Reportaj
O zi în MAȘINA Poliției pentru un civil! MISIUNE de patrulare în orașul liniștit, cu miros de tutun, de la furt la apel pentru geamuri sparte la mașină – GALERIE FOTO VIDEO

Majoritatea oamenilor dezvoltă aproape involuntar o atitudine ostilă când văd uniforma albastră a polițiștilor. În trafic cu precădere, pentru că în alte situații oamenii legii sunt percepuți drept salvatori. Sunt cei sunați întotdeauna atunci când ceva merge rău.

De la volan însă, aversiunea față de polițiști izvorăște din teama amenzilor. Pentru că rareori se întâmplă să fii tras pe dreapta fără să fi greșit cumva. Sau fără să naști oarece suspiciuni. Cum buzunarele îi dor cel mai tare pe români, mâna întinsă a polițistului este ultimul lucru pe care ți-l dorești să-l vezi prin parbriz.

 

Cei care ne opresc în trafic sunt persoane ca noi. Sunt și ei șoferi, tați și soți, frați sau fii, surori sau soții și fiice. Sunt oameni cu minte-n cap și suflet în piept. Care uneori aplică legea și cu inima.

 

 

O zi din viața unei patrule auto

 

Cum arată o zi din viața uneia dintre patrulele de la Inspectoratul de Poliție Județean (IPJ) Botoșani?

 

De departe cei mai ocupați sunt polițiștii de la Serviciul de Ordine Publică.

 

Vineri, 12 iulie 2019, în tura cu numărul doi, una din patrule a fost formată din:

 

agent șef adjunct Vasile Vamanu (39 de ani) – care este polițist din august 2005 (foto jos)

 

 

și

 

agent șef adjunct Nicușor Alexoaei (49 de ani) – angajat în cadrul IPJ din martie 2005, după 13 ani petrecuți în uniforma Inspectoratului Județean de Jandarmi (IJJ) Botoșani, începând cu anul 1992. (foto jos).

 

S-a regăsit și a rămas în Poliție.

 

De la accidente la bătăi în familie

 

La ordine publică este înregistrată activitatea cea mai complexă din cadrul Inspectoratului de Poliție. Polițiștii răspund la apeluri din întreaga sferă infracțională, de la accidente rutiere sau incendii la cazuri de deces, violență în familie, persoane dispărute sau scandaluri în locuri publice.

 

În cea mai mare parte a timpului, când nu sunt înregistrate apeluri la 112, mașina Poliției patrulează prin municipiu. În patrula noastră, Vasile Vamanu a preluat natural rolul de ghid al misiunii, colegul său îl aproba, din timp în timp, cu o înclinare a capului.

 

Nu sunt colegi de patrulă definitivi, pentru că echipajele se rotesc de fiecare dată, în funcție de zilele libere. Nu au timp să lege prietenii strânse și să petreacă în ani, mii de ore lângă același umăr. Devin însă o familie. A doua familie mai mare, cea de la muncă, familia uniformelor albastre.

 

Când într-un echipaj nu sunt doi polițiști experimentați care și-au format ochiul după stradă și chipuri de oameni este introdus câte un prospăt absolvent de academie. Din mâinile polițiștilor ”vechi” iese noua generație de agenți care învață din mers.

 

Revenind la patrula de ordine publică.

 

 

Agentul șef adjunct Vasile Vamanu, explică mândru:

„Cam tot ceea ce ține de activitatea de Poliție se regăsește în ceea ce facem noi”.

 

În fiecare zi sunt trei ture de lucru în intervalele orare următoare:

 

6:00 – 14:00

14:00 – 22:00

22:00 – 6:00

 

Orașul este împărțit în șase sectoare și în funcție de numărul de patrule, unui echipaj îi pot reveni chiar și două sectoare, în perioade mai liniștite ale anului, în care apelurile la 112 sunt sporadice.

 

”Sunt zile când avem și cinci, șase apeluri de patrulă pe tură, sunt zile când nu sunt deloc”.

 

Efectul vizual

 

Patrulele nu sunt fixe pe sectoare.

 

De exemplu, la scandaluri stradale, se întâmplă să se deplaseze mai multe echipaje. Pentru impact vizual.

 

„Cei care sunt implicați în scandaluri, când văd două, trei mașini sunt puțin descurajați și nu mai sunt la fel de vocali și violenți”, explică, peste umăr, Vasile Vamanu.

