Reportaj
Prefectul Sorin Cornilă i-a deranjat pe „directorii fără chip”! A intrat neanunțat în birouri și a dat de lacrimi la un șef: Ne-a îmbolnăvit / Deci, plâng, dacă vreți vă spun... VIDEO & GALERIE FOTO
  • Într-o probabilitate extrem de ridicată puțini sunt botoșănenii care cunosc abrevierile acestor instituții: OSPA, ITCSMS sau OJZ. Aceste unități de stat există și funcționează din bani publici.
  • Și sunt conduse de directori care sunt deranjați la fața locului extrem de rar de către jurnaliști sau șefi ierarhici.

Ca să explicăm: OSPA este Oficiul de Studii Pedologice și Agrochimice. ITCSMS este Inspectoratul Teritorial pentru Calitatea Semințelor și Materialului Săditor. Iar OJZ este Oficiul Județean de Zootehnie. Toate funcționează sub umbrela Ministerului Agriculturii și au un rol mai mult sau mai puțin semnificativ în domeniul agriculturii.

 

Tocmai acești directori pe care nici prefectul Sorin Cornilă nu a prea avut ocazia să-i cunoască au fost vizați de o serie de vizite inopinate din partea reprezentantului Guvernului în teritoriu. Pe unii prefectul îi știa „din vedere”, alții erau „fără chip”.

 

Sorin Cornilă s-a deplasat mai întâi la sediul Oficiului de Studii Pedologice și Agrochimice (OSPA) care se află undeva pe Aleea Trandafirilor.

 

Cu ce se ocupă această unitate de stat?

 

Oficiile de studii pedologice şi agrochimice, denumite OSPA, sunt organe tehnice de specialitate ale Ministerului Agriculturii şi funcționează ca instituții de stat de interes public, cu personalitate juridică, în subordinea direcțiilor pentru agricultură județene.

 

În general, se ocupă cu calculul dozelor optime de îngrăşăminte organice și analize agrochimice specifice, după o metodologie standardizată.

 

„Sunt unități specializate și dispun de personal tehnic de specialitate, bază materială adecvată și o experiență bogată”, regăsim în descrierea unității.

 

 

Doar că descrierea de manual nu prea își are corespondent în realitatea de la Botoșani. Prefectul Sorin Cornilă a găsit un sediu într-o avansată stare de degradare, cu curtea aproape acoperită de vegetație și cu birouri nu tocmai proprii pentru activitatea unor salariați de stat.

 

Majoritatea, goale. Pentru că în această unitate lucrează doar cinci persoane, coordonatorul fiind tânărul Iulian Axinciuc care a intrat în sistem în urmă cu șapte ani. Despre el și colegii săi Botoșăneanul a scris anul trecut:

 

Instituția de la Botoșani cu ușa aproape întotdeauna închisă! În interior, o profesie moare încet, ultimii „doctori ai pământului” lucrează mai degrabă din pasiune – GALERIE FOTO

 

„Explicați-ne un pic activitatea dvs. de aici”, i-a cerut prefectul imediat ce a fost întâmpinat de șeful acestei instituții.

 

„Avem două programe naționale...”, a început Iulian Axinciuc, care s-a lansat apoi într-o prezentare succintă a activității. S-a ajuns la problema modului în care arată clădirea, iar prefectul l-a întrebat de ce nu s-a interesat de axe de finanțare pentru a obține fondurile necesare reabilitării.

 

 

„Rugămintea este să vă implicați și să cereți și suport dacă aveți nevoie, de la mine, prin mine. Nu m-ați contactat niciodată, sunt prefect de șase luni. Veniți, numărul meu este public: dle, prefect, uitați, ăsta sunt, asta facem, de asta aș avea nevoie. Încercăm să vorbim cu factorii decizionali să vă ajutăm aici, la Botoșani, nu putem rămâne la nivelul acesta”,

Sorin Cornilă, prefect

 

„Valea plângerii”

 

A urmat sediul de lângă Cimitirul Eternitatea a instituției care s-a numit cândva Oficiul Fitosanitar Botoșani cunoscut acum ca Inspectoratul Teritorial pentru Calitatea Semințelor și Materialului Săditor (ITCSMS).

