Reportaj
”Biserica albă” se prăbușește în nepăsarea tuturor, cum tragi pe sfoară un lăcaș de cult - GALERIE FOTO

În scurt timp, pe 23 aprilie, de Sfântul Gheorghe, patronul spiritual al orașului, se va sărbători și ziua municipiului Botoșani. Din nefericire, Biserica Sfântul Gheorghe, simbolul urbei, arată groaznic, nu are pictură și parcă pe nimeni nu interesează soarta acesteia.

Timp de 100 de ani nu s-a făcut nimic

Lăcașul de cult a fost ctitorit în urmă cu aproape 500 de ani, de către Elena Rareș, soția lui Petru Rareș, fost domn al Moldovei. Datată din 1551, este un simbol despre care însuși Nicolae Iorga spunea, la un moment dat, că “Nu există niciuna din bisericile botoșănene care să prezinte un caracter impresionant de vigoare și în același timp de perfectă potrivire estetică precum aceasta”.

Totuși, timpul s-a tot scurs, iar această biserică a început să se degradeze tot mai mult. Sunt probleme în aproape toate locurile, mai ales la acoperiș. După cum spune și dascălul bisericii:  “Când plouă cade din tenciuiala, se pot vedea ușor urmele. Mari probleme sunt și la turlă, care are fisuri ”.

Din nefericire, chiar în perioada în care trăia Nicolae Iorga, în 1914, s-a derulat și ultima campanie mai serioasă de reabilitare a bisericii. Deci, dupa un simplu calcul, putem deduce că lăcașul de cult arată la fel cum arăta acum mai bine de un secol.

“Părinte, dacă ctitora nu ar fi murit, ar fi pictat-o

Etichetată deseori cu numele de “biserica albă” din cauza lipsei picturilor, în interiorul bisericii sunt o mulțime de icoane și obiecte sfințite care atenuează, oarecum, absența picturilor religioase.

Totuși, crăpăturille, găurile și aspectul pereților din biserică nu pot fi trecute cu privirea oricât s-ar încerca a se ascunde unele lucruri. Preotul Dumitru Mateciuc povestește discuția pe care a avut-o, pe acest subiect, cu actualul Patriarh al Bisericii Ortodoxe, Preafericitul Daniel:


“Politica monumentelor a fost că, dacă a fost lăsată așa de  ctitoră, de Elena Rareș, așa să rămână”.

Un episod tulburător, din acea perioada în care a fost făcută reabilitarea, este evocat de părintele de acum al bisericii:  

“Părintele de atunci a venit cu arhitectul și echipa și au mutat clopotnița, care înainte era legată de biserică. Au mulțumit tuturor (...). Între timp, de la nord, se auzeau bubuituri de tun. Începuse Primul Război Mondial.  Apoi au fost vremurile grele, cu războaie și perioada comunistă și nu s-a mai pictat nimic”.

 

Au fost păcăliți și lăsați fără bani

Preotul Dumitru Mateciuc este la biserică de aproape 15 ani, dar are o singură speranță privind reabilitarea acestui simbol al orașului. Și aceea nu vine de la autoritățile locale și nici de la cele naționale, ci de la... Uniunea Europeană.

„Noi nu am sperat niciodată în autorități pentru că suma pentru proiect este foarte mare, e 2.700.000 de euro, plus ce va mai veni. Noi am făcut demersuri la Monumente, pe listă eram trecuți cu 500 de milioane. Ne-a dat o dată ministrul Culturii, Răzvan Theodorescu, 2 milioane. Suma aia a fost doar pe hârtie, poate s-ar fi făcut ceva cu banii ăia”.

Pe lângă faptul că acei bani nu au mai venit, atunci când s-a pus schela ce încă susține biserica, preotul s-a văzut obligat să plătească toate cheltuielile din fondurile bisericii:

„Schela aceea de acum s-a pus în 2004 și au zis că ne dau banii, noi am plătit totul din fondurile bisericii: echipa, ridicarea lemnelor, schelele. Bineînțeles că nu ne-au returnat niciun ban. Nu s-a terminat pentru că s-a dovedit a fi prea scump și la Cultură nu au fost bani. Ei, acum, noi la credincioși sau la sponsori nu am apelat, pentru că e o sumă extraordinară și sunt atâtea biserici noi în construcție, noi tot am sperat la monumente”.

Parteneriat cu Primăria

Totuși, prin noul exercițiu financiar european biserica poate fi salvată, iar aceasta este de altfel unica soluție viabilă de procurare a sumei necesare pentru reabilitare.

Părintele de la Biserica Sfântul Gheorghe se arată optimist în privirea viitorului, spunând că totul este pregătit și documentația gata:

„Am refăcut toată documentația și încercăm pe fonduri europene, deci avem cartușul pe țeavă, dar ghidul solicitantului încă nu a venit. Noi vrem să facem un parteneriat cu Primăria și speram să avem toate șansele, zic eu, dar aici ori e 99% ori e 2%”.

Pe lângă acest lucru, Dumitru Mateciuc este recunoscător Primăriei Botoșani pentru sprijin, dar are și o urmă de regret când vine vorba de suma acordată de la bugetul local.

„Primăria totuși ne-a ajutat, cu 20.000 de lei în fiecare an, dar nu ne-a dat nici mai mult nici mai puțin decât la alte biserici, deși ar fi putut să dea mai mult dacă tot suntem biserica orașului”.

 

Arhitectul de la Casa Sofian a făcut documentația

Speranța vine de la Ioan Sasu. Arhitectul ieșean este cel care a obținut fonduri europene și pentru Casa Sofian, un alt monument istoric al orașului, și un om în care preotul botoșănean are mare încredere

 „Noi avem toată documentația, am plătit aproape 2 miliarde. Arhitectul de la Iași, dl Sasu a obținut fonduri europene în trecut. El știe să facă documentația și eu zic că e destul de bună. Noi suntem cu banii la zi, am plătit, noi trebuie să dăm un mic procent din valoarea lucrării din partea bisericii”.

 

Conform spuselor preotului Mateciuc  “dacă nici acum, cu documentația foarte bine făcută, nu se reușește, eu cred că biserica asta nu va fi niciodată salvată”.

Astfel, tot ce așteaptă biserica acum sunt fondurile europene, vizată fiind o linie ce finanțare pe turism deoarece biserica este încadrată pe lista Monumentelor Istorice de categoria A. Tot în această documentație a fost inclusă și pictura. Astfel, dacă se vor accesa fondurile europene, lăcașul de cult va putea fi salvat în totalitate și nu i se va mai putea spune “biserica albă”.

Urmărește-ne și pe Google News

loading...
La Botoșani există biserici unde nu se mai fac botezuri și nunți, preoții au uitat rânduiala

 

Bogdan OBUF
Marea Neagră, mon amour: hotel capcană, restaurant cu patron ”șmecher calificat”, plaja de după ”boscheți” și doamnele vesele tare – GALERIE FOTO
Da, știu că am promis acum vrei trei ani că nu mai calc pe litoralul românesc, însă mă chinuie un soi de masochism patriotic care vara aceasta m-a readus la malul Mării Negre. Dorul aventurilor pe care numai prin stațiunile constănțene le întâlnești a învins până la urmă.
REPORTAJ: Locul din Botoșani mai puțin știut de credincioși, tărâm al credinței în jurul unei icoane găsită îngropată sub un copac – VIDEO&FOTO
A treia zi de Paște este cunoscută în ortodoxie și ca „Marțea Albă” din Săptămâna Luminată. Este o zi extrem de importantă pentru credincioși și notată cu cruce roșie în calendarul ortodox. Este totodată un prilej de regăsire sufletească în întâlnirea cu Dumnezeu, în lăcașurile sfinte fiind oficiate slujbe religioase.
REPORTAJ: Padocul orașului aproape plin, câinii strânși de pe străzi cu Poliția, au fost aplicate și amenzi – VIDEO & GALERIE FOTO
Pe 19 februarie 2023 un copil de 10 ani era aproape sfârtecat de trei câini care evadaseră dintr-o curte. Știrea plecată de la Botoșani s-a răspândit imediat în toată țara. Un val de ură la adresa câinilor s-a făcut resimțit în municipiu, apărând și primele animale otrăvite.
REPORTAJ Școală cu paznici înarmați: Zeci de bărbați de 40 – 50 de ani învață să scrie și să citească în regim special, la Botoșani – GALERIE FOTO
Există o serie de cursuri școlare de care majoritatea botoșănenilor aproape că nu au auzit. Elevii au vârste trecute de copilărie și a adolescență, iar mare parte dintre ei abia după câteva decenii de viață învață să scrie.
REPORTAJ: Armenii de la Botoșani sărbătoresc Crăciunul în același timp cu Boboteaza, un copil a scos crucea din apa sfințită – VIDEO & GALERIE FOTO
Este mare sărbătoare în comunitatea armenilor de la Botoșani care sărbătoresc în aceste zile Nașterea Domnului Iisus Hristos dar și Boboteaza.
REPORTAJ: Educația în nordul țării prin laboratoare încropite din donații în unități cu aproape 1.000 de copii – VIDEO & GALERIE FOTO
Unul dintre cele cinci orașe ale județului unde condițiile de trai sunt împărțite între rural și urban este Ștefăneștiul, o localitate din est, poziționată pe malul lacului de acumulare Stânca Costești.
Ziua în care a plecat doamna Daniela, între lacrimile părintelui protopop și oamenii care n-au părăsit-o până la mormântul de lângă eroi – VIDEO & GALERIE FOTO
”Îmi cer iertare dacă vorbele mele sunt prea sărace și nepricepute pentru a cuprinde o viață a unui om care mult s-a străduit. În primul rând să se țină de cuvânt. Apoi să iubească și să facă cât mai mult bine”...
Copiii din școlile botoșănene aduși la ore cu „masa caldă” a Guvernului: Încercăm prin toate metodele să-i atragemVIDEO & GALERIE FOTO
Nouă unități de învățământ din județul Botoșani sunt beneficiare ale programului guvernamental „Masa Caldă”, unul introdus de câțiva ani în sistemul educațional românesc și încă aflat în testare.
Hlipiceni, inima credinței! Sute de credincioși și pelerini la una dintre cele mai impresionate slujbe: Doamne, învață-ne să ne rugămVIDEO & GALERIE FOTO
Probabil că nicicând centrul comunei Hlipiceni nu a fost într-atât de animat precum în dimineața zilei de 15 septembrie 2022 care va rămâne în memoria colectivă ca o pagină în istoria credinței creștine.
Muncitorii care părăsesc Botoșaniul fugăriți tocmai de patronii care se plâng că le mor afacerile - REPORTAJ în trenul spre munca răsplătită pe merit
Sunt deja ani la rând de când mediul de afaceri din județul Botoșani suferă din cauza deficitului de forță de muncă. Întreaga vină a căzut asupra statului sau a prezumtivilor angajați care vânează mirajul străinătății. Realitatea arată lucrurile într-o lumină diferită. Meseriașii nu mai pleacă peste granițe în căutarea respectului pentru munca lor. Trec doar granițele dintre județele țării.
REPORTAJ: Sute de oameni la Mănăstirea Vorona, ceremonial religios impresionant săvârșit de Nichifor Botoșăneanul: De acum Dumnezeu ne-a rămas și Maica Sfântă VIDEO & GALERIE FOTO
Este zi de mare sărbătoare pentru creștini. Prima sărbătoare din noul an bisericesc are loc pe 8 septembrie de Sfânta Maria Mică sau Nașterea Maicii Domnului.
Prefectul Sorin Cornilă i-a deranjat pe „directorii fără chip”! A intrat neanunțat în birouri și a dat de lacrimi la un șef: Ne-a îmbolnăvit / Deci, plâng, dacă vreți vă spun... VIDEO & GALERIE FOTO
Într-o probabilitate extrem de ridicată puțini sunt botoșănenii care cunosc abrevierile acestor instituții: OSPA, ITCSMS sau OJZ. Aceste unități de stat există și funcționează din bani publici.Și sunt conduse de directori care sunt deranjați la fața locului extrem de rar de către jurnaliști sau șefi ierarhici.
REPORTAJ din perla montană a țării, acolo unde Briliantu' României se produce la terasă, iar oamenii care aruncă gunoaie ajung în iad – GALERIE FOTO 
Au curs vara aceasta valuri-valuri-valuri articolele, postările și indignările aferente despre ceea ce se întâmplă pe litoral, de la carnea expirată de acum câțiva ani și până la parcarea de o sută de lei pe zi din Mamaia. Bineînțeles, neuitând de episodul cu băiatul care și-a transferat celebritatea de la TV în online și a reușit să trezească la viață o țară cum nu au putut să o facă nici măcar prețurile aberante la gaze, electricitate și carburanți. 
REPORTAJ în județ! Chipul pe care-l arată războiul! Botoșani primește ucraineni cu ochii în lacrimi: Vin, se uită... nu pun mâna pe nimic, sunt foarte traumatizațiVIDEO & GALERIE FOTO 
Țara noastră a devenit un pansament al suferinței pentru zecile de mii de ucraineni care ne-au trecut deja granițele și care au statut de refugiat. Războiul și-a arătat fața la Botoșani prin valul de oameni care fac cunoștință cu noi cu lacrimi în ochi și înconjurați de copii și bagaje. 
Instituția de la Botoșani cu ușa aproape întotdeauna închisă! În interior, o profesie moare încet, ultimii „doctori ai pământului” lucrează mai degrabă din pasiune – GALERIE FOTO
Oficiul de Studii Pedologice și Agrochimice (OSPA). Există o astfel de instituție la Botoșani, (mai puțin cunoscută sau chiar deloc) și vizitată preponderent de persoanele care dezvoltă afaceri în domeniul agricol. Însă numai dacă sunt obligate, în demersul birocratic.
Bătrânul Măr care a făcut minuni ”odihnește” lângă gard, Sfinte Moaște ascunse de Securitate în zidul bisericii: De ce nu iei oasele acelea să le arunci în pârâu? - GALERIE FOTO
Botoșanii sunt asemenea unui tărâm încă nedescoperit, cu minuni purtate din gură în gură de pustnici sau de pelerinii care, an de an, bat potecile dintre mănăstiri.
REPORTAJ în Ucraina! CreaFuture a ajuns la Cernăuți într-un proiect cu educație non-formală, laborator de creativitate și legende cu străzi măturate cu trandafiri – FOTO & VIDEO
Cernăuți – Ucraina. Vineri, 18 iunie 2021, o zi frumoasă cu un soare arzător, diferit de cel care se ascunde după norii încărcați de ploaie ai municipiului Botoșani. Într-un cotidian alert, echipa de implementare a proiectului a ajuns în acest frumos oraș al țării vecine pentru mai multe momente de interes într-un parteneriat educațional, cu rezultate în ambele țări.
Drumul de aproape 100 de milioane de euro reparat cu ceremonii, primar ”omorât” și soț de primăriță pus la zid. Pentru că... ”oamenii sunt pe primul loc”VIDEO & GALERIE FOTO
Agitând în mână o mască, primarul de Todireni se plimbă de colo-colo prin bifurcația Trușești - Răuseni și privește în gol spre drumul de unde nu vine nimeni. Sigur, ”drum” este prea mult spus pentru chestia aceea care, când o privești, îți dă impresia că ai mai degrabă șanse să termini de numărat oile când suferi de insomnie decât gropile din așa-zisa șosea.
”Zare de vânzare”, locul din Botoșani care s-a născut dintr-un MIRACOL: Și peste toată ecuația asta este Dumnezeu – GALERIE FOTO
Există două moduri de a-ţi trăi viaţa: ca şi cum nu ar exista miracole sau ca şi cum totul ar fi un miracol. Cuvintele îi aparțin lui Albert Einstein, geniul care, deloc întâmplător, își găsește loc și în povestea noastră.
DARUL unui preot pentru cei loviți de soartă: Locul unde oamenii străzii sunt îmbrăcați, spălați, tunși și fac și masaj – VIDEO & GALERIE FOTO
Într-un apartament micuț situat la parterul unui bloc de pe Aleea Zorilor „a luat naștere” Centrul Social „Strop de Alinare”. Sunt ajutați oamenii nimănui, care își duc viața pe străzile Botoșanilor.
daca s-ar aplica o lege normala ca proprietarii sa fie obligati a-si intretine cladirile, s-ar rezolva si problema acestei cladiri si a altora, precum casa sofian, monument istoric, dat sutanistilor acum 10-15 ani, pentru ca au cerut-o insistent, iar acum o lasa sa se prabuseasca.
25 martie 2016, 10:33
Dar de ce ar trebui sa plateasca statul, adica noi fraierii, cand preacucernica Biserica ortodoxa declara anual profiituri de milioane de euro si nu plateste un leu taxe la buget??? Sfintii parinti sa mai lase vilele si limuzinele si sa bage banii in reparatia bisericilor, nu sa stea cu mana intinsa la stat!
8 martie 2016, 08:54
Parinte paianjenii de pe tavane nu sunt curatati prin proiecte europene.Mergi la biserica si te trezesti cu ditamai panza de paianjen in cap.
7 martie 2016, 14:57
Sfinte parinte s-au construit in oras de cand ai pus dumneata schelele 4 biserici.Asa ca treaba este de la implicarea dumneavoastra in administrarea fondurilor parohiei.Cum la unii se poate iar la altii nu?
7 martie 2016, 14:52
BOR- cea mai bogata institutie a STATULUI.Finantata din bugetul de stat si bugetele locale in fiecare an mai ceva ca spitalele si scolile romanesti,institutia BOR si angajatii sai dovedesc inca odata cat sunt de avari.De ce trebuie sustinuta de enoriasi recontructia acestei biserici care este proprietatea institutiei BOR si nu si-o renoveaza ei singuri din veniturile lor???Pentru ca asa s-au obisnuit,din cutia milei isi finanteaza familiile si pe preanesatulul sef,iar bisericile trebuiesc reconstruite de cei care,cu putina carte din pacate sau cu bani proveniti din "tunuri",sponsorizeaza aceasta sleahta crezand ca doar asa fac un bine si Dumnezeu le iarta pacatele.Rusine acelui popa,si in general tututror popilor care profita de amaratii cu putina scoala,spalandu-le creierul si cersind bani pentru constructia sau reconstructia unor mastodonturi pline de opulenta numite biserici.
7 martie 2016, 09:39
oameni din parohie sunt suparati pe Mateciuc preotul, are ani buni de cand a venit aici dar nu a facut absolut nimic pentru biserica noastra, ce a gasit aici atata are si acum, in schimb si-a luat limuzina opel , apartament in oras, moda peste moda nevestesii, si fiti ingaduitori ca are multi copii!Domnule parinte, biserica sa-ti fie sfanta, ca nu este a dumitale, si fa ceva si cu bunatate mai ales si multa smerenie, adu-l pe Dumnezeu inapoi in casa lui, ca goana voastra dupa avere si bani l-a fugarit de mult din biserici, pacat , oamenii au coborat in sufletele lor si-l cauta pe Dumnezeu in alte parti! oricum nici unul din cei ce sunt sfinti, nu s-au sfintit in biserici ci in pustie! Sunt multe de spus, dar preotul de la Sf Gheorghe sa se uite si sa vada ce au facut alti preoti la alte biserici si in curtile acelor biserici, nu sunteti gospodar parinte si mai sunteti si rautacios.
6 martie 2016, 17:50
Alti preoti au facut intr-o vara o biserica, parinte Mateiciuc cred ca ai buzunarele sparte sau prea mari. La biserica aceasta reconstructia are mai mult de 30 de ani. Nu vede nimeni.
6 martie 2016, 16:21
Părinte,de ce nu închiriezi matale terenul ala de lângă biserica,sa produci niște bani?Chioșcul unde vinde Nicu,cat profit îți aduce,părinte? Dacă vrei se poate...
6 martie 2016, 10:48
Sondaj
Doriți comasarea alegerilor europarlamentare cu cele locale?
Da
Nu
Nu votez
Declaraţia zilei
„Avem colaborare cu o echipă să putem să facem aceste cursuri. Împreună cu dna director de îngrijiri ne vom ocupa de acest aspect. Mai sunt sincope și vrem și aceste cursuri pentru că sunt necesare să readucem în mintea ...
answear.ro%20
inpuff.ro
fashiondays.ro
Vremea
astăzi
Botosani
10.1 o C
Dorohoi
10.5 o C
Bucecea
9.9 o C
Darabani
9.3 o C
Saveni
10.5 o C
Ştefăneşti
13.0 o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2024 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.