Reportaj
Noapte albă în ger, bătaie, lacrimi şi blesteme în goana după pomana UE: Ne daţi sau nu ne daţi?VIDEO & GALERIE FOTO

Undeva pe Șoseaua Iașului din Botoșani, 21 spre 22 decembrie 2014. S-a lăsat noaptea geroasă și o mână de oameni se adună în curtea Incubatorului de Afaceri. Au de gând să prindă zorii zilei aici, ca să pună fiecare mâna pe un pachet cu alimente venit de la Uniunea Europeană. Până dimineață, alături de ei se vor fi adunat deja încă aproape 300 de oameni, care vor pleca la câteva ore după răsărit fără mâncare, dar cu obrajii în lacrimi și bilete de ordine în mână. A doua zi o vor lua de la capăt.

„Nu mai vine moartea să mă ia, că m-am săturat!”

Tanti Elena are peste 80 de ani și cară agale după ea un căruț de fier. E plin cu pungi și ar fi vrut să plece în această dimineață cu ele pline. A aflat că vin ajutoarele alimentare de la europeni și s-a așezat cuminte la coadă ca să le primească. Nu prea poate să stea în picioare. Oamenii se înghesuie și o înghit pe bătrână între coate și brațe agitate nervos.
„Nu stau departe tare, un pic mai la vale am casă, am venit și cu căruciorul, dar nu mă pot întoarce mâine, că nu pot merge. Nu pot. Și nu am pe nimeni, eu singură am venit aici. Am pensia mică, de CAP, de 350 de lei. Cât am mai putut, am mai muncit și-am strâns câteva parale și le-o furat din casă. Am trecut de 80 de ani și nu vine moartea să mă ia, că m-am săturat”, mărturisește bătrâna.
O podidesc lacrimile. Strânge tare bastonul subțire între degetele care de la frig, au căpătat culoarea liliacului.Ca tanti Elena mai sunt zeci de oameni. De zidul clădirii sub care stau 1.700 de pachete alimentare se rezămă cei mai bătrâni, care nu se mai pot sprijini pe propriile picioare.
Aproape de ora 9:00. Oamenii privesc cu speranță spre TIR-ul lung, plin cu celelalte 3.500 de pachete cu mâncare. Făină albă de grâu, mălai, paste făinoase, ulei, zahăr, conservă de carne de porc, conservă de carne de vită, conservă de pate de ficat - un total de aproape 14 kg. de alimente. Pentru asta așteaptă cei mai sărmani botoșăneni în frigul de iarnă.


Într-un cuvânt, HAOS

Un bărbat la vreo 35 de ani citește pe silabe textul de pe tirul mare.
„E în germană”, spune, mulțumit că i-a ieșit citirea. E ultimul la coadă și când se gândește de cât timp stau ceilalți în fața lui, se cutremură.
„E lumea săracă, de asta stau oamenii așa. De ce să stea omul ca prostul să piardă timpul, când puteau să trimită alimentele astea prin poștă? Ar fi putut măcar să deschidă mai multe puncte de distribuire, ca să nu venim tocmai în capătul orașului. Toți se ceartă aici, se bat, pentru ce? Pentru trei kile de făină? Faci două mămăligi și gata șmecheria!”, se plânge bărbatul.
În jurul lui, se mai strâng vreo șase inși, puși pe harță, care se leagă ba de primar, ba de autorități. „Bătaie de joc!” răsună de peste tot și strigătul acoperă explicațiile directorului de la Serviciul Public Local de Asistență Socială (SPLAS).  Dorin Burlacu face un pas afară din clădirea pe care o apără ca un străjer, ca nimeni să nu intre:
Așteptați, oameni buni. Veți primi fiecare câte un bilet de ordine și veți veni mâine după pachete”.
Isterie. Îmbulzeală. „Mai ceva ca la cozile de la carne de pe timpul lui Ceașcă”, strigă cineva. „Jos primaru’”, strigă altul. Într-un cuvânt, HAOS.
VEZI ȘI:
Directorul gafeur cu alimentele de la UE, s-a lepădat de culpă: de vină ar fi  primarul! – FOTOGALERIE
Se intră pe o ușă și se iese pe cealaltă, cu mâna goală. Un val de râsete vine dintr-o parte a mulțimii, unde un grup face haz de necaz.
„Ne dați, ori nu ne dați?”, întreabă cei patru, cinci tineri puși pe șotii.
Pachetele de alimente au ajuns și la Botoșani în cele din urmă, prin Programul European de Ajutorare a Persoanelor Defavorizate (PEAD), finanțat de Ministerul Fondurilor Europene. Au ajuns în municipiu după ce au fost distribuite deja la mai bine de 20% din populația rurală și celelalte orașe din județ. Au ajuns în oraș, dar deocamdată nu și în casele sărmanilor.
„Adică am stat toată noaptea la coadă și mâine seară trebuie să mai vin o dată să aștept din nou, la aceeași coadă?”, strigă nemulțumit un bătrân, care își mușcă buzele crăpate de frig. Strânge din pumni și parcă nu mai are forță să îi arunce, ca să își descarce necazul.

Ca pe timpul lui Ceaușescu

Directorul SPLAS explică în continuare, dar oamenii deja nu îl mai ascultă. Apare și viceprimarul, Marius Buliga, care îi cere demisia.
„Bătaie de joc!”, strigă din nou mulțimea înfuriată. Oamenii acceptă în cele din urmă să intre pe o ușă ca să pună mâna pe biletele de ordine cu ștampila pentru 23 decembrie 2014 și ies pe cealaltă ușă, nevenindu-le să creadă că trebuie să o ia de la capă și a doua zi. Mulți dintre ei intră de două ori, ca să ia două bilete.
„Nevoiașii pot veni și a doua, și a treia zi după alimente, ei asta nu înțeleg”, explică Dorin Burlacu.
Dar oamenii nu mai au răbdare și Crăciunul bate la ușă. Pentru mulți dintre ei, cele 14 kilograme de alimente sunt singura hrană care va sta pe masa de sărbători. Asta dacă îi mai țin puterile să se întoarcă și a doua zi după ele.
Lui tanti Elena nu îi vine a crede că trebuie să se întoarcă la aceeași coadă. Își strânge cu grijă într-o batistă cele două bilete pe care le-a adunat, pentru că pe primul a crezut că l-a rătăcit.
„M-am mai dus o dată să iau bilet, am crezut că l-am pierdut pe primul”, spune bătrâna. Uită repede.
A uitat unde și-a pus și cheia de la casă. Își ia căruciorul și pleacă încetișor spre casă. Nu știe dacă va mai avea forță în picioarele bătrâne să vină înapoi peste 24 de ore.CITEȘTE:
Bătaie de joc la marginea orașului: săracii trimiși acasă fără alimentele de la UE – GALERIE FOTO

[[galerie-foto]]