 

Ce face această instituție?

 

Efectuează controlul calităţii seminţelor şi al materialului săditor în câmp şi în laborator, eliberează certificate oficiale de atestare a calităţii seminţelor şi materialului săditor, supraveghează, monitorizează şi acreditează agenţi economici furnizori de seminţe şi de material săditor pentru producere, condiţionare, tratare, ambalare, etichetare, depozitare, păstrare, transport şi comercializare. De asemenea, acreditează, supraveghează şi monitorizează laboratoare ale agenţilor economici din raza sa de activitate şi organizează, periodic, instruirea personalului acestora.

 

Și aici prefectul Sorin Cornilă a intrat în instituție verificând birourile. Într-unul dintre ele a dat de doi salariați, unul cu atribuții de conducere. După salutul firesc cei doi au fost întrebați ce fac.

 

„Muncim pentru operatori”, a răspuns Valerică Bârsan, care deține delegarea parțială de atribuții pentru funcția de conducere.

 

 

Odată trecută partea de introducere, prefectul s-a trezit în mijlocul unei telenovele profesionale care avea loc, culmea, între cei doar patru salariați. Care nu se înțeleg deloc profesional și au ajuns să consume adevărate episoade dramatice la locul de muncă.

 

Pe de o parte, o doamnă inginer agronom atestat în 1990, cu peste 40 de ani de activitate și ajunsă la vârsta pensionării dar care a preferat să continue în câmpul muncii.

 

 

 

”Eu sunt inspector și sâmbătă și duminică”

 

Ea s-a plâns prima de colegi:

 

„La orice oră mă cheamă, chiar dacă e sâmbătă sau duminică, eu vin. Pentru că pe lângă sămânță mai văd și altceva, ceea ce pe colegii mei din interior îi supără. Zic că dacă nu am o delegare, eu nu am voie să mă duc, să mă deplasez când mă cheamă operatorul economic. Ceea ce eu consider că nu este corect, eu sunt inspector și sâmbătă și duminică și dacă nu cer motorina instituției și ore suplimentare”.

 

Prefectul, care a simțit că se îndreaptă oarecum spre un rol de psiholog mai degrabă decât administrativ, a încercat să liniștească atmosfera.

 

„Încercați să găsiți o stare de echilibru aici. Și așa funcționați într-o structură mică, acum știu că nu se mai fac angajări, dar din ianuarie trebuie neapărat să găsiți soluții pentru că de dvs. depinde și eu o să mă implic la chestiunea asta”.

Sorin Cornilă, prefect

 

 

”Urlă la mine și se poartă, cum se poartă”

 

Această instituție are în organigramă prevăzute un număr de opt posturi. Sunt ocupate doar cinci, patru specialiști și un șofer.

 

Singurul inginer agronom care a atins vârsta de 64 de ani i s-a plâns prefectului de cum este tratată de șef: „Mai urlă la mine și se poartă, cum se poartă”. Mai degrabă șoptit, i-a povestit lui Sorin Cornilă „chinurile profesionale” la care este supusă „pentru că mucește cel mai mult dintre toți”.

 

Prefectul a încercat să o liniștească: „situația este în atenția mea” și pentru a depăși momentul s-a deplasat în alt birou.

 

Acolo erau „colegii tendențioși” care au avut propria variantă ce o viza pe salariata care nu vrea să se pensioneze.

 

 

 

”M-a chemat la recepție și mi-a pus o coroană pe cap, cu flori de câmp, cu pitici, cu ceapă”

 

„Are anumite momente, nu totdeauna. Are momente când nu mai putem rezista, trebuie să plecăm din Inspectorat. Numai noi știm cum facem față”.

 

(...)

