Reportaj
REPORTAJ : Cultură la preț modic la Muzeul Județean Botoșani - FOTOGALERIE

Istoria Muzeului Județean Botoșani începe la sfârșitul anului 1955, mai precis, pe data de 23 decembrie, cand s-a semnat “actul său de naștere”. Așa se implinea una dintre dorințele locuitorilor acestui oraș, aceea de a avea un muzeu.

Începuturile...

Mai întâi s-a numit Muzeul Raional și avea sediul pe Calea Naţională nr. 251.  În cele şapte săli şi două holuri, erau amenajate expoziții ce formau secțiile de Istorie şi Știinţe naturale.

Și atunci, ca și mai târziu, bugetul alocat unei astfel de instituții era nesemnificativ; nu exista decât un singur angajat, numit responsabil de muzeu, care era și ghid și trebuia să se ocupe de toată organizarea, de procurarea de documente, obiecte cu valoare istorică și exponate cât mai interesante.

 

Primul director

 

Acesta era profesorul Mircea Popescu – în fapt, primul director al muzeului.
După ce Botoșani a devenit reședință de județ (în 1968), crește interesul pentru  îmbogățirea patrimoniului și, implicit, se lărgește spațiul destinat muzeului.

 

Din 3 decembrie 1977 își mută locația pe str. Unirii nr. 15, unde se află și în prezent, schimbându-și denumirea în Muzeul Județean de Istorie. Secția de științe ale naturii este transferată la Dorohoi.

 

Timpul a zburat și, în anul de grație 2016, vizitatorii care îi calcă pragul se bucură de valoroasele exponate găzduite aici.

 

Cultură pentru... devoratorii de cultură

 

Actualul director al instituției, dr. Aurel Melniciuc, ne relatează că ”toate secțiile muzeului sunt vizitate, pentru că își desfășoară de-a lungul anului numeroase activități, atât cu grupurile de elevi din școli, cât și cu turiștii. Muzeul de Istorie Botoșani, sediul central  al Muzeului Județean, de fiecare dată a adus un număr mare de vizitatori, atât în cadrul activităților curente, cât și în perioada în care se desfășoară săptămâna Școala altfel sau Noaptea Muzeelor. Publicul botosănean începe să fie tot mai atras de activitățile atât muzeistice, cât și în aer liber.”


Dar nu este singurul muzeu căruia vizitatorii i-au călcat pragul. Tot managerul ne menționeză că: ”în mod cert, se bucură de un vădit succes și Muzeul de Etnografie, situat în Botoșani, pe B-dul Mihai Eminescu, nr. 50. Clădirea a fost renovată de curând.”

 

Donații pentru geniile județului


Un alt  exemplu ar fi Casa Memorială George Enescu din Dorohoi, care, prin  contribuția companiei Samsung, “s-a înnoit” cu gadget-uri de ultimă generație (tablete, led-uri cu touch screen, dotate cu soft). Compania mai sus amintită, împreună cu un om de afaceri care a dorit să rămână anonim,  au făcut o donație de aproximativ 30.000 euro.


Instituția este finanțată de Consiliul Județean. Cota alocată pe 2016 a fost de 50.000 de lei. Alte venituri sunt obținute din închirierea de săli sau vânzarea de bilete. De exemplu, sala mare a muzeului poate fi închiriată pentru activități culturale, atât de instituții, cât și de persoane fizice, cu 50 de lei pe oră - tarif stabilit de către Consiliul Județean.

 

Bilete pentru toată lumea


Prețul unui bilet de acces în sălile muzeului este modic: 4 lei, întreg, și 2 lei, subvenționat. Consiliul Județean vine în sprijinul copiilor, vârstnicilor, dar și al tuturor celor care vor să cunoască istoria și cultura județului Botoșani.

 

Muzeul Județean Botoșani cuprinde și filialele: Casa Memoriala ,,Nicolae Iorga”, Casa Memoriala “George Enescu” -Liveni, Muzeul de Stiinte ale Naturii - Dorohoi, Galeriile de Arta ,,Ștefan Luchian”.

