Reportaj
”Biserica albă” se prăbușește în nepăsarea tuturor, cum tragi pe sfoară un lăcaș de cult - GALERIE FOTO

În scurt timp, pe 23 aprilie, de Sfântul Gheorghe, patronul spiritual al orașului, se va sărbători și ziua municipiului Botoșani. Din nefericire, Biserica Sfântul Gheorghe, simbolul urbei, arată groaznic, nu are pictură și parcă pe nimeni nu interesează soarta acesteia.

Timp de 100 de ani nu s-a făcut nimic

Lăcașul de cult a fost ctitorit în urmă cu aproape 500 de ani, de către Elena Rareș, soția lui Petru Rareș, fost domn al Moldovei. Datată din 1551, este un simbol despre care însuși Nicolae Iorga spunea, la un moment dat, că “Nu există niciuna din bisericile botoșănene care să prezinte un caracter impresionant de vigoare și în același timp de perfectă potrivire estetică precum aceasta”.

Totuși, timpul s-a tot scurs, iar această biserică a început să se degradeze tot mai mult. Sunt probleme în aproape toate locurile, mai ales la acoperiș. După cum spune și dascălul bisericii:  “Când plouă cade din tenciuiala, se pot vedea ușor urmele. Mari probleme sunt și la turlă, care are fisuri ”.

Din nefericire, chiar în perioada în care trăia Nicolae Iorga, în 1914, s-a derulat și ultima campanie mai serioasă de reabilitare a bisericii. Deci, dupa un simplu calcul, putem deduce că lăcașul de cult arată la fel cum arăta acum mai bine de un secol.

“Părinte, dacă ctitora nu ar fi murit, ar fi pictat-o

Etichetată deseori cu numele de “biserica albă” din cauza lipsei picturilor, în interiorul bisericii sunt o mulțime de icoane și obiecte sfințite care atenuează, oarecum, absența picturilor religioase.

Totuși, crăpăturille, găurile și aspectul pereților din biserică nu pot fi trecute cu privirea oricât s-ar încerca a se ascunde unele lucruri. Preotul Dumitru Mateciuc povestește discuția pe care a avut-o, pe acest subiect, cu actualul Patriarh al Bisericii Ortodoxe, Preafericitul Daniel:


“Politica monumentelor a fost că, dacă a fost lăsată așa de  ctitoră, de Elena Rareș, așa să rămână”.

Un episod tulburător, din acea perioada în care a fost făcută reabilitarea, este evocat de părintele de acum al bisericii:  

“Părintele de atunci a venit cu arhitectul și echipa și au mutat clopotnița, care înainte era legată de biserică. Au mulțumit tuturor (...). Între timp, de la nord, se auzeau bubuituri de tun. Începuse Primul Război Mondial.  Apoi au fost vremurile grele, cu războaie și perioada comunistă și nu s-a mai pictat nimic”.

 

Au fost păcăliți și lăsați fără bani

Preotul Dumitru Mateciuc este la biserică de aproape 15 ani, dar are o singură speranță privind reabilitarea acestui simbol al orașului. Și aceea nu vine de la autoritățile locale și nici de la cele naționale, ci de la... Uniunea Europeană.

„Noi nu am sperat niciodată în autorități pentru că suma pentru proiect este foarte mare, e 2.700.000 de euro, plus ce va mai veni. Noi am făcut demersuri la Monumente, pe listă eram trecuți cu 500 de milioane. Ne-a dat o dată ministrul Culturii, Răzvan Theodorescu, 2 milioane. Suma aia a fost doar pe hârtie, poate s-ar fi făcut ceva cu banii ăia”.

Pe lângă faptul că acei bani nu au mai venit, atunci când s-a pus schela ce încă susține biserica, preotul s-a văzut obligat să plătească toate cheltuielile din fondurile bisericii:

„Schela aceea de acum s-a pus în 2004 și au zis că ne dau banii, noi am plătit totul din fondurile bisericii: echipa, ridicarea lemnelor, schelele. Bineînțeles că nu ne-au returnat niciun ban. Nu s-a terminat pentru că s-a dovedit a fi prea scump și la Cultură nu au fost bani. Ei, acum, noi la credincioși sau la sponsori nu am apelat, pentru că e o sumă extraordinară și sunt atâtea biserici noi în construcție, noi tot am sperat la monumente”.

Parteneriat cu Primăria

Totuși, prin noul exercițiu financiar european biserica poate fi salvată, iar aceasta este de altfel unica soluție viabilă de procurare a sumei necesare pentru reabilitare.

Părintele de la Biserica Sfântul Gheorghe se arată optimist în privirea viitorului, spunând că totul este pregătit și documentația gata:

„Am refăcut toată documentația și încercăm pe fonduri europene, deci avem cartușul pe țeavă, dar ghidul solicitantului încă nu a venit. Noi vrem să facem un parteneriat cu Primăria și speram să avem toate șansele, zic eu, dar aici ori e 99% ori e 2%”.

Pe lângă acest lucru, Dumitru Mateciuc este recunoscător Primăriei Botoșani pentru sprijin, dar are și o urmă de regret când vine vorba de suma acordată de la bugetul local.

„Primăria totuși ne-a ajutat, cu 20.000 de lei în fiecare an, dar nu ne-a dat nici mai mult nici mai puțin decât la alte biserici, deși ar fi putut să dea mai mult dacă tot suntem biserica orașului”.

 

Arhitectul de la Casa Sofian a făcut documentația

Speranța vine de la Ioan Sasu. Arhitectul ieșean este cel care a obținut fonduri europene și pentru Casa Sofian, un alt monument istoric al orașului, și un om în care preotul botoșănean are mare încredere

 „Noi avem toată documentația, am plătit aproape 2 miliarde. Arhitectul de la Iași, dl Sasu a obținut fonduri europene în trecut. El știe să facă documentația și eu zic că e destul de bună. Noi suntem cu banii la zi, am plătit, noi trebuie să dăm un mic procent din valoarea lucrării din partea bisericii”.

 

Conform spuselor preotului Mateciuc  “dacă nici acum, cu documentația foarte bine făcută, nu se reușește, eu cred că biserica asta nu va fi niciodată salvată”.

Astfel, tot ce așteaptă biserica acum sunt fondurile europene, vizată fiind o linie ce finanțare pe turism deoarece biserica este încadrată pe lista Monumentelor Istorice de categoria A. Tot în această documentație a fost inclusă și pictura. Astfel, dacă se vor accesa fondurile europene, lăcașul de cult va putea fi salvat în totalitate și nu i se va mai putea spune “biserica albă”.

Loading...
La Botoșani există biserici unde nu se mai fac botezuri și nunți, preoții au uitat rânduiala

 

Bogdan OBUF
La drum, la braț cu ecoul bastonului alb: Strigau „chiorul, chiorul” și mă orientau în direcții greșite

Botoșăneanul continuă proiectul unicat în mass-media din această parte a țării și derulat în colaborare cu filiala județeană a Asociației Nevăzătorilor din România (ANR) publicând texte scrise de nevăzătorii botoșăneni pentru Concursul „Botoșani, orașul în care trăiesc!”.

TULBURĂTOR: Botoșaniul văzut prin ochii unei tinere... nevăzătoare: Botoşani, oraşul copilăriei mele

În colaborare cu filiala județeană a Asociației Nevăzătorilor din România (ANR), Botoșăneanul demarează astăzi un proiect unicat în mass-media din această parte a țării. Timp de mai bine de o lună, în fiecare week-end, vom publica articole despre oraș scrise de persoane pentru care ”lumina ochilor” este doar o metaforă.

REPORTAJ: Altar de vară sfințit cu mii de oameni și un sobor de preoți care l-a mirat pe ÎPS Teofan: FOTO&VIDEO

Biserica este locul în care cerul se întâlnește cu pământul, locul unde Dumnezeu ajunge în sufletul oamenilor, luminându-le chipurile de pace duhovnicească. Mii de botoșăneni s-au adunat miercuri dimineață într-un astfel de loc, un colț de rai, pentru a fi parte la una dintre cele mai impresionante Sfinte Liturghii ce au avut loc la Botoșani.

Bijuteria altora, cadavrul nostru - 7 milioane de euro cheltuiți pentru paraziți - GALERIE FOTO

”Am cafeaua pusă la bar de dimineață, este 4 după-amiaza și încă nu am avut timp să mă ating de ea. Am avut continuu clienți, n-am stat o clipă”. O chelneriță bronzată, în pantaloni scurți, se plânge unei cunoștințe. N-are timp şi de alte lamentări şi nici să culeagă eventuale „compasiuni” fiindcă la terasa Centrului Vechi din Bistriţa la care lucrează tocmai au mai sosit doi oameni la o masă şi trebuie să le ia comanda.

