Reportaj
Jumătate de viață în rulotă - omul care aduce bâlciul de 50 de ani: De la o mașină de vată de zahăr la un parc de distracții de calibru

George avea vreo 16 ani când în Brăila, oraș în care se mutase tatăl său grec, venise circul Kratel din Cehia. A fost vrăjit de lumea magică a acrobaților și animalelor dresate că nu a mai vrut să plece de acolo și s-a angajat. Era extrem de pasionat, dar probabil că nu a bănuit vreodată că din mintea și mâinile sale va ieși un parc de distracții care va marca Botoșaniul și o bună parte a României.

O poveste începută la cel mai mare circ din Europa


Prins de microbul circului George Lichiardopol a început să străbată lumea alături de Kratel, poate cel mai mare circ din Europa anilor 40 – 50. Priceput și îndrăgostit de ceea ce făcea a urcat treaptă cu treaptă până a fost numit administratorul circului. În această postură a ajuns inclusiv la București, pe undeva prin zona în care s-a construit apoi Hotel Intercontinental. Pe acolo a evadat un urs al circului, care s-a oprit la o cofetărie. George a fugit să îl recupereze și a dat peste o tânără care tocmai se pregătea să sară în luptă cu o... tavă. A intrat după urs și s-a ales cu o iubire pe viață.


A cunoscut femeia care avea să îi devină soție și care i-a dăruit copiii care după aproape șapte decenii îi duc visul mai departe. El din Brăila, ea din Neamț, însă drumurile li s-au intersectat la București, pentru a trăi apoi o viață la Botoșani.

 

Pionierul bâlciului


Visul lui George (foto stânga) a fost să aibă circul său, parcul său de distracții. Și a pornit în 1951 de la o mașină de vată de zahăr. După care a făcut una de floricele, că așa îi zicea atunci popcornului de acum. Și s-a gândit că nu ar strica și un carusel pentru copii. Apoi, an de an a tot construit. Mai singur, mai cu piese de prin george lichiadopolfabrici și uzine, a îmbogățit de la an la an ”Parcul Distractiv”.


A devenit cu timpul un pionier în breasla agrementiștilor: a introdus motoare electrice la echipamentele care până atunci funcționau doar pe carburant, a dotat cu muzică parcul renunțând la fanfară și a asamblat primul sky-lift din țară.


Observând ”trendul” din domeniu, care arăta că tot mai mulți oameni preferă să meargă noaptea la ”bâlci”, a avut ideea montării becurilor multicolore pe aparatură astfel încât noaptea parcul de distracții se transforma într-o feerie de culori.  


”Tatăl a fost un temerar în branșă, a avut primul utilaj hidraulic din România”, povestește Michail Lichiardopol, fiul care conduce astăzi ”Luna Park”.

 

Iarna l-a oprit la Botoșani


Și a schimbat astfel destinul familiei sale de greci. Conform vorbei lor, ”unde este o apă, trebuie să fie și un grec”, neamul Lichiardopolilor veniți din Kefalonia în România la finele secolului al XIX – lea a fost strâns legat de mări, cu toții lucrau în marină. Tatăl lui George fusese comandant de navă vreo trei decenii și avusese frați patroni ai șantierelor navale din Brăila, cu mii de angajați. Pe acolo umbla și George în copilărie și adolescență, numai că dragostea pentru mări și oceane n-a fost atât de mare precum cea pentru circ, așa că ”apa și grecul” a devenit în cazul familiei sale ”grecul și circul”.


Așa că George a străbătut lumea în lung și în lat, câteva zile într-un oraș, apoi în altul și tot așa. Pornea primăvara și se oprea toamna. Iar o astfel de toamnă târzie l-a prins prin părțile Botoșanilor. A venit iarna mai repede și l-a luat prin surprindere. Cunoscându-l pentru că tot ”aducea bâlciul la Botoșani”, edilii de la cea dată ai orașului i-au propus să se stabilească la Botoșani. I-au oferit un teren, omul și-a ridicat o casă frumoasă și a devenit botoșănean.

