Reportaj
La ”Buletine” e DEFECT de mână: să nu permiți cărții să expire că te plimbă funcționărimea până dai de acru

Să nu îndrăzniți zilele acestea să vă faceți buletin nou! Încercați doar dacă vreți să vă bateți joc de timpul vostru. Sau, mai bine spus, numai în cazul în care sunteți dispuși să (re)deveniți mingea de ping-pong a autorităților.

Două ore pentru 7 lei


Cărțile de identitate se eliberează de către Serviciul Public Comunitar Local de Evidență a Persoanei (SPCLEP), care de pe vremea ex-primarului Portariuc funcționează la Uvertura Mall. Fiindcă este subordonat Primăriei Botoșani.


Ca să îți scoți însă noua CI trebuie să plătești o taxă, că așa e la noi, Statul  Român te obligă să îți schimbi un document și pentru că te pune la treabă îți mai ia și ceva bani.


Nu neapărat suma este problema, că e doar 7 lei, ci coada imensă de la Direcția de Impozite și Taxe Locale unde se achită taxa asta. A cui direcție? Tot a Primăriei Botoșani. Și cum ghiseul.ro funcționează cam ca în ritmul în care se construiesc și autostrăzi în România, te așezi la coadă.


Și stai, stai, stai. Auzi povești despre murături, despre ”hoții ăștia de la asociație”, contabilizezi divorțurile din ultimul an (”Da fată, a lăsat-o baltă. Da' și-o merita...”), calculezi pensiile după majorarea care nu se știe dacă o să fie și, peste toate, auzi povești din gama ”da mai lasă-mă dragă cu Covidul ăsta, ce până acuma nu mai murea atâtea lume de alte boli”.


În fine, după zeci și zeci de minute de ascultat tot felul de minuni și reușești să plătești, mergi la SPCLEP-ul de la mall.

 

Aparatul de scos bonuri la ”Buletine” e DEFECT... de mână


Dar surpriză! Aparatul de la parterul centrului comercial, de unde trebuie să îți scoți bon de ordine sau mai bine spus ”bon de stat la coadă”, nu funcționează. Asemeni milieurilor de pe televizoare alb-negru din comunism și ecranul dispozitivului de eliberat bonuri este acoperit cu un ”DEFECT” scris în scârbă de mână.


Așa că mergi la etajul 3 unde este ”Evidența Populației” și întrebi cum trebuie să procedezi. Iar ”domnul de la Locală” te liniștește: ”păi avem alt aparat aici care funcționează”. De ce nu s-a obosit nimeni să scrie lângă ”DEFECT”-ul ăla și faptul că ”funcționează aparatul de la etajul 3” este un mister încă neelucidat.


Dar faptul că merge ăsta de la 3 nu înseamnă și că te apuci tu de capul tău să îți scoți bon. Nu! Întâi stai la alt rând, unde se face un fel de verificare prealabilă a actelor. Adică nu vii tu așa cu tupeu și pam-pam ți-ai scos bon și gata.


Un serviciu al Primăriei te trimite la alt serviciu al Primăriei ca să vadă dacă nu care cumva unul dintre ele n-a greșit. Acum 10 ani!


Când ajung la ”pre-verificarea actelor” actelor, nenea de la ghișeu te trimite la compartimentul de recenzare Al cui? Tot al Primăriei Botoșani, bineînțeles. De ce? Ca să vadă dacă adresa este corectă.


”D-le, acum 10 ani dvs., Serviciul de Evidență a Persoanei, mi-ați emis buletin pe această adresă. De atunci adresa nu s-a schimbat, cum mă trimiteți acum iarăși la recenzare dacă dvs. mi-ați emis buletin pe adresa asta?”


Răspunsul funcționarului e stupefiant: ”poate s-a greșit atunci”. Asta îmi mai lipsea, să aflu că în ultimii 10 ani am stat de fapt în altă parte decât unde știam eu că stau.


Așadar, un serviciu al Primăriei, te trimite la alt serviciu al Primăriei ca să afle dacă nu cumva unii sau alții dintre ei au greșit. După ”doar” un deceniu. Și tu trebuie să umbli pe drumuri ca să vezi dacă nu au comis-o domnii funcționari.


Nu este doar uluitor, este aberant și este sfidător pentru botoșănenii care plătesc taxe și impozite.