 

„Mari probleme, foarte mari, cu dovezi clare, nu așa pe vorbe. Ea e cea care sare. Ne-a îmbolnăvit. (...) Un exemplu... a fost o acreditare care se face la patru ani și o acreditare, de obicei, dacă nu sunt probleme, trece. Ei, s-au găsit niște probleme. Problemele nu trebuie să pice pe un singur om. Și doamna a interpretat și a început să dea: la o persoană a dat un tablou vertical, la alta un tablou orizontal. Pe mine m-a chemat la recepție și mi-a pus o coroană pe cap, cu flori de câmp, cu pitici, cu ceapă. O mănușă de sudură, o rotiță de cașcaval. Ce să vă mai spun? Deci, plâng, dacă vreți vă spun, nu numai asta”,

Valerică Bârsan, șeful instituției

 

Din nou, prefectul a încercat să liniștească apele:

 

„Sunteți într-o situație în care aveți lipsă de personal, dvs. trebuia doar să vă faceți toate formalitățile pentru că potrivit împuternicirii pe care o aveți dvs. scrie foarte clar că sunteți ordonator principal de credite și angajator. Stați în situația asta pe barba dvs. Doamna într-adevăr este în vârstă, haideți să găsim o stare de echilibru”.

 

Ieșirea din situația aproape imposibilă pentru a se lucra civilizat în această unitate ar fi pensionarea inginerei care le-ar aduce și prejudicii de imagine, printr-un comportament nespecific.

 

„Se duce la operatori și la 10 noaptea: dle, dar nu este lumină în magazie la 10 noaptea – aprind farurile. Sună persoane la miezul nopții să fiarbă sarmale. Sarmalele ei. Noi nu vorbim din cărți, noi spunem realitatea. Operatorii pot oricând să spună lucrul acesta, telefoane date pe la miezul nopții. Ea care este tolerată, dă telefoane și se plânge, noi nu ne plângem, noi îndurăm”,

a povestit o altă colegă

 

„Doamna ar trebui să plece acasă. Ea trebuie să plece acasă, cât timp angajăm și cât timp trece de la plecarea ei și până la venirea unui nou inginer, pentru că și acela trebuie trimis undeva și învățat pentru că nu poate. Nu poate de la ea prelua, toate prostiile le-ar putea prelua”,

a fost concluzia.

 

Oficiul Județean de Zootehnie (OJZ)

 

Se află pe Aleea Albina, aproape de Cimitirul Eternitatea.

 

Este o instituție competentă în domeniul zootehnic privind exploatarea, ameliorarea şi reproducţia animalelor, inspecţia de stat în zootehnie, controlul la producătorii şi prim-cumpărătorii de lapte, conservarea şi managementul durabil al resurselor genetice la animale.

 

 

Și este condusă de Geluca Melniciuc, unul dintre directorii văzuți mai rar.

 

Se afla la birou și a părut surprinsă de vizita șefului Prefecturii care a salutat-o cordial:

 

„D-na director, bună ziua. Sorin Cornilă, prefectul județului Botoșani. Nu v-am văzut la Colegiul Prefectural, cred că o dată ați fost de când sunt eu, ați fost?”.

 

Geluca Melniciuc a dat de înțeles că activitatea de control pe care a derulat-o în această vară i-a făcut aproape imposibilă participarea la ședințele de la Prefectură.

 

„Ei, nu, acum de când a început controlul pe teren, eu fiind responsabil să emit ordine și rapoarte de control...  Avem două echipe care pleacă în teren, la solicitarea APIA pentru verificarea eșantionului zootehnic”,

Geluca Melniciuc, șefa Oficiului de Zootehnie

 

Instituția FANTOMĂ: Fără contabil, fără economist, fără director... înmulțește animalele - GALERIE FOTO

 

 

”Vai, dar trebuie să am grijă ce scot pe gură”

 

Prefectul a rugat-o să-i povestească despre activitatea instituției: ”Vai, dar trebuie să am grijă ce scot pe gură”. Cu toate emoțiile, i-a făcut o trecere în revistă a profilului unității și spre deosebire de vizita anterioară plină de animozități profesionale, în acest colectiv relațiile erau călduroase: „Îmi place ceea ce fac și trecând prin toate astea am învățat multe. Și nu vreau să ajung la etapa în care spun: vai, trebuie să merg și astăzi la serviciu. Vin cu drag”.

