Reportaj
FOTOREPORTAJ Și boschetarii sunt oameni : adăpostiți de ger de Primărie, goliți de sentimente de către oameni 
Și ei sunt parte din societate și eu au iubit cândva, au fost fericiți,au râs din suflet. Și ei au devenit mame sau tați și ei și-au serbatzilele de naștere alături de prieteni și ei au fost în concedii. Au avutalbume de familii și au visat pentru ei și pentru copiii lor la unviitor mai bun, împreună. N-a fost să fie așa pentru că destinul le-ahărăzit altceva: să devină boschetari. Sau și-au hărăzit singuri, fiindprea slabi, prea obosiți să mai lupte.

”Am fost gonită de mama mea”

Boschetar = vagabond care se adăpostește în timpul nopții în parcuri, sub poduri. Trecem indiferenți, nu le aruncăm nici măcar o privire. De ce-am face-o?
Gabriela Balan este o botoșăneancă de 59 de ani. I-a împlinit în a doua zi de Crăciun. Singură, pe un pat improvizat într-un spațiu al Primăriei care se numește Adăpost temporar de urgență. Are cârjele lângă ea, fiind suferindă de coxartroză bilaterală. Casa ei e pe străzi, însă nu a fost așa dintotdeauna.
”Am fost gonită de mama mea, eu am fost înfiată de copilă și după ce m-a înfiat a făcut copii și de la un timp de când m-am îmbolnăvit nu mă mai suportă și toamna asta m-a gonit. Am locuit în Botoșani, aici sunt născută și crescută. M-a gonit în septembrie, am lucrurile acolo, mobilă, aragaz, tot ce-mi trebuie, și mi le-a pus într-un garaj. Am locuit pe stradă, acolo unde e clădirea părăsită din parc, acolo am locuit din septembrie
”, povestește femeia amar. Când gerul năprasnic de afară se mai domolește ajunge din nou pe străzi.

”Un trecut și un viitor foarte...”

Asemenea ei și Vasile Alexa se adăpostește pe unde apucă. Este fost profesor și povestește că s-a autodistrus. Sau alcoolul l-a distrus pe el.
Sincer să vă spun nu pot să rezist temperaturilor de afară că sunt cu minus. Când e cald, dacă mă pun pe bancă mă ia ambulanța. Am avut un trecut și-un viitor foarte… m-am distrus singur, am două fete, una e plecată în Scoția și am luat-o cu alcoolul. Fosta mea soție m-a părăsit, a plecat în Italia, s-a recăsătorit, are un copil. Eu deocamdată locuiesc aici, am avut un apartament și l-am vândut. Era al părinților iar eu sincer, mi-am cam făcut de cap, am luat-o cu băutura”, spune fostul cadru didactic care acum se încadrează în categoria persoanelor fără adăpost.
Lângă patul lui stă cu capu-n mâini Corneliu Hliban de 50 de ani. Era un stâlp de casă pe care te puteai baza în urmă cu trei ani. Locuia pe Aleea Curcubeului cu soția. Muncea în străinătate și toți bani-i trimitea acasă. A petrecut trei ani în Praga, Cehia.

”Am locuit în Parcul Mihai Eminescu, pe o bancă”

Soția plecată în Torino, Italia, mi-au spus copiii, tată du-te la matale în cameră și uită-te pe masă. Am găsit actele de divorț în lipsă. Eu i-am trimis 500 de euro din Praga și când am venit acasă de sărbători, acum trei ani, asta am găsit. Copiii au terminat facultățile, am vândut apartamentul le-am luat garsoniere în Iași și eu m-am dus în gazdă. După 6 luni proprietarul a vândut garsoniera. Și de atunci am locuit în Parcul Mihai Eminescu, pe o bancă. În clădirea veche a fostului ștrand”, a povestit botoșăneanul. S-a adăpostit în clădirea părăsită din Parcul Mihai Eminescu unde și-a amenajat o cameră. Acolo era casa lui până a fost ridicat de polițiștii locali și dus la adăpost.

