd uniforma albastră a polițiștilor. În trafic cu precădere, pentru că în alte situații oamenii legii sunt percepuți drept salvatori. Sunt cei sunați întotdeauna atunci când ceva merge rău.
REPORTAJ în bucătăria unde se gătesc TONE de ciorbe pentru sute de botoșăneni– GALERIE FOTO
În timp ce unii gătesc doar în familie, există și persoane care o fac în cantități industriale. Iar cei care se hrănesc din aceste bucate sunt de ordinul sutelor.
Sondaj
Credeți că se vor termina la timp lucrările la drumul Botoșani - Târgu-Frumos, adică la data de 12 mai 2023?
Da
Nu
Nu știu / nu mă interesează
Declaraţia zilei
„Și din partea noastră, și din partea autorităților, se poate mai mult. Aș fi vrut, de exemplu, pentru acest proiect cu campania gratuită să-mi strângă și mie mâna un oficial. Sau cineva. Să-mi zică: bravo că ai făcut ...
starshiners.ro%20
fashiondays.ro
Curs valutar
astăzi
EUR
Euro
4.8909 lei
USD
Dolarul SUA
4.7450 lei
CHF
Francul elveţian
5.0380 lei
GBP
Lira sterlină
5.7696 lei
JPY
100 de yeni japonezi
3.5548 lei
XAU
Gramul de aur
272.6466 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2455 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.2438 lei
AUD
Dolarul Australian
3.3761 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.7206 lei
CZK
Coroana Cehească
0.2009 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6575 lei
Vremea
astăzi
Botosani
30.5 o C
Dorohoi
30.5 o C
Bucecea
29.3 o C
Darabani
29.4 o C
Saveni
31.0 o C
Ştefăneşti
26.4 o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2022 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.