Reportaj
Primul loc din România unde oamenii au ajuns să plătească aerul: Ei trăiesc pe aerul pe care îl consumam noi FOTO&VIDEO

Fără apă nu putem trăi. Ne-am usca până la o moarte lentă, dar sigură. Însăși condiția noastră umană, fire socială, ne cere o constantă îngrijire corporală pentru care avem nevoie tot de apă. Locuitorilor dintr-o comunitate din Botoșani le lipsește exact chintesența vieții, pentru a cărei lipsă de netăgăduit plătesc facturi cu cifre mari. „Plătim aer, în loc de apă”, se plâng oamenii. Dar autoritățile vin, constată și pleacă. Apoi iar vin, constată și pleacă. Prinși într-o poveste repetitivă, locuitorii din comuna Răchiți s-au cam săturat să se plângă.

Nici o zi fără apă lipsă

Acum doi ani, rețeaua de alimentare cu apă din comună a fost predată de către Primăria Botoșani, societății Nova Apaserv. Atunci s-au investit aproape 2,5 milioane de euro printr-un program european pentru a înlocui conductele vechi. De atunci au apărut problemele locuitorilor care au case în zona cea mai înaltă a comunei. Nu a fost zi în care alimentarea cu apă să nu fie oprită, spun aceștia.
Tanti Lucica locuiește la una dintre ultimele case din Răchiți. Iese pe uliță cu o găleată cu care vrea să scoată apă de la vecini, pentru că nu are fântână în curte. A oprit alimentarea cu apă de mult tare, pentru că, spune ea, îi îngheață țeava degeaba.
„Am închis apa de multă, hăhăăă. Ce rost are? Nu mai am apă de mult, dinainte de venirea toamnei mi s-a oprit. Tot vine așa, în reprize, noaptea, și mai puneam mașina de spălat, dar mi-o strică, vă dați seama”, se plânge tanti Lucica.
Și-a „zidit” instalația, ca să fie sigură că nu îi îngheață. A acoperit-o cu o bucată de tablă și a izolat-o, iar acum cară apă cu găleata de la vecini, dar spune că nu poate face asta la nesfârșit. „Au și oamenii ăștia nevoie de apă, unii mai au animale, nu pot intra în curtea lor mereu”.
La fel au procedat și soții Scurtu care locuiesc vizavi de tanti Lucica. Bătrânii primesc lunar facturi de 50, 60 de lei pentru o apă care nu curge prin țeavă.Doamna Elena rotește robinetul. Nimic. Doar un sunet gutural, sugrumat, ca al unui bolnav care își drege glasul până la durere.

Nici o picătură de apă la robinet

„Uitați! Asa e mai mereu. Degeaba insistați, că nu curge nici o picătură. Dar situația asta nu e de azi, de ieri. Și ne-am adunat mai mulți și am semnat o petiție, a mers vecinul care stă mai în deal să o ducă la Apaserv, dar nu s-a întâmplat nimic”, spune doamna Elena.
Familia Scurtu a pierdut deja o mașină de spălat din cauza apei care curge cu intermitențe. Este o situație trasă la indigo și la alte gospodării din zonă. 

„Problema nu este că plătim, ci că plătim ceva ce nu consumăm și nu avem apă. Mi-am defectat o mașină de spălat și aia nu costă un leu, doi. Nu ia nimeni nici o măsură, îi doare în cot, la concluzia asta ajung”, adaugă capul familiei Scurtu, domnul Alexandru.
Două case mai la vale, aceeași poveste. Oamenii aud ce se întâmplă pe uliță și încep să se adune și să-și spună oful. Domnului Vasile Bucur i-a ajuns într-o zi în poștă o factură de aproape 300 de lei. Dar nu știe pentru ce.
„Uitați aici, am facturi mari, deși cred că sunt un caz fericit că plătesc uneori și 60 de lei, sunt vecini care dau mai mult. Și gândiți-vă că nu a fost măcar o zi în care să nu oprească apa. Au fost săptămâni întregi în care nu am avut nici un gram de apă, doar aer”, povestește mâhnit bărbatul, cu facturile în mână, strânse cu grijă într-o pungă.

