Reportaj
Noapte albă în ger, bătaie, lacrimi şi blesteme în goana după pomana UE: Ne daţi sau nu ne daţi?VIDEO & GALERIE FOTO

Undeva pe Șoseaua Iașului din Botoșani, 21 spre 22 decembrie 2014. S-a lăsat noaptea geroasă și o mână de oameni se adună în curtea Incubatorului de Afaceri. Au de gând să prindă zorii zilei aici, ca să pună fiecare mâna pe un pachet cu alimente venit de la Uniunea Europeană. Până dimineață, alături de ei se vor fi adunat deja încă aproape 300 de oameni, care vor pleca la câteva ore după răsărit fără mâncare, dar cu obrajii în lacrimi și bilete de ordine în mână. A doua zi o vor lua de la capăt.

„Nu mai vine moartea să mă ia, că m-am săturat!”

Tanti Elena are peste 80 de ani și cară agale după ea un căruț de fier. E plin cu pungi și ar fi vrut să plece în această dimineață cu ele pline. A aflat că vin ajutoarele alimentare de la europeni și s-a așezat cuminte la coadă ca să le primească. Nu prea poate să stea în picioare. Oamenii se înghesuie și o înghit pe bătrână între coate și brațe agitate nervos.
„Nu stau departe tare, un pic mai la vale am casă, am venit și cu căruciorul, dar nu mă pot întoarce mâine, că nu pot merge. Nu pot. Și nu am pe nimeni, eu singură am venit aici. Am pensia mică, de CAP, de 350 de lei. Cât am mai putut, am mai muncit și-am strâns câteva parale și le-o furat din casă. Am trecut de 80 de ani și nu vine moartea să mă ia, că m-am săturat”, mărturisește bătrâna.
O podidesc lacrimile. Strânge tare bastonul subțire între degetele care de la frig, au căpătat culoarea liliacului.Ca tanti Elena mai sunt zeci de oameni. De zidul clădirii sub care stau 1.700 de pachete alimentare se rezămă cei mai bătrâni, care nu se mai pot sprijini pe propriile picioare.
Aproape de ora 9:00. Oamenii privesc cu speranță spre TIR-ul lung, plin cu celelalte 3.500 de pachete cu mâncare. Făină albă de grâu, mălai, paste făinoase, ulei, zahăr, conservă de carne de porc, conservă de carne de vită, conservă de pate de ficat - un total de aproape 14 kg. de alimente. Pentru asta așteaptă cei mai sărmani botoșăneni în frigul de iarnă.


Într-un cuvânt, HAOS

Un bărbat la vreo 35 de ani citește pe silabe textul de pe tirul mare.
„E în germană”, spune, mulțumit că i-a ieșit citirea. E ultimul la coadă și când se gândește de cât timp stau ceilalți în fața lui, se cutremură.
„E lumea săracă, de asta stau oamenii așa. De ce să stea omul ca prostul să piardă timpul, când puteau să trimită alimentele astea prin poștă? Ar fi putut măcar să deschidă mai multe puncte de distribuire, ca să nu venim tocmai în capătul orașului. Toți se ceartă aici, se bat, pentru ce? Pentru trei kile de făină? Faci două mămăligi și gata șmecheria!”, se plânge bărbatul.
În jurul lui, se mai strâng vreo șase inși, puși pe harță, care se leagă ba de primar, ba de autorități. „Bătaie de joc!” răsună de peste tot și strigătul acoperă explicațiile directorului de la Serviciul Public Local de Asistență Socială (SPLAS).  Dorin Burlacu face un pas afară din clădirea pe care o apără ca un străjer, ca nimeni să nu intre:
Așteptați, oameni buni. Veți primi fiecare câte un bilet de ordine și veți veni mâine după pachete”.
Isterie. Îmbulzeală. „Mai ceva ca la cozile de la carne de pe timpul lui Ceașcă”, strigă cineva. „Jos primaru’”, strigă altul. Într-un cuvânt, HAOS.
VEZI ȘI:
Directorul gafeur cu alimentele de la UE, s-a lepădat de culpă: de vină ar fi  primarul! – FOTOGALERIE
Se intră pe o ușă și se iese pe cealaltă, cu mâna goală. Un val de râsete vine dintr-o parte a mulțimii, unde un grup face haz de necaz.
„Ne dați, ori nu ne dați?”, întreabă cei patru, cinci tineri puși pe șotii.
Pachetele de alimente au ajuns și la Botoșani în cele din urmă, prin Programul European de Ajutorare a Persoanelor Defavorizate (PEAD), finanțat de Ministerul Fondurilor Europene. Au ajuns în municipiu după ce au fost distribuite deja la mai bine de 20% din populația rurală și celelalte orașe din județ. Au ajuns în oraș, dar deocamdată nu și în casele sărmanilor.
„Adică am stat toată noaptea la coadă și mâine seară trebuie să mai vin o dată să aștept din nou, la aceeași coadă?”, strigă nemulțumit un bătrân, care își mușcă buzele crăpate de frig. Strânge din pumni și parcă nu mai are forță să îi arunce, ca să își descarce necazul.