Când trece frigul, casa lor va fi peste tot

”Municipalitatea a pus la dispoziție un spațiu pentru persoanele fără adăpost, aceste persoane sunt identificate de Poliția Locală împreună cu SPLAS și SVSU, am creat facilitățile pentru adăpostirea pe timpul nopții atunci când temperaturile sunt extrem de scăzute astfel încât să preîntâmpinăm eventualele incidente”, a declarat Cosmin Andrei, viceprimarul municipiului Botoșani.
Adăpostul a fost amenajat în cartierul de lângă Biserica Sfântul Ilie, într-un spațiu care s-a dorit a fi club al pensionarilor. Găzduiește 17 persoane fără adăpost care beneficiază de o masă caldă la amiază și alte două reci dimineața și seara. Când trece frigul, casa lor va fi din nou peste tot și nicăieri.
Gabriela ERDIC
[[galerie-foto]]
CITEȘTE:
Nopți mai călduroase pentru oamenii străzii: nu vor dormi sub cerul liber de sărbători – GALERIE FOTO

La ”Buletine” e DEFECT de mână: să nu permiți cărții să expire că te plimbă funcționărimea până dai de acru
Să nu îndrăzniți zilele acestea să vă faceți buletin nou! Încercați doar dacă vreți să vă bateți joc de timpul vostru. Sau, mai bine spus, numai în cazul în care sunteți dispuși să (re)deveniți mingea de ping-pong a autorităților.
REPORTAJ: Incursiune în noapte după oamenii nimănui, primarul a coborât într-un canal adânc, diversiune pentru „a scăpa” de echipajul Poliției Locale – GALERIE FOTO&VIDEO
Acțiunile prin care se încearcă convingerea persoanelor fără adăpost din municipiu să meargă într-un loc acoperit pe vremuri de ger nu au fost inventate sâmbătă seara, la finele săptămânii trecute. Au loc aproape an de an, echipajele Poliției Locale efectuând un periplu prin oraș, în locurile cunoscute, pentru a încerca să evite pierderi de vieți omenești din rândul oamenilor străzii.
30 de ani de la plecarea la Domnul a Părintelui Paisie, marele duhovnic al românilor: MĂRTURISIRI emoționante ale preoților botoșăneni – GALERIE FOTO
Astăzi, 18 octombrie, se împlinesc 30 de ani de când Părintele Paisie Olaru s-a mutat la cele veșnice.
Litoralul negru în pandemia albă: o japcă de patru stele de la plajă până la terasă - Pentru fete părăsite avem locuri gratuite VIDEO & GALERIE FOTO
Dacă vă gândiți să mergeți pe litoralul românesc ca să auziți marea, scoateți-vă rapid chestia asta din cap. Fiindcă pe mirobolantul mal românesc al Mării Negre se aude orice, numai valurile produse de Black Sea nu se fac auzite. Sunt acoperite de maneliști, vânzători ambulanți, motoare turate la maxim. Dar mai ales de multă nepăsare și nesimțire a unor oameni care au primit de la divinitate un cadou de neprețuit pe care își fac nevoile.
Viața fantastică a botoșăneanului născut într-un palat: Crescut de soldați, și-a adus acasă o prințesă și toată viața a trăit într-o poveste – FOTO & VIDEO
Pe 6 august împlinește 83 de ani. Este printre ultimii actori din Generația de Aur a teatrului botoșănean. Un destin care bate orice scenariu, o viață ca un spectacol, un actor care ne oferă o lecție de viață: dincolo de orice personaj de pe scenă există o poveste.
Orașul ASCUNS: Locul misterios din urbea Botoșanilor, iazul de poveste de la marginea străzii, despre care botoșănenii nu știu mai nimic: ”Și acum este un beci acolo, nimeni nu știe de el…” – GALERIE FOTO & VIDEO
Pitit pe o stradă micuță din Botoșani, un iaz aproape necunoscut botoșănenilor păstrează amintirile a cel puțin trei generații. Povești care, din când în când, ies la suprafață asemenea unor mesaje în sticlă, spre a fi dăruite celor care nu au aflat încă.
Publicul are nevoie de povești, cultura de bani: O pandemie care unește, dar nu înlocuiește aplauzele
În cele două luni de izolare, instituțiile de cultură din Botoșani, ca peste tot în țară și în lume, au încercat să suplinească expozițiile, concertele, spectacolele de teatru, deschizând către public un culoar virtual.
Anii 80 nu ajung la Botoșani nici în... 2020: cum să faci un concert retro cu 10.000 de oameni din toată țara și încasări de 2 milioane – VIDEO & GALERIE FOTO
Peste 10.000 de români, majoritatea clujeni, dar și directori și oameni de afaceri din Botoșani, s-au întors în anii 80, preţ de o seară, ajutaţi de o Sabrina ilegal de  sexy pentru cei 51 de ani ai săi, un gentleman de la Modern Talking, un Milli Vanilli în mare formă, un Ottawan plin de energie și un Silent Circle ca la prima tinerețe.
„Italianul”, băiatul nimănui și al tuturor, înmormântat de Primărie și de câteva persoane cu suflet bun, condus pe ultimul drum de sărmani – GALERIE FOTO & VIDEO
Băiatul care purta haine femeiești și făcea pe oricine să zâmbească avea nume de sfânt. Botoșănenii îl știau după poreclă, italianul de pe Bulevardul Mihai Eminescu, însă numele lui real era Constantin Vîrlan. Povestea lui o știu puțini oameni, care l-au cunoscut îndeaproape și au avut grijă de el, pe vremea în care trăia. S-au preocupat ca acest băiat al străzii să fie îngropat creștinește, așa cum merită fiecare persoană din lumea asta.
Loading...
FOTOREPORTAJ pe secția cea mai sensibilă de la Mavromati, bebeluși născuți cât o sticlă – GALERIE FOTO
Sunt extrem de mici, gingași și necesită o atenție deosebită din partea cadrelor medicale de pe Secția de Neonatologie. Sunt ei, bebelușii prematuri, ținuți în incubator și câteva luni în șir.
ACASĂ la Leon Dănăilă: Copiii de la ţară trebuie să vadă că nu trebuie să ai antecedente foarte elevate ca să ajungi în Academie - FOTO&VIDEO
Academicianul speră ca modelul său să inspire, să dea speranţă copiilor şi părinţilor care trec pragul casei sale din Darabani.
Un botoșănean a mutat o casă din Bucovina în Botoșani și a făcut un colț de rai pe care-l pune la dispoziție GRATUITGALERIE FOTO & VIDEO
Gheorghe Iavorenciuc, sensibilul incurabil care s-a regăsit mai degrabă printre iubitorii de frumos, decât în politică. A ieșit din viața publică și a rămas în umbră lucrând la visul lui care i-a devenit realitate după trei ani de muncă.
REPORTAJ: Casa de copii cu piscină - distracție în apă, dar și camping cu cortul – GALERIE FOTO
Ideea a pornit de la o străfulgerare de moment: ce ar fi dacă…? A prins contur și după câteva telefoane s-a concretizat în poate unul dintre cele mai frumoase cadouri ce putea fi făcut unor copii speciali. Fetele de la Centrul Prietenia din municipiul Botoșani au din această vară o piscină în curte în care se distrează și se răcoresc în zilele caniculare.
O zi în MAȘINA Poliției pentru un civil! MISIUNE de patrulare în orașul liniștit, cu miros de tutun, de la furt la apel pentru geamuri sparte la mașină – GALERIE FOTO VIDEO
Majoritatea oamenilor dezvoltă aproape involuntar o atitudine ostilă când văd uniforma albastră a polițiștilor. În trafic cu precădere, pentru că în alte situații oamenii legii sunt percepuți drept salvatori. Sunt cei sunați întotdeauna atunci când ceva merge rău.
Loading...
REPORTAJ în bucătăria unde se gătesc TONE de ciorbe pentru sute de botoșăneni– GALERIE FOTO
În timp ce unii gătesc doar în familie, există și persoane care o fac în cantități industriale. Iar cei care se hrănesc din aceste bucate sunt de ordinul sutelor.