„Ei trăiesc pe aerul pe care îl consumăm noi”

Vecinii îl întorc din drum pe ’nea Aurel Bucătaru, care a luat inițiativa de a aduna semnăturile cu care să se prezinte la reprezentanții Nova Apaserv din municipiu. ’Nea Aurel și-a făcut casă acum șapte ani. Nu își amintește să fi trait măcar o zi, cap-coadă, în care să îi curgă apa pe îndelete, cum se întâmplă la locuitorii din oraș.
„De când mi-am construit casa, am avut apă doar noaptea, o perioadă. Ne ridicam noaptea din pat, la 2:00, 3:00, și opream apă în rezervoare. Ce fac cei care au animale de adăpat? Sau cei tineri care lucrează, care au copii? Eu mă mai descurc, că-s mai bătrân, dar ei?”, se întreabă bărbatul.
Totuși, reprezentanții Nova Apaserv nu au stat cu mâinile în sân. Au venit de nenumărate ori în gospodăriile oamenilor nemulțumiți. Și atât. Nu s-a întâmplat nimic.
De vină ar fi lucrările interminabile la o una dintre țevi și presiunea joasă pe care inginerii o mențin așa pentru a nu provoca și mai multe stricăciuni.
„Este o conductă spartă pe care o repară din metru în metru, celor de la apă le convine mai degrabă să repare, toată ziua să care buldozerul și excavatorul, dar e mai greu, se pare, să schimbe conducta. Apa nu ajunge până sus, ci doar la maximum trei sferturi din sat. Când ne așteptăm seara să ajungă puțină apă, ne trezim cu aer. Și dăm drumul să curgă aerul vreo oră jumătate, se învârte contorul de înnebunește și plătim efectiv aer. Ei trăiesc pe aerul pe care îl consumăm noi”, spune ’nea Aurel, mâhnit.
[[banner]]

Cei responsabili se spală pe mâini

Domnul Vasile aruncă cu mâinile agitat, supărat foc pe „ăia de la apă”. Își leagănă facturile în aer și se agață de ele ca de ultima probă de instanță care l-ar putea scăpa de condamnare.
„M-am săturat! Plătim aer! Dacă apa ajunge până mai jos cu 200 de metri, la deal nu ajunge nimic decât aer. Și eu știu treaba asta, au fost de fiecare dată câte patru inși, vin, dar fac gălăgie și pleacă”, izbucnește bărbatul.
De cealaltă parte a baricadei, conducerea Nova Apaserv se spală pe mâini, căci are cu ce. De petiția semnată de cei 70 de locuitori ai comunei Răchiți, directorul societății furnizoare de apă nu știe nimic. De situația lor însă, știe tot. Și vine și cu explicații.
 „Având în vedere situația cunoscută în localitatea Răchiți, conducta de alimentare nu rezistă la presiuni de peste șase, șapte atmosfere, de aceea presiunea este redusă, fapt pentru care zonele înalte din zona Răchiți nu pot fi alimentate, sau sunt alimentate cu intermitențe. Sunt demersuri făcute pentru înlocuirea conductei și rezolvarea acestei probleme. Nu am cunoștință de semnăturile cetățenilor, dar știu că există problema și am avut discuții cu Primăria vizavi de această chestiune”, explică Gabriel Cîrlan, director general SC Nova Apaserv SA.
Potrivit acestuia, dupa 2012, de când societatea pe care o conduce și-a luat angajamentul de a alimenta cu apă și comuna de lângă Botoșani, a constatat că sunt deficiențe la conducta de alimentare. Dar încă nu s-a rezolvat nimic.
Probleme cu țeava despre care vorbea cu atâta mâhnire ’nea Aurel au fost chiar la începutul lunii noiembrie a acestui an, când strada din fața Primăriei Răchiți a fost inundată. Motivul? Aceeași conductă avariată. 
„Niciodată nu au bani, întotdeauna vin și sparg și nu astupă, de atâția ani nu au investit nimic în comuna asta și numai au încasat. Îmi este rușine cu ei”, spunea atunci primarul comunei, Gheorghe Iacob.
Rușine le este și celor 70 de oameni care și-au pus semnătura pe un tabel despre care conducerea de la apă și canalizare nu știe nimic. Însă lor li s-a făcut rușine să își tot repete amarul care nu se mai îndulcește.