Încerc să îi spun omului că, ”sunteți aceeași instituție, verificați dvs. Mă trimiteți pe mine, în loc să intrați dvs. în computer să vedeți dacă adresa pe care tot voi mi-ați dat-o este bună sau nu?”.


”Numai recenzări n-am mai făcut acum”... Ei poftim!


Păi nu mai bine merge fraierul, că doar altă treabă n-are decât să se plimbe între serviciile Primăriei.


Mă umplu de nervi și îi cer funcționarului de la ghișeu să își cheme șeful, șefa, ce are, ca să vorbesc cu dumnealui, dumneaei.


Vine șefa, aruncă o privire peste acte și dă verdictul: ”Mergeți și scoateți recenzare!” Deci am rezolvat-o!

 

Am dreptate, dar nu știu ce am să fac cu ea


Este vorba de aceeași instituție care te poartă prin trei locuri diferite. Că doar de asta avem soft-uri plătite pe bani grei, de asta ne-am informatizat, de asta plătim spor de antenă și alte minuni, pentru că o unitate a statului nu este în stare să conecteze trei servicii la aceeași bază de date.


Dar am o satisfacție, că îmi dă cineva dreptate. Ce-o să fac cu ea, nu știu.


”Așa este, am preluat sesizarea, mâine chemăm șefii de servicii. Trebuie rezolvată problema pentru că este o problemă de care se lovesc mai mulți cetățeni”,


Bogdan Buhăianu, viceprimar Botoșani.


Nu poți însă să nu te întrebi: cum este totuși posibil ca la mai bine de 30 de ani de la revoluție să se întâmple încă așa ceva? Ce au făcut primarii, viceprimarii, consilierii pe care i-am plătit atâta amar de ani? Chiar nu a fost nimeni sesizat vreodată, asupra unei asemeni bătăi de joc?

 

În loc de epilog


Acum să nu vă gândiți că, după ce vă sfărâmați nervii atâtea ore a doua zi primiți și buletinul. Hai să vă vând un pont: oamenii nu prea au hârtia aceea specială din care se confecționează cărțile de identitate și eliberează doar urgențele. Restul să mai aștepte. Dar haideți totuși să ne bucurăm că nu ne trimit tot pe noi să le aducem și hârtia pentru buletin.


Și o precizare necesară: teoretic, se încasează taxa de 7 lei și la sediul SPCLEP. Practic, uneori răspunsul este: ”nu ne-a adus încă aparatura necesară să emitem chitanțe”.


Cu siguranță însă, și teoretic și practic, procedura de emitere a unui buletin reprezintă o mare bătaie de joc la Botoșani.

 

De aia vă spuneam să nu permiteți buletinului să expire perioada asta. Să mai aștepte.

 

loading...
Asediul de la Impozite și Taxe tratat cu sedii noi: Primăria deschide încă două centre de încasare
Aşa ieşi primar prin Botoşani? O femeie a votat DE ŞASE ORI cu buletinul expirat – VIDEO & FOTO

 

