Reportaj
„Italianul”, băiatul nimănui și al tuturor, înmormântat de Primărie și de câteva persoane cu suflet bun, condus pe ultimul drum de sărmani – GALERIE FOTO & VIDEO

Băiatul care purta haine femeiești și făcea pe oricine să zâmbească avea nume de sfânt. Botoșănenii îl știau după poreclă, italianul de pe Bulevardul Mihai Eminescu, însă numele lui real era Constantin Vîrlan. Povestea lui o știu puțini oameni, care l-au cunoscut îndeaproape și au avut grijă de el, pe vremea în care trăia. S-au preocupat ca acest băiat al străzii să fie îngropat creștinește, așa cum merită fiecare persoană din lumea asta.

Oameni după care nu plânge nimeni

 

Boschetarii, persoanele fără adăpost și fără aparținători primesc prea puțină atenție din partea societății. Cel mult priviri de dezgust. Și pleacă dintre noi, în liniște, fără să remarce cineva în mod deosebit. În general, oamenii străzii ajung la cimitir fără să aibă măcar un preot la groapă care să țină o mică slujbă pentru sufletele lor.

 

Din acest punct de vedere, se poate spune că „italianul” botoșănenilor a fost din rândul celor norocoși.

 

Se prea poate ca felul lui de a fi să fi atras simpatia celor care își desfășurau activitatea în zona Armonia. Costel obișnuia să mai ducă gunoiul de la magazine, restaurant sau farmacie și primea în schimb bănuți cu care-și lua ce avea trebuință. Dormea în clădirea abandonată unde odată a fost restaurantul Armonia și chiar după ce acest imobil a fost vândut, noul proprietar i-a lăsat o cameră liberă unde să se odihnească pe timpul nopții.

 

Cam atât se știe despre „italian”, din spusele celor care s-au aflat la Biserica Roset din Bulevardul Mihai Eminescu pentru a-l conduce pe ultimul drum. Slujba religioasă a fost oficiată de preotul paroh de aici, Gheorghe Grigoraș, care a mers inclusiv la cimitir pentru întreg ceremonialul creștinesc.

 

De orânduiala specifică înmormântărilor s-a îngrijit italianul adevărat care se ocupă de restaurantul Dolce Vita și cu ajutor se pare din partea omului de afaceri botoșănean care deține rețeaua de magazine Admir.

 

Astfel, în memoria lui Costel au fost oferite pomeni de care au beneficiat în principal pensionari sărmani care au venit la înmormântarea lui. Cei care au vrut că băiatul străzii să plece la cimitir creștinește au închiriat și un autocar pentru oamenii care au vrut să meargă și la Eternitatea.

 

A murit un om liber

 

Pe poarta bisericii a fost lipită fotografia lui, cea mai reușită dintre toate câte le-a avut, cu o chitară în mână și în care părea cât de cât senin. Și cu mesajul: „Costel, 33 de ani. A fost un om bun „care” i-a plăcut să trăiască liber”.

 

Constantin Vîrlan era orfan și ar fi trăit în casele de copii până la 18 ani. Deși cei din sistemul de protecție al copilului nu își amintesc de el. Unii spun că s-ar fi oploșit la Botoșani de la Iași.

 

Chiar și fără familie, tânărul de 33 de ani a fost plâns la înmormântare, dar de străini.

 

Primăria - „familia” boschetarilor

 

Primăria a contribuit la celelalte cheltuieli pentru înmormântarea lui.

 

„Primăria asigură serviciile pentru înmormântarea persoanelor fără adăpost prin contractarea unei firme de pompe funebre care se preocupă de bunul mers al acestor lucruri. Asigură locul de veci, toate serviciile de înhumare prin societatea Urban Serv precum și plata concesiunii pentru 7 ani de zile pentru persoanele care au decedat pe raza municipiului Botoșani și care sunt înmormântate prin grija noastră, acest lucru fiind o datorie civică a noastră, pentru cetățenii din municipiul Botoșani”,

Cosmin Andrei, viceprimarul municipiului Botoșani

 

Constantin Vîrlan a decedat în urmă cu mai bine de o săptămână, pe data de 8 octombrie 2019. Nimeni nu i-a revendicat trupul. În aceste condiții, după efectuarea necropsiei, Inspectoratul de Poliție Județean sesizează Primăria, prin Direcția de Asistență Socială (DAS) pentru întocmirea certificatului de deces și începerea demersurilor pentru înhumare.