La ”Buletine” e DEFECT de mână: să nu permiți cărții să expire că te plimbă funcționărimea până dai de acru
Să nu îndrăzniți zilele acestea să vă faceți buletin nou! Încercați doar dacă vreți să vă bateți joc de timpul vostru. Sau, mai bine spus, numai în cazul în care sunteți dispuși să (re)deveniți mingea de ping-pong a autorităților.
REPORTAJ: Incursiune în noapte după oamenii nimănui, primarul a coborât într-un canal adânc, diversiune pentru „a scăpa” de echipajul Poliției Locale – GALERIE FOTO&VIDEO
Acțiunile prin care se încearcă convingerea persoanelor fără adăpost din municipiu să meargă într-un loc acoperit pe vremuri de ger nu au fost inventate sâmbătă seara, la finele săptămânii trecute. Au loc aproape an de an, echipajele Poliției Locale efectuând un periplu prin oraș, în locurile cunoscute, pentru a încerca să evite pierderi de vieți omenești din rândul oamenilor străzii.
30 de ani de la plecarea la Domnul a Părintelui Paisie, marele duhovnic al românilor: MĂRTURISIRI emoționante ale preoților botoșăneni – GALERIE FOTO
Astăzi, 18 octombrie, se împlinesc 30 de ani de când Părintele Paisie Olaru s-a mutat la cele veșnice.
Litoralul negru în pandemia albă: o japcă de patru stele de la plajă până la terasă - Pentru fete părăsite avem locuri gratuite VIDEO & GALERIE FOTO
Dacă vă gândiți să mergeți pe litoralul românesc ca să auziți marea, scoateți-vă rapid chestia asta din cap. Fiindcă pe mirobolantul mal românesc al Mării Negre se aude orice, numai valurile produse de Black Sea nu se fac auzite. Sunt acoperite de maneliști, vânzători ambulanți, motoare turate la maxim. Dar mai ales de multă nepăsare și nesimțire a unor oameni care au primit de la divinitate un cadou de neprețuit pe care își fac nevoile.
Viața fantastică a botoșăneanului născut într-un palat: Crescut de soldați, și-a adus acasă o prințesă și toată viața a trăit într-o poveste – FOTO & VIDEO
Pe 6 august împlinește 83 de ani. Este printre ultimii actori din Generația de Aur a teatrului botoșănean. Un destin care bate orice scenariu, o viață ca un spectacol, un actor care ne oferă o lecție de viață: dincolo de orice personaj de pe scenă există o poveste.
Orașul ASCUNS: Locul misterios din urbea Botoșanilor, iazul de poveste de la marginea străzii, despre care botoșănenii nu știu mai nimic: ”Și acum este un beci acolo, nimeni nu știe de el…” – GALERIE FOTO & VIDEO
Pitit pe o stradă micuță din Botoșani, un iaz aproape necunoscut botoșănenilor păstrează amintirile a cel puțin trei generații. Povești care, din când în când, ies la suprafață asemenea unor mesaje în sticlă, spre a fi dăruite celor care nu au aflat încă.
Publicul are nevoie de povești, cultura de bani: O pandemie care unește, dar nu înlocuiește aplauzele
În cele două luni de izolare, instituțiile de cultură din Botoșani, ca peste tot în țară și în lume, au încercat să suplinească expozițiile, concertele, spectacolele de teatru, deschizând către public un culoar virtual.
Anii 80 nu ajung la Botoșani nici în... 2020: cum să faci un concert retro cu 10.000 de oameni din toată țara și încasări de 2 milioane – VIDEO & GALERIE FOTO
Peste 10.000 de români, majoritatea clujeni, dar și directori și oameni de afaceri din Botoșani, s-au întors în anii 80, preţ de o seară, ajutaţi de o Sabrina ilegal de  sexy pentru cei 51 de ani ai săi, un gentleman de la Modern Talking, un Milli Vanilli în mare formă, un Ottawan plin de energie și un Silent Circle ca la prima tinerețe.
„Italianul”, băiatul nimănui și al tuturor, înmormântat de Primărie și de câteva persoane cu suflet bun, condus pe ultimul drum de sărmani – GALERIE FOTO & VIDEO
Băiatul care purta haine femeiești și făcea pe oricine să zâmbească avea nume de sfânt. Botoșănenii îl știau după poreclă, italianul de pe Bulevardul Mihai Eminescu, însă numele lui real era Constantin Vîrlan. Povestea lui o știu puțini oameni, care l-au cunoscut îndeaproape și au avut grijă de el, pe vremea în care trăia. S-au preocupat ca acest băiat al străzii să fie îngropat creștinește, așa cum merită fiecare persoană din lumea asta.
Loading...
FOTOREPORTAJ pe secția cea mai sensibilă de la Mavromati, bebeluși născuți cât o sticlă – GALERIE FOTO
Sunt extrem de mici, gingași și necesită o atenție deosebită din partea cadrelor medicale de pe Secția de Neonatologie. Sunt ei, bebelușii prematuri, ținuți în incubator și câteva luni în șir.
ACASĂ la Leon Dănăilă: Copiii de la ţară trebuie să vadă că nu trebuie să ai antecedente foarte elevate ca să ajungi în Academie - FOTO&VIDEO
Academicianul speră ca modelul său să inspire, să dea speranţă copiilor şi părinţilor care trec pragul casei sale din Darabani.
Un botoșănean a mutat o casă din Bucovina în Botoșani și a făcut un colț de rai pe care-l pune la dispoziție GRATUITGALERIE FOTO & VIDEO