DESCARCĂ APLICAȚIA BOTOȘĂNEANUL PENTRU MOBIL

download from google playdownload from apple store
”Zare de vânzare”, locul din Botoșani care s-a născut dintr-un MIRACOL: Și peste toată ecuația asta este Dumnezeu – GALERIE FOTO
Există două moduri de a-ţi trăi viaţa: ca şi cum nu ar exista miracole sau ca şi cum totul ar fi un miracol. Cuvintele îi aparțin lui Albert Einstein, geniul care, deloc întâmplător, își găsește loc și în povestea noastră.
DARUL unui preot pentru cei loviți de soartă: Locul unde oamenii străzii sunt îmbrăcați, spălați, tunși și fac și masaj – VIDEO & GALERIE FOTO
Într-un apartament micuț situat la parterul unui bloc de pe Aleea Zorilor „a luat naștere” Centrul Social „Strop de Alinare”. Sunt ajutați oamenii nimănui, care își duc viața pe străzile Botoșanilor.
S-au săturat de restricții! Revoltă în Piața Revoluției, sute de oameni în stradă, jandarmii au interzis accesul și altora, s-au ars măști și fumigene – GALERIE FOTO & VIDEO
După șase ani de zile de la ultimul protest „al străzii” organizat în municipiu, Botoșaniul a dat în clocot iarăși. Cei mai mulți dintre cei care au ieșit să protesteze față de măsurile și restricțiile pandemice care parcă nu se mai opresc, s-au organizat pe rețele de socializare. Protestul a fost autorizat pentru 100 de persoane, în realitate în Piața Revoluției au ajuns de cinci ori mai multe.
Parlamentar „sub acoperire”! Președintele PNL „deghizat”, raid prin instituții: Unități încuiate cu paznic în trening, acces interzis, oamenii ținuți în frig pe afară – VIDEO & FOTO
Din birourile persoanelor cu funcții din județ sau de pe la București, realitatea de zi cu zi pe care o trăiesc oamenii când se confruntă cu diverse probleme în instituțiile publice este mai puțin cunoscută. Sau deloc. Iar ceea ce Botoșăneanul, cel puțin, a arătat în nenumărate rânduri, și anume că pandemia convine de minune aparatului de stat, chiar se reflectă în realitate.
REPORTAJ: Incursiune în noapte după oamenii nimănui, primarul a coborât într-un canal adânc, diversiune pentru „a scăpa” de echipajul Poliției Locale – GALERIE FOTO&VIDEO
Acțiunile prin care se încearcă convingerea persoanelor fără adăpost din municipiu să meargă într-un loc acoperit pe vremuri de ger nu au fost inventate sâmbătă seara, la finele săptămânii trecute. Au loc aproape an de an, echipajele Poliției Locale efectuând un periplu prin oraș, în locurile cunoscute, pentru a încerca să evite pierderi de vieți omenești din rândul oamenilor străzii.
30 de ani de la plecarea la Domnul a Părintelui Paisie, marele duhovnic al românilor: MĂRTURISIRI emoționante ale preoților botoșăneni – GALERIE FOTO
Astăzi, 18 octombrie, se împlinesc 30 de ani de când Părintele Paisie Olaru s-a mutat la cele veșnice.
Litoralul negru în pandemia albă: o japcă de patru stele de la plajă până la terasă - Pentru fete părăsite avem locuri gratuite VIDEO & GALERIE FOTO
Dacă vă gândiți să mergeți pe litoralul românesc ca să auziți marea, scoateți-vă rapid chestia asta din cap. Fiindcă pe mirobolantul mal românesc al Mării Negre se aude orice, numai valurile produse de Black Sea nu se fac auzite. Sunt acoperite de maneliști, vânzători ambulanți, motoare turate la maxim. Dar mai ales de multă nepăsare și nesimțire a unor oameni care au primit de la divinitate un cadou de neprețuit pe care își fac nevoile.
Viața fantastică a botoșăneanului născut într-un palat: Crescut de soldați, și-a adus acasă o prințesă și toată viața a trăit într-o poveste – FOTO & VIDEO
Pe 6 august împlinește 83 de ani. Este printre ultimii actori din Generația de Aur a teatrului botoșănean. Un destin care bate orice scenariu, o viață ca un spectacol, un actor care ne oferă o lecție de viață: dincolo de orice personaj de pe scenă există o poveste.
Orașul ASCUNS: Locul misterios din urbea Botoșanilor, iazul de poveste de la marginea străzii, despre care botoșănenii nu știu mai nimic: ”Și acum este un beci acolo, nimeni nu știe de el…” – GALERIE FOTO & VIDEO
Pitit pe o stradă micuță din Botoșani, un iaz aproape necunoscut botoșănenilor păstrează amintirile a cel puțin trei generații. Povești care, din când în când, ies la suprafață asemenea unor mesaje în sticlă, spre a fi dăruite celor care nu au aflat încă.
Loading...
Publicul are nevoie de povești, cultura de bani: O pandemie care unește, dar nu înlocuiește aplauzele