 

,,Dorința fiecărei instituții de cultură nu este să încaseze bani, ci să promoveze patrimoniul pe care îl are”, dr. Aurel Melniciuc, manager Muzeul Județean Botoșani.

 

 

loading...
În această seară ieșiți la plimbare! ,,Noaptea albă a Galeriilor” și la Botoșani

 

Iuliana BAGHICI
ACASĂ la Leon Dănăilă: Copiii de la ţară trebuie să vadă că nu trebuie să ai antecedente foarte elevate ca să ajungi în Academie - FOTO&VIDEO
Academicianul speră ca modelul său să inspire, să dea speranţă copiilor şi părinţilor care trec pragul casei sale din Darabani.
Un botoșănean a mutat o casă din Bucovina în Botoșani și a făcut un colț de rai pe care-l pune la dispoziție GRATUITGALERIE FOTO & VIDEO
Gheorghe Iavorenciuc, sensibilul incurabil care s-a regăsit mai degrabă printre iubitorii de frumos, decât în politică. A ieșit din viața publică și a rămas în umbră lucrând la visul lui care i-a devenit realitate după trei ani de muncă.
REPORTAJ: Casa de copii cu piscină - distracție în apă, dar și camping cu cortul – GALERIE FOTO
Ideea a pornit de la o străfulgerare de moment: ce ar fi dacă…? A prins contur și după câteva telefoane s-a concretizat în poate unul dintre cele mai frumoase cadouri ce putea fi făcut unor copii speciali. Fetele de la Centrul Prietenia din municipiul Botoșani au din această vară o piscină în curte în care se distrează și se răcoresc în zilele caniculare.
O zi în MAȘINA Poliției pentru un civil! MISIUNE de patrulare în orașul liniștit, cu miros de tutun, de la furt la apel pentru geamuri sparte la mașină – GALERIE FOTO VIDEO
Majoritatea oamenilor dezvoltă aproape involuntar o atitudine ostilă când văd uniforma albastră a polițiștilor. În trafic cu precădere, pentru că în alte situații oamenii legii sunt percepuți drept salvatori. Sunt cei sunați întotdeauna atunci când ceva merge rău.
REPORTAJ în bucătăria unde se gătesc TONE de ciorbe pentru sute de botoșăneni– GALERIE FOTO
În timp ce unii gătesc doar în familie, există și persoane care o fac în cantități industriale. Iar cei care se hrănesc din aceste bucate sunt de ordinul sutelor.
Jumătate de viață în rulotă - omul care aduce bâlciul de 50 de ani: De la o mașină de vată de zahăr la un parc de distracții de calibru
George avea vreo 16 ani când în Brăila, oraș în care se mutase tatăl său grec, venise circul Kratel din Cehia. A fost vrăjit de lumea magică a acrobaților și animalelor dresate că nu a mai vrut să plece de acolo și s-a angajat. Era extrem de pasionat, dar probabil că nu a bănuit vreodată că din mintea și mâinile sale va ieși un parc de distracții care va marca Botoșaniul și o bună parte a României.
Noaptea de Înviere în camera de gardă cu fel și fel de bolnavi: FĂRĂ ouă roșii si cu Lumină adusă uneori chiar de pacienți
Sărbătorile Pascale înseamnă pentru mulți dintre noi timp petrecut cu familia, mers la Înviere,  ciocnit ouă roșii. În schimb, pentru personalul din Unitatea de Primiri Urgențe (UPU), sărbătorile sunt o perioadă dificilă și asta pentru că sute de persoane ajung la spital din varii motive, unele mai întemeiate, altele ilare.
REPORTAJ: Femeile (ne)observate din spitale care sunt cel mai aproape de bolnavi: Una a fost luată acasă de-un pacient
Nu de puține ori dăm importanța cuvenită doar medicilor sau asistenților și uităm de unele persoane care zilnic au grijă de pacienți chiar dacă în mod diferit, muncesc din greu și poate nu se bucură de aprecierea celorlalți. Astăzi, este despre ele, infirmierele de la Spitalul Județean Mavromati.
Zeci de sri lankezi aduși la Botoșani de un om de afaceri italian: Le-a dat loc de muncă, casă și masă, dar și câte un nume românesc – FOTO & VIDEO
