Reportaj
La plăcinte, înainte! Cu prefect, parlamentare, dansuri unisex & fete mari - VIDEO & FOTO
A fost distracţie la cote maxime sâmbătă seară la Primăria Stăuceni, sub acoperişul căruia vieţuieşte şi căminul cultural. Ediţia a X –a, jubiliară, a „Şezătorii strămoşilor”, mult mai cunoscută ca „Festivalul Plăcintelor”, a adunat laolaltă toată suflarea gospodărească a comunei. Pe la ora 18:00 cea mai importantă clădire a localităţii a devenit un furnicar, femeile vrednice de prin părţile locului întrecându-se în cărat oale, farfurii, castroane, bărbaţii fiind mai curând văzuţi cu sticle şi damigene.

 

Mese pentru ”gospodine cu mai mulţi bărbaţi”

Printre oamenii locului şi-au făcut apariţia şi oaspeţi importanţi de la „giudeţ”, prefectul Costică Macaleţi, talonat de senatorul Doina Federovici şi deputatul Tamara Ciofu, fiindcă la aşa plăcinte, chiar că… înainte! Cu toţii au urmărit mai întâi spectacolul folcloric susţinut de ansamblul folcloric „Muguri de fluier”. Copiii care îl compun au cântat, au dansat şi au chiuit sub privirile admirative ale celor peste o sută de participanţi, într-un decor cât se poate de rustic, printre altele, pe scenă regăsindu-se inclusiv două fete care legănau un nou-născut şi o ulcică decorată cu Tricolorul. A cântat şi Cornelia Ciobanu, după care, în sfârşit, s-a dat „undă verde” la plăcinte. De fapt, plăcintele n-au reprezentat decât o mică parte a spectacolului culinar de acolo. Păstrămuri, sărmăluţe, mămăliguţă, friptură de miel, caş, murături şi o mulţime de alte bunătăţi au fost dezvelite de gospodinele din sat. Nu s-au aşezat la mese fiecare cum le-a trecut prin cap, ci cât se poate de ordonat, locurile fiind clar categorisite cu etichete pe care se putea citi „rezervat pentru fete mari” şi „rezervat pentru gospodine cu mai mulţi bărbaţi”.

Dansuri unisex

De cum s-a dat drumul la mâncat nu prea s-a mai înţeles om cu om şi nu pentru că n-ar fi avut lumea de vorbit, ci fiindcă nu a mai avut nimeni… timp, mai toată lumea fiind tare preocupată, după caz, cu mâncarea sau cu… lichidele, exact ca un nene pentru care la dans cea mai bună parteneră i-a fost o… sticlă. Show-ul total l-a adus interpretul de muzică populară Dan Doboş, care a ridicat lumea de la mese cu melodia aia „Bucovina plai cu dor, unde sunt ai tăi feciori?", încingându-se dansuri grele şi pe scenă, şi printre scaune, şi pe lângă mese. Cum partea masculină a petrecerii cam era preocupată de alte chestii, cea feminină s-a tot invitat singură la dans, horele părând a fi un cadou de 8 Martie.

Halal de festival, atâta chef fără un leuţ

După atâtea şi atâtea festivaluri, femeile din sat nu mai au nevoie de vreo invitaţie specială pentru a se apuca de gătit. „Nu sunt alese, gospodinele se ştiu ele. Deja suntem la ediţia a X –a şi se ştie că la moşii de iarnă organizăm această acţiune, în care ne întâlnim gospodarii satului, mai discutăm, se mai bea un pahar de vin şi se mănâncă o plăcintă făcută de gospodine”, afirmă primarul Cozmin Epuraş (foto stânga). Cozmin Epuras primar StauceniIar „vinovată” de transformarea şezătorii în festival al plăcintelor e mass-media. „Festivalul Plăcintelor l-aţi denumit dvs., presa, el este o şezătoare tradiţională, iar Festivalul Plăcintelor, cu adevărat, are loc săptămâna viitoare la Piaţa Pipera. Împreună cu cei de la Pan Moris organizăm Ziua Botoşăneană, cu produse tradiţionale din zona Botoşaniului, în special plăcinte de post. Chiar aşa se cheamă, ca să nu copiem Festivalul Plăcintelor al nostru i-am pus numele Festivalul Plăcintelor de Post”, mai spune primarul de Stăuceni. Chestia cu festivalul ar trebui înregistrată cumva la OSIM, fiindcă rar mergi undeva să chefuieşti într-un aşa hal, să nu dai un leuţ şi nici de la buget să nu se acorde vreo finanţare. Este exact ca în invitaţia trimisă participanţilor… „Ş-apoi dacă tot îi sărbătoare, om gusta împreună din ţuica îmbătrânită în tihna lemnului de dud, poale-n brâu ghiftuite cu brânză, bureţi sau povidlă, sărmăluţe înfăşăte cu grijă în foi de varză, viţă sau podbal, toate petrecute numaidecât, cu un urcior de vin dârz, cu mireasmă de căpşună pârguită, plăsmuit din dulceaţa pământului de pe la noi. Giocul şi voia bună vor fi cinstite de rapsozi populari cu zălog în breaslă”.
Sergiu BĂLĂŞCĂU
VEZI ŞI:
 FOTOREPORTAJ Urătură generală : sute de fluiere, femei căluţ & urs cam… dezbrăcat

Festivalul Placintelor Stauceni 2013 Botosani
Festivalul Placintelor Stauceni 2013 Botosani 2
Festivalul Placintelor Stauceni 2013 Botosani 3
VEZI ŞI:
 „Împăratul” prin „împărăţie” cu directoare şi fermieri : Eu de la cineva tre’ să iau. Dacă numai să vă dau, de unde iau? – VIDEO & GALERIE FOTO

[[galerie-foto]]

CITEŞTE ŞI:
 REPORTAJ : Harbuz şmecher: miliardarii & şefimea la îndopat, prostimea la aplaudat
Jumătate de viață în rulotă - omul care aduce bâlciul de 50 de ani: De la o mașină de vată de zahăr la un parc de distracții de calibru
George avea vreo 16 ani când în Brăila, oraș în care se mutase tatăl său grec, venise circul Kratel din Cehia. A fost vrăjit de lumea magică a acrobaților și animalelor dresate că nu a mai vrut să plece de acolo și s-a angajat. Era extrem de pasionat, dar probabil că nu a bănuit vreodată că din mintea și mâinile sale va ieși un parc de distracții care va marca Botoșaniul și o bună parte a României.
Noaptea de Înviere în camera de gardă cu fel și fel de bolnavi: FĂRĂ ouă roșii si cu Lumină adusă uneori chiar de pacienți
Sărbătorile Pascale înseamnă pentru mulți dintre noi timp petrecut cu familia, mers la Înviere,  ciocnit ouă roșii. În schimb, pentru personalul din Unitatea de Primiri Urgențe (UPU), sărbătorile sunt o perioadă dificilă și asta pentru că sute de persoane ajung la spital din varii motive, unele mai întemeiate, altele ilare.
REPORTAJ: Femeile (ne)observate din spitale care sunt cel mai aproape de bolnavi: Una a fost luată acasă de-un pacient
Nu de puține ori dăm importanța cuvenită doar medicilor sau asistenților și uităm de unele persoane care zilnic au grijă de pacienți chiar dacă în mod diferit, muncesc din greu și poate nu se bucură de aprecierea celorlalți. Astăzi, este despre ele, infirmierele de la Spitalul Județean Mavromati.
Zeci de sri lankezi aduși la Botoșani de un om de afaceri italian: Le-a dat loc de muncă, casă și masă, dar și câte un nume românesc – FOTO & VIDEO
Sri Lanka. O privire rapidă pe Wikipedia, pentru că numele sună cunoscut, dar detaliile lipsesc. Este o țară insulară asiatică, situată în sudul Asiei, în Oceanul Indian cu capitala în Colombo. Țara are o populație de aproximativ 21 de milioane de locuitori. 44 dintre sri lankezi au ajuns tocmai la Botoșani, la 10.000 de kilometri distanță de casă aduși, într-un paradox dulce-amărui, de un italian. Iar de aici, începe farmecul acestui articol.
REPORTAJ: Ambulanța a ajuns bătaia de joc a unora: Medici chemați să salveze saci de gunoi, agresați sau confundați cu taximetriștii: Veniți și vi-l luați că e mort
Botoșănenii, fie că sunt bolnavi sau nu, sună cu încredere la 112. Vorbim despre o încredere dusă uneori la extrem. Și astfel, din nefericire, medicii botoșăneni se confruntă cu tot mai multe afecțiuni închipuite ale pacienților.
IATĂ mâinile unui copil din Botoșani! POVESTEA puștiului care la 11 ani culege urzici pentru a-și ajuta mama și frații orfani de tată - GALERIE FOTO
Unii copii își doresc cel mai nou telefon apărut pe piață, alții nici măcar nu știu cum arată. Unii copii muncesc pentru a se întreține, alții nici nu știu ce înseamnă asta. Sunt copii și copii, unii mai fericiți decât alții, ”cu sau fără copilărie”.
REPORTAJ în comuna păzită de cadrele MAI de cel mai feroce dușman invizibil: oamenii stau treji noaptea, animalele băgate în „groapa comună” – FOTO&VIDEO
Comuna „maternitate” de unde a pornit primul focar de pestă porcină africană din județul Botoșani este în continuare sub asediu. Cei care o apără sunt vizibili de la depărtare, dușmanul este însă unul nevăzut, sperie localnicii, fie că vorbim despre pădurile cu copaci anemici sau propriile cotețe unde oamenii și-au crescut porcii.
CÂT de mult te schimbă pușcăria: de la trafic de persoane, la quilling și lecții pentru adolescenți – REPORTAJ din Penitenciarul Botoșani – GALERIE FOTO
Penitenciarul Botoșani este locul unde se descoperă multe talente, abilități, aptitudini. Da, desigur, este și un loc al oamenilor răi, dar care se pot transforma în ființe umane altruiste, conștiente de ceea ce au făcut în trecut… sau nu. Astăzi am ales să ne concentrăm pe partea pozitivă a poveștii despre tot ce înseamnă detenție.
Eminescu? – „Nu știm cine a fost…” REPORTAJ în orașul poetului nepereche „uitat” de tinerii botoșăneni
15 ianuarie 2019 - Ziua Culturii Naționale, dar și ziua în care se împlinesc 169 de ani de la nașterea la Botoşani a poetului nepereche, Mihai Eminescu. Poate pare surprinzător, dar există botoșăneni și mai cu seamă tineri care habar nu au cine a fost Mihai Eminescu.
Lacrimi, îmbrățișări lungi, dar și încurajări, căci STRĂINĂTATEA îi așteaptă: Sute de botoșăneni pleacă spre alte țări după sărbători – GALERIE FOTO
Orașul nostru rămâne din ce în ce mai gol și trist. Sute de botoșăneni au plecat spre Italia, Germania sau Anglia după sărbători, pentru a-și croi un trai mai bun. În fiecare an, luna ianuarie este cea mai tristă pentru botoșănenii care sunt nevoiți să se despartă de casă pentru a-și relua activitatea la locul de muncă, care din păcate, este la mii de kilometri de cei dragi.
REPORTAJ dinăuntrul durerii: Drama pacienților de la Mavromati loviți de cea mai grea boală - Forța trebuie să vină din tine
Dimineața zilei de 21 noiembrie 2018, Secția de Oncologie a Spitalului Județean Mavromati... O liniște apăsătoare domnește pe holuri și în saloane. Pentru cei mai mulți dintre pacienți este liniștea dinaintea furtunii. În timp ce un bărbat tocmai și-a dat sfârșitul în salon, alți zeci de pacienți se luptă cu o boală nemiloasă – cancerul. 
Liceul „din provincie” care a făcut 500.000 de euro în trei ani: Trebuie să supravieţuim, dacă nu facem ceva, în câţiva ani noi dispărem - GALERIE FOTO
Veste mare pentru liceul din cel mai sudic orăşel al judeţului: proiectul „Optimizarea instruirii practice în context european” depus în cadrul Programului Erasmus Plus a fost admis la finanţare.
Omul – spectacol: peste 1.000 de show-uri de la Botoşani şi până la Venezia, din comunism şi până în mileniul 3 cu cei mai mari artiști ai României
Spre sfârşitul anilor ’80 făcea cursuri la Şcoala Populară de Arte. Aşa l-a cunoscut pe Ion Ilie, pe atunci director al Filarmonicii de Stat Botoşani, care observându-i ideile de spectacole şi simţindu-i înclinaţia spre impresariat i-a propus să vină pe acest post la prestigioasa instituţie de cultură.
Afaceri cu cerul! Preotul faianțar - electrician care a ridicat o casă nouă unei familii rămasă fără acoperiș deasupra capului - VIDEO & GALERIE FOTO
O poveste emoționată vine de la capătul județului. În comuna Călărași o familie a rămas fără casă în primăvara acestui an din cauza unu incendiu.
Aventură la spălătoria care-ți curăță mașina până te apucă nervii: ori interior, ori exterior că-i greu amândouă
S-a încălzit brusc, de la zăpadă am trecut repejor la ”mâneci scurte”, așa că merg și eu ca tot omul să schimb anvelopele. Și zic apoi, ”hai să o și spăl”. Gravă eroare!
REPORTAJ în România nimănui și copiii sacrificați ai județului: Două fete care vor să învețe, retrase de mamă de la școală – GALERIE FOTO
La fix 40 de kilometri distanță de municipiul Botoșani se află comuna Cordăreni. Undeva dincolo de Dorohoi, drumul cu mașina este unul anevoios, nu din cauza a cine știe ce obstacole, ci doar a gropilor care fac distanța până acolo să fie parcursă în mai bine de o oră.
Paradisul din orașul mort
Oamenii curg valuri pe poarta fabricii, iar într-o parcare imensă zeci de autocare şi microbuze îi aşteaptă să îi ducă acasă. Pare o scenă desprinsă de pe fostele platforme industriale comuniste, când la ora schimburilor totul era un furnicar, muncitorii abia aveau loc să treacă unul de celălalt, iar autobuzele aveau călători şi pe scări. Doar că aici tabloul este totuşi diferit.
REPORTAJ: Cel mai frumos moment pe Bulevardul Mihai Eminescu, câinele Basil adus la Botoșani pentru un băiat – GALERIE FOTO & VIDEO
Ceea ce s-a petrecut joi dimineață pe Bulevardul Mihai Eminescu din municipiul Botoșani a fost un moment plin de emoție și o lecție dureroasă de viață, deopotrivă.
Orașul în care trăiesc de 36 de ani! ... Și care chinuiește nevăzătorii: șoferi ignoranți , lucrări nesemnalizate, agresiuni
Reluăm astăzi publicarea textelor scrise de nevăzătorii botoșăneni în cadrul concursului „Botoșani, orașul în care trăiesc!” organizat de filiala județeană a Asociației Nevăzătorilor din România (ANR). După ce am inaugurat serialul cu un text scris de cea mai tânără participantă la proiect și l-am continuat cu ”veteranul” competiției, astăzi a venit rândul președintelui ANR Botoșani.
INEDIT: Statui cu Mihai Eminescu și Veronica Micle în mărime naturală dezvelite de fostul șef al Poliției cu primar și afaceriști – FOTO & VIDEO
Moment deosebit petrecut de Sfântul Dumitru la o aruncătură de băț de municipiul reședință de județ. Fostul șef al Poliției Rutiere, Dumitru Zmău este cel care a făcut posibil ca județul Botoșani să aibă statuile poetului nepereche și a femeii pe care a iubit-o.
Felicitari, domnule primar. Cel putin in lunile de iarna, in toate comunele ar trebui organizate asemenea actiuni deoarece odata cu venirea primverii oamenii ies la munca, nu mai au ochi pentru distractii. De fapt, Staucenii de multi ani organizeaza asemenea manifestari culturale la care animatorii culturali sunt chiar oamenii satului. Inca o data felicitari!
11 martie 2013, 08:49
Istetul lui "peste prajit",ia uitete in Calendarul Ortodox si vezi ce scrie!Deoarece intuiesc ca ti-e greu cu cititul,citez:sambata 9 martie 2013-cu cruce neagra,Sf.40 de Mucenici din Sevastia(Sambata celor adormiti-Mosii de iarna).De altfel,sarbatoarea a fost prezentata si pe toate televiziunile,dar tu probabil atunci te uitai la patefon.Mai citim si mai aflam ca:daca taceai filozof ramaneai.Cum tu esti unul din mancatorii de rahat din opozitie,nu ai vazut partea buna a lucrurilor si ce ti-ai zis:-Ia sa dau eu cu maciuca in balta.Ai reusit pe deplin.Ciocu mic si pasu' mare Alec-sule.
10 martie 2013, 14:22
Daca esti din lumea satului romanesc si te dai mare credincios ,ar fi trebuit sa stii ca 40 de sfinti nu se sarbatoresc in sambata mortilor,ci cu o zi inainte.Adica pe 8 Martie,cum s-a intamplat in acest an.Asa ca,drum bun,esti veriga slaba !Te-ai inselat cu siguranta !Protejeaza-ti limba.Please!
10 martie 2013, 13:41
Frumoasa si laudabila aceasta gospodareasca initiativa.Hora satului,Hramul,Pomenirea celor morti,40 de Sfinti(asa cum a fost sambata),Nunta,Botezul,Inmormantarea,Dragobetele,Zilele satului,sunt evenimentele satului romanesc,care i-au tinut uniti la bucurii si necazuri, pe romani.Sunt evenimentele care au dat si dau tarie "osului romanesc".Faptul ca pe ici pe colo apar gospodari de actiune si cu initiativa,nu poate decat sa ne bucure.Toate cele intamplate,dansul,cantecul,placintele,galustele,rachiul si vinul aducatoare de voi buna sunt in natura romanului.Sunt cum ar spune occidentalii ACTIUNI DE SOCIALIZARE si cred ca de asta vem nevoie mai mult ca oricand,pentruca acolo in lumea satului,gospodrii sa mai poata "sa puna tara la cale".Bine ar fi ca astfel de activitati sa fie "molipsitoare".Cam aceste ganduri "am crezut ca razbat" de sub "pana" autorului articolului.Sper sa nu m fi inselat si sa nu fi comentat altfel.
10 martie 2013, 12:40
Ce le mai place pomana ,unora , sa nu uite ca nu tine mult.
10 martie 2013, 08:33
Sondaj
V-a plăcut SummerFest-ul organizat la Parcul Cornișa?
Da
Nu
Nu am participat
Declaraţia zilei
"Nu cred că Aristidis poate fi folosit pe acel post. E o glumă, e incredibil. Treaba lor ce vor să facă, dar eu știam că doar în stânga poate evolua. N-a jucat niciodată fundaș central la noi, nici măcar în pregătiri! Nici în ...
astratex.ro
Curs valutar
acum 2 zile
EUR
Euro
4.7216 lei
USD
Dolarul SUA
4.2706 lei
CHF
Francul elveţian
4.3268 lei
GBP
Lira sterlină
5.2121 lei
JPY
100 de yeni japonezi
4.0058 lei
XAU
Gramul de aur
205.4478 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2385 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.4384 lei
AUD
Dolarul Australian
2.8854 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.2064 lei
CZK
Coroana Cehească
0.1833 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6333 lei
Vremea
astăzi
Botosani
o C
Dorohoi
o C
Bucecea
o C
Darabani
o C
Saveni
o C
Ştefăneşti
o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2019 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.