 CITEȘTE:
 Țeavă spartă de-un an la Răchiți, apa curge în neștire, primarul și șefii Nova Apaserv aruncă vina de la unul la altul : Aici sunt banii dv. – GALERIE FOTO
[[galerie-foto]]

 
Un botoșănean a mutat o casă din Bucovina în Botoșani și a făcut un colț de rai pe care-l pune la dispoziție GRATUITGALERIE FOTO & VIDEO
Gheorghe Iavorenciuc, sensibilul incurabil care s-a regăsit mai degrabă printre iubitorii de frumos, decât în politică. A ieșit din viața publică și a rămas în umbră lucrând la visul lui care i-a devenit realitate după trei ani de muncă.
REPORTAJ: Casa de copii cu piscină - distracție în apă, dar și camping cu cortul – GALERIE FOTO
Ideea a pornit de la o străfulgerare de moment: ce ar fi dacă…? A prins contur și după câteva telefoane s-a concretizat în poate unul dintre cele mai frumoase cadouri ce putea fi făcut unor copii speciali. Fetele de la Centrul Prietenia din municipiul Botoșani au din această vară o piscină în curte în care se distrează și se răcoresc în zilele caniculare.
O zi în MAȘINA Poliției pentru un civil! MISIUNE de patrulare în orașul liniștit, cu miros de tutun, de la furt la apel pentru geamuri sparte la mașină – GALERIE FOTO VIDEO
Majoritatea oamenilor dezvoltă aproape involuntar o atitudine ostilă când văd uniforma albastră a polițiștilor. În trafic cu precădere, pentru că în alte situații oamenii legii sunt percepuți drept salvatori. Sunt cei sunați întotdeauna atunci când ceva merge rău.
REPORTAJ în bucătăria unde se gătesc TONE de ciorbe pentru sute de botoșăneni– GALERIE FOTO
În timp ce unii gătesc doar în familie, există și persoane care o fac în cantități industriale. Iar cei care se hrănesc din aceste bucate sunt de ordinul sutelor.
Jumătate de viață în rulotă - omul care aduce bâlciul de 50 de ani: De la o mașină de vată de zahăr la un parc de distracții de calibru
George avea vreo 16 ani când în Brăila, oraș în care se mutase tatăl său grec, venise circul Kratel din Cehia. A fost vrăjit de lumea magică a acrobaților și animalelor dresate că nu a mai vrut să plece de acolo și s-a angajat. Era extrem de pasionat, dar probabil că nu a bănuit vreodată că din mintea și mâinile sale va ieși un parc de distracții care va marca Botoșaniul și o bună parte a României.
Noaptea de Înviere în camera de gardă cu fel și fel de bolnavi: FĂRĂ ouă roșii si cu Lumină adusă uneori chiar de pacienți
Sărbătorile Pascale înseamnă pentru mulți dintre noi timp petrecut cu familia, mers la Înviere,  ciocnit ouă roșii. În schimb, pentru personalul din Unitatea de Primiri Urgențe (UPU), sărbătorile sunt o perioadă dificilă și asta pentru că sute de persoane ajung la spital din varii motive, unele mai întemeiate, altele ilare.
REPORTAJ: Femeile (ne)observate din spitale care sunt cel mai aproape de bolnavi: Una a fost luată acasă de-un pacient
Nu de puține ori dăm importanța cuvenită doar medicilor sau asistenților și uităm de unele persoane care zilnic au grijă de pacienți chiar dacă în mod diferit, muncesc din greu și poate nu se bucură de aprecierea celorlalți. Astăzi, este despre ele, infirmierele de la Spitalul Județean Mavromati.
Zeci de sri lankezi aduși la Botoșani de un om de afaceri italian: Le-a dat loc de muncă, casă și masă, dar și câte un nume românesc – FOTO & VIDEO