Sri Lanka. O privire rapidă pe Wikipedia, pentru că numele sună cunoscut, dar detaliile lipsesc. Este o țară insulară asiatică, situată în sudul Asiei, în Oceanul Indian cu capitala în Colombo. Țara are o populație de aproximativ 21 de milioane de locuitori. 44 dintre sri lankezi au ajuns tocmai la Botoșani, la 10.000 de kilometri distanță de casă aduși, într-un paradox dulce-amărui, de un italian. Iar de aici, începe farmecul acestui articol.
inpuff.ro
Loading...
REPORTAJ: Ambulanța a ajuns bătaia de joc a unora: Medici chemați să salveze saci de gunoi, agresați sau confundați cu taximetriștii: Veniți și vi-l luați că e mort
Botoșănenii, fie că sunt bolnavi sau nu, sună cu încredere la 112. Vorbim despre o încredere dusă uneori la extrem. Și astfel, din nefericire, medicii botoșăneni se confruntă cu tot mai multe afecțiuni închipuite ale pacienților.
IATĂ mâinile unui copil din Botoșani! POVESTEA puștiului care la 11 ani culege urzici pentru a-și ajuta mama și frații orfani de tată - GALERIE FOTO
Unii copii își doresc cel mai nou telefon apărut pe piață, alții nici măcar nu știu cum arată. Unii copii muncesc pentru a se întreține, alții nici nu știu ce înseamnă asta. Sunt copii și copii, unii mai fericiți decât alții, ”cu sau fără copilărie”.
REPORTAJ în comuna păzită de cadrele MAI de cel mai feroce dușman invizibil: oamenii stau treji noaptea, animalele băgate în „groapa comună” – FOTO&VIDEO
Comuna „maternitate” de unde a pornit primul focar de pestă porcină africană din județul Botoșani este în continuare sub asediu. Cei care o apără sunt vizibili de la depărtare, dușmanul este însă unul nevăzut, sperie localnicii, fie că vorbim despre pădurile cu copaci anemici sau propriile cotețe unde oamenii și-au crescut porcii.
CÂT de mult te schimbă pușcăria: de la trafic de persoane, la quilling și lecții pentru adolescenți – REPORTAJ din Penitenciarul Botoșani – GALERIE FOTO
Penitenciarul Botoșani este locul unde se descoperă multe talente, abilități, aptitudini. Da, desigur, este și un loc al oamenilor răi, dar care se pot transforma în ființe umane altruiste, conștiente de ceea ce au făcut în trecut… sau nu. Astăzi am ales să ne concentrăm pe partea pozitivă a poveștii despre tot ce înseamnă detenție.
Eminescu? – „Nu știm cine a fost…” REPORTAJ în orașul poetului nepereche „uitat” de tinerii botoșăneni
15 ianuarie 2019 - Ziua Culturii Naționale, dar și ziua în care se împlinesc 169 de ani de la nașterea la Botoşani a poetului nepereche, Mihai Eminescu. Poate pare surprinzător, dar există botoșăneni și mai cu seamă tineri care habar nu au cine a fost Mihai Eminescu.
Loading...
Lacrimi, îmbrățișări lungi, dar și încurajări, căci STRĂINĂTATEA îi așteaptă: Sute de botoșăneni pleacă spre alte țări după sărbători – GALERIE FOTO
Orașul nostru rămâne din ce în ce mai gol și trist. Sute de botoșăneni au plecat spre Italia, Germania sau Anglia după sărbători, pentru a-și croi un trai mai bun. În fiecare an, luna ianuarie este cea mai tristă pentru botoșănenii care sunt nevoiți să se despartă de casă pentru a-și relua activitatea la locul de muncă, care din păcate, este la mii de kilometri de cei dragi.
REPORTAJ dinăuntrul durerii: Drama pacienților de la Mavromati loviți de cea mai grea boală - Forța trebuie să vină din tine
Dimineața zilei de 21 noiembrie 2018, Secția de Oncologie a Spitalului Județean Mavromati... O liniște apăsătoare domnește pe holuri și în saloane. Pentru cei mai mulți dintre pacienți este liniștea dinaintea furtunii. În timp ce un bărbat tocmai și-a dat sfârșitul în salon, alți zeci de pacienți se luptă cu o boală nemiloasă – cancerul. 
