Reportaj
Nervi întinşi la maximum pentru Târg de vis în Centrul Istoric cu braduriaş, cupolă de lumini ca la circ, viceprimar şi directori din Primăriesupervizori
Cu o zi înainte de a se inaugura în mod oficial târgul care ar urma să fie desfăşurat în acest an în Centrul Istoric al municipiului, pregătirile în zonă erau în toi. Zeci de muncitori de la Direcţia de Servicii Publice, Sport şi Agrement dar şi de la Serviciul de Intervenţii Edilitare ghidaţi de şefii ierarhici se aflau la treabă.
Încă din zorii zilei de miercuri, 4 decembrie 2013 ei au început pregătirile pentru ca planurile viceprimarului Cosmin Andrei care a decis să „mute Crăciunul” în Centrul Vechi să fie îndeplinite întocmai.

"Efect de cupolă de circ din ornamente luminoase"

Una dintre cerinţe a fost aceea de a fi găsit un suport pe care să fie agăţate ornamentele luminoase care să dea impresia de cupolă. Nimic mai simplu, cum românul este ingenios s-a găsit soluţia la un copac uscat din municipiu a cărui trunchi a fost adus în zona Pieţei 1 Decembrie pentru a fi ridicat cu o macara. „Dorim un efect luminos care să dea impresia de cupolă de circ, efect pe care să-l realizăm din ornamente luminoase”, a explicat viceprimarul Cosmin Andrei prezent la faţa locului.

Copacul uscat a reuşit să provoace o serie de reacţii contradictorii în rândul celor aflaţi în apropiere: „De când sunt eu nu am văzut aşa incompetenţă. Să aduci un ciot de copac şi să-l împodobeşti ca brad. Sigur pun nişte crăci şi beteală pe el şi spun că, gata acela-i bradul”, se crucea unul dintre muncitori. I-a venit inima la loc în jurul orei 15:30 când în Centrul Istoric a apărut uriaşul brad adus din pădurile Sucevei cu un vehicul specific.


Lupte de două ore pentru bradul de Crăciun

Odată ajuns şi bradul de peste 10 metri la Botoşani s-a început săparea gropii unde urma ca acesta să fie amplasat şi ulterior împodobit. S-au chinuit în jur de două ore pentru a-i pregăti baza pomului de Crăciun în jur de 10 salariaţi de la DSPSA care s-au folosit de hârleţe şi picamer pentru ca adâncimea săpăturii să fie cea potrivită iar bradul să rămână drept.

"10 macarale aliniez aici, nu vreau să aud că: Nu se poate"

Toate aceste eforturi au însemnat şi timp scurs astfel că, când aproape locul în care trebuia să fie pus bradul a fost aproape gata, a dat înapoi macaragiul adus special de la Iaşi pentru a-l manevra. „E aproape întuneric, eu nu lucrez noaptea, dacă vreţi vin mâine dimineaţă şi pun bradul, vă rog să mă înţelegeţi”, i s-a adresat şoferul viceprimarului. Reacţia celui vizat nu a fost însă cea aşteptată, vizibil enervat Cosmin Andrei i-a replicat: „Nici o problemă dar sper că nu vă supăraţi dacă aduc altă macara. 10 macarale aliniez aici şi tot ridic bradul ăsta în seara asta. Îl ridic şi gata, nu suport să aud că nu se poate”, a spus nervos edilul care a şi pus mâna pe telefon pentru a suna pentru aducerea unei macarale.
Rezistenţa sa l-a înmuiat pe macaragiu care a acceptat în cele din urmă să ridica bradul de peste 10 metri. Ajutat de muncitorii din Primărie care cu o drujbă tăiau crăcile de la bază şi dându-şi indicaţii unii altora, macaragiul şi-a dus misiunea la bun sfârşit în uralele celor prezenţi care s-au tot minunat de cât de falnic arată pomul de Crăciun.

"Măcar să cad de pe un cal frumos"

Au asistat la pregătirile intense pentru Târgul de Crăciun şi simpli botoşăneni aflaţi în trecere prin Centrul Vechi care s-au oprit pentru a urmări desfăşurarea de forţe. Bunici cu copii sau adulţi cu sacoşe cu cumpărături de la piaţă, se opreau, se uitau, aruncau un comentariu şi-şi vedea de drum.
Rezultatul ar urma să fie vizibil în această după amiază când şefii din Primărie dau startul oficial al manifestaţiilor din Centrul Istoric. „Astăzi în jurul orei 17:00 vom porni iluminatul ornamental festiv în Centrul Istoric lucru pe care îmi doresc să-l facem într-un cadru festiv de la un buton care să se declanşeze tot iluminatul din Piaţa 1 Decembrie”, a mai spus viceprimarul Cosmin Andrei.
Au fost invitate pentru această după amiază când va fi aprins iluminatul ornamental şi mai multe coruri de copii venite tocmai din Maramureş care să cânte colinde şi muzică de Crăciun.
„Vreau ceva deosebit în Centrul Istoric în acest an, dacă tot cad măcar să cad de pe un cal frumos”, a încheiat Cosmin Andrei făcând referire la intenţia liberalilor de a-l schimba din funcţie.
I-au stat alături viceprimarului şi au asistat la pregătirile pentru această după amiază Constantin Paşparan, şeful Serviciului Intervenţii Edilitare şi Nicolae Semenescu, directorul Direcţiei Edilitare lipsind evident Eugen Ţurcanu, şeful DSPSA.
Gabriela ERDIC
CITEȘTE:
Primăria îmbracă Centrul Istoric în straie de sărbătoare pentru Moş Nicolae
[[banner]]
VEZI ŞI:
 Forfotă în noapte la Târgul de Iarnă: Pregătiri la cupolă, Moş Crăciun & patinatorul închedicat – GALERIE FOTO
[[galerie-foto]]


Parlamentar „sub acoperire”! Președintele PNL „deghizat”, raid prin instituții: Unități încuiate cu paznic în trening, acces interzis, oamenii ținuți în frig pe afară – VIDEO & FOTO
Din birourile persoanelor cu funcții din județ sau de pe la București, realitatea de zi cu zi pe care o trăiesc oamenii când se confruntă cu diverse probleme în instituțiile publice este mai puțin cunoscută. Sau deloc. Iar ceea ce Botoșăneanul, cel puțin, a arătat în nenumărate rânduri, și anume că pandemia convine de minune aparatului de stat, chiar se reflectă în realitate.
La ”Buletine” e DEFECT de mână: să nu permiți cărții să expire că te plimbă funcționărimea până dai de acru
Să nu îndrăzniți zilele acestea să vă faceți buletin nou! Încercați doar dacă vreți să vă bateți joc de timpul vostru. Sau, mai bine spus, numai în cazul în care sunteți dispuși să (re)deveniți mingea de ping-pong a autorităților.
REPORTAJ: Incursiune în noapte după oamenii nimănui, primarul a coborât într-un canal adânc, diversiune pentru „a scăpa” de echipajul Poliției Locale – GALERIE FOTO&VIDEO
Acțiunile prin care se încearcă convingerea persoanelor fără adăpost din municipiu să meargă într-un loc acoperit pe vremuri de ger nu au fost inventate sâmbătă seara, la finele săptămânii trecute. Au loc aproape an de an, echipajele Poliției Locale efectuând un periplu prin oraș, în locurile cunoscute, pentru a încerca să evite pierderi de vieți omenești din rândul oamenilor străzii.
30 de ani de la plecarea la Domnul a Părintelui Paisie, marele duhovnic al românilor: MĂRTURISIRI emoționante ale preoților botoșăneni – GALERIE FOTO
Astăzi, 18 octombrie, se împlinesc 30 de ani de când Părintele Paisie Olaru s-a mutat la cele veșnice.
Litoralul negru în pandemia albă: o japcă de patru stele de la plajă până la terasă - Pentru fete părăsite avem locuri gratuite VIDEO & GALERIE FOTO
Dacă vă gândiți să mergeți pe litoralul românesc ca să auziți marea, scoateți-vă rapid chestia asta din cap. Fiindcă pe mirobolantul mal românesc al Mării Negre se aude orice, numai valurile produse de Black Sea nu se fac auzite. Sunt acoperite de maneliști, vânzători ambulanți, motoare turate la maxim. Dar mai ales de multă nepăsare și nesimțire a unor oameni care au primit de la divinitate un cadou de neprețuit pe care își fac nevoile.
Viața fantastică a botoșăneanului născut într-un palat: Crescut de soldați, și-a adus acasă o prințesă și toată viața a trăit într-o poveste – FOTO & VIDEO
Pe 6 august împlinește 83 de ani. Este printre ultimii actori din Generația de Aur a teatrului botoșănean. Un destin care bate orice scenariu, o viață ca un spectacol, un actor care ne oferă o lecție de viață: dincolo de orice personaj de pe scenă există o poveste.
Orașul ASCUNS: Locul misterios din urbea Botoșanilor, iazul de poveste de la marginea străzii, despre care botoșănenii nu știu mai nimic: ”Și acum este un beci acolo, nimeni nu știe de el…” – GALERIE FOTO & VIDEO
Pitit pe o stradă micuță din Botoșani, un iaz aproape necunoscut botoșănenilor păstrează amintirile a cel puțin trei generații. Povești care, din când în când, ies la suprafață asemenea unor mesaje în sticlă, spre a fi dăruite celor care nu au aflat încă.
Publicul are nevoie de povești, cultura de bani: O pandemie care unește, dar nu înlocuiește aplauzele
În cele două luni de izolare, instituțiile de cultură din Botoșani, ca peste tot în țară și în lume, au încercat să suplinească expozițiile, concertele, spectacolele de teatru, deschizând către public un culoar virtual.
Anii 80 nu ajung la Botoșani nici în... 2020: cum să faci un concert retro cu 10.000 de oameni din toată țara și încasări de 2 milioane – VIDEO & GALERIE FOTO
Peste 10.000 de români, majoritatea clujeni, dar și directori și oameni de afaceri din Botoșani, s-au întors în anii 80, preţ de o seară, ajutaţi de o Sabrina ilegal de  sexy pentru cei 51 de ani ai săi, un gentleman de la Modern Talking, un Milli Vanilli în mare formă, un Ottawan plin de energie și un Silent Circle ca la prima tinerețe.
Loading...
„Italianul”, băiatul nimănui și al tuturor, înmormântat de Primărie și de câteva persoane cu suflet bun, condus pe ultimul drum de sărmani – GALERIE FOTO & VIDEO
Băiatul care purta haine femeiești și făcea pe oricine să zâmbească avea nume de sfânt. Botoșănenii îl știau după poreclă, italianul de pe Bulevardul Mihai Eminescu, însă numele lui real era Constantin Vîrlan. Povestea lui o știu puțini oameni, care l-au cunoscut îndeaproape și au avut grijă de el, pe vremea în care trăia. S-au preocupat ca acest băiat al străzii să fie îngropat creștinește, așa cum merită fiecare persoană din lumea asta.
FOTOREPORTAJ pe secția cea mai sensibilă de la Mavromati, bebeluși născuți cât o sticlă – GALERIE FOTO
Sunt extrem de mici, gingași și necesită o atenție deosebită din partea cadrelor medicale de pe Secția de Neonatologie. Sunt ei, bebelușii prematuri, ținuți în incubator și câteva luni în șir.
ACASĂ la Leon Dănăilă: Copiii de la ţară trebuie să vadă că nu trebuie să ai antecedente foarte elevate ca să ajungi în Academie - FOTO&VIDEO
Academicianul speră ca modelul său să inspire, să dea speranţă copiilor şi părinţilor care trec pragul casei sale din Darabani.
Un botoșănean a mutat o casă din Bucovina în Botoșani și a făcut un colț de rai pe care-l pune la dispoziție GRATUITGALERIE FOTO & VIDEO
Gheorghe Iavorenciuc, sensibilul incurabil care s-a regăsit mai degrabă printre iubitorii de frumos, decât în politică. A ieșit din viața publică și a rămas în umbră lucrând la visul lui care i-a devenit realitate după trei ani de muncă.
REPORTAJ: Casa de copii cu piscină - distracție în apă, dar și camping cu cortul – GALERIE FOTO
Ideea a pornit de la o străfulgerare de moment: ce ar fi dacă…? A prins contur și după câteva telefoane s-a concretizat în poate unul dintre cele mai frumoase cadouri ce putea fi făcut unor copii speciali. Fetele de la Centrul Prietenia din municipiul Botoșani au din această vară o piscină în curte în care se distrează și se răcoresc în zilele caniculare.
Loading...
O zi în MAȘINA Poliției pentru un civil! MISIUNE de patrulare în orașul liniștit, cu miros de tutun, de la furt la apel pentru geamuri sparte la mașină – GALERIE FOTO VIDEO
Majoritatea oamenilor dezvoltă aproape involuntar o atitudine ostilă când văd uniforma albastră a polițiștilor. În trafic cu precădere, pentru că în alte situații oamenii legii sunt percepuți drept salvatori. Sunt cei sunați întotdeauna atunci când ceva merge rău.
REPORTAJ în bucătăria unde se gătesc TONE de ciorbe pentru sute de botoșăneni– GALERIE FOTO
În timp ce unii gătesc doar în familie, există și persoane care o fac în cantități industriale. Iar cei care se hrănesc din aceste bucate sunt de ordinul sutelor.
Jumătate de viață în rulotă - omul care aduce bâlciul de 50 de ani: De la o mașină de vată de zahăr la un parc de distracții de calibru
George avea vreo 16 ani când în Brăila, oraș în care se mutase tatăl său grec, venise circul Kratel din Cehia. A fost vrăjit de lumea magică a acrobaților și animalelor dresate că nu a mai vrut să plece de acolo și s-a angajat. Era extrem de pasionat, dar probabil că nu a bănuit vreodată că din mintea și mâinile sale va ieși un parc de distracții care va marca Botoșaniul și o bună parte a României.
Noaptea de Înviere în camera de gardă cu fel și fel de bolnavi: FĂRĂ ouă roșii si cu Lumină adusă uneori chiar de pacienți
Sărbătorile Pascale înseamnă pentru mulți dintre noi timp petrecut cu familia, mers la Înviere,  ciocnit ouă roșii. În schimb, pentru personalul din Unitatea de Primiri Urgențe (UPU), sărbătorile sunt o perioadă dificilă și asta pentru că sute de persoane ajung la spital din varii motive, unele mai întemeiate, altele ilare.
REPORTAJ: Femeile (ne)observate din spitale care sunt cel mai aproape de bolnavi: Una a fost luată acasă de-un pacient
Nu de puține ori dăm importanța cuvenită doar medicilor sau asistenților și uităm de unele persoane care zilnic au grijă de pacienți chiar dacă în mod diferit, muncesc din greu și poate nu se bucură de aprecierea celorlalți. Astăzi, este despre ele, infirmierele de la Spitalul Județean Mavromati.
Zeci de sri lankezi aduși la Botoșani de un om de afaceri italian: Le-a dat loc de muncă, casă și masă, dar și câte un nume românesc – FOTO & VIDEO
Sri Lanka. O privire rapidă pe Wikipedia, pentru că numele sună cunoscut, dar detaliile lipsesc. Este o țară insulară asiatică, situată în sudul Asiei, în Oceanul Indian cu capitala în Colombo. Țara are o populație de aproximativ 21 de milioane de locuitori. 44 dintre sri lankezi au ajuns tocmai la Botoșani, la 10.000 de kilometri distanță de casă aduși, într-un paradox dulce-amărui, de un italian. Iar de aici, începe farmecul acestui articol.
Felicitari celor de la primarie !!! Bravo!
6 decembrie 2013, 11:37
Felicitari pentru organizare ! Chiar daca , peste tot intalniti numai piedici , ati dat dovada , ca puteti duce lucrurile pana la capat ! Felicitari !
5 decembrie 2013, 12:59
au cetatenii conlocuitori din centrul vechi!!doar pentru ei se fac toate astea, nu pentru copiii nostri!
5 decembrie 2013, 12:34
S-a sapat o groapa in centrul istoric, care e protejat ptin lege ca monument istoric!!!!!!!!!!!!!!
5 decembrie 2013, 12:11
in sfarsit avem un brad frumos si la Botosani
5 decembrie 2013, 09:57
SUUUUPER!!!
5 decembrie 2013, 09:26
melimeloparis.ro%20
astratex.ro
Sondaj
Trebuie impuse anumite restricții persoanelor privind participarea la evenimente culturale, sportive, private în funcție de imunizarea sau neimunizarea cu vaccinul anti Covid?
Da
Nu
Nu știu
Declaraţia zilei
”Sunt mereu în cartiere, am dovedit acest lucru prin comunicările pe care le-am făcut, am audiențe aici la Primărie, primesc pe toată lumea, sunt mult mai deschis decât au fost cred, primarii din celelalte mandate tocmai pentru a ...
starshiners.ro%20
fashiondays.ro
Curs valutar
astăzi
EUR
Euro
4.9188 lei
USD
Dolarul SUA
4.0604 lei
CHF
Francul elveţian
4.5162 lei
GBP
Lira sterlină
5.7235 lei
JPY
100 de yeni japonezi
3.7034 lei
XAU
Gramul de aur
242.7733 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2287 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.4097 lei
AUD
Dolarul Australian
3.1337 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.3408 lei
CZK
Coroana Cehească
0.1937 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6615 lei
Vremea
astăzi
Botosani
14.2 o C
Dorohoi
13.4 o C
Bucecea
13.5 o C
Darabani
13.0 o C
Saveni
14.0 o C
Ştefăneşti
19.7 o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2021 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.