Sri Lanka. O privire rapidă pe Wikipedia, pentru că numele sună cunoscut, dar detaliile lipsesc. Este o țară insulară asiatică, situată în sudul Asiei, în Oceanul Indian cu capitala în Colombo. Țara are o populație de aproximativ 21 de milioane de locuitori. 44 dintre sri lankezi au ajuns tocmai la Botoșani, la 10.000 de kilometri distanță de casă aduși, într-un paradox dulce-amărui, de un italian. Iar de aici, începe farmecul acestui articol.
REPORTAJ: Ambulanța a ajuns bătaia de joc a unora: Medici chemați să salveze saci de gunoi, agresați sau confundați cu taximetriștii: Veniți și vi-l luați că e mort
Botoșănenii, fie că sunt bolnavi sau nu, sună cu încredere la 112. Vorbim despre o încredere dusă uneori la extrem. Și astfel, din nefericire, medicii botoșăneni se confruntă cu tot mai multe afecțiuni închipuite ale pacienților.
Loading...
IATĂ mâinile unui copil din Botoșani! POVESTEA puștiului care la 11 ani culege urzici pentru a-și ajuta mama și frații orfani de tată - GALERIE FOTO
Unii copii își doresc cel mai nou telefon apărut pe piață, alții nici măcar nu știu cum arată. Unii copii muncesc pentru a se întreține, alții nici nu știu ce înseamnă asta. Sunt copii și copii, unii mai fericiți decât alții, ”cu sau fără copilărie”.
REPORTAJ în comuna păzită de cadrele MAI de cel mai feroce dușman invizibil: oamenii stau treji noaptea, animalele băgate în „groapa comună” – FOTO&VIDEO
Comuna „maternitate” de unde a pornit primul focar de pestă porcină africană din județul Botoșani este în continuare sub asediu. Cei care o apără sunt vizibili de la depărtare, dușmanul este însă unul nevăzut, sperie localnicii, fie că vorbim despre pădurile cu copaci anemici sau propriile cotețe unde oamenii și-au crescut porcii.
CÂT de mult te schimbă pușcăria: de la trafic de persoane, la quilling și lecții pentru adolescenți – REPORTAJ din Penitenciarul Botoșani – GALERIE FOTO
Penitenciarul Botoșani este locul unde se descoperă multe talente, abilități, aptitudini. Da, desigur, este și un loc al oamenilor răi, dar care se pot transforma în ființe umane altruiste, conștiente de ceea ce au făcut în trecut… sau nu. Astăzi am ales să ne concentrăm pe partea pozitivă a poveștii despre tot ce înseamnă detenție.
Eminescu? – „Nu știm cine a fost…” REPORTAJ în orașul poetului nepereche „uitat” de tinerii botoșăneni
15 ianuarie 2019 - Ziua Culturii Naționale, dar și ziua în care se împlinesc 169 de ani de la nașterea la Botoşani a poetului nepereche, Mihai Eminescu. Poate pare surprinzător, dar există botoșăneni și mai cu seamă tineri care habar nu au cine a fost Mihai Eminescu.
Lacrimi, îmbrățișări lungi, dar și încurajări, căci STRĂINĂTATEA îi așteaptă: Sute de botoșăneni pleacă spre alte țări după sărbători – GALERIE FOTO
Orașul nostru rămâne din ce în ce mai gol și trist. Sute de botoșăneni au plecat spre Italia, Germania sau Anglia după sărbători, pentru a-și croi un trai mai bun. În fiecare an, luna ianuarie este cea mai tristă pentru botoșănenii care sunt nevoiți să se despartă de casă pentru a-și relua activitatea la locul de muncă, care din păcate, este la mii de kilometri de cei dragi.
Loading...
REPORTAJ dinăuntrul durerii: Drama pacienților de la Mavromati loviți de cea mai grea boală - Forța trebuie să vină din tine
Dimineața zilei de 21 noiembrie 2018, Secția de Oncologie a Spitalului Județean Mavromati... O liniște apăsătoare domnește pe holuri și în saloane. Pentru cei mai mulți dintre pacienți este liniștea dinaintea furtunii. În timp ce un bărbat tocmai și-a dat sfârșitul în salon, alți zeci de pacienți se luptă cu o boală nemiloasă – cancerul. 