Jumătate de viață în rulotă - omul care aduce bâlciul de 50 de ani: De la o mașină de vată de zahăr la un parc de distracții de calibru
George avea vreo 16 ani când în Brăila, oraș în care se mutase tatăl său grec, venise circul Kratel din Cehia. A fost vrăjit de lumea magică a acrobaților și animalelor dresate că nu a mai vrut să plece de acolo și s-a angajat. Era extrem de pasionat, dar probabil că nu a bănuit vreodată că din mintea și mâinile sale va ieși un parc de distracții care va marca Botoșaniul și o bună parte a României.
Noaptea de Înviere în camera de gardă cu fel și fel de bolnavi: FĂRĂ ouă roșii si cu Lumină adusă uneori chiar de pacienți
Sărbătorile Pascale înseamnă pentru mulți dintre noi timp petrecut cu familia, mers la Înviere,  ciocnit ouă roșii. În schimb, pentru personalul din Unitatea de Primiri Urgențe (UPU), sărbătorile sunt o perioadă dificilă și asta pentru că sute de persoane ajung la spital din varii motive, unele mai întemeiate, altele ilare.
REPORTAJ: Femeile (ne)observate din spitale care sunt cel mai aproape de bolnavi: Una a fost luată acasă de-un pacient
Nu de puține ori dăm importanța cuvenită doar medicilor sau asistenților și uităm de unele persoane care zilnic au grijă de pacienți chiar dacă în mod diferit, muncesc din greu și poate nu se bucură de aprecierea celorlalți. Astăzi, este despre ele, infirmierele de la Spitalul Județean Mavromati.
Zeci de sri lankezi aduși la Botoșani de un om de afaceri italian: Le-a dat loc de muncă, casă și masă, dar și câte un nume românesc – FOTO & VIDEO
Sri Lanka. O privire rapidă pe Wikipedia, pentru că numele sună cunoscut, dar detaliile lipsesc. Este o țară insulară asiatică, situată în sudul Asiei, în Oceanul Indian cu capitala în Colombo. Țara are o populație de aproximativ 21 de milioane de locuitori. 44 dintre sri lankezi au ajuns tocmai la Botoșani, la 10.000 de kilometri distanță de casă aduși, într-un paradox dulce-amărui, de un italian. Iar de aici, începe farmecul acestui articol.
REPORTAJ: Ambulanța a ajuns bătaia de joc a unora: Medici chemați să salveze saci de gunoi, agresați sau confundați cu taximetriștii: Veniți și vi-l luați că e mort
Botoșănenii, fie că sunt bolnavi sau nu, sună cu încredere la 112. Vorbim despre o încredere dusă uneori la extrem. Și astfel, din nefericire, medicii botoșăneni se confruntă cu tot mai multe afecțiuni închipuite ale pacienților.
melimeloparis.ro%20
astratex.ro
Sondaj
Ce vaccin anti Covid preferați?
Pfizer/BioNTech
Moderna
AstraZeneca
Johnson & Johnson
Sputnik V
Altul
Declaraţia zilei
”Eu le-aş tăia câte un deget, numai că ar rămâne toţi ciungi. Bineînţeles că trebuiesc sancţionaţi, dar nu se poate vorbi cu ei. Sunt o castă specială, sunt inamovibili, nu ai ce să le faci. Legea e în mâna lor,...
starshiners.ro%20
starshiners.ro%20
fashiondays.ro
Curs valutar
ieri
EUR
Euro
4.9265 lei
USD
Dolarul SUA
4.0491 lei
CHF
Francul elveţian
4.4882 lei
GBP
Lira sterlină
5.7238 lei
JPY
100 de yeni japonezi
3.7198 lei
XAU
Gramul de aur
239.3472 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2290 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.3738 lei
AUD
Dolarul Australian
3.1777 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.3462 lei
CZK
Coroana Cehească
0.1925 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6626 lei
Vremea
astăzi
Botosani
9.7 o C
Dorohoi
9.5 o C
Bucecea
9.8 o C
Darabani
9.1 o C
Saveni
10.1 o C
Ştefăneşti
8.2 o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2021 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.