 

Prefectul Sorin Cornilă i-a sugerat să mențină o legătură mai strânsă cu instituția pe care o reprezintă și i-a transmis spre final: „Telefonul meu este public, haideți să încercăm să construim ceva. Care este rolul nostru? Să facem lucrurile mai bune decât sunt”.

 

Urmărește-ne și pe Google News

loading...
Două școli în pericol să cadă peste copii! Prefectul Sorin Cornilă a cerut să fie închise, de urgență: Nu putem închide ochii la astfel de situații
Mânerele ușii de la intrarea într-o instituție cu mare afluență de public, scoase ca să nu mai intre lumea – GALERIE FOTO

 

REPORTAJ: Padocul orașului aproape plin, câinii strânși de pe străzi cu Poliția, au fost aplicate și amenzi – VIDEO & GALERIE FOTO
Pe 19 februarie 2023 un copil de 10 ani era aproape sfârtecat de trei câini care evadaseră dintr-o curte. Știrea plecată de la Botoșani s-a răspândit imediat în toată țara. Un val de ură la adresa câinilor s-a făcut resimțit în municipiu, apărând și primele animale otrăvite.
REPORTAJ Școală cu paznici înarmați: Zeci de bărbați de 40 – 50 de ani învață să scrie și să citească în regim special, la Botoșani – GALERIE FOTO
Există o serie de cursuri școlare de care majoritatea botoșănenilor aproape că nu au auzit. Elevii au vârste trecute de copilărie și a adolescență, iar mare parte dintre ei abia după câteva decenii de viață învață să scrie.
REPORTAJ: Armenii de la Botoșani sărbătoresc Crăciunul în același timp cu Boboteaza, un copil a scos crucea din apa sfințită – VIDEO & GALERIE FOTO
Este mare sărbătoare în comunitatea armenilor de la Botoșani care sărbătoresc în aceste zile Nașterea Domnului Iisus Hristos dar și Boboteaza.
REPORTAJ: Educația în nordul țării prin laboratoare încropite din donații în unități cu aproape 1.000 de copii – VIDEO & GALERIE FOTO
Unul dintre cele cinci orașe ale județului unde condițiile de trai sunt împărțite între rural și urban este Ștefăneștiul, o localitate din est, poziționată pe malul lacului de acumulare Stânca Costești.
Ziua în care a plecat doamna Daniela, între lacrimile părintelui protopop și oamenii care n-au părăsit-o până la mormântul de lângă eroi – VIDEO & GALERIE FOTO
”Îmi cer iertare dacă vorbele mele sunt prea sărace și nepricepute pentru a cuprinde o viață a unui om care mult s-a străduit. În primul rând să se țină de cuvânt. Apoi să iubească și să facă cât mai mult bine”...
Copiii din școlile botoșănene aduși la ore cu „masa caldă” a Guvernului: Încercăm prin toate metodele să-i atragemVIDEO & GALERIE FOTO
Nouă unități de învățământ din județul Botoșani sunt beneficiare ale programului guvernamental „Masa Caldă”, unul introdus de câțiva ani în sistemul educațional românesc și încă aflat în testare.
Hlipiceni, inima credinței! Sute de credincioși și pelerini la una dintre cele mai impresionate slujbe: Doamne, învață-ne să ne rugămVIDEO & GALERIE FOTO
Probabil că nicicând centrul comunei Hlipiceni nu a fost într-atât de animat precum în dimineața zilei de 15 septembrie 2022 care va rămâne în memoria colectivă ca o pagină în istoria credinței creștine.
Muncitorii care părăsesc Botoșaniul fugăriți tocmai de patronii care se plâng că le mor afacerile - REPORTAJ în trenul spre munca răsplătită pe merit
