Reportaj
FOTOREPORTAJ Drumul Botoşani Suceava distruge casele de la Hudum, jale şi disperare:Îşi pun mâna în fund şi pleacă 
Drumul Botoşani – Suceava, cu a cărui reabilitare se laudă de lapremierul Victor Ponta şi ex-ministrul Dan Şova, până la deputatulAndrei Dolineaschi şi preşedintele Consiliului Judeţean, Florin Ţurcanu,distruge casele oamenilor. Prima ploaie abundentă intervenită într-unstadiu foarte avansat al lucrărilor a scos în evidenţă grave deficienţeîn ceea ce priveşte scurgerea apelor.

Apa de pe drum se scurge în casele din Hudum

Pe traseul dintre Stejarul şi Hudum, pe unele porţiuni rigolele au cedat, iar apa s-a revărsat pe carosabil. Şi mai îngrijorător este însă că, în unele zone, cu precădere la Hudum, cantităţile impresionante de apa s-au scurs în curţile şi sub casele oamenilor, compromiţându-le culturile. Locuitorii satului susţin că, până ce să se reabiliteze „drumul morţii”, de zeci de ani de când au case acolo, niciodată nu au fost inundaţi şi dau vina pe proiectanţii şi executanţii lucrărilor.
„Ei au zis că nu le mai fac că nu le mai rămân bani deloc, dar tu când ai licitat nu te-ai gândit că iei milioane de euro? Eu acum ce fac? Sunt ieşiţi din comun. Pot să ia şi 25 de milioane, eu n-am nimic, că tot noi, prostimea asta, plătim banii ăştia”, s-a plâns Gavril Covaşă.

"Ei pleacă şi noi stăm cu ce? Cu casele fărâmate!?”

Cu lacrimi în ochi acesta privea spre grădina aflată sub apă, susţinând că tot ceea ce a cultivat va putrezi. Hudum aparţine de comuna Curteşti, iar sătenii au încercat să ia legătura cu primarul Dumitru Viţel, care însă le-ar fi răspuns că şi-ar fi dat acordul prin semnătură pentru efectuarea lucrărilor la şosea, lucru negat de localnici.
„Noi nu am fost de acord, noi nu semnăm să ne vină apa în casă, că avem rate la bancă. Ei îşi pun mâna în fund, scuzaţi expresia, şi ei pleacă şi noi stăm cu ce? Cu casele fărâmate!?”, striga Petronela Dumitriu, o altă locuitoare din zonă.
Disperaţi, oamenii au ieşit vineri în stradă, la benzinăria închisă de pe şosea. Ei povesteau că înainte de modernizarea drumului Botoşani – Suceava exista o scurgere pe lângă staţia PECO la care s-a renunţat şi asta ar reprezenta o cauză pentru inundaţiile de acum.

Şefii de la Drumuri recunosc problema şi promit să o remedieze

Un alt motiv poate fi constituit de faptul că rigolele se întrerup în mai multe zone, fiind înlocuite cu maluri de pietriş luate însă de apă şi duse în curţile oamenilor.
Ceea ce se întâmplă la Hudum a constituit şi obiectivul emisiunii Botoşăneanul TV difuzată ieri seară de  Somax TV. În cadrul acesteia a intervenit telefonic şi Ovidiu Laicu, directorul Direcţiei Regionale de Drumuri şi Poduri Iaşi, care a recunoscut că sunt probleme cu scurgerea apei la Hudum odată cu reabilitarea „drumului morţii” şi a promis că de luni se va trece la intervenţii suplimentare.
Fără TVA, investiţia în modernizarea drumului naţional Botoşani - Suceava are o valoare de 68 de milioane de lei, iar în proiect sunt prevăzute şi lucrări de reabilitare a 12 poduri, construcţia a 29 de noi podeţe, amenajarea a şapte staţii de autobuz şi realizarea a 31 de parcări. Lucrările sunt realizate de un consorţiu format din firmele UMB Spedition, Tehnostrade, Arcada Company şi Consitrans.