Liceul „din provincie” care a făcut 500.000 de euro în trei ani: Trebuie să supravieţuim, dacă nu facem ceva, în câţiva ani noi dispărem - GALERIE FOTO
Veste mare pentru liceul din cel mai sudic orăşel al judeţului: proiectul „Optimizarea instruirii practice în context european” depus în cadrul Programului Erasmus Plus a fost admis la finanţare.
Omul – spectacol: peste 1.000 de show-uri de la Botoşani şi până la Venezia, din comunism şi până în mileniul 3 cu cei mai mari artiști ai României
Spre sfârşitul anilor ’80 făcea cursuri la Şcoala Populară de Arte. Aşa l-a cunoscut pe Ion Ilie, pe atunci director al Filarmonicii de Stat Botoşani, care observându-i ideile de spectacole şi simţindu-i înclinaţia spre impresariat i-a propus să vină pe acest post la prestigioasa instituţie de cultură.
Afaceri cu cerul! Preotul faianțar - electrician care a ridicat o casă nouă unei familii rămasă fără acoperiș deasupra capului - VIDEO & GALERIE FOTO
O poveste emoționată vine de la capătul județului. În comuna Călărași o familie a rămas fără casă în primăvara acestui an din cauza unu incendiu.
Aventură la spălătoria care-ți curăță mașina până te apucă nervii: ori interior, ori exterior că-i greu amândouă
S-a încălzit brusc, de la zăpadă am trecut repejor la ”mâneci scurte”, așa că merg și eu ca tot omul să schimb anvelopele. Și zic apoi, ”hai să o și spăl”. Gravă eroare!
am fost la sv la muzeu. e mai scumpa intrarea pt toate sectiunile. 16 ron adult, 4 elev, gratis gradinita. noua organizare e foarte buna, cam ca la noi, dar cu tehnologii moderne. noi avem piese f valoroase la muzeu, care se tot schimba in expozitie. merita sa mergem pe acolo macar de 2 ori pe an. se aude ca muzeul de la dorohoi intra in modernizare. este o cladire f mare cu multe exponate, din care poti vizita doar vreo 8 sali. sa speram la mai bine peste vreo 2-3 ani.
14 februarie 2017, 18:35
Asta crede că istoria la Botosani incepe şi se termină cu el? Crede că s-a uitat cum a ajuns director, intrând in pnl,pupând mâna lui Ţurcanu şi incălcând legea. Apropo parcă era suspect întrunul din dosarele fostului preşedinte, avea nişte bani de restituit pe la Centrul de creaţie, toate astea s-au şters cu buretele? Vai de capul lor muzee pe mâna cui au încăput.
20 noiembrie 2016, 14:29
Intr-o jumatate de ora poti invata multa istorie. Dar, cati sunt cei interesati? Daca ar fi un loc cu manele...
20 noiembrie 2016, 12:14
melimeloparis.ro%20
inpuff.ro
Sondaj
Credeți că se va găsi vaccin contra coronavirusului?
Da
Nu
Nu știu / nu mă interesează
Declaraţia zilei
 „Recunosc că am spus și eram foarte hotărât să nu mai revin niciodată în politică, dar având în vedere că am avut timp în 2015 – 2019, spre sfârșit, vă dați seama că sunt un număr de ani. Am stat și am urm ...
starshiners.ro%20
astratex.ro
fashiondays.ro
Curs valutar
10 iulie 2020
EUR
Euro
4.8418 lei
USD
Dolarul SUA
4.2893 lei
CHF
Francul elveţian
4.5555 lei
GBP
Lira sterlină
5.4092 lei
JPY
100 de yeni japonezi
4.0161 lei
XAU
Gramul de aur
249.1146 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2488 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.3699 lei
AUD
Dolarul Australian
2.9826 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.1531 lei
CZK
Coroana Cehească
0.1813 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6500 lei
Vremea
astăzi
Botosani
o C
Dorohoi
o C
Bucecea
o C
Darabani
o C
Saveni
o C
Ştefăneşti
o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2020 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.