 

La mijloc, „italianul” a prins și un weekend când bugetarii nu lucrează, astfel că „șederea” sa la morgă s-a prelungit la o săptămână de zile, în condițiile în care în cazuri normale, aceste etape se parcurg de la o zi la alta, iar decedatul este ținut pentru rămas bun, în jur de 3 zile.

 

Legea nr. 102 din 8 iulie 2014 privind cimitirele, crematoriile umane şi serviciile funerare arată la articolul 2 că...

 

„Oricine are dreptul la o înmormântare decentă şi la aducerea ultimului omagiu la locul de veci al decedatului”.

 

Iar…

 

„Dacă nu există nicio persoană obligată să dispună în legătură cu înmormântarea sau persoana obligată se găseşte într-un loc necunoscut ori nu îşi îndeplineşte obligaţia, primarul unităţii administrativ-teritoriale în raza căreia a avut loc decesul dispune cu privire la înmormântare. Și în acest sens este făcută și HCL și procedura de achiziție a serviciilor de înhumare”,

Dorin Burlacu, director DAS

 

Serviciile de înhumare pentru o persoană ajung la 1.080 de lei plus taxele pe care le suportă Primăria către Urban Serv pentru gropari, fără a se plăti locul de veci care este pus la dispoziție de către societatea subordonată Consiliului Local, în mod gratuit. Funcționarii Primăriei nu iau contact direct cu morții. 

 

Se întâmpla și acest lucru însă în urmă cu zece ani de zile când altele erau oportunitățile pe piață. O mașină de la spații verzi a Primăriei, obișnuia să transporte sicriele către cimitir. 

 

Astăzi, în 2019, prin licitație publică, Direcția de Asistență Socială a Primăriei are încheiat un contract de prestări servicii cu o firmă de pompe funebre care se ocupă de preluarea decedatului și transportul la cimitir. 

 

În mod normal, Costantin Vîrlan ar fi trebuit să ajungă într-o secțiune a cimitirului Eternitatea dedicată persoanelor fără adăpost.

 

Pentru că există și așa ceva.

 

Chiar cruci fără nume, acolo unde nu s-a cunoscut identitatea mortului.

 

Însă, în plină criză a locurilor de veci, a ajuns pe ultima parcelă cu locuri disponibile, îngropat lângă alți creștini vizitați de cei dragi și cu morminte luminate de candele. Oamenii care poate se vor îndura să-i lase și lui o lumânare la căpătâi. Și altora în situația lui, care s-au transformat din boschetari în morții nimănui și-ai tuturor.

 

DESCARCÃ APLICATIA BOTOSÃNEANUL PENTRU MOBIL:

download from google play download from apple store
Viața fantastică a botoșăneanului născut într-un palat: Crescut de soldați, și-a adus acasă o prințesă și toată viața a trăit într-o poveste – FOTO & VIDEO
Pe 6 august împlinește 83 de ani. Este printre ultimii actori din Generația de Aur a teatrului botoșănean. Un destin care bate orice scenariu, o viață ca un spectacol, un actor care ne oferă o lecție de viață: dincolo de orice personaj de pe scenă există o poveste.
Orașul ASCUNS: Locul misterios din urbea Botoșanilor, iazul de poveste de la marginea străzii, despre care botoșănenii nu știu mai nimic: ”Și acum este un beci acolo, nimeni nu știe de el…” – GALERIE FOTO & VIDEO
Pitit pe o stradă micuță din Botoșani, un iaz aproape necunoscut botoșănenilor păstrează amintirile a cel puțin trei generații. Povești care, din când în când, ies la suprafață asemenea unor mesaje în sticlă, spre a fi dăruite celor care nu au aflat încă.
Publicul are nevoie de povești, cultura de bani: O pandemie care unește, dar nu înlocuiește aplauzele
În cele două luni de izolare, instituțiile de cultură din Botoșani, ca peste tot în țară și în lume, au încercat să suplinească expozițiile, concertele, spectacolele de teatru, deschizând către public un culoar virtual.
Anii 80 nu ajung la Botoșani nici în... 2020: cum să faci un concert retro cu 10.000 de oameni din toată țara și încasări de 2 milioane – VIDEO & GALERIE FOTO
Peste 10.000 de români, majoritatea clujeni, dar și directori și oameni de afaceri din Botoșani, s-au întors în anii 80, preţ de o seară, ajutaţi de o Sabrina ilegal de  sexy pentru cei 51 de ani ai săi, un gentleman de la Modern Talking, un Milli Vanilli în mare formă, un Ottawan plin de energie și un Silent Circle ca la prima tinerețe.
FOTOREPORTAJ pe secția cea mai sensibilă de la Mavromati, bebeluși născuți cât o sticlă – GALERIE FOTO
Sunt extrem de mici, gingași și necesită o atenție deosebită din partea cadrelor medicale de pe Secția de Neonatologie. Sunt ei, bebelușii prematuri, ținuți în incubator și câteva luni în șir.
ACASĂ la Leon Dănăilă: Copiii de la ţară trebuie să vadă că nu trebuie să ai antecedente foarte elevate ca să ajungi în Academie - FOTO&VIDEO
Academicianul speră ca modelul său să inspire, să dea speranţă copiilor şi părinţilor care trec pragul casei sale din Darabani.
Un botoșănean a mutat o casă din Bucovina în Botoșani și a făcut un colț de rai pe care-l pune la dispoziție GRATUITGALERIE FOTO & VIDEO
Gheorghe Iavorenciuc, sensibilul incurabil care s-a regăsit mai degrabă printre iubitorii de frumos, decât în politică. A ieșit din viața publică și a rămas în umbră lucrând la visul lui care i-a devenit realitate după trei ani de muncă.
REPORTAJ: Casa de copii cu piscină - distracție în apă, dar și camping cu cortul – GALERIE FOTO
Ideea a pornit de la o străfulgerare de moment: ce ar fi dacă…? A prins contur și după câteva telefoane s-a concretizat în poate unul dintre cele mai frumoase cadouri ce putea fi făcut unor copii speciali. Fetele de la Centrul Prietenia din municipiul Botoșani au din această vară o piscină în curte în care se distrează și se răcoresc în zilele caniculare.
O zi în MAȘINA Poliției pentru un civil! MISIUNE de patrulare în orașul liniștit, cu miros de tutun, de la furt la apel pentru geamuri sparte la mașină – GALERIE FOTO VIDEO
Majoritatea oamenilor dezvoltă aproape involuntar o atitudine ostilă când văd uniforma albastră a polițiștilor. În trafic cu precădere, pentru că în alte situații oamenii legii sunt percepuți drept salvatori. Sunt cei sunați întotdeauna atunci când ceva merge rău.
Loading...
REPORTAJ în bucătăria unde se gătesc TONE de ciorbe pentru sute de botoșăneni– GALERIE FOTO
În timp ce unii gătesc doar în familie, există și persoane care o fac în cantități industriale. Iar cei care se hrănesc din aceste bucate sunt de ordinul sutelor.
Jumătate de viață în rulotă - omul care aduce bâlciul de 50 de ani: De la o mașină de vată de zahăr la un parc de distracții de calibru
George avea vreo 16 ani când în Brăila, oraș în care se mutase tatăl său grec, venise circul Kratel din Cehia. A fost vrăjit de lumea magică a acrobaților și animalelor dresate că nu a mai vrut să plece de acolo și s-a angajat. Era extrem de pasionat, dar probabil că nu a bănuit vreodată că din mintea și mâinile sale va ieși un parc de distracții care va marca Botoșaniul și o bună parte a României.
Noaptea de Înviere în camera de gardă cu fel și fel de bolnavi: FĂRĂ ouă roșii si cu Lumină adusă uneori chiar de pacienți
Sărbătorile Pascale înseamnă pentru mulți dintre noi timp petrecut cu familia, mers la Înviere,  ciocnit ouă roșii. În schimb, pentru personalul din Unitatea de Primiri Urgențe (UPU), sărbătorile sunt o perioadă dificilă și asta pentru că sute de persoane ajung la spital din varii motive, unele mai întemeiate, altele ilare.