Sergiu BĂLĂŞCĂU
Gabriela ERDIC
CÂT DE MÂNDRU ERA DAN ŞOVA CÂND A VENIT ÎN CAMPANIE SĂ VADĂ DRUMUL:
 Șova dat pe spate la Baisa: AFLĂ ce l-a impresionat așa tare - FOTOGALERIE
[[galerie-foto]]
VEZI ŞI:
 Apocalipsa la Hănești, Primăria, postul de Poliție sau Biblioteca Comunală distruse parțial, copaci puși la pământ, casă năruită în totalitate: O tornadă în formă de con – GALERIE FOTO
Jumătate de viață în rulotă - omul care aduce bâlciul de 50 de ani: De la o mașină de vată de zahăr la un parc de distracții de calibru
George avea vreo 16 ani când în Brăila, oraș în care se mutase tatăl său grec, venise circul Kratel din Cehia. A fost vrăjit de lumea magică a acrobaților și animalelor dresate că nu a mai vrut să plece de acolo și s-a angajat. Era extrem de pasionat, dar probabil că nu a bănuit vreodată că din mintea și mâinile sale va ieși un parc de distracții care va marca Botoșaniul și o bună parte a României.
Noaptea de Înviere în camera de gardă cu fel și fel de bolnavi: FĂRĂ ouă roșii si cu Lumină adusă uneori chiar de pacienți
Sărbătorile Pascale înseamnă pentru mulți dintre noi timp petrecut cu familia, mers la Înviere,  ciocnit ouă roșii. În schimb, pentru personalul din Unitatea de Primiri Urgențe (UPU), sărbătorile sunt o perioadă dificilă și asta pentru că sute de persoane ajung la spital din varii motive, unele mai întemeiate, altele ilare.
REPORTAJ: Femeile (ne)observate din spitale care sunt cel mai aproape de bolnavi: Una a fost luată acasă de-un pacient
Nu de puține ori dăm importanța cuvenită doar medicilor sau asistenților și uităm de unele persoane care zilnic au grijă de pacienți chiar dacă în mod diferit, muncesc din greu și poate nu se bucură de aprecierea celorlalți. Astăzi, este despre ele, infirmierele de la Spitalul Județean Mavromati.
Zeci de sri lankezi aduși la Botoșani de un om de afaceri italian: Le-a dat loc de muncă, casă și masă, dar și câte un nume românesc – FOTO & VIDEO
Sri Lanka. O privire rapidă pe Wikipedia, pentru că numele sună cunoscut, dar detaliile lipsesc. Este o țară insulară asiatică, situată în sudul Asiei, în Oceanul Indian cu capitala în Colombo. Țara are o populație de aproximativ 21 de milioane de locuitori. 44 dintre sri lankezi au ajuns tocmai la Botoșani, la 10.000 de kilometri distanță de casă aduși, într-un paradox dulce-amărui, de un italian. Iar de aici, începe farmecul acestui articol.
REPORTAJ: Ambulanța a ajuns bătaia de joc a unora: Medici chemați să salveze saci de gunoi, agresați sau confundați cu taximetriștii: Veniți și vi-l luați că e mort
Botoșănenii, fie că sunt bolnavi sau nu, sună cu încredere la 112. Vorbim despre o încredere dusă uneori la extrem. Și astfel, din nefericire, medicii botoșăneni se confruntă cu tot mai multe afecțiuni închipuite ale pacienților.
IATĂ mâinile unui copil din Botoșani! POVESTEA puștiului care la 11 ani culege urzici pentru a-și ajuta mama și frații orfani de tată - GALERIE FOTO
Unii copii își doresc cel mai nou telefon apărut pe piață, alții nici măcar nu știu cum arată. Unii copii muncesc pentru a se întreține, alții nici nu știu ce înseamnă asta. Sunt copii și copii, unii mai fericiți decât alții, ”cu sau fără copilărie”.
REPORTAJ în comuna păzită de cadrele MAI de cel mai feroce dușman invizibil: oamenii stau treji noaptea, animalele băgate în „groapa comună” – FOTO&VIDEO
Comuna „maternitate” de unde a pornit primul focar de pestă porcină africană din județul Botoșani este în continuare sub asediu. Cei care o apără sunt vizibili de la depărtare, dușmanul este însă unul nevăzut, sperie localnicii, fie că vorbim despre pădurile cu copaci anemici sau propriile cotețe unde oamenii și-au crescut porcii.
CÂT de mult te schimbă pușcăria: de la trafic de persoane, la quilling și lecții pentru adolescenți – REPORTAJ din Penitenciarul Botoșani – GALERIE FOTO
Penitenciarul Botoșani este locul unde se descoperă multe talente, abilități, aptitudini. Da, desigur, este și un loc al oamenilor răi, dar care se pot transforma în ființe umane altruiste, conștiente de ceea ce au făcut în trecut… sau nu. Astăzi am ales să ne concentrăm pe partea pozitivă a poveștii despre tot ce înseamnă detenție.