 

În timp ce conduce, privirea ambilor polițiști mătură străzile, pietonii, mașinile din trafic. Orașul este mic și fiecare polițist începe să cunoască ce figură conduce un anume model de mașină. Ce chipuri de oameni sunt asociate anumitor cartiereaș. Învață să scaneze doar cu privirea bagajele oamenilor care, în unele cazuri, iau forma pachetelor de țigări de contrabandă dosite. Și-au format ochiul pentru a-i depista pe cei care se ocupă de contrabandă inclusiv după limbajul trupului.

 

Iar informațiile culese din teren de polițiștii de la ordine publică sunt în multe cazuri piatra de temelie a unor anchete desfășurate ulterior de alte servicii, precum Serviciul de Investigare a Criminalității Economice sau Serviciul de Investigații Criminale.

 

 

Polițist. Uneori și psiholog

 

Sunt și zile care le rămân întipărite adânc în memorie. Ag. șef adj. Nicușor Alexoie zâmbește și își amintește.

 

Uneori, polițistul este chemat în situații care par să nu aibă o ieșire elegantă și ajung chiar amuzante.

 

„Am avut un apel la Maternitate în urmă cu câțiva ani, era o doamnă care nu voia să se dezbrace pentru consult. Născuse acasă și ajunsă la Maternitate nu mai voia să se dezbrace. Apelul mi-a rămas așa, în minte… M-a chemau doctorița: uitați a născut acasă, la Vorona. - Și noi ce să facem? – Păi, nu vrea să se dezbrace. – Și, cum, ați chemat Poliția să vă ajute?... Am avut și apel din acesta”,

Nicușor Alexoaie, polițist ordine publică.

 

Colegul său îl completează. Are și el amintirile lui profesionale. Într-una din zilele petrecute în uniforma statului a primit un apel de la o botoșăneancă plecată departe, peste hotare. Mama ei, se gândise să se pornească singură spre Belgia. Femeia disperară a cerut ajutor.

 

Cui altcuiva, decât polițiștilor?

 

În altă zi a fost direcționat de ofițerul de serviciu la un caz cu tentativă de suicid. Fără să-și dorească acest lucru a împrumutat rolul de psiholog pentru bărbatul pentru care viața nu mai avea vreun rost. L-a convins în cele din urmă să renunțe la gest și l-a internat la Psihiatrie.

 

„I-am explicat că are nevoie de ajutor de specialitate, că viața merge înainte. Se întâmplă să ne detașăm de munca de Poliție care înseamnă doar să aplicăm legea. Mai trebuie să judeci și cu inima și să îți faci timp să asculți necazul și la unul și la altul, să-l îndrumi, să-l ajuți cumva. Nu suntem nici noi roboți”,

Vasile Vamanu, polițist ordine publică.

 

Continuă însuflețit și povestește  cum „psihicul unui polițist trebuie să fie foarte tare” pentru a face față oricărei situații ce se poate ivi. Și mai ales să fie polițist 24/24, chiar și atunci când a dezbrăcat uniforma: „Trebuie să avem o ținută morală impecabilă, suntem polițiști”.

 

Alcoolul, marea problemă

 

La Botoșani nu-i din cale afară de greu.

 

Orașul e liniștit față de altele din țară. În afară de contrabanda cu țigări specifică județelor de graniță, în municipiu nu există reglări de conturi stradale, lupte între clanuri cu săbii și topoare. Nu se trage cu pistolul pe străzi, nu sunt uciși polițiști.

 

În urmă cu 6 ani de zile în urmă s-a folosit armamentul din dotare în IPJ Botoșani.

 

Pe Bulevardul Mihai Eminescu, în cazul unei persoane dată în consemn care a încercat să fugă de polițiști, iar pe unul dintre ei să îl lovească cu mașina

 

Atunci s-a tras ultima oară în municipiul Botoșani, un foc din arma unui polițist. Polițiștii speră că și pentru ultima oară.

 

„Cel puțin în municipiul Botoșani nu va fi cazul. Nu sunt persoane violente, nu avem clanuri, iar trendul infracționalității este în descreștere. Majoritatea conflictelor sunt cauzate de consumul de alcool și faptele ulterioare, vorbim de loviri și alte violențe sau omoruri. Toate au avut la bază consumul de alcool sau diferite probleme psihice ale autorilor”,

Nicușor Alexoaie, polițist ordine publică.

 

În municipiu e liniște și noaptea. Cluburile care s-au închis nu mai atrag interlopi de prin Suceava sau Iași. Viața de noapte la Botoșani nu este una dezlănțuită.

 

Cele mai lungi clipe, cele după un apel la 112

 

Amintirile polițienești sunt sparte de vocea ofițerului de serviciu care răsună în interiorul mașinii MAI, prin intermediul stației.

 

Un apel la 112 solicită un echipaj în spate la Casa Cărții, unde o botoșăneancă reclamă că i-au fost sparte geamurile la mașină. Agentul șef Nicușor Alexoaie strânge stația în mână și anunță că pornește spre locul solicitat. Nu este mult de parcurs pentru că, din întâmplare, mașina de Poliție patrula în zona bazarului.

 

Cu sirenele în funcțiune, neștiindu-se ce s-a întâmplat la locul de unde s-a sunat la 112, mașina poliției dă să țâșnească printre ceilalți participanți în trafic. Un tânăr pe moped rămâne țintuit locului deși sirenele și luminile albastre i se revarsă pe spate. Își strânge doar umerii. Un alt șofer eliberează banda, după oarece ezitări și priviri insistente în oglindă pentru a se dumiri dacă într-adevăr trebuie să se dea la o parte.  

 

La fel se întâmplă și pe scurtul traseu.

 

Conducătorii auto fac culoar cu greu, deși prevederile Codului Rutier sunt extrem de clare: mașinile în misiune au prioritate în trafic, ceilalți participanți trebuie să tragă dreapta.

 

Cineva, undeva, are nevoie de ajutor. Iar sirenele pornite au, evident, rolul lor important. 

 

Ajunși la locul de unde s-a solicitat sprijin, cei doi polițiști coboară în sincron din mașină și-și încep activitatea. Adresează întrebări și iau decizii pentru femeia care și-a găsit mașina cu geamurile sparte. Își apelează colegii criminaliști pentru partea lor de cercetări.

 

Sunt pregătiți pentru orice ar fi găsit la locul unde au fost solicitați. Sunt dotați, iar în portbagaj au și câte două veste, una antiglonț, cealaltă antiînjunghiere.

 

La scurt timp, un alt apel prin 112 solicita ajutor polițienesc pentru escortarea unei persoane suspectate de furt, la sediu. Echipajul Vamanu – Alexoaei pornește din nou, pentru altă misiune și pentru ca orașul Botoșani să fie în continuare unul sigur, din punctul de vedere al liniștii și ordinii publice.

 

P.S. Pentru eventualii "hateri": fiecare pădure își are uscăturile ei. Și printre ei, dar și printre noi, cei mulți.

 

loading...
REPORTAJ în bucătăria unde se gătesc TONE de ciorbe pentru sute de botoșăneni– GALERIE FOTO
FOTOREPORTAJ: PRIMELE roșii din Botoșani culese cu prefect și directori din solarul unei familii
REPORTAJ în comuna păzită de cadrele MAI de cel mai feroce dușman invizibil: oamenii stau treji noaptea, animalele băgate în „groapa comună” – FOTO&VIDEO

 

DESCARCĂ APLICAȚIA BOTOȘĂNEANUL PENTRU MOBIL:

download from google playdownload from apple store
Un botoșănean a mutat o casă din Bucovina în Botoșani și a făcut un colț de rai pe care-l pune la dispoziție GRATUITGALERIE FOTO & VIDEO
Gheorghe Iavorenciuc, sensibilul incurabil care s-a regăsit mai degrabă printre iubitorii de frumos, decât în politică. A ieșit din viața publică și a rămas în umbră lucrând la visul lui care i-a devenit realitate după trei ani de muncă.
REPORTAJ: Casa de copii cu piscină - distracție în apă, dar și camping cu cortul – GALERIE FOTO
Ideea a pornit de la o străfulgerare de moment: ce ar fi dacă…? A prins contur și după câteva telefoane s-a concretizat în poate unul dintre cele mai frumoase cadouri ce putea fi făcut unor copii speciali. Fetele de la Centrul Prietenia din municipiul Botoșani au din această vară o piscină în curte în care se distrează și se răcoresc în zilele caniculare.
Jumătate de viață în rulotă - omul care aduce bâlciul de 50 de ani: De la o mașină de vată de zahăr la un parc de distracții de calibru
George avea vreo 16 ani când în Brăila, oraș în care se mutase tatăl său grec, venise circul Kratel din Cehia. A fost vrăjit de lumea magică a acrobaților și animalelor dresate că nu a mai vrut să plece de acolo și s-a angajat. Era extrem de pasionat, dar probabil că nu a bănuit vreodată că din mintea și mâinile sale va ieși un parc de distracții care va marca Botoșaniul și o bună parte a României.
Noaptea de Înviere în camera de gardă cu fel și fel de bolnavi: FĂRĂ ouă roșii si cu Lumină adusă uneori chiar de pacienți
Sărbătorile Pascale înseamnă pentru mulți dintre noi timp petrecut cu familia, mers la Înviere,  ciocnit ouă roșii. În schimb, pentru personalul din Unitatea de Primiri Urgențe (UPU), sărbătorile sunt o perioadă dificilă și asta pentru că sute de persoane ajung la spital din varii motive, unele mai întemeiate, altele ilare.
REPORTAJ: Femeile (ne)observate din spitale care sunt cel mai aproape de bolnavi: Una a fost luată acasă de-un pacient
Nu de puține ori dăm importanța cuvenită doar medicilor sau asistenților și uităm de unele persoane care zilnic au grijă de pacienți chiar dacă în mod diferit, muncesc din greu și poate nu se bucură de aprecierea celorlalți. Astăzi, este despre ele, infirmierele de la Spitalul Județean Mavromati.
Zeci de sri lankezi aduși la Botoșani de un om de afaceri italian: Le-a dat loc de muncă, casă și masă, dar și câte un nume românesc – FOTO & VIDEO
Sri Lanka. O privire rapidă pe Wikipedia, pentru că numele sună cunoscut, dar detaliile lipsesc. Este o țară insulară asiatică, situată în sudul Asiei, în Oceanul Indian cu capitala în Colombo. Țara are o populație de aproximativ 21 de milioane de locuitori. 44 dintre sri lankezi au ajuns tocmai la Botoșani, la 10.000 de kilometri distanță de casă aduși, într-un paradox dulce-amărui, de un italian. Iar de aici, începe farmecul acestui articol.
REPORTAJ: Ambulanța a ajuns bătaia de joc a unora: Medici chemați să salveze saci de gunoi, agresați sau confundați cu taximetriștii: Veniți și vi-l luați că e mort
Botoșănenii, fie că sunt bolnavi sau nu, sună cu încredere la 112. Vorbim despre o încredere dusă uneori la extrem. Și astfel, din nefericire, medicii botoșăneni se confruntă cu tot mai multe afecțiuni închipuite ale pacienților.
IATĂ mâinile unui copil din Botoșani! POVESTEA puștiului care la 11 ani culege urzici pentru a-și ajuta mama și frații orfani de tată - GALERIE FOTO
Unii copii își doresc cel mai nou telefon apărut pe piață, alții nici măcar nu știu cum arată. Unii copii muncesc pentru a se întreține, alții nici nu știu ce înseamnă asta. Sunt copii și copii, unii mai fericiți decât alții, ”cu sau fără copilărie”.
CÂT de mult te schimbă pușcăria: de la trafic de persoane, la quilling și lecții pentru adolescenți – REPORTAJ din Penitenciarul Botoșani – GALERIE FOTO
Penitenciarul Botoșani este locul unde se descoperă multe talente, abilități, aptitudini. Da, desigur, este și un loc al oamenilor răi, dar care se pot transforma în ființe umane altruiste, conștiente de ceea ce au făcut în trecut… sau nu. Astăzi am ales să ne concentrăm pe partea pozitivă a poveștii despre tot ce înseamnă detenție.
Eminescu? – „Nu știm cine a fost…” REPORTAJ în orașul poetului nepereche „uitat” de tinerii botoșăneni
15 ianuarie 2019 - Ziua Culturii Naționale, dar și ziua în care se împlinesc 169 de ani de la nașterea la Botoşani a poetului nepereche, Mihai Eminescu. Poate pare surprinzător, dar există botoșăneni și mai cu seamă tineri care habar nu au cine a fost Mihai Eminescu.
Lacrimi, îmbrățișări lungi, dar și încurajări, căci STRĂINĂTATEA îi așteaptă: Sute de botoșăneni pleacă spre alte țări după sărbători – GALERIE FOTO
Orașul nostru rămâne din ce în ce mai gol și trist. Sute de botoșăneni au plecat spre Italia, Germania sau Anglia după sărbători, pentru a-și croi un trai mai bun. În fiecare an, luna ianuarie este cea mai tristă pentru botoșănenii care sunt nevoiți să se despartă de casă pentru a-și relua activitatea la locul de muncă, care din păcate, este la mii de kilometri de cei dragi.
REPORTAJ dinăuntrul durerii: Drama pacienților de la Mavromati loviți de cea mai grea boală - Forța trebuie să vină din tine
Dimineața zilei de 21 noiembrie 2018, Secția de Oncologie a Spitalului Județean Mavromati... O liniște apăsătoare domnește pe holuri și în saloane. Pentru cei mai mulți dintre pacienți este liniștea dinaintea furtunii. În timp ce un bărbat tocmai și-a dat sfârșitul în salon, alți zeci de pacienți se luptă cu o boală nemiloasă – cancerul. 
Liceul „din provincie” care a făcut 500.000 de euro în trei ani: Trebuie să supravieţuim, dacă nu facem ceva, în câţiva ani noi dispărem - GALERIE FOTO
Veste mare pentru liceul din cel mai sudic orăşel al judeţului: proiectul „Optimizarea instruirii practice în context european” depus în cadrul Programului Erasmus Plus a fost admis la finanţare.
Omul – spectacol: peste 1.000 de show-uri de la Botoşani şi până la Venezia, din comunism şi până în mileniul 3 cu cei mai mari artiști ai României
Spre sfârşitul anilor ’80 făcea cursuri la Şcoala Populară de Arte. Aşa l-a cunoscut pe Ion Ilie, pe atunci director al Filarmonicii de Stat Botoşani, care observându-i ideile de spectacole şi simţindu-i înclinaţia spre impresariat i-a propus să vină pe acest post la prestigioasa instituţie de cultură.
Afaceri cu cerul! Preotul faianțar - electrician care a ridicat o casă nouă unei familii rămasă fără acoperiș deasupra capului - VIDEO & GALERIE FOTO
O poveste emoționată vine de la capătul județului. În comuna Călărași o familie a rămas fără casă în primăvara acestui an din cauza unu incendiu.
Aventură la spălătoria care-ți curăță mașina până te apucă nervii: ori interior, ori exterior că-i greu amândouă
S-a încălzit brusc, de la zăpadă am trecut repejor la ”mâneci scurte”, așa că merg și eu ca tot omul să schimb anvelopele. Și zic apoi, ”hai să o și spăl”. Gravă eroare!
REPORTAJ în România nimănui și copiii sacrificați ai județului: Două fete care vor să învețe, retrase de mamă de la școală – GALERIE FOTO
La fix 40 de kilometri distanță de municipiul Botoșani se află comuna Cordăreni. Undeva dincolo de Dorohoi, drumul cu mașina este unul anevoios, nu din cauza a cine știe ce obstacole, ci doar a gropilor care fac distanța până acolo să fie parcursă în mai bine de o oră.
Paradisul din orașul mort
Oamenii curg valuri pe poarta fabricii, iar într-o parcare imensă zeci de autocare şi microbuze îi aşteaptă să îi ducă acasă. Pare o scenă desprinsă de pe fostele platforme industriale comuniste, când la ora schimburilor totul era un furnicar, muncitorii abia aveau loc să treacă unul de celălalt, iar autobuzele aveau călători şi pe scări. Doar că aici tabloul este totuşi diferit.
REPORTAJ: Cel mai frumos moment pe Bulevardul Mihai Eminescu, câinele Basil adus la Botoșani pentru un băiat – GALERIE FOTO & VIDEO
Ceea ce s-a petrecut joi dimineață pe Bulevardul Mihai Eminescu din municipiul Botoșani a fost un moment plin de emoție și o lecție dureroasă de viață, deopotrivă.
Orașul în care trăiesc de 36 de ani! ... Și care chinuiește nevăzătorii: șoferi ignoranți , lucrări nesemnalizate, agresiuni
Reluăm astăzi publicarea textelor scrise de nevăzătorii botoșăneni în cadrul concursului „Botoșani, orașul în care trăiesc!” organizat de filiala județeană a Asociației Nevăzătorilor din România (ANR). După ce am inaugurat serialul cu un text scris de cea mai tânără participantă la proiect și l-am continuat cu ”veteranul” competiției, astăzi a venit rândul președintelui ANR Botoșani.
kalapod.net%20
starshiners.ro%20
Sondaj
Sunteți mulțumiți de serviciile medicale prestate în spitalele din Botoșani?
Da
Nu
Nu știu / nu mă interesează
Declaraţia zilei
„Un film înseamnă o echipă, nu înseamnă un singur om. De aceea cei care iubesc filmul lasă genericul de final, nimeni nu iese din sală până nu vede ultimul om din echipă, pentru că fără această echipă fantastică din ...
astratex.ro
fashiondays.ro
Curs valutar
ieri
EUR
Euro
4.7601 lei
USD
Dolarul SUA
4.2726 lei
CHF
Francul elveţian
4.3205 lei
GBP
Lira sterlină
5.5266 lei
JPY
100 de yeni japonezi
3.9349 lei
XAU
Gramul de aur
204.3163 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2458 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.4414 lei
AUD
Dolarul Australian
2.9315 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.2665 lei
CZK
Coroana Cehească
0.1862 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6372 lei
Vremea
astăzi
Botosani
o C
Dorohoi
o C
Bucecea
o C
Darabani
o C
Saveni
o C
Ştefăneşti
o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2019 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.