Ca pe timpul lui Ceaușescu

Directorul SPLAS explică în continuare, dar oamenii deja nu îl mai ascultă. Apare și viceprimarul, Marius Buliga, care îi cere demisia.
„Bătaie de joc!”, strigă din nou mulțimea înfuriată. Oamenii acceptă în cele din urmă să intre pe o ușă ca să pună mâna pe biletele de ordine cu ștampila pentru 23 decembrie 2014 și ies pe cealaltă ușă, nevenindu-le să creadă că trebuie să o ia de la capă și a doua zi. Mulți dintre ei intră de două ori, ca să ia două bilete.
„Nevoiașii pot veni și a doua, și a treia zi după alimente, ei asta nu înțeleg”, explică Dorin Burlacu.
Dar oamenii nu mai au răbdare și Crăciunul bate la ușă. Pentru mulți dintre ei, cele 14 kilograme de alimente sunt singura hrană care va sta pe masa de sărbători. Asta dacă îi mai țin puterile să se întoarcă și a doua zi după ele.
Lui tanti Elena nu îi vine a crede că trebuie să se întoarcă la aceeași coadă. Își strânge cu grijă într-o batistă cele două bilete pe care le-a adunat, pentru că pe primul a crezut că l-a rătăcit.
„M-am mai dus o dată să iau bilet, am crezut că l-am pierdut pe primul”, spune bătrâna. Uită repede.
A uitat unde și-a pus și cheia de la casă. Își ia căruciorul și pleacă încetișor spre casă. Nu știe dacă va mai avea forță în picioarele bătrâne să vină înapoi peste 24 de ore.CITEȘTE:
Bătaie de joc la marginea orașului: săracii trimiși acasă fără alimentele de la UE – GALERIE FOTO

[[galerie-foto]]