Eminescu? – „Nu știm cine a fost…” REPORTAJ în orașul poetului nepereche „uitat” de tinerii botoșăneni
15 ianuarie 2019 - Ziua Culturii Naționale, dar și ziua în care se împlinesc 169 de ani de la nașterea la Botoşani a poetului nepereche, Mihai Eminescu. Poate pare surprinzător, dar există botoșăneni și mai cu seamă tineri care habar nu au cine a fost Mihai Eminescu.
Lacrimi, îmbrățișări lungi, dar și încurajări, căci STRĂINĂTATEA îi așteaptă: Sute de botoșăneni pleacă spre alte țări după sărbători – GALERIE FOTO
Orașul nostru rămâne din ce în ce mai gol și trist. Sute de botoșăneni au plecat spre Italia, Germania sau Anglia după sărbători, pentru a-și croi un trai mai bun. În fiecare an, luna ianuarie este cea mai tristă pentru botoșănenii care sunt nevoiți să se despartă de casă pentru a-și relua activitatea la locul de muncă, care din păcate, este la mii de kilometri de cei dragi.
REPORTAJ dinăuntrul durerii: Drama pacienților de la Mavromati loviți de cea mai grea boală - Forța trebuie să vină din tine
Dimineața zilei de 21 noiembrie 2018, Secția de Oncologie a Spitalului Județean Mavromati... O liniște apăsătoare domnește pe holuri și în saloane. Pentru cei mai mulți dintre pacienți este liniștea dinaintea furtunii. În timp ce un bărbat tocmai și-a dat sfârșitul în salon, alți zeci de pacienți se luptă cu o boală nemiloasă – cancerul. 
Liceul „din provincie” care a făcut 500.000 de euro în trei ani: Trebuie să supravieţuim, dacă nu facem ceva, în câţiva ani noi dispărem - GALERIE FOTO
Veste mare pentru liceul din cel mai sudic orăşel al judeţului: proiectul „Optimizarea instruirii practice în context european” depus în cadrul Programului Erasmus Plus a fost admis la finanţare.
Omul – spectacol: peste 1.000 de show-uri de la Botoşani şi până la Venezia, din comunism şi până în mileniul 3 cu cei mai mari artiști ai României
Spre sfârşitul anilor ’80 făcea cursuri la Şcoala Populară de Arte. Aşa l-a cunoscut pe Ion Ilie, pe atunci director al Filarmonicii de Stat Botoşani, care observându-i ideile de spectacole şi simţindu-i înclinaţia spre impresariat i-a propus să vină pe acest post la prestigioasa instituţie de cultură.
Afaceri cu cerul! Preotul faianțar - electrician care a ridicat o casă nouă unei familii rămasă fără acoperiș deasupra capului - VIDEO & GALERIE FOTO
O poveste emoționată vine de la capătul județului. În comuna Călărași o familie a rămas fără casă în primăvara acestui an din cauza unu incendiu.
Aventură la spălătoria care-ți curăță mașina până te apucă nervii: ori interior, ori exterior că-i greu amândouă
S-a încălzit brusc, de la zăpadă am trecut repejor la ”mâneci scurte”, așa că merg și eu ca tot omul să schimb anvelopele. Și zic apoi, ”hai să o și spăl”. Gravă eroare!
REPORTAJ în România nimănui și copiii sacrificați ai județului: Două fete care vor să învețe, retrase de mamă de la școală – GALERIE FOTO
La fix 40 de kilometri distanță de municipiul Botoșani se află comuna Cordăreni. Undeva dincolo de Dorohoi, drumul cu mașina este unul anevoios, nu din cauza a cine știe ce obstacole, ci doar a gropilor care fac distanța până acolo să fie parcursă în mai bine de o oră.
Paradisul din orașul mort
Oamenii curg valuri pe poarta fabricii, iar într-o parcare imensă zeci de autocare şi microbuze îi aşteaptă să îi ducă acasă. Pare o scenă desprinsă de pe fostele platforme industriale comuniste, când la ora schimburilor totul era un furnicar, muncitorii abia aveau loc să treacă unul de celălalt, iar autobuzele aveau călători şi pe scări. Doar că aici tabloul este totuşi diferit.