Sunt deja ani la rând de când mediul de afaceri din județul Botoșani suferă din cauza deficitului de forță de muncă. Întreaga vină a căzut asupra statului sau a prezumtivilor angajați care vânează mirajul străinătății. Realitatea arată lucrurile într-o lumină diferită. Meseriașii nu mai pleacă peste granițe în căutarea respectului pentru munca lor. Trec doar granițele dintre județele țării.
REPORTAJ: Sute de oameni la Mănăstirea Vorona, ceremonial religios impresionant săvârșit de Nichifor Botoșăneanul: De acum Dumnezeu ne-a rămas și Maica Sfântă VIDEO & GALERIE FOTO
Este zi de mare sărbătoare pentru creștini. Prima sărbătoare din noul an bisericesc are loc pe 8 septembrie de Sfânta Maria Mică sau Nașterea Maicii Domnului.
REPORTAJ din perla montană a țării, acolo unde Briliantu' României se produce la terasă, iar oamenii care aruncă gunoaie ajung în iad – GALERIE FOTO 
Au curs vara aceasta valuri-valuri-valuri articolele, postările și indignările aferente despre ceea ce se întâmplă pe litoral, de la carnea expirată de acum câțiva ani și până la parcarea de o sută de lei pe zi din Mamaia. Bineînțeles, neuitând de episodul cu băiatul care și-a transferat celebritatea de la TV în online și a reușit să trezească la viață o țară cum nu au putut să o facă nici măcar prețurile aberante la gaze, electricitate și carburanți. 
REPORTAJ în județ! Chipul pe care-l arată războiul! Botoșani primește ucraineni cu ochii în lacrimi: Vin, se uită... nu pun mâna pe nimic, sunt foarte traumatizațiVIDEO & GALERIE FOTO 
Țara noastră a devenit un pansament al suferinței pentru zecile de mii de ucraineni care ne-au trecut deja granițele și care au statut de refugiat. Războiul și-a arătat fața la Botoșani prin valul de oameni care fac cunoștință cu noi cu lacrimi în ochi și înconjurați de copii și bagaje. 
Instituția de la Botoșani cu ușa aproape întotdeauna închisă! În interior, o profesie moare încet, ultimii „doctori ai pământului” lucrează mai degrabă din pasiune – GALERIE FOTO
Oficiul de Studii Pedologice și Agrochimice (OSPA). Există o astfel de instituție la Botoșani, (mai puțin cunoscută sau chiar deloc) și vizitată preponderent de persoanele care dezvoltă afaceri în domeniul agricol. Însă numai dacă sunt obligate, în demersul birocratic.
Bătrânul Măr care a făcut minuni ”odihnește” lângă gard, Sfinte Moaște ascunse de Securitate în zidul bisericii: De ce nu iei oasele acelea să le arunci în pârâu? - GALERIE FOTO
Botoșanii sunt asemenea unui tărâm încă nedescoperit, cu minuni purtate din gură în gură de pustnici sau de pelerinii care, an de an, bat potecile dintre mănăstiri.
REPORTAJ în Ucraina! CreaFuture a ajuns la Cernăuți într-un proiect cu educație non-formală, laborator de creativitate și legende cu străzi măturate cu trandafiri – FOTO & VIDEO
Cernăuți – Ucraina. Vineri, 18 iunie 2021, o zi frumoasă cu un soare arzător, diferit de cel care se ascunde după norii încărcați de ploaie ai municipiului Botoșani. Într-un cotidian alert, echipa de implementare a proiectului a ajuns în acest frumos oraș al țării vecine pentru mai multe momente de interes într-un parteneriat educațional, cu rezultate în ambele țări.
Drumul de aproape 100 de milioane de euro reparat cu ceremonii, primar ”omorât” și soț de primăriță pus la zid. Pentru că... ”oamenii sunt pe primul loc”VIDEO & GALERIE FOTO
Agitând în mână o mască, primarul de Todireni se plimbă de colo-colo prin bifurcația Trușești - Răuseni și privește în gol spre drumul de unde nu vine nimeni. Sigur, ”drum” este prea mult spus pentru chestia aceea care, când o privești, îți dă impresia că ai mai degrabă șanse să termini de numărat oile când suferi de insomnie decât gropile din așa-zisa șosea.