În cele două luni de izolare, instituțiile de cultură din Botoșani, ca peste tot în țară și în lume, au încercat să suplinească expozițiile, concertele, spectacolele de teatru, deschizând către public un culoar virtual.
Anii 80 nu ajung la Botoșani nici în... 2020: cum să faci un concert retro cu 10.000 de oameni din toată țara și încasări de 2 milioane – VIDEO & GALERIE FOTO
Peste 10.000 de români, majoritatea clujeni, dar și directori și oameni de afaceri din Botoșani, s-au întors în anii 80, preţ de o seară, ajutaţi de o Sabrina ilegal de  sexy pentru cei 51 de ani ai săi, un gentleman de la Modern Talking, un Milli Vanilli în mare formă, un Ottawan plin de energie și un Silent Circle ca la prima tinerețe.
„Italianul”, băiatul nimănui și al tuturor, înmormântat de Primărie și de câteva persoane cu suflet bun, condus pe ultimul drum de sărmani – GALERIE FOTO & VIDEO
Băiatul care purta haine femeiești și făcea pe oricine să zâmbească avea nume de sfânt. Botoșănenii îl știau după poreclă, italianul de pe Bulevardul Mihai Eminescu, însă numele lui real era Constantin Vîrlan. Povestea lui o știu puțini oameni, care l-au cunoscut îndeaproape și au avut grijă de el, pe vremea în care trăia. S-au preocupat ca acest băiat al străzii să fie îngropat creștinește, așa cum merită fiecare persoană din lumea asta.
FOTOREPORTAJ pe secția cea mai sensibilă de la Mavromati, bebeluși născuți cât o sticlă – GALERIE FOTO
Sunt extrem de mici, gingași și necesită o atenție deosebită din partea cadrelor medicale de pe Secția de Neonatologie. Sunt ei, bebelușii prematuri, ținuți în incubator și câteva luni în șir.
ACASĂ la Leon Dănăilă: Copiii de la ţară trebuie să vadă că nu trebuie să ai antecedente foarte elevate ca să ajungi în Academie - FOTO&VIDEO
Academicianul speră ca modelul său să inspire, să dea speranţă copiilor şi părinţilor care trec pragul casei sale din Darabani.
Loading...
Un botoșănean a mutat o casă din Bucovina în Botoșani și a făcut un colț de rai pe care-l pune la dispoziție GRATUITGALERIE FOTO & VIDEO
Gheorghe Iavorenciuc, sensibilul incurabil care s-a regăsit mai degrabă printre iubitorii de frumos, decât în politică. A ieșit din viața publică și a rămas în umbră lucrând la visul lui care i-a devenit realitate după trei ani de muncă.
REPORTAJ: Casa de copii cu piscină - distracție în apă, dar și camping cu cortul – GALERIE FOTO
Ideea a pornit de la o străfulgerare de moment: ce ar fi dacă…? A prins contur și după câteva telefoane s-a concretizat în poate unul dintre cele mai frumoase cadouri ce putea fi făcut unor copii speciali. Fetele de la Centrul Prietenia din municipiul Botoșani au din această vară o piscină în curte în care se distrează și se răcoresc în zilele caniculare.
O zi în MAȘINA Poliției pentru un civil! MISIUNE de patrulare în orașul liniștit, cu miros de tutun, de la furt la apel pentru geamuri sparte la mașină – GALERIE FOTO VIDEO
Majoritatea oamenilor dezvoltă aproape involuntar o atitudine ostilă când văd uniforma albastră a polițiștilor. În trafic cu precădere, pentru că în alte situații oamenii legii sunt percepuți drept salvatori. Sunt cei sunați întotdeauna atunci când ceva merge rău.
REPORTAJ în bucătăria unde se gătesc TONE de ciorbe pentru sute de botoșăneni– GALERIE FOTO
În timp ce unii gătesc doar în familie, există și persoane care o fac în cantități industriale. Iar cei care se hrănesc din aceste bucate sunt de ordinul sutelor.
Jumătate de viață în rulotă - omul care aduce bâlciul de 50 de ani: De la o mașină de vată de zahăr la un parc de distracții de calibru
George avea vreo 16 ani când în Brăila, oraș în care se mutase tatăl său grec, venise circul Kratel din Cehia. A fost vrăjit de lumea magică a acrobaților și animalelor dresate că nu a mai vrut să plece de acolo și s-a angajat. Era extrem de pasionat, dar probabil că nu a bănuit vreodată că din mintea și mâinile sale va ieși un parc de distracții care va marca Botoșaniul și o bună parte a României.
Noaptea de Înviere în camera de gardă cu fel și fel de bolnavi: FĂRĂ ouă roșii si cu Lumină adusă uneori chiar de pacienți
Sărbătorile Pascale înseamnă pentru mulți dintre noi timp petrecut cu familia, mers la Înviere,  ciocnit ouă roșii. În schimb, pentru personalul din Unitatea de Primiri Urgențe (UPU), sărbătorile sunt o perioadă dificilă și asta pentru că sute de persoane ajung la spital din varii motive, unele mai întemeiate, altele ilare.
Si la Bucuresti e la fel.DAR buletinele expirate sunt valabile pana la sfarsitul starii de alerta si inca 90 de zile dupa aceea.
20 martie 2021, 14:19
E defectă și recenzia primită gratis fără să faci drumuri bătrâne!?
6 februarie 2021, 18:34
Pleaca ai nostri.....vin au nostri si la mijloc rămân....cetatenii! Cam asta-i nivelul angajaților din administratia locala. Salarii mari si sporuri cat mai multe, treaba putina si ineficienta, iar de nivelul de cultură și civilizație de care ar trebui să dea dovadă în relațiile cu noi cetatenii nici nu poate fi vorba.Oare de ce tot ii alegem sa ne reprezinte daca nu sunt în stare să reformeze din temelii un sistem bolnav de cancer???
6 februarie 2021, 18:21
Ce zice Doinița? A plimbat și ea două hârtii la evidența populației. Sau a terminat campania electorală și nu o mai interesează prostimea.
6 februarie 2021, 11:28
Acest circuit este dintotdeauna, chiar și când a fost Cosminel viceprimar. Doar că acum începe distracția: vrea să aplice aceeași strategie ca la TBC. Vrea să schimbe șeful ( un profesionist) și începe să-i caute bube. Cosmine, nù trebuie să fii o lumină să-ți dai seama că mai ai Lupaști pe lista de angajări.
6 februarie 2021, 11:23
Instituțiile din BT sunt atât de înapoiate din cauza conducerii. Nimeni nu are viziune / nici nu-și dorește să modernizeze administrația publică. Fac angajări cu nemiluita punându-și rudele în locuri călduțe, fără responsabilitate sau profesionalism.
6 februarie 2021, 10:50
Continuare: mergeți apoi la serviciul de stare civilă, de lângă Piața Mare, care este tot în subordinea primăriei, și ÎNDRĂZNIȚI să cereți lămuriri cu privire la depunerea actelor de căsătorie. Te întâmpină niște funcționare acre de-ți pare rău că ai acceptat inelul de logodnă. Peste câți ani vor dispărea și la noi fețele,, binevoitoare" din administrație?
6 februarie 2021, 10:43
Cam așa stă treaba și la Taxe și Impozite. Dacă ti-a decedat vreun bunic sau părinte acum ceva vreme și ai scos acte pe baza certificatului de deces și dacă ulterior ai nevoie de alte acte similare, trebuie să vii din nou cu certificatul de deces al acestuia! De ce oare? O fi înviat tataia între timp? În plus, ți se solicită uneori și declarație pentru UrbanServ. Dacă nu te afli oficial - adică în bazele lor de date - printre proprietarii a ceea ce a rămas în urma decedatului, atunci ia formularul, du-te la moștenitorul oficial și trimite-l să-l depună (a mai depus tot el același document cu câteva luni în urmă, dar se pare că cei de la Taxe și Impozite vor să fie siguri :)) ). Și abia după ce se încheie aventura cu UrbanServ-ul te poți bucura în tihnă de marea ta realizare: ai reușit să obții un act oficial de la Taxe și Impozite Botoșani. Numai că trebuie să ai grijă: nu reveni prea repede după alte asemenea documente, căci riști să o iei de la capăt! Numai de bine!
6 februarie 2021, 10:26
Sondaj
Sunteți de acord cu accesarea de către Primăria Botoșani a unui credit de 13 milioane de euro pentru cofinanțarea proiectului european privind refacerea căii de rulare și cumpărarea unor tramvaie noi?
Da
Nu
Nu știu / nu mă interesează
Declaraţia zilei
„Respectivul proces a fost în 2020. Primul termen la Înalta Curte și Justiție este după mai bine de un an. În mai bine de un an practic Nova Apaserv nu a făcut nimic în afară că în urmă cu o lună sau două a fost constituit ...
starshiners.ro%20
fashiondays.ro
Curs valutar
astăzi
EUR
Euro
4.9491 lei
USD
Dolarul SUA
4.3743 lei
CHF
Francul elveţian
4.7448 lei
GBP
Lira sterlină
5.7689 lei
JPY
100 de yeni japonezi
3.8532 lei
XAU
Gramul de aur
250.8061 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2486 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.3519 lei
AUD
Dolarul Australian
3.1301 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.4509 lei
CZK
Coroana Cehească
0.1947 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6656 lei
Vremea
astăzi
Botosani
1.5 o C
Dorohoi
1.6 o C
Bucecea
0.9 o C
Darabani
1.5 o C
Saveni
2.0 o C
Ştefăneşti
5.9 o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2021 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.