REPORTAJ: Femeile (ne)observate din spitale care sunt cel mai aproape de bolnavi: Una a fost luată acasă de-un pacient
Nu de puține ori dăm importanța cuvenită doar medicilor sau asistenților și uităm de unele persoane care zilnic au grijă de pacienți chiar dacă în mod diferit, muncesc din greu și poate nu se bucură de aprecierea celorlalți. Astăzi, este despre ele, infirmierele de la Spitalul Județean Mavromati.
Zeci de sri lankezi aduși la Botoșani de un om de afaceri italian: Le-a dat loc de muncă, casă și masă, dar și câte un nume românesc – FOTO & VIDEO
Sri Lanka. O privire rapidă pe Wikipedia, pentru că numele sună cunoscut, dar detaliile lipsesc. Este o țară insulară asiatică, situată în sudul Asiei, în Oceanul Indian cu capitala în Colombo. Țara are o populație de aproximativ 21 de milioane de locuitori. 44 dintre sri lankezi au ajuns tocmai la Botoșani, la 10.000 de kilometri distanță de casă aduși, într-un paradox dulce-amărui, de un italian. Iar de aici, începe farmecul acestui articol.
Loading...
REPORTAJ: Ambulanța a ajuns bătaia de joc a unora: Medici chemați să salveze saci de gunoi, agresați sau confundați cu taximetriștii: Veniți și vi-l luați că e mort
Botoșănenii, fie că sunt bolnavi sau nu, sună cu încredere la 112. Vorbim despre o încredere dusă uneori la extrem. Și astfel, din nefericire, medicii botoșăneni se confruntă cu tot mai multe afecțiuni închipuite ale pacienților.
IATĂ mâinile unui copil din Botoșani! POVESTEA puștiului care la 11 ani culege urzici pentru a-și ajuta mama și frații orfani de tată - GALERIE FOTO
Unii copii își doresc cel mai nou telefon apărut pe piață, alții nici măcar nu știu cum arată. Unii copii muncesc pentru a se întreține, alții nici nu știu ce înseamnă asta. Sunt copii și copii, unii mai fericiți decât alții, ”cu sau fără copilărie”.
REPORTAJ în comuna păzită de cadrele MAI de cel mai feroce dușman invizibil: oamenii stau treji noaptea, animalele băgate în „groapa comună” – FOTO&VIDEO
Comuna „maternitate” de unde a pornit primul focar de pestă porcină africană din județul Botoșani este în continuare sub asediu. Cei care o apără sunt vizibili de la depărtare, dușmanul este însă unul nevăzut, sperie localnicii, fie că vorbim despre pădurile cu copaci anemici sau propriile cotețe unde oamenii și-au crescut porcii.
CÂT de mult te schimbă pușcăria: de la trafic de persoane, la quilling și lecții pentru adolescenți – REPORTAJ din Penitenciarul Botoșani – GALERIE FOTO
Penitenciarul Botoșani este locul unde se descoperă multe talente, abilități, aptitudini. Da, desigur, este și un loc al oamenilor răi, dar care se pot transforma în ființe umane altruiste, conștiente de ceea ce au făcut în trecut… sau nu. Astăzi am ales să ne concentrăm pe partea pozitivă a poveștii despre tot ce înseamnă detenție.
Eminescu? – „Nu știm cine a fost…” REPORTAJ în orașul poetului nepereche „uitat” de tinerii botoșăneni
15 ianuarie 2019 - Ziua Culturii Naționale, dar și ziua în care se împlinesc 169 de ani de la nașterea la Botoşani a poetului nepereche, Mihai Eminescu. Poate pare surprinzător, dar există botoșăneni și mai cu seamă tineri care habar nu au cine a fost Mihai Eminescu.
Lacrimi, îmbrățișări lungi, dar și încurajări, căci STRĂINĂTATEA îi așteaptă: Sute de botoșăneni pleacă spre alte țări după sărbători – GALERIE FOTO
Orașul nostru rămâne din ce în ce mai gol și trist. Sute de botoșăneni au plecat spre Italia, Germania sau Anglia după sărbători, pentru a-și croi un trai mai bun. În fiecare an, luna ianuarie este cea mai tristă pentru botoșănenii care sunt nevoiți să se despartă de casă pentru a-și relua activitatea la locul de muncă, care din păcate, este la mii de kilometri de cei dragi.
Dumnezeu sa il ierte... ! Apreciez initiatica patronilor, au dat dovada de omenie . Bravo!
17 octombrie 2019, 17:42
melimeloparis.ro%20
astratex.ro
Sondaj
Doriți să vă vaccinați contra Covid-19?
Da
Încă nu m-am hotărât
Nu
Declaraţia zilei
„Ce siguranță au acești copii de 15 – 16 ani maximum pe traseu, de la școală până acasă, ei termină orele la 19:00, respectiv 20:00. Când ajung acasă, când se odihnesc, când învață? Plus siguranța deplasării, de la ...
starshiners.ro%20
fashiondays.ro
Curs valutar
ieri
EUR
Euro
4.8838 lei
USD
Dolarul SUA
4.1118 lei
CHF
Francul elveţian
4.4060 lei
GBP
Lira sterlină
5.6917 lei
JPY
100 de yeni japonezi
3.7890 lei
XAU
Gramul de aur
223.8171 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2309 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.3297 lei
AUD
Dolarul Australian
3.1502 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.2419 lei
CZK
Coroana Cehească
0.1852 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6568 lei
Vremea
astăzi
Botosani
-3.2 o C
Dorohoi
-3.3 o C
Bucecea
-2.9 o C
Darabani
-4.6 o C
Saveni
-3.2 o C
Ştefăneşti
-1.3 o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2021 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.