Liceul „din provincie” care a făcut 500.000 de euro în trei ani: Trebuie să supravieţuim, dacă nu facem ceva, în câţiva ani noi dispărem - GALERIE FOTO
Veste mare pentru liceul din cel mai sudic orăşel al judeţului: proiectul „Optimizarea instruirii practice în context european” depus în cadrul Programului Erasmus Plus a fost admis la finanţare.
Omul – spectacol: peste 1.000 de show-uri de la Botoşani şi până la Venezia, din comunism şi până în mileniul 3 cu cei mai mari artiști ai României
Spre sfârşitul anilor ’80 făcea cursuri la Şcoala Populară de Arte. Aşa l-a cunoscut pe Ion Ilie, pe atunci director al Filarmonicii de Stat Botoşani, care observându-i ideile de spectacole şi simţindu-i înclinaţia spre impresariat i-a propus să vină pe acest post la prestigioasa instituţie de cultură.
Afaceri cu cerul! Preotul faianțar - electrician care a ridicat o casă nouă unei familii rămasă fără acoperiș deasupra capului - VIDEO & GALERIE FOTO
O poveste emoționată vine de la capătul județului. În comuna Călărași o familie a rămas fără casă în primăvara acestui an din cauza unu incendiu.
Aventură la spălătoria care-ți curăță mașina până te apucă nervii: ori interior, ori exterior că-i greu amândouă
S-a încălzit brusc, de la zăpadă am trecut repejor la ”mâneci scurte”, așa că merg și eu ca tot omul să schimb anvelopele. Și zic apoi, ”hai să o și spăl”. Gravă eroare!
REPORTAJ în România nimănui și copiii sacrificați ai județului: Două fete care vor să învețe, retrase de mamă de la școală – GALERIE FOTO
La fix 40 de kilometri distanță de municipiul Botoșani se află comuna Cordăreni. Undeva dincolo de Dorohoi, drumul cu mașina este unul anevoios, nu din cauza a cine știe ce obstacole, ci doar a gropilor care fac distanța până acolo să fie parcursă în mai bine de o oră.
Tare norocos primarul asta. Anul trecut a dezapezit Drumul National si la Costesti o femeie a murit arsa de vie pentru ca masina de pompieri nu a intrat din cauza zapezii, Caminul Rosiori se darama la reabilitare, Scoala Rachiti arde imediat dupa reabilitare, apa curge cica doar in zona lui, in fata primariei periodic drumul se transforma in helesteu, Consevatorii citesc in Biroul National o scrisorica suspecta, etc. etc. etc.
19 decembrie 2014, 14:52
Loading...
inpuff.ro%20
Sondaj
Vă este frică de coronavirus?
Declaraţia zilei
„Acesta este un mod sigur  de a ne îmbolnăvi de altceva decât coronavirus. Nu ne protejează de nimic pentru marea masă a populației. Și în recomandările Ministerului Sănătății scrie foarte clar, masca se folosește de ...
starshiners.ro%20
astratex.ro
fashiondays.ro
Curs valutar
ieri
EUR
Euro
4.8127 lei
USD
Dolarul SUA
4.3601 lei
CHF
Francul elveţian
4.5243 lei
GBP
Lira sterlină
5.6207 lei
JPY
100 de yeni japonezi
4.0113 lei
XAU
Gramul de aur
228.5606 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2475 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.4164 lei
AUD
Dolarul Australian
2.8419 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.2425 lei
CZK
Coroana Cehească
0.1890 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6440 lei
Vremea
astăzi
Botosani
o C
Dorohoi
o C
Bucecea
o C
Darabani
o C
Saveni
o C
Ştefăneşti
o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2020 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.