Reportaj
REPORTAJ : Cultură la preț modic la Muzeul Județean Botoșani - FOTOGALERIE

Istoria Muzeului Județean Botoșani începe la sfârșitul anului 1955, mai precis, pe data de 23 decembrie, cand s-a semnat “actul său de naștere”. Așa se implinea una dintre dorințele locuitorilor acestui oraș, aceea de a avea un muzeu.

Începuturile...

Mai întâi s-a numit Muzeul Raional și avea sediul pe Calea Naţională nr. 251.  În cele şapte săli şi două holuri, erau amenajate expoziții ce formau secțiile de Istorie şi Știinţe naturale.

Și atunci, ca și mai târziu, bugetul alocat unei astfel de instituții era nesemnificativ; nu exista decât un singur angajat, numit responsabil de muzeu, care era și ghid și trebuia să se ocupe de toată organizarea, de procurarea de documente, obiecte cu valoare istorică și exponate cât mai interesante.

 

Primul director

 

Acesta era profesorul Mircea Popescu – în fapt, primul director al muzeului.
După ce Botoșani a devenit reședință de județ (în 1968), crește interesul pentru  îmbogățirea patrimoniului și, implicit, se lărgește spațiul destinat muzeului.

 

Din 3 decembrie 1977 își mută locația pe str. Unirii nr. 15, unde se află și în prezent, schimbându-și denumirea în Muzeul Județean de Istorie. Secția de științe ale naturii este transferată la Dorohoi.

 

Timpul a zburat și, în anul de grație 2016, vizitatorii care îi calcă pragul se bucură de valoroasele exponate găzduite aici.

 

Cultură pentru... devoratorii de cultură

 

Actualul director al instituției, dr. Aurel Melniciuc, ne relatează că ”toate secțiile muzeului sunt vizitate, pentru că își desfășoară de-a lungul anului numeroase activități, atât cu grupurile de elevi din școli, cât și cu turiștii. Muzeul de Istorie Botoșani, sediul central  al Muzeului Județean, de fiecare dată a adus un număr mare de vizitatori, atât în cadrul activităților curente, cât și în perioada în care se desfășoară săptămâna Școala altfel sau Noaptea Muzeelor. Publicul botosănean începe să fie tot mai atras de activitățile atât muzeistice, cât și în aer liber.”


Dar nu este singurul muzeu căruia vizitatorii i-au călcat pragul. Tot managerul ne menționeză că: ”în mod cert, se bucură de un vădit succes și Muzeul de Etnografie, situat în Botoșani, pe B-dul Mihai Eminescu, nr. 50. Clădirea a fost renovată de curând.”

 

Donații pentru geniile județului


Un alt  exemplu ar fi Casa Memorială George Enescu din Dorohoi, care, prin  contribuția companiei Samsung, “s-a înnoit” cu gadget-uri de ultimă generație (tablete, led-uri cu touch screen, dotate cu soft). Compania mai sus amintită, împreună cu un om de afaceri care a dorit să rămână anonim,  au făcut o donație de aproximativ 30.000 euro.


Instituția este finanțată de Consiliul Județean. Cota alocată pe 2016 a fost de 50.000 de lei. Alte venituri sunt obținute din închirierea de săli sau vânzarea de bilete. De exemplu, sala mare a muzeului poate fi închiriată pentru activități culturale, atât de instituții, cât și de persoane fizice, cu 50 de lei pe oră - tarif stabilit de către Consiliul Județean.

 

Bilete pentru toată lumea


Prețul unui bilet de acces în sălile muzeului este modic: 4 lei, întreg, și 2 lei, subvenționat. Consiliul Județean vine în sprijinul copiilor, vârstnicilor, dar și al tuturor celor care vor să cunoască istoria și cultura județului Botoșani.

 

Muzeul Județean Botoșani cuprinde și filialele: Casa Memoriala ,,Nicolae Iorga”, Casa Memoriala “George Enescu” -Liveni, Muzeul de Stiinte ale Naturii - Dorohoi, Galeriile de Arta ,,Ștefan Luchian”.

 

,,Dorința fiecărei instituții de cultură nu este să încaseze bani, ci să promoveze patrimoniul pe care îl are”, dr. Aurel Melniciuc, manager Muzeul Județean Botoșani.

 

 

loading...
În această seară ieșiți la plimbare! ,,Noaptea albă a Galeriilor” și la Botoșani

 