”Zare de vânzare”, locul din Botoșani care s-a născut dintr-un MIRACOL: Și peste toată ecuația asta este Dumnezeu – GALERIE FOTO
Există două moduri de a-ţi trăi viaţa: ca şi cum nu ar exista miracole sau ca şi cum totul ar fi un miracol. Cuvintele îi aparțin lui Albert Einstein, geniul care, deloc întâmplător, își găsește loc și în povestea noastră.
DARUL unui preot pentru cei loviți de soartă: Locul unde oamenii străzii sunt îmbrăcați, spălați, tunși și fac și masaj – VIDEO & GALERIE FOTO
Într-un apartament micuț situat la parterul unui bloc de pe Aleea Zorilor „a luat naștere” Centrul Social „Strop de Alinare”. Sunt ajutați oamenii nimănui, care își duc viața pe străzile Botoșanilor.
S-au săturat de restricții! Revoltă în Piața Revoluției, sute de oameni în stradă, jandarmii au interzis accesul și altora, s-au ars măști și fumigene – GALERIE FOTO & VIDEO
După șase ani de zile de la ultimul protest „al străzii” organizat în municipiu, Botoșaniul a dat în clocot iarăși. Cei mai mulți dintre cei care au ieșit să protesteze față de măsurile și restricțiile pandemice care parcă nu se mai opresc, s-au organizat pe rețele de socializare. Protestul a fost autorizat pentru 100 de persoane, în realitate în Piața Revoluției au ajuns de cinci ori mai multe.
Parlamentar „sub acoperire”! Președintele PNL „deghizat”, raid prin instituții: Unități încuiate cu paznic în trening, acces interzis, oamenii ținuți în frig pe afară – VIDEO & FOTO
Din birourile persoanelor cu funcții din județ sau de pe la București, realitatea de zi cu zi pe care o trăiesc oamenii când se confruntă cu diverse probleme în instituțiile publice este mai puțin cunoscută. Sau deloc. Iar ceea ce Botoșăneanul, cel puțin, a arătat în nenumărate rânduri, și anume că pandemia convine de minune aparatului de stat, chiar se reflectă în realitate.
La ”Buletine” e DEFECT de mână: să nu permiți cărții să expire că te plimbă funcționărimea până dai de acru
Să nu îndrăzniți zilele acestea să vă faceți buletin nou! Încercați doar dacă vreți să vă bateți joc de timpul vostru. Sau, mai bine spus, numai în cazul în care sunteți dispuși să (re)deveniți mingea de ping-pong a autorităților.
Bun..bravo
2 septembrie 2022, 11:49
Sondaj
La clasa copiilor dvs. s-au cerut bani pentru fondul clasei?
Declaraţia zilei
„Eram cu inima îndoită după 40 de ani dacă să mă retrag, să îmi văd pensie, dar am zis să mai rămân un an. Nu pentru cumul am rămas, deci nu mă interesează latura financiară”,Eugen Mateciuc, director APM Botoș ...
answear.ro%20
flanco.ro/
inpuff.ro
fashiondays.ro
Curs valutar
ieri
EUR
Euro
4.9675 lei
USD
Dolarul SUA
4.6709 lei
CHF
Francul elveţian
5.1538 lei
GBP
Lira sterlină
5.7134 lei
JPY
100 de yeni japonezi
3.1507 lei
XAU
Gramul de aur
289.1272 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2571 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.2837 lei
AUD
Dolarul Australian
3.0071 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.4698 lei
CZK
Coroana Cehească
0.2037 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6663 lei
Vremea
astăzi
Botosani
18.9 o C
Dorohoi
16.5 o C
Bucecea
18.4 o C
Darabani
15.7 o C
Saveni
16.6 o C
Ştefăneşti
18.6 o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2023 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.