Aventuri de ministru prin judeţ: Haine mai groase; ca să te apleci… înseamnă efort VIDEO & GALERIE FOTO

Venit în judeţ ca să îl ajute pe candidatul PSD la Primăria Vlăsineşti, ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale nu s-a dezminţit. Devenit celebru pentru perlele pe care le debitează, Petre Daea nu a ”dezamăgit” nici la Botoşani.

Ce nu s-a văzut la vizita ministrului de la Botoșani, de la poale-n brâu la un decor îngrozitor – GALERIE FOTO & VIDEO

Ministrul transporturilor, Răzvan Cuc a ajuns ieri în nordul țării, la Botoșani. Oficial a tot repetat că s-a decis să vină după ce a auzit de protestul de la Manoleasa. Tot oficial, colegii de la PSD Botoșani îi anunțaseră deja prezența, cu câteva zile înainte de a se ști de protest.

Revelion de legendă în Moldova unde limba română doare sub ”talpa protectoare” de la răsărit - VIDEO & GALERIE FOTO

Sub picioarele a mii de oameni, covorul roşu, care a căpătat déjà forma pavelelor în care este îndesat de ghetele domnilor şi cizmele doamnelor, rezistă totuşi cu stoicism. Că de aia e covor, să fie călcat în picioare… Ce te faci însă cu poporul care este ţinut sub “talpa protectoare” de atâta amar de ani? El nu este covor, dar pare totuşi că se cam face… preş. Şi cum spuneam, asta nu-i de azi, de ieri.

REPORTAJ : Cultură la preț modic la Muzeul Județean Botoșani - FOTOGALERIE

Istoria Muzeului Județean Botoșani începe la sfârșitul anului 1955, mai precis, pe data de 23 decembrie, cand s-a semnat “actul său de naștere”. Așa se implinea una dintre dorințele locuitorilor acestui oraș, aceea de a avea un muzeu.

”Traseul groazei” - trenul ”navetiștilor” care oprește în gări unde se omoară oameni - GALERIE FOTO

Trenul căruia unii botoşăneni îi spun ,,Căruţa” străbate jumătatea de sud a judeţului Botoşani transportând în mare parte naveşti, începând de la Dorohoi şi până la Iaşi. Şi invers. Călătorii fac parte din diverse categorii: profesori, doctori, studenţi, elevi, muncitori în diverse domenii.

Când viaţa-i floare la ureche te prinde cutremurul şi te bagă în pământ pentru totdeauna – VIDEO & GALERIE FOTO

Te-ai fi gândit că „plâng şi pietrele”, numai că în acest colţ de Românie nu prea-s pietre, drumul de la casă şi până la Biserica Sfântul Dimitrie e de-un asfalt cum tare l-ar mai vrea botoşănenii pe Primăverii. Şi pietrele oricum nu plâng, iar figura asta de stil a devenit o banalitate de când a fost băgată în atâtea texte. Iar lacrimile sunt cu precădere la căpătâiul Maricicăi Iosub, acolo unde veghează tatăl, cei trei fraţi şi cele două surori.

REPORTAJ : Moment istoric? Prima mașină de gunoi care-a descărcat la rampa ecologică – IMAGINI în premieră din interior – VIDEO

La ora 7:30 în dimineața zilei de 1 septembrie, deja două mașini încărcate cu gunoi stăteau aliniate în fața porții Centrului Integrat de Management al Deșeurilor de la Stăuceni. Erau utilajele celor de la Deea Cleaning, operator de salubrizare botoșănean. Pe drum, alunecau spre a bifa această premieră la Botoșani și camioanele firmei Pavra Com. Singurii care au achitat avansul solicitat conform contractului, pentru a fi primiți pe rampă.

”Paradisul morții” – calea fără întoarcere unde OMUL a murit pentru totdeauna – GALERIE FOTO

Marfarul trece șuierând printr-un soi de tunel care desparte și totodată unește o clădire ce se întinde de-a lungul străzii. Linia ferată traversează perpendicular șoseaua, își face loc prin mijlocul imobilului construit din cărămizi maro-roșiatice și se oprește într-o cu totul altă lume. Cât cuprinzi cu ochii vezi doar pavilioane lungi-lungi din lemn, doar cu parter și multă sârmă ghimpată.

Hristos a Înviat!... Și în cartier – VIDEO & GALERIE FOTO

Miezul celei mai luminoase nopți a anului se apropie cu repeziciune și mai spre marginea Botoșanilor... Aici unde minutele dinaintea sărbătorii religioase supreme a ortodoxiei propun un tablou al contrastelor.