 

Fiu născut în turneu


Pe undeva prin zona actualei benzinării SOCAR din Centrul Vechi monta la sărbătorile de iarnă ”parașutele”, ”căiuții”, ”caruselul” și toate celelalte minunății care atrăgeau copiii ca pe un magnet. Din 1977 s-a mutat în Parcul Mihai Eminescu, unde s-a aflat inclusiv până duminică, 5 mai. Dar nu a renunțat la a străbate țara, de la Bârlad până la Suceava și de la Fălticeni până la Baia Sprie. Astfel se face că Michail, fiul care îi duce visul mai departe, s-a născut tocmai la celălalt capăt al țării, la Satu Mare.

 

iarmaroc altadata


George s-a stins în 2013, la 84 de ani, dar nu a renunțat la marea sa dragoste până aproape de ultima clipă.


”Avea 80 și ceva de ani și tot ne urmărea să vadă ce facem, să ne dea indicații, că uneori mai glumeam și îi spuneam: tată, dar chiar nu scăpăm de tine?!”, rememorează Michail Lichiardopol.

 

Jumătate din viață în rulotă


Un an mai târziu, la 88 de ani, s-a dus și soția. Apoi, a plecat și Nicolae, fratele lui Michail, prins și el în afacere mai ales cu partea birocratică.


michail lichiardopolAu rămas însă Michail cu sora sa și mai mulți nepoți. Și Luna Park, care continuă să străbată România în lung și lat, pe la zile de orașe și comune, unde întregesc sărbătorile localităților. Au montat, strâns și încărcat parcul de distracții de sute și sute de ori.


”Este rutină de acum, nici nu mai simțim. Mergem anual în 14 – 15 localități. Suntem toată familia implicată în această activitate”, spune Michail Lichiardopol (foto stânga).


Este ajutat zilnic de cei doi băieți ai săi, George și Mihai (Miky), deveniți și ei oameni în toată firea. Și dacă Michail a venit pe lume la Satu Mare, unul dintre băieții săi s-a născut la Tecuci. Soția sa, Corina, știa că trebuie să nască, dar oricum era plecată în turneu cu parcul de vreo jumătate de an.
Cu toții au ajuns să aibă două case: cea de... acasă și cea din turneu.


”Avem rulote cu condiții optime de trai, cu bucătărie, cu dormitor, nu dormim și mâncăm pe unde apucăm”,


Michail Lichiardopol, manager Luna Park.


De altfel, rulotele familiei sunt veritabile apartamente: bucătărie, baie, cameră de protocol, aer condiționat, aragaz, mașină de spălat.

 

Bărcuțele de ieri, mașinele de astăzi


”Moco”, așa cum îi spun prietenii, n-a lucrat o zi la stat. În vremea comuniștilor el și familia sa erau unii dintre extrem de puținii afaceriști privați – ”micii meseriași ni se spunea nouă” – iar pe timpul capitaliștilor a devenit antreprenor. Și atunci și acum face însă același business cu zâmbetul pe buze fiindcă nu poți fi altfel atunci când încerci să aduci bucurie copiilor.

 

luna park

 

Pe care cu timpul l-a extins și îmbogățit, de la vechile lanțuri și bărcuțe la pistă de mașinuțe, trenulețe electrice, echipamente din categoria ”X-treme”. Și s-a ”băgat” și la organizarea de evenimente, cum ar fi Zilele Orașului, aducând artiști de calibru în fața a mii de oameni. Ca atare, va fi prezent și la inaugurarea Parcului Cornișa, în perioada 17 – 19 mai 2019.