Iuliana BAGHICI
Zeci de sri lankezi aduși la Botoșani de un om de afaceri italian: Le-a dat loc de muncă, casă și masă, dar și câte un nume românesc – FOTO & VIDEO
Sri Lanka. O privire rapidă pe Wikipedia, pentru că numele sună cunoscut, dar detaliile lipsesc. Este o țară insulară asiatică, situată în sudul Asiei, în Oceanul Indian cu capitala în Colombo. Țara are o populație de aproximativ 21 de milioane de locuitori. 44 dintre sri lankezi au ajuns tocmai la Botoșani, la 10.000 de kilometri distanță de casă aduși, într-un paradox dulce-amărui, de un italian. Iar de aici, începe farmecul acestui articol.
REPORTAJ: Ambulanța a ajuns bătaia de joc a unora: Medici chemați să salveze saci de gunoi, agresați sau confundați cu taximetriștii: Veniți și vi-l luați că e mort
Botoșănenii, fie că sunt bolnavi sau nu, sună cu încredere la 112. Vorbim despre o încredere dusă uneori la extrem. Și astfel, din nefericire, medicii botoșăneni se confruntă cu tot mai multe afecțiuni închipuite ale pacienților.
IATĂ mâinile unui copil din Botoșani! POVESTEA puștiului care la 11 ani culege urzici pentru a-și ajuta mama și frații orfani de tată - GALERIE FOTO
Unii copii își doresc cel mai nou telefon apărut pe piață, alții nici măcar nu știu cum arată. Unii copii muncesc pentru a se întreține, alții nici nu știu ce înseamnă asta. Sunt copii și copii, unii mai fericiți decât alții, ”cu sau fără copilărie”.
REPORTAJ în comuna păzită de cadrele MAI de cel mai feroce dușman invizibil: oamenii stau treji noaptea, animalele băgate în „groapa comună” – FOTO&VIDEO
Comuna „maternitate” de unde a pornit primul focar de pestă porcină africană din județul Botoșani este în continuare sub asediu. Cei care o apără sunt vizibili de la depărtare, dușmanul este însă unul nevăzut, sperie localnicii, fie că vorbim despre pădurile cu copaci anemici sau propriile cotețe unde oamenii și-au crescut porcii.
CÂT de mult te schimbă pușcăria: de la trafic de persoane, la quilling și lecții pentru adolescenți – REPORTAJ din Penitenciarul Botoșani – GALERIE FOTO
Penitenciarul Botoșani este locul unde se descoperă multe talente, abilități, aptitudini. Da, desigur, este și un loc al oamenilor răi, dar care se pot transforma în ființe umane altruiste, conștiente de ceea ce au făcut în trecut… sau nu. Astăzi am ales să ne concentrăm pe partea pozitivă a poveștii despre tot ce înseamnă detenție.
Eminescu? – „Nu știm cine a fost…” REPORTAJ în orașul poetului nepereche „uitat” de tinerii botoșăneni
15 ianuarie 2019 - Ziua Culturii Naționale, dar și ziua în care se împlinesc 169 de ani de la nașterea la Botoşani a poetului nepereche, Mihai Eminescu. Poate pare surprinzător, dar există botoșăneni și mai cu seamă tineri care habar nu au cine a fost Mihai Eminescu.
Lacrimi, îmbrățișări lungi, dar și încurajări, căci STRĂINĂTATEA îi așteaptă: Sute de botoșăneni pleacă spre alte țări după sărbători – GALERIE FOTO
Orașul nostru rămâne din ce în ce mai gol și trist. Sute de botoșăneni au plecat spre Italia, Germania sau Anglia după sărbători, pentru a-și croi un trai mai bun. În fiecare an, luna ianuarie este cea mai tristă pentru botoșănenii care sunt nevoiți să se despartă de casă pentru a-și relua activitatea la locul de muncă, care din păcate, este la mii de kilometri de cei dragi.
REPORTAJ dinăuntrul durerii: Drama pacienților de la Mavromati loviți de cea mai grea boală - Forța trebuie să vină din tine
Dimineața zilei de 21 noiembrie 2018, Secția de Oncologie a Spitalului Județean Mavromati... O liniște apăsătoare domnește pe holuri și în saloane. Pentru cei mai mulți dintre pacienți este liniștea dinaintea furtunii. În timp ce un bărbat tocmai și-a dat sfârșitul în salon, alți zeci de pacienți se luptă cu o boală nemiloasă – cancerul. 
Liceul „din provincie” care a făcut 500.000 de euro în trei ani: Trebuie să supravieţuim, dacă nu facem ceva, în câţiva ani noi dispărem - GALERIE FOTO
Veste mare pentru liceul din cel mai sudic orăşel al judeţului: proiectul „Optimizarea instruirii practice în context european” depus în cadrul Programului Erasmus Plus a fost admis la finanţare.
Omul – spectacol: peste 1.000 de show-uri de la Botoşani şi până la Venezia, din comunism şi până în mileniul 3 cu cei mai mari artiști ai României
Spre sfârşitul anilor ’80 făcea cursuri la Şcoala Populară de Arte. Aşa l-a cunoscut pe Ion Ilie, pe atunci director al Filarmonicii de Stat Botoşani, care observându-i ideile de spectacole şi simţindu-i înclinaţia spre impresariat i-a propus să vină pe acest post la prestigioasa instituţie de cultură.
Afaceri cu cerul! Preotul faianțar - electrician care a ridicat o casă nouă unei familii rămasă fără acoperiș deasupra capului - VIDEO & GALERIE FOTO
O poveste emoționată vine de la capătul județului. În comuna Călărași o familie a rămas fără casă în primăvara acestui an din cauza unu incendiu.
Aventură la spălătoria care-ți curăță mașina până te apucă nervii: ori interior, ori exterior că-i greu amândouă
S-a încălzit brusc, de la zăpadă am trecut repejor la ”mâneci scurte”, așa că merg și eu ca tot omul să schimb anvelopele. Și zic apoi, ”hai să o și spăl”. Gravă eroare!
REPORTAJ în România nimănui și copiii sacrificați ai județului: Două fete care vor să învețe, retrase de mamă de la școală – GALERIE FOTO
La fix 40 de kