Reportaj
Muncitorii care părăsesc Botoșaniul fugăriți tocmai de patronii care se plâng că le mor afacerile - REPORTAJ în trenul spre munca răsplătită pe merit

Sunt deja ani la rând de când mediul de afaceri din județul Botoșani suferă din cauza deficitului de forță de muncă. Întreaga vină a căzut asupra statului sau a prezumtivilor angajați care vânează mirajul străinătății. Realitatea arată lucrurile într-o lumină diferită. Meseriașii nu mai pleacă peste granițe în căutarea respectului pentru munca lor. Trec doar granițele dintre județele țării.

Trenul a plecat agale din Gara Botoșani. Mihai desface tacticos capacul caserolei și compartimentul se umple de mirosul pârjoalelor moldovenești pe care soția i le înfășurase în niște șervețele înflorate. Închide ochii și savurează bucatele, legănat de trenul care are de străbătut o jumătate de zi și o noapte până la locul care, de ani buni, îi este a doua casă. Înfulecă pofticios, cu detașarea omului obișnuit cu drumurile lungi. Așa cum s-a obișnuit să plece de acasă pentru luni întregi, să locuiască departe de familie, să îi audă pe cei dragi doar la telefon și să le fie oaspete la sărbătorile de Paști sau de Crăciun.

 

”Măcar nu este peste mări și țări”, spune încet și sloboade un zâmbet amar în colțul gurii: se simte și el câteodată străin în propria țară.

 

Pune mâna pe telefon și, cu voce puternică, dar ușor potolită de dragostea împărțită o viață, îi mulțumește soției pentru pârjoalele delicioase. ”Am mâncat acum, ca să îmi iau pastilele”, zice în timp ce apasă capacul și strecoară caserola înapoi, în geanta grea de lângă banchetă.

 

 

Familia la Botoșani, munca la Oradea

 

În zori, Mihai ajunge la Oradea, acolo unde muncește într-o fabrică. E plecat din satul lui din Botoșani de ani buni. A muncit în firme din Timișoara, Arad, acum a ajuns la Oradea. E meșter bun și om de încredere. Nu mai are mult până la pensie și a știut să ceară plata corectă pentru priceperea acumulată în anii de experiență.

 

La Oradea este cazat într-un apartament cu două camere, alături de un nepot, tot din Botoșani, muncitor în aceeași fabrică. Salariul e bun, dar cel mai important este că lucrează legal.

 

”La anii mei, nu-mi permit să muncesc o zi fără asigurare”, spune bărbatul care se apropie bine de 60 de ani și trebuie să-și ”păzească” cu strășnicie pensia.

 

 

Trei pentru Timișoara

 

Doi bărbați mai tineri, urcați în Botoșani, îl întâmpină pe un altul în Bucecea. Toți trei gălăgioși cu măsură, cu bagaje mai mari sau mai mici. Privirile alunecă de la unul la altul cu tot cu umbra de îngrijorare care le străbate din când în când fruntea.

 

Mihai îi observă o vreme în tăcere, apoi îi abordează direct: ”Ce firmă v-a recrutat, băieți?”.

 

Discuția se leagă greu, se poticnește când în vorbă, când în tăcere. Apoi limba se dezleagă și vorba moldovenească se rostogolește cu umor printre toți pasagerii care, deși par că privesc absenți pe fereastră, nu scapă un cuvânt din conversația celor patru bărbați.

 

Cei trei au drept destinație Timișoara.

 

De departe, Mihai știe ”tot ce mișcă” în fabricile din Ardeal sau din Banat. Știe cine recrutează, pe câți bani, spune într-o secundă firmele serioase și le cunoaște în amănunt pe cele care dau țepe. Vorbește despre negocieri, despre condițiile de cazare, beneficii, cum se plătesc orele suplimentare sau cele de noapte, care sunt șefii de linie, de tură, primele de relocare sau de recomandare, chiar și cele de concediu sau de sărbători.

 

”Dar la Botoșani, măi băieți, nu ați găsit nimic?”, întreabă Mihai și ”băieții”, toți trei, dau din mână a lehamite.

 

”Bani puțini, ce, nu știi?”, spune cel mai vorbăreț. Plus transportul zilnic până la fabrică și înapoi, mai adaugi pachetul cu mâncare și, dacă mai ții și de o țigară, nu mai prinzi rând să plătești utilitățile, să îți porți de grijă o lună întreagă.

 

 

 

 

Moldovenii salvează România?

 

Asta cunosc în amănunt mai ales angajatorii din restul țării, care știu cum să îi motiveze pe oamenii din Moldova și să își asigure astfel forța de muncă.

 

Iar botoșănenii pleacă în fiecare an din satele lor sărace, împinși de nevoi. Pleacă cu anii de acasă. Dar, spun ei, măcar ești în țara ta, nu printre străini.

 

Chiar dacă salariile ating, la negociere, doar 1.800/2.000 de lei net, orele suplimentare ajung să le și dubleze veniturile.

 

Iar avantajele sunt cu mult peste ceea ce oferă firmele din Botoșani: cazare gratuită (în hotel sau apartament), două mese calde gratuite pe zi, transport gratuit până la și de la fabrică, li se decontează inclusiv drumul pe care îl străbat de la Botoșani până la locul de muncă. Și nu e tot. Prime de relocare de 1.000 de lei, ore de noapte bine plătite. Iar angajatul care aduce un om nou în fabrică primește 300 de lei la încheierea contractului și încă 300 de lei după trei luni (dacă noul angajat nu și-a dat demisia între timp). 

 

”Cine să îți dea la Botoșani așa ceva?”, spune cu năduf vorbărețul din grupul celor trei.

 

Locuiește singur, are doar părinții la țară pe care îi mai ajută. Odată plecat la muncă în Timișoara, scapă și acasă de cheltuielile casei, iar acolo nu îl costă nimic: nici chirie, nici utilități, de mâncare nici capul nu îl doare. Nu face decât să muncească și să strângă bani. Și nici nu e așa departe, ca amărâții aceia care pleacă prin Spania sau Italia.

 

”Dacă îți vezi de treaba ta, nu intri în conflicte, nu te dai la băut, faci bani acolo, nu e ca în afară, dar și viața e mai ușoară aici”, adaugă tovarășul de călătorie.

 

 

”Relocații”

 

Cuvântul-cheie, în astfel de locuri de muncă, este ”relocarea”, pe care îl găsim în aproape toate ofertele de pe site-urile specializate.

 

Relocarea se produce atunci când o companie recrutează angajați pentru o locație anume, departe de locul de domiciliu, iar pentru a face mutarea mai lină și mai accesibilă îi va atrage cu anumite beneficii. Pachetele de relocare variază, și ele, de la companie la companie, de pildă cheltuielile de mutare, de la drum până la cazare și utilități.

 

”Angajăm cu relocare muncitori/operatori în cea mai mare fabrică automotive din Timișoara”, este unul dintre numeroasele anunțuri care îi fac pe botoșăneni să plece departe de casă pentru un loc de muncă mai bun.

 

Fabrica timișoreană oferă cazare în regim hotelier, cu două mese oferite gratuit. Salariul ajunge și trece de 4.000 de lei brut, însă câștigul lunar se completează cu bonus de productivitate, spor de noapte de 25%, ore suplimentare plătite 200%, al 13-lea salariu, dar și transport gratuit.

 

Pentru ca un individ să fie acceptat într-un astfel de post, are nevoie de studii medii, să fie disponibil pentru program de lucru în schimburi (ture de noapte).

 

Un alt anunț: ”Angajăm cu relocare muncitori/operatori în cea mai mare fabrică de sisteme electrice din Arad”.

 

Studii medii, nu este necesară experiența, adaugă angajatorul, care oferă cam aceleași condiții: cazare în regim hotelier și două mese calde gratuite pe zi. Salariul, în valoare de 3.381 brut, va crește în funcție de performante.

 

Se mai oferă: bonus de prezență, bonusuri lunare de performanță între 420 și 630 brut, în funcție de vechimea în firmă, spor de noapte, tichete de masă în valoare de 20lei/zi lucrată, transport gratuit.

 

Aceleași condiții în fabrica de cablaje auto din Bistrița, dar și în alte fabrici din Oradea, Timișoara sau Brașov.

 

În Târgu Mureș, de pildă, se caută ”patru stivuitoriști cu experiență, cu relocare”. Cazare în camere de hotel (două persoane/cameră), o masă caldă zilnic, iar salariul de la 7.700 lei brut (4.500 lei net).

 

La Sf. Gheorghe, Lugoj sau Brașov se caută și ”operatori flux producție cu relocare”. Salariul aici pornește de la 3.200 lei net, cu bonus de recomandare. Contractul este pe perioadă nedeterminată.

 

Tot 3.200 de lei net, plus 1.000 de lei primă de angajare, se oferă și pentru un post de operator producție în Mureș, cu ”relocare în Târgu Mureș, cazare și utilități gratuite”. Oferta mai cuprinde ”transport asigurat către fabrică și retur, ore suplimentare plătite 175%, învățare și dezvoltare profesională continuă, mediu de lucru dinamic și plăcut”.

 

La o primă vedere, anunțurile angajatorilor botoșăneni explică de ce oamenii preferă ”relocarea”, chiar dacă asta îi rupe de acasă și ani de zile devin străini în propria țară.

 

(Foto: Wise.com)

 

Urmărește-ne și pe Google News

Florentina TONIȚĂ
REPORTAJ: Padocul orașului aproape plin, câinii strânși de pe străzi cu Poliția, au fost aplicate și amenzi – VIDEO & GALERIE FOTO
Pe 19 februarie 2023 un copil de 10 ani era aproape sfârtecat de trei câini care evadaseră dintr-o curte. Știrea plecată de la Botoșani s-a răspândit imediat în toată țara. Un val de ură la adresa câinilor s-a făcut resimțit în municipiu, apărând și primele animale otrăvite.
REPORTAJ Școală cu paznici înarmați: Zeci de bărbați de 40 – 50 de ani învață să scrie și să citească în regim special, la Botoșani – GALERIE FOTO
Există o serie de cursuri școlare de care majoritatea botoșănenilor aproape că nu au auzit. Elevii au vârste trecute de copilărie și a adolescență, iar mare parte dintre ei abia după câteva decenii de viață învață să scrie.
REPORTAJ: Armenii de la Botoșani sărbătoresc Crăciunul în același timp cu Boboteaza, un copil a scos crucea din apa sfințită – VIDEO & GALERIE FOTO
Este mare sărbătoare în comunitatea armenilor de la Botoșani care sărbătoresc în aceste zile Nașterea Domnului Iisus Hristos dar și Boboteaza.
REPORTAJ: Educația în nordul țării prin laboratoare încropite din donații în unități cu aproape 1.000 de copii – VIDEO & GALERIE FOTO
Unul dintre cele cinci orașe ale județului unde condițiile de trai sunt împărțite între rural și urban este Ștefăneștiul, o localitate din est, poziționată pe malul lacului de acumulare Stânca Costești.
Ziua în care a plecat doamna Daniela, între lacrimile părintelui protopop și oamenii care n-au părăsit-o până la mormântul de lângă eroi – VIDEO & GALERIE FOTO
”Îmi cer iertare dacă vorbele mele sunt prea sărace și nepricepute pentru a cuprinde o viață a unui om care mult s-a străduit. În primul rând să se țină de cuvânt. Apoi să iubească și să facă cât mai mult bine”...
Copiii din școlile botoșănene aduși la ore cu „masa caldă” a Guvernului: Încercăm prin toate metodele să-i atragemVIDEO & GALERIE FOTO
Nouă unități de învățământ din județul Botoșani sunt beneficiare ale programului guvernamental „Masa Caldă”, unul introdus de câțiva ani în sistemul educațional românesc și încă aflat în testare.
Hlipiceni, inima credinței! Sute de credincioși și pelerini la una dintre cele mai impresionate slujbe: Doamne, învață-ne să ne rugămVIDEO & GALERIE FOTO
Probabil că nicicând centrul comunei Hlipiceni nu a fost într-atât de animat precum în dimineața zilei de 15 septembrie 2022 care va rămâne în memoria colectivă ca o pagină în istoria credinței creștine.
REPORTAJ: Sute de oameni la Mănăstirea Vorona, ceremonial religios impresionant săvârșit de Nichifor Botoșăneanul: De acum Dumnezeu ne-a rămas și Maica Sfântă VIDEO & GALERIE FOTO
Este zi de mare sărbătoare pentru creștini. Prima sărbătoare din noul an bisericesc are loc pe 8 septembrie de Sfânta Maria Mică sau Nașterea Maicii Domnului.
Prefectul Sorin Cornilă i-a deranjat pe „directorii fără chip”! A intrat neanunțat în birouri și a dat de lacrimi la un șef: Ne-a îmbolnăvit / Deci, plâng, dacă vreți vă spun... VIDEO & GALERIE FOTO
Într-o probabilitate extrem de ridicată puțini sunt botoșănenii care cunosc abrevierile acestor instituții: OSPA, ITCSMS sau OJZ. Aceste unități de stat există și funcționează din bani publici.Și sunt conduse de directori care sunt deranjați la fața locului extrem de rar de către jurnaliști sau șefi ierarhici.
REPORTAJ din perla montană a țării, acolo unde Briliantu' României se produce la terasă, iar oamenii care aruncă gunoaie ajung în iad – GALERIE FOTO 
Au curs vara aceasta valuri-valuri-valuri articolele, postările și indignările aferente despre ceea ce se întâmplă pe litoral, de la carnea expirată de acum câțiva ani și până la parcarea de o sută de lei pe zi din Mamaia. Bineînțeles, neuitând de episodul cu băiatul care și-a transferat celebritatea de la TV în online și a reușit să trezească la viață o țară cum nu au putut să o facă nici măcar prețurile aberante la gaze, electricitate și carburanți. 
REPORTAJ în județ! Chipul pe care-l arată războiul! Botoșani primește ucraineni cu ochii în lacrimi: Vin, se uită... nu pun mâna pe nimic, sunt foarte traumatizațiVIDEO & GALERIE FOTO 
Țara noastră a devenit un pansament al suferinței pentru zecile de mii de ucraineni care ne-au trecut deja granițele și care au statut de refugiat. Războiul și-a arătat fața la Botoșani prin valul de oameni care fac cunoștință cu noi cu lacrimi în ochi și înconjurați de copii și bagaje. 
Instituția de la Botoșani cu ușa aproape întotdeauna închisă! În interior, o profesie moare încet, ultimii „doctori ai pământului” lucrează mai degrabă din pasiune – GALERIE FOTO
Oficiul de Studii Pedologice și Agrochimice (OSPA). Există o astfel de instituție la Botoșani, (mai puțin cunoscută sau chiar deloc) și vizitată preponderent de persoanele care dezvoltă afaceri în domeniul agricol. Însă numai dacă sunt obligate, în demersul birocratic.
Bătrânul Măr care a făcut minuni ”odihnește” lângă gard, Sfinte Moaște ascunse de Securitate în zidul bisericii: De ce nu iei oasele acelea să le arunci în pârâu? - GALERIE FOTO
Botoșanii sunt asemenea unui tărâm încă nedescoperit, cu minuni purtate din gură în gură de pustnici sau de pelerinii care, an de an, bat potecile dintre mănăstiri.
REPORTAJ în Ucraina! CreaFuture a ajuns la Cernăuți într-un proiect cu educație non-formală, laborator de creativitate și legende cu străzi măturate cu trandafiri – FOTO & VIDEO
Cernăuți – Ucraina. Vineri, 18 iunie 2021, o zi frumoasă cu un soare arzător, diferit de cel care se ascunde după norii încărcați de ploaie ai municipiului Botoșani. Într-un cotidian alert, echipa de implementare a proiectului a ajuns în acest frumos oraș al țării vecine pentru mai multe momente de interes într-un parteneriat educațional, cu rezultate în ambele țări.
Drumul de aproape 100 de milioane de euro reparat cu ceremonii, primar ”omorât” și soț de primăriță pus la zid. Pentru că... ”oamenii sunt pe primul loc”VIDEO & GALERIE FOTO
Agitând în mână o mască, primarul de Todireni se plimbă de colo-colo prin bifurcația Trușești - Răuseni și privește în gol spre drumul de unde nu vine nimeni. Sigur, ”drum” este prea mult spus pentru chestia aceea care, când o privești, îți dă impresia că ai mai degrabă șanse să termini de numărat oile când suferi de insomnie decât gropile din așa-zisa șosea.
”Zare de vânzare”, locul din Botoșani care s-a născut dintr-un MIRACOL: Și peste toată ecuația asta este Dumnezeu – GALERIE FOTO
Există două moduri de a-ţi trăi viaţa: ca şi cum nu ar exista miracole sau ca şi cum totul ar fi un miracol. Cuvintele îi aparțin lui Albert Einstein, geniul care, deloc întâmplător, își găsește loc și în povestea noastră.
DARUL unui preot pentru cei loviți de soartă: Locul unde oamenii străzii sunt îmbrăcați, spălați, tunși și fac și masaj – VIDEO & GALERIE FOTO
Într-un apartament micuț situat la parterul unui bloc de pe Aleea Zorilor „a luat naștere” Centrul Social „Strop de Alinare”. Sunt ajutați oamenii nimănui, care își duc viața pe străzile Botoșanilor.
S-au săturat de restricții! Revoltă în Piața Revoluției, sute de oameni în stradă, jandarmii au interzis accesul și altora, s-au ars măști și fumigene – GALERIE FOTO & VIDEO
După șase ani de zile de la ultimul protest „al străzii” organizat în municipiu, Botoșaniul a dat în clocot iarăși. Cei mai mulți dintre cei care au ieșit să protesteze față de măsurile și restricțiile pandemice care parcă nu se mai opresc, s-au organizat pe rețele de socializare. Protestul a fost autorizat pentru 100 de persoane, în realitate în Piața Revoluției au ajuns de cinci ori mai multe.
Parlamentar „sub acoperire”! Președintele PNL „deghizat”, raid prin instituții: Unități încuiate cu paznic în trening, acces interzis, oamenii ținuți în frig pe afară – VIDEO & FOTO
Din birourile persoanelor cu funcții din județ sau de pe la București, realitatea de zi cu zi pe care o trăiesc oamenii când se confruntă cu diverse probleme în instituțiile publice este mai puțin cunoscută. Sau deloc. Iar ceea ce Botoșăneanul, cel puțin, a arătat în nenumărate rânduri, și anume că pandemia convine de minune aparatului de stat, chiar se reflectă în realitate.
La ”Buletine” e DEFECT de mână: să nu permiți cărții să expire că te plimbă funcționărimea până dai de acru
Să nu îndrăzniți zilele acestea să vă faceți buletin nou! Încercați doar dacă vreți să vă bateți joc de timpul vostru. Sau, mai bine spus, numai în cazul în care sunteți dispuși să (re)deveniți mingea de ping-pong a autorităților.
Din 10 santiere pe langa care treceti 8 functioneaza cu muncitori la negru.
14 septembrie 2022, 16:40
Da ce,ăștia din Botoșani sunt patroni? Niște părliți!
14 septembrie 2022, 12:29
Cum treci dincolo de arcul carpatic e o alta lume. Civilizatie, administratie in interesul cetateanului, respect fata de acesta, respect fata de munca angajatului, chibzuire in utilizarea banului public, respect pentru cultura, Asa a fost si inainte, asa e si acum.
13 septembrie 2022, 19:27
La Oradea, Arad, Timișoara se lucrează cu forme legale, se oferă cazare și chiar masa calda pentru cei care lucrează în fabrici sau șantiere.În schimb la Botoșani majoritatea patronilor încheie contracte de munca cu salariul minim pe economie, fără alte facilități, mai dau câte o prima la Crăciun și aia " la gri", se lucrează 10,12 ore pe zi iar în pontaj se trece doar 8 ore, se lucrează sâmbătă și unele cazuri și duminica și apoi se mira ca le pleacă salariații. ITM-ul simulează controalele fiind de partea patronilor. Urmează ca patronii sa se angajeze între ei, succes !
13 septembrie 2022, 15:20
In Botoșani șefii nu știu să vorbească frumos cu salariații,să-i respecte că de pe urma lor iau bani.se lucrează cite 16 ore duminică și sărbătorile legale nu Sint plătite dublu.daca ceri mărire de salar nu Sint bani.de asta le pleacă personalul alții nu se mai angajează și îi întind pe cei care mai sint.salariul este mic daca mai ai și o rată ramai cu foarte puțin.noroc cu bonurile de masa care Sint de 10 lei cele mai mici din tara.rusine.
13 septembrie 2022, 15:15
Au dreptate oamenii. Firmele private din botosani, in special cele de constructii, lucreaza si sambata si sarbatorile legale, insa nu platesc orele suplimentare.
13 septembrie 2022, 12:29
Sondaj
Sunt întemeiate grevele declanșate în noiembrie de salariații mai multor instituții din Botoșani?
Declaraţia zilei
„Este inadmisibil ce s-a întâmplat și cer scuze publice din partea organizatorilor, Instituția Prefectului și Garnizoana Militară”,Doina Federovici, președintele CJ Botoșani ...
answear.ro%20
inpuff.ro
Curs valutar
29 noiembrie 2023
EUR
Euro
4.9726 lei
USD
Dolarul SUA
4.5313 lei
CHF
Francul elveţian
5.1634 lei
GBP
Lira sterlină
5.7463 lei
JPY
100 de yeni japonezi
3.0662 lei
XAU
Gramul de aur
296.8710 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2543 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.3150 lei
AUD
Dolarul Australian
3.0003 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.3338 lei
CZK
Coroana Cehească
0.2047 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6669 lei
Vremea
astăzi
Botosani
-3.0 o C
Dorohoi
-3.0 o C
Bucecea
-2.4 o C
Darabani
-3.8 o C
Saveni
-2.9 o C
Ştefăneşti
0.8 o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2023 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.