 

loading...
Loredana, 12.000 fără TVA! Orașul sărbătorit cu o gaură financiară de toată frumusețea
FAZA ZILEI: Alex Velea şi-a luat degeaba toate figurile la el, n-a fost recunoscut tocmai de afaceristul care trebuia să-l plătească – FOTOGALERIE

 

DESCARCĂ APLICAȚIA BOTOȘĂNEANUL PENTRU MOBIL

download from google play download from apple store
Drumul de aproape 100 de milioane de euro reparat cu ceremonii, primar ”omorât” și soț de primăriță pus la zid. Pentru că... ”oamenii sunt pe primul loc”VIDEO & GALERIE FOTO
Agitând în mână o mască, primarul de Todireni se plimbă de colo-colo prin bifurcația Trușești - Răuseni și privește în gol spre drumul de unde nu vine nimeni. Sigur, ”drum” este prea mult spus pentru chestia aceea care, când o privești, îți dă impresia că ai mai degrabă șanse să termini de numărat oile când suferi de insomnie decât gropile din așa-zisa șosea.
”Zare de vânzare”, locul din Botoșani care s-a născut dintr-un MIRACOL: Și peste toată ecuația asta este Dumnezeu – GALERIE FOTO
Există două moduri de a-ţi trăi viaţa: ca şi cum nu ar exista miracole sau ca şi cum totul ar fi un miracol. Cuvintele îi aparțin lui Albert Einstein, geniul care, deloc întâmplător, își găsește loc și în povestea noastră.
DARUL unui preot pentru cei loviți de soartă: Locul unde oamenii străzii sunt îmbrăcați, spălați, tunși și fac și masaj – VIDEO & GALERIE FOTO
Într-un apartament micuț situat la parterul unui bloc de pe Aleea Zorilor „a luat naștere” Centrul Social „Strop de Alinare”. Sunt ajutați oamenii nimănui, care își duc viața pe străzile Botoșanilor.
S-au săturat de restricții! Revoltă în Piața Revoluției, sute de oameni în stradă, jandarmii au interzis accesul și altora, s-au ars măști și fumigene – GALERIE FOTO & VIDEO
După șase ani de zile de la ultimul protest „al străzii” organizat în municipiu, Botoșaniul a dat în clocot iarăși. Cei mai mulți dintre cei care au ieșit să protesteze față de măsurile și restricțiile pandemice care parcă nu se mai opresc, s-au organizat pe rețele de socializare. Protestul a fost autorizat pentru 100 de persoane, în realitate în Piața Revoluției au ajuns de cinci ori mai multe.
Parlamentar „sub acoperire”! Președintele PNL „deghizat”, raid prin instituții: Unități încuiate cu paznic în trening, acces interzis, oamenii ținuți în frig pe afară – VIDEO & FOTO
Din birourile persoanelor cu funcții din județ sau de pe la București, realitatea de zi cu zi pe care o trăiesc oamenii când se confruntă cu diverse probleme în instituțiile publice este mai puțin cunoscută. Sau deloc. Iar ceea ce Botoșăneanul, cel puțin, a arătat în nenumărate rânduri, și anume că pandemia convine de minune aparatului de stat, chiar se reflectă în realitate.
La ”Buletine” e DEFECT de mână: să nu permiți cărții să expire că te plimbă funcționărimea până dai de acru
Să nu îndrăzniți zilele acestea să vă faceți buletin nou! Încercați doar dacă vreți să vă bateți joc de timpul vostru. Sau, mai bine spus, numai în cazul în care sunteți dispuși să (re)deveniți mingea de ping-pong a autorităților.
REPORTAJ: Incursiune în noapte după oamenii nimănui, primarul a coborât într-un canal adânc, diversiune pentru „a scăpa” de echipajul Poliției Locale – GALERIE FOTO&VIDEO
Acțiunile prin care se încearcă convingerea persoanelor fără adăpost din municipiu să meargă într-un loc acoperit pe vremuri de ger nu au fost inventate sâmbătă seara, la finele săptămânii trecute. Au loc aproape an de an, echipajele Poliției Locale efectuând un periplu prin oraș, în locurile cunoscute, pentru a încerca să evite pierderi de vieți omenești din rândul oamenilor străzii.
30 de ani de la plecarea la Domnul a Părintelui Paisie, marele duhovnic al românilor: MĂRTURISIRI emoționante ale preoților botoșăneni – GALERIE FOTO
Astăzi, 18 octombrie, se împlinesc 30 de ani de când Părintele Paisie Olaru s-a mutat la cele veșnice.
Litoralul negru în pandemia albă: o japcă de patru stele de la plajă până la terasă - Pentru fete părăsite avem locuri gratuite VIDEO & GALERIE FOTO
Dacă vă gândiți să mergeți pe litoralul românesc ca să auziți marea, scoateți-vă rapid chestia asta din cap. Fiindcă pe mirobolantul mal românesc al Mării Negre se aude orice, numai valurile produse de Black Sea nu se fac auzite. Sunt acoperite de maneliști, vânzători ambulanți, motoare turate la maxim. Dar mai ales de multă nepăsare și nesimțire a unor oameni care au primit de la divinitate un cadou de neprețuit pe care își fac nevoile.
Loading...
Viața fantastică a botoșăneanului născut într-un palat: Crescut de soldați, și-a adus acasă o prințesă și toată viața a trăit într-o poveste – FOTO & VIDEO
Pe 6 august împlinește 83 de ani. Este printre ultimii actori din Generația de Aur a teatrului botoșănean. Un destin care bate orice scenariu, o viață ca un spectacol, un actor care ne oferă o lecție de viață: dincolo de orice personaj de pe scenă există o poveste.
Orașul ASCUNS: Locul misterios din urbea Botoșanilor, iazul de poveste de la marginea străzii, despre care botoșănenii nu știu mai nimic: ”Și acum este un beci acolo, nimeni nu știe de el…” – GALERIE FOTO & VIDEO
Pitit pe o stradă micuță din Botoșani, un iaz aproape necunoscut botoșănenilor păstrează amintirile a cel puțin trei generații. Povești care, din când în când, ies la suprafață asemenea unor mesaje în sticlă, spre a fi dăruite celor care nu au aflat încă.
Publicul are nevoie de povești, cultura de bani: O pandemie care unește, dar nu înlocuiește aplauzele
În cele două luni de izolare, instituțiile de cultură din Botoșani, ca peste tot în țară și în lume, au încercat să suplinească expozițiile, concertele, spectacolele de teatru, deschizând către public un culoar virtual.
Anii 80 nu ajung la Botoșani nici în... 2020: cum să faci un concert retro cu 10.000 de oameni din toată țara și încasări de 2 milioane – VIDEO & GALERIE FOTO
Peste 10.000 de români, majoritatea clujeni, dar și directori și oameni de afaceri din Botoșani, s-au întors în anii 80, preţ de o seară, ajutaţi de o Sabrina ilegal de  sexy pentru cei 51 de ani ai săi, un gentleman de la Modern Talking, un Milli Vanilli în mare formă, un Ottawan plin de energie și un Silent Circle ca la prima tinerețe.
„Italianul”, băiatul nimănui și al tuturor, înmormântat de Primărie și de câteva persoane cu suflet bun, condus pe ultimul drum de sărmani – GALERIE FOTO & VIDEO
Băiatul care purta haine femeiești și făcea pe oricine să zâmbească avea nume de sfânt. Botoșănenii îl știau după poreclă, italianul de pe Bulevardul Mihai Eminescu, însă numele lui real era Constantin Vîrlan. Povestea lui o știu puțini oameni, care l-au cunoscut îndeaproape și au avut grijă de el, pe vremea în care trăia. S-au preocupat ca acest băiat al străzii să fie îngropat creștinește, așa cum merită fiecare persoană din lumea asta.
Loading...