Un botoșănean a mutat o casă din Bucovina în Botoșani și a făcut un colț de rai pe care-l pune la dispoziție GRATUITGALERIE FOTO & VIDEO
Gheorghe Iavorenciuc, sensibilul incurabil care s-a regăsit mai degrabă printre iubitorii de frumos, decât în politică. A ieșit din viața publică și a rămas în umbră lucrând la visul lui care i-a devenit realitate după trei ani de muncă.
REPORTAJ: Casa de copii cu piscină - distracție în apă, dar și camping cu cortul – GALERIE FOTO
Ideea a pornit de la o străfulgerare de moment: ce ar fi dacă…? A prins contur și după câteva telefoane s-a concretizat în poate unul dintre cele mai frumoase cadouri ce putea fi făcut unor copii speciali. Fetele de la Centrul Prietenia din municipiul Botoșani au din această vară o piscină în curte în care se distrează și se răcoresc în zilele caniculare.
O zi în MAȘINA Poliției pentru un civil! MISIUNE de patrulare în orașul liniștit, cu miros de tutun, de la furt la apel pentru geamuri sparte la mașină – GALERIE FOTO VIDEO
Majoritatea oamenilor dezvoltă aproape involuntar o atitudine ostilă când văd uniforma albastră a polițiștilor. În trafic cu precădere, pentru că în alte situații oamenii legii sunt percepuți drept salvatori. Sunt cei sunați întotdeauna atunci când ceva merge rău.
REPORTAJ în bucătăria unde se gătesc TONE de ciorbe pentru sute de botoșăneni– GALERIE FOTO
În timp ce unii gătesc doar în familie, există și persoane care o fac în cantități industriale. Iar cei care se hrănesc din aceste bucate sunt de ordinul sutelor.
Jumătate de viață în rulotă - omul care aduce bâlciul de 50 de ani: De la o mașină de vată de zahăr la un parc de distracții de calibru
George avea vreo 16 ani când în Brăila, oraș în care se mutase tatăl său grec, venise circul Kratel din Cehia. A fost vrăjit de lumea magică a acrobaților și animalelor dresate că nu a mai vrut să plece de acolo și s-a angajat. Era extrem de pasionat, dar probabil că nu a bănuit vreodată că din mintea și mâinile sale va ieși un parc de distracții care va marca Botoșaniul și o bună parte a României.
Noaptea de Înviere în camera de gardă cu fel și fel de bolnavi: FĂRĂ ouă roșii si cu Lumină adusă uneori chiar de pacienți
Sărbătorile Pascale înseamnă pentru mulți dintre noi timp petrecut cu familia, mers la Înviere,  ciocnit ouă roșii. În schimb, pentru personalul din Unitatea de Primiri Urgențe (UPU), sărbătorile sunt o perioadă dificilă și asta pentru că sute de persoane ajung la spital din varii motive, unele mai întemeiate, altele ilare.
REPORTAJ: Femeile (ne)observate din spitale care sunt cel mai aproape de bolnavi: Una a fost luată acasă de-un pacient
Nu de puține ori dăm importanța cuvenită doar medicilor sau asistenților și uităm de unele persoane care zilnic au grijă de pacienți chiar dacă în mod diferit, muncesc din greu și poate nu se bucură de aprecierea celorlalți. Astăzi, este despre ele, infirmierele de la Spitalul Județean Mavromati.
Zeci de sri lankezi aduși la Botoșani de un om de afaceri italian: Le-a dat loc de muncă, casă și masă, dar și câte un nume românesc – FOTO & VIDEO
Sri Lanka. O privire rapidă pe Wikipedia, pentru că numele sună cunoscut, dar detaliile lipsesc. Este o țară insulară asiatică, situată în sudul Asiei, în Oceanul Indian cu capitala în Colombo. Țara are o populație de aproximativ 21 de milioane de locuitori. 44 dintre sri lankezi au ajuns tocmai la Botoșani, la 10.000 de kilometri distanță de casă aduși, într-un paradox dulce-amărui, de un italian. Iar de aici, începe farmecul acestui articol.
REPORTAJ: Ambulanța a ajuns bătaia de joc a unora: Medici chemați să salveze saci de gunoi, agresați sau confundați cu taximetriștii: Veniți și vi-l luați că e mort
Botoșănenii, fie că sunt bolnavi sau nu, sună cu încredere la 112. Vorbim despre o încredere dusă uneori la extrem. Și astfel, din nefericire, medicii botoșăneni se confruntă cu tot mai multe afecțiuni închipuite ale pacienților.
Loading...
IATĂ mâinile unui copil din Botoșani! POVESTEA puștiului care la 11 ani culege urzici pentru a-și ajuta mama și frații orfani de tată - GALERIE FOTO
Unii copii își doresc cel mai nou telefon apărut pe piață, alții nici măcar nu știu cum arată. Unii copii muncesc pentru a se întreține, alții nici nu știu ce înseamnă asta. Sunt copii și copii, unii mai fericiți decât alții, ”cu sau fără copilărie”.
REPORTAJ în comuna păzită de cadrele MAI de cel mai feroce dușman invizibil: oamenii stau treji noaptea, animalele băgate în „groapa comună” – FOTO&VIDEO
Comuna „maternitate” de unde a pornit primul focar de pestă porcină africană din județul Botoșani este în continuare sub asediu. Cei care o apără sunt vizibili de la depărtare, dușmanul este însă unul nevăzut, sperie localnicii, fie că vorbim despre pădurile cu copaci anemici sau propriile cotețe unde oamenii și-au crescut porcii.