REPORTAJ: Cel mai frumos moment pe Bulevardul Mihai Eminescu, câinele Basil adus la Botoșani pentru un băiat – GALERIE FOTO & VIDEO
Ceea ce s-a petrecut joi dimineață pe Bulevardul Mihai Eminescu din municipiul Botoșani a fost un moment plin de emoție și o lecție dureroasă de viață, deopotrivă.
Orașul în care trăiesc de 36 de ani! ... Și care chinuiește nevăzătorii: șoferi ignoranți , lucrări nesemnalizate, agresiuni
Reluăm astăzi publicarea textelor scrise de nevăzătorii botoșăneni în cadrul concursului „Botoșani, orașul în care trăiesc!” organizat de filiala județeană a Asociației Nevăzătorilor din România (ANR). După ce am inaugurat serialul cu un text scris de cea mai tânără participantă la proiect și l-am continuat cu ”veteranul” competiției, astăzi a venit rândul președintelui ANR Botoșani.
INEDIT: Statui cu Mihai Eminescu și Veronica Micle în mărime naturală dezvelite de fostul șef al Poliției cu primar și afaceriști – FOTO & VIDEO
Moment deosebit petrecut de Sfântul Dumitru la o aruncătură de băț de municipiul reședință de județ. Fostul șef al Poliției Rutiere, Dumitru Zmău este cel care a făcut posibil ca județul Botoșani să aibă statuile poetului nepereche și a femeii pe care a iubit-o.
nici nu a terminat lucrarea ,si deja fassaie spalarea de BANI,precum apa spala asfaltul! Cine are curaj sa semneze RECEPTIA UNEI SIFONARI DE BANI? .........si CE TERMEN DE GARANTIE DA UMB? cred ca vreo 2 luni din care una de pe cer! DaNA e pe urmele voastre mincinosilor.
12 iulie 2014, 12:34
urecheatule... Umbrarescu nu da despagubiri ca LUKOIL care ti-a facut fantana.dar te invat ceva mai dute la munca ,nu sta dupa pomana
12 iulie 2014, 11:36
Cred ca pagubele din celelalte 9 comune ale judetului si din celelalte localitati din tara se datoreaza,reabilitarii drumului Botosani-Suceava.Poate si distrugerile de pe Litoral sunt urmare a acestor lucrri.Ma intreb eu "in sinea mea cu voce tare":-Daca nu erau acele canale adanci,betonate,unde se aduna apa inainte?Cand a plouat ultima data la Hudum,asa ca acum?Nu credca cineva spune ca nu se pot aduce imbunatatiri proiectului in anumite zone si ca nu se vor si realiza.De aici si pana la a prezenta intr-o lumina negativa(drumul lui Ponta si a lui Sova) este cale lunga.Ce trebuia sa mearga Ponta si sa ia acel excavator-jucarie uitat de un copil si sa-l duca in casa?De altfel din toate pozele nu se vede nicio casa in care a intrat apa venita de la drum.Acele deficiente se vor rezolva,dar parc vad la anul,ca din cauza acestor lucrari s-au inmultit gandacii de Colorado si s-a diminuat productia de cartofi din zona.Ar fi de retinut aceasta idee ca stire de prima pagina,la anul pe vremea aceasta.
12 iulie 2014, 10:36
Sondaj
V-a plăcut SummerFest-ul organizat la Parcul Cornișa?
Da
Nu
Nu am participat
Declaraţia zilei
"Nu cred că Aristidis poate fi folosit pe acel post. E o glumă, e incredibil. Treaba lor ce vor să facă, dar eu știam că doar în stânga poate evolua. N-a jucat niciodată fundaș central la noi, nici măcar în pregătiri! Nici în ...
astratex.ro
Curs valutar
ieri
EUR
Euro
4.7216 lei
USD
Dolarul SUA
4.2706 lei
CHF
Francul elveţian
4.3268 lei
GBP
Lira sterlină
5.2121 lei
JPY
100 de yeni japonezi
4.0058 lei
XAU
Gramul de aur
205.4478 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2385 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.4384 lei
AUD
Dolarul Australian
2.8854 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.2064 lei
CZK
Coroana Cehească
0.1833 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6333 lei
Vremea
astăzi
Botosani
o C
Dorohoi
o C
Bucecea
o C
Darabani
o C
Saveni
o C
Ştefăneşti
o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2019 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.