FOTOREPORTAJ pe secția cea mai sensibilă de la Mavromati, bebeluși născuți cât o sticlă – GALERIE FOTO
Sunt extrem de mici, gingași și necesită o atenție deosebită din partea cadrelor medicale de pe Secția de Neonatologie. Sunt ei, bebelușii prematuri, ținuți în incubator și câteva luni în șir.
ACASĂ la Leon Dănăilă: Copiii de la ţară trebuie să vadă că nu trebuie să ai antecedente foarte elevate ca să ajungi în Academie - FOTO&VIDEO
Academicianul speră ca modelul său să inspire, să dea speranţă copiilor şi părinţilor care trec pragul casei sale din Darabani.
Un botoșănean a mutat o casă din Bucovina în Botoșani și a făcut un colț de rai pe care-l pune la dispoziție GRATUITGALERIE FOTO & VIDEO
Gheorghe Iavorenciuc, sensibilul incurabil care s-a regăsit mai degrabă printre iubitorii de frumos, decât în politică. A ieșit din viața publică și a rămas în umbră lucrând la visul lui care i-a devenit realitate după trei ani de muncă.
REPORTAJ: Casa de copii cu piscină - distracție în apă, dar și camping cu cortul – GALERIE FOTO
Ideea a pornit de la o străfulgerare de moment: ce ar fi dacă…? A prins contur și după câteva telefoane s-a concretizat în poate unul dintre cele mai frumoase cadouri ce putea fi făcut unor copii speciali. Fetele de la Centrul Prietenia din municipiul Botoșani au din această vară o piscină în curte în care se distrează și se răcoresc în zilele caniculare.
O zi în MAȘINA Poliției pentru un civil! MISIUNE de patrulare în orașul liniștit, cu miros de tutun, de la furt la apel pentru geamuri sparte la mașină – GALERIE FOTO VIDEO
Majoritatea oamenilor dezvoltă aproape involuntar o atitudine ostilă când văd uniforma albastră a polițiștilor. În trafic cu precădere, pentru că în alte situații oamenii legii sunt percepuți drept salvatori. Sunt cei sunați întotdeauna atunci când ceva merge rău.
REPORTAJ în bucătăria unde se gătesc TONE de ciorbe pentru sute de botoșăneni– GALERIE FOTO
În timp ce unii gătesc doar în familie, există și persoane care o fac în cantități industriale. Iar cei care se hrănesc din aceste bucate sunt de ordinul sutelor.
Frumos ...nu ii cunosc personal dar urez succes familiei lichiardopol si astept sa inaugureze de ce nu primul montagne rousse in cornisa park botosani
6 mai 2019, 08:41
Sondaj
Credeți că se vor termina la timp lucrările la drumul Botoșani - Târgu-Frumos, adică la data de 12 mai 2023?
Da
Nu
Nu știu / nu mă interesează
Declaraţia zilei
”Eu am o informare scrisă de la dl director, dar vreau să reiasă și din discuțiile pe care le avem: Copălău, până în perioada 30 iunie, estimăm că terminăm tronsonul acela, mai este tronsonul de la Botoșani până la Bălu ...
starshiners.ro%20
fashiondays.ro
Curs valutar
ieri
EUR
Euro
4.9457 lei
USD
Dolarul SUA
4.6715 lei
CHF
Francul elveţian
4.8931 lei
GBP
Lira sterlină
5.7258 lei
JPY
100 de yeni japonezi
3.4368 lei
XAU
Gramul de aur
274.0955 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2433 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.2354 lei
AUD
Dolarul Australian
3.2446 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.6404 lei
CZK
Coroana Cehească
0.2000 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6647 lei
Vremea
astăzi
Botosani
26.3 o C
Dorohoi
21.9 o C
Bucecea
24.1 o C
Darabani
21.2 o C
Saveni
22.1 o C
Ştefăneşti
21.9 o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2022 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.