CÂT de mult te schimbă pușcăria: de la trafic de persoane, la quilling și lecții pentru adolescenți – REPORTAJ din Penitenciarul Botoșani – GALERIE FOTO
Penitenciarul Botoșani este locul unde se descoperă multe talente, abilități, aptitudini. Da, desigur, este și un loc al oamenilor răi, dar care se pot transforma în ființe umane altruiste, conștiente de ceea ce au făcut în trecut… sau nu. Astăzi am ales să ne concentrăm pe partea pozitivă a poveștii despre tot ce înseamnă detenție.
Eminescu? – „Nu știm cine a fost…” REPORTAJ în orașul poetului nepereche „uitat” de tinerii botoșăneni
15 ianuarie 2019 - Ziua Culturii Naționale, dar și ziua în care se împlinesc 169 de ani de la nașterea la Botoşani a poetului nepereche, Mihai Eminescu. Poate pare surprinzător, dar există botoșăneni și mai cu seamă tineri care habar nu au cine a fost Mihai Eminescu.
Lacrimi, îmbrățișări lungi, dar și încurajări, căci STRĂINĂTATEA îi așteaptă: Sute de botoșăneni pleacă spre alte țări după sărbători – GALERIE FOTO
Orașul nostru rămâne din ce în ce mai gol și trist. Sute de botoșăneni au plecat spre Italia, Germania sau Anglia după sărbători, pentru a-și croi un trai mai bun. În fiecare an, luna ianuarie este cea mai tristă pentru botoșănenii care sunt nevoiți să se despartă de casă pentru a-și relua activitatea la locul de muncă, care din păcate, este la mii de kilometri de cei dragi.
Loading...
REPORTAJ dinăuntrul durerii: Drama pacienților de la Mavromati loviți de cea mai grea boală - Forța trebuie să vină din tine
Dimineața zilei de 21 noiembrie 2018, Secția de Oncologie a Spitalului Județean Mavromati... O liniște apăsătoare domnește pe holuri și în saloane. Pentru cei mai mulți dintre pacienți este liniștea dinaintea furtunii. În timp ce un bărbat tocmai și-a dat sfârșitul în salon, alți zeci de pacienți se luptă cu o boală nemiloasă – cancerul. 
Liceul „din provincie” care a făcut 500.000 de euro în trei ani: Trebuie să supravieţuim, dacă nu facem ceva, în câţiva ani noi dispărem - GALERIE FOTO
Veste mare pentru liceul din cel mai sudic orăşel al judeţului: proiectul „Optimizarea instruirii practice în context european” depus în cadrul Programului Erasmus Plus a fost admis la finanţare.
Omul – spectacol: peste 1.000 de show-uri de la Botoşani şi până la Venezia, din comunism şi până în mileniul 3 cu cei mai mari artiști ai României
Spre sfârşitul anilor ’80 făcea cursuri la Şcoala Populară de Arte. Aşa l-a cunoscut pe Ion Ilie, pe atunci director al Filarmonicii de Stat Botoşani, care observându-i ideile de spectacole şi simţindu-i înclinaţia spre impresariat i-a propus să vină pe acest post la prestigioasa instituţie de cultură.
Afaceri cu cerul! Preotul faianțar - electrician care a ridicat o casă nouă unei familii rămasă fără acoperiș deasupra capului - VIDEO & GALERIE FOTO
O poveste emoționată vine de la capătul județului. În comuna Călărași o familie a rămas fără casă în primăvara acestui an din cauza unu incendiu.
Aventură la spălătoria care-ți curăță mașina până te apucă nervii: ori interior, ori exterior că-i greu amândouă
S-a încălzit brusc, de la zăpadă am trecut repejor la ”mâneci scurte”, așa că merg și eu ca tot omul să schimb anvelopele. Și zic apoi, ”hai să o și spăl”. Gravă eroare!
REPORTAJ în România nimănui și copiii sacrificați ai județului: Două fete care vor să învețe, retrase de mamă de la școală – GALERIE FOTO
La fix 40 de kilometri distanță de municipiul Botoșani se află comuna Cordăreni. Undeva dincolo de Dorohoi, drumul cu mașina este unul anevoios, nu din cauza a cine știe ce obstacole, ci doar a gropilor care fac distanța până acolo să fie parcursă în mai bine de o oră.
Loading...
inpuff.ro%20
Sondaj
Vă este frică de coronavirus?
Declaraţia zilei
„Acesta este un mod sigur  de a ne îmbolnăvi de altceva decât coronavirus. Nu ne protejează de nimic pentru marea masă a populației. Și în recomandările Ministerului Sănătății scrie foarte clar, masca se folosește de ...
starshiners.ro%20
astratex.ro
fashiondays.ro
Curs valutar
ieri
EUR
Euro
4.8127 lei
USD
Dolarul SUA
4.3601 lei
CHF
Francul elveţian
4.5243 lei
GBP
Lira sterlină
5.6207 lei
JPY
100 de yeni japonezi
4.0113 lei
XAU
Gramul de aur
228.5606 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2475 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.4164 lei
AUD
Dolarul Australian
2.8419 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.2425 lei
CZK
Coroana Cehească
0.1890 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6440 lei
Vremea
astăzi
Botosani
o C
Dorohoi
o C
Bucecea
o C
Darabani
o C
Saveni
o C
Ştefăneşti
o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2020 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.