Gheorghe Iavorenciuc, sensibilul incurabil care s-a regăsit mai degrabă printre iubitorii de frumos, decât în politică. A ieșit din viața publică și a rămas în umbră lucrând la visul lui care i-a devenit realitate după trei ani de muncă.
REPORTAJ: Casa de copii cu piscină - distracție în apă, dar și camping cu cortul – GALERIE FOTO
Ideea a pornit de la o străfulgerare de moment: ce ar fi dacă…? A prins contur și după câteva telefoane s-a concretizat în poate unul dintre cele mai frumoase cadouri ce putea fi făcut unor copii speciali. Fetele de la Centrul Prietenia din municipiul Botoșani au din această vară o piscină în curte în care se distrează și se răcoresc în zilele caniculare.
O zi în MAȘINA Poliției pentru un civil! MISIUNE de patrulare în orașul liniștit, cu miros de tutun, de la furt la apel pentru geamuri sparte la mașină – GALERIE FOTO VIDEO
Majoritatea oamenilor dezvoltă aproape involuntar o atitudine ostilă când văd uniforma albastră a polițiștilor. În trafic cu precădere, pentru că în alte situații oamenii legii sunt percepuți drept salvatori. Sunt cei sunați întotdeauna atunci când ceva merge rău.
Loading...
REPORTAJ în bucătăria unde se gătesc TONE de ciorbe pentru sute de botoșăneni– GALERIE FOTO
În timp ce unii gătesc doar în familie, există și persoane care o fac în cantități industriale. Iar cei care se hrănesc din aceste bucate sunt de ordinul sutelor.
Jumătate de viață în rulotă - omul care aduce bâlciul de 50 de ani: De la o mașină de vată de zahăr la un parc de distracții de calibru
George avea vreo 16 ani când în Brăila, oraș în care se mutase tatăl său grec, venise circul Kratel din Cehia. A fost vrăjit de lumea magică a acrobaților și animalelor dresate că nu a mai vrut să plece de acolo și s-a angajat. Era extrem de pasionat, dar probabil că nu a bănuit vreodată că din mintea și mâinile sale va ieși un parc de distracții care va marca Botoșaniul și o bună parte a României.
Noaptea de Înviere în camera de gardă cu fel și fel de bolnavi: FĂRĂ ouă roșii si cu Lumină adusă uneori chiar de pacienți
Sărbătorile Pascale înseamnă pentru mulți dintre noi timp petrecut cu familia, mers la Înviere,  ciocnit ouă roșii. În schimb, pentru personalul din Unitatea de Primiri Urgențe (UPU), sărbătorile sunt o perioadă dificilă și asta pentru că sute de persoane ajung la spital din varii motive, unele mai întemeiate, altele ilare.
REPORTAJ: Femeile (ne)observate din spitale care sunt cel mai aproape de bolnavi: Una a fost luată acasă de-un pacient
Nu de puține ori dăm importanța cuvenită doar medicilor sau asistenților și uităm de unele persoane care zilnic au grijă de pacienți chiar dacă în mod diferit, muncesc din greu și poate nu se bucură de aprecierea celorlalți. Astăzi, este despre ele, infirmierele de la Spitalul Județean Mavromati.
Zeci de sri lankezi aduși la Botoșani de un om de afaceri italian: Le-a dat loc de muncă, casă și masă, dar și câte un nume românesc – FOTO & VIDEO
Sri Lanka. O privire rapidă pe Wikipedia, pentru că numele sună cunoscut, dar detaliile lipsesc. Este o țară insulară asiatică, situată în sudul Asiei, în Oceanul Indian cu capitala în Colombo. Țara are o populație de aproximativ 21 de milioane de locuitori. 44 dintre sri lankezi au ajuns tocmai la Botoșani, la 10.000 de kilometri distanță de casă aduși, într-un paradox dulce-amărui, de un italian. Iar de aici, începe farmecul acestui articol.
REPORTAJ: Ambulanța a ajuns bătaia de joc a unora: Medici chemați să salveze saci de gunoi, agresați sau confundați cu taximetriștii: Veniți și vi-l luați că e mort
Botoșănenii, fie că sunt bolnavi sau nu, sună cu încredere la 112. Vorbim despre o încredere dusă uneori la extrem. Și astfel, din nefericire, medicii botoșăneni se confruntă cu tot mai multe afecțiuni închipuite ale pacienților.
melimeloparis.ro%20
astratex.ro
Sondaj
Ce vaccin anti Covid preferați?
Pfizer/BioNTech
Moderna
AstraZeneca
Johnson & Johnson
Sputnik V
Altul
Declaraţia zilei
„Interesant este și aspectul că aceste procese s-au finalizat în anul 2019 iar acțiunea pentru dosarul acesta de executare au fost amânate, din diverse motive, nu vă pot răspunde, ar trebui să răspundă lichidatorul de ce au ...
starshiners.ro%20
starshiners.ro%20
fashiondays.ro
Curs valutar
ieri
EUR
Euro
4.9259 lei
USD
Dolarul SUA
4.0492 lei
CHF
Francul elveţian
4.4955 lei
GBP
Lira sterlină
5.7056 lei
JPY
100 de yeni japonezi
3.7243 lei
XAU
Gramul de aur
239.1391 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2293 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.3753 lei
AUD
Dolarul Australian
3.1884 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.3424 lei
CZK
Coroana Cehească
0.1921 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6624 lei
Vremea
astăzi
Botosani
12.3 o C
Dorohoi
12.4 o C
Bucecea
12.3 o C
Darabani
12.4 o C
Saveni
12.9 o C
Ştefăneşti
9.4 o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2021 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.