REPORTAJ : ÎN CE HAL arată blocurile din Parcul Tineretului – VIDEO din interior și din toalete – GALERIE FOTO

La blocurile din Parcul Tineretului oamenii își fac nevoile în lighene și apoi le aruncă afară. Unii, se urinează chiar pe scările din interior și nu se mai deplasează până în cămăruțele care se doresc a fi grupuri sanitare. Noaptea, unii își lasă chiar și fecalele pe treptele jegoase din interior.

Viață de baseballist – Povestea botoșăneanului ce se antrena pe lângă morminte și a fost la un pas de a juca în America

Botoșăneanul Eduard Pîrvu este baseballistul care, la numai 21 de ani, are în palmares șapte titluri de MVP al României, de patru ori a fost desemnat cel mai bun pitcher (nr. persoana care aruncă mingile) şi o dată cel mai bun batter (nr. persoana care loveşte mingile).

Fără lumină, fără cal, fără vacă, fără porc, dar cu o tumoră la creier care tot crește… ce viaţă-i asta Daniele?

Recia Verbia este un sat despre care, cu toată ruşinea, trebuie să vă mărturisesc că în atâţia ani de presă n-am auzit. Am aflat însă săptămâna aceasta într-o împrejurare nefericită, întâlnirea cu Daniel Scripcă, adolescentul despre care vă spuneam acum câteva zile că este chinuit de o afecţiune îngrozitoare.

Povestea fetei care răstoarnă ”munții”: S-a bronzat la piscină în decembrie, a fost în Thailanda și a renunțat la una dintre pasiuni - FOTOGALERIE

Loredana Heghiș are 22 de ani și are aproape 9 ani de când face haltere.  A fost vicecampioană europeană la categoria sa și are amintiri de prin toate țările prin care a fost la campionatele europene sau mondiale, inclusiv din Thailanda sau din Cipru.

Lucian a plonjat... bine mersi spre nemărginire în raze de februarie și râuri de lacrimi: Aici nu se comit incidente între oaseGALERIE FOTO

”L-am visat pe bunicul dinspre mamă care murise la 95 de ani, lucid, cu mintea brici. Țin minte că l-am surprins de nenumărate ori rugându-se la Dumnezeu să-l ia în Împărăția Lui; se săturase de trup. Ajunsese o umbră mișcătoare. Și acum îmi sună în urechi vorbele bătrânului: «Ia-mi Doamne ananghia asta de carne, nu vezi cât s-a împuținat, a început să putrezească pe oase, și așază-mă unde mi-i locul; dacă aici am păcătuit, am veșnicia în față, așa că am tot timpul din lumea să devin un sfânt». Cuvintele bunicului aveau ciudățenia lor, dar îmi cădeau bine la suflet, ca un balsam”.&

Povestea botoșăneanului cu rol esențial în Unirea Principatelor - alintat de Alecsandri și cu un mormânt imens la Eternitatea

S-a născut în 1812,  la Botoșani. Se trage dintr-o familie cu origini poloneze, după cum se poate observa în nume, Nicolae Pisoski.  Mare boier, a fost artizan al Unirii Principatelor, revoluționar pașoptist și, nu în ultimul rând, o personalitate marcantă a orașului.

REPORTAJ : Arta de a face karate -de la Botoșani la trupele SEAL din America, de la copil de 3 ani la profesor universitar- GALERIE FOTO

Mihai Pușcașu este tot ceea ce înseamnă clubul Kokoro Botoșani. Are 28 de ani și cu un master în inginerie, a început totul ca un hobby, în timpul facultății, la Iași. Astăzi predă copiilor de 3-4 ani, dar și adulților de 30-40 de ani, karate.

daca s-ar aplica o lege normala ca proprietarii sa fie obligati a-si intretine cladirile, s-ar rezolva si problema acestei cladiri si a altora, precum casa sofian, monument istoric, dat sutanistilor acum 10-15 ani, pentru ca au cerut-o insistent, iar acum o lasa sa se prabuseasca.
25 martie 2016, 10:33
Dar de ce ar trebui sa plateasca statul, adica noi fraierii, cand preacucernica Biserica ortodoxa declara anual profiituri de milioane de euro si nu plateste un leu taxe la buget??? Sfintii parinti sa mai lase vilele si limuzinele si sa bage banii in reparatia bisericilor, nu sa stea cu mana intinsa la stat!
8 martie 2016, 08:54
Parinte paianjenii de pe tavane nu sunt curatati prin proiecte europene.Mergi la biserica si te trezesti cu ditamai panza de paianjen in cap.
7 martie 2016, 14:57
Sfinte parinte s-au construit in oras de cand ai pus dumneata schelele 4 biserici.Asa ca treaba este de la implicarea dumneavoastra in administrarea fondurilor parohiei.Cum la unii se poate iar la altii nu?
7 martie 2016, 14:52
BOR- cea mai bogata institutie a STATULUI.Finantata din bugetul de stat si bugetele locale in fiecare an mai ceva ca spitalele si scolile romanesti,institutia BOR si angajatii sai dovedesc inca odata cat sunt de avari.De ce trebuie sustinuta de enoriasi recontructia acestei biserici care este proprietatea institutiei BOR si nu si-o renoveaza ei singuri din veniturile lor???Pentru ca asa s-au obisnuit,din cutia milei isi finanteaza familiile si pe preanesatulul sef,iar bisericile trebuiesc reconstruite de cei care,cu putina carte din pacate sau cu bani proveniti din "tunuri",sponsorizeaza aceasta sleahta crezand ca doar asa fac un bine si Dumnezeu le iarta pacatele.Rusine acelui popa,si in general tututror popilor care profita de amaratii cu putina scoala,spalandu-le creierul si cersind bani pentru constructia sau reconstructia unor mastodonturi pline de opulenta numite biserici.
7 martie 2016, 09:39
oameni din parohie sunt suparati pe Mateciuc preotul, are ani buni de cand a venit aici dar nu a facut absolut nimic pentru biserica noastra, ce a gasit aici atata are si acum, in schimb si-a luat limuzina opel , apartament in oras, moda peste moda nevestesii, si fiti ingaduitori ca are multi copii!Domnule parinte, biserica sa-ti fie sfanta, ca nu este a dumitale, si fa ceva si cu bunatate mai ales si multa smerenie, adu-l pe Dumnezeu inapoi in casa lui, ca goana voastra dupa avere si bani l-a fugarit de mult din biserici, pacat , oamenii au coborat in sufletele lor si-l cauta pe Dumnezeu in alte parti! oricum nici unul din cei ce sunt sfinti, nu s-au sfintit in biserici ci in pustie! Sunt multe de spus, dar preotul de la Sf Gheorghe sa se uite si sa vada ce au facut alti preoti la alte biserici si in curtile acelor biserici, nu sunteti gospodar parinte si mai sunteti si rautacios.
6 martie 2016, 17:50
Alti preoti au facut intr-o vara o biserica, parinte Mateiciuc cred ca ai buzunarele sparte sau prea mari. La biserica aceasta reconstructia are mai mult de 30 de ani. Nu vede nimeni.
6 martie 2016, 16:21
Părinte,de ce nu închiriezi matale terenul ala de lângă biserica,sa produci niște bani?Chioșcul unde vinde Nicu,cat profit îți aduce,părinte? Dacă vrei se poate...
6 martie 2016, 10:48
Sondaj
Se impune organizarea unui miting împotriva ”Statului paralel și ilegitim”?
Da, fiindcă există un ”stat paralel și ilegitim”, altul deci decât cel ales de popor
Nu, pentru că nu există un ”stat paralel și ilegitim”
Nu știu / nu mă interesează
Declaraţia zilei
„Această ZM a fost înființată și cam atât. Mare lucru în afară de iluminatul public stradal nu s-a întâmplat, deși nu puseserăm speranțe pentru că dezvoltarea unei zone metropolitane din punctul meu de vedere înseamnă cu ...
Curs valutar
8 decembrie 2017
EUR
Euro
4.6315 lei
USD
Dolarul SUA
3.9449 lei
CHF
Francul elveţian
3.9560 lei
GBP
Lira sterlină
5.3156 lei
JPY
100 de yeni japonezi
3.4738 lei
XAU
Gramul de aur
158.0497 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2281 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.4731 lei
AUD
Dolarul Australian
2.9612 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.0691 lei
CZK
Coroana Cehească
0.1812 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6224 lei
Vremea
astăzi
Botosani
-1 o C
Dorohoi
-1 o C
Bucecea
-1 o C
Darabani
o C
Saveni
o C
Ştefăneşti
-1 o C
Horoscop
astăzi
web site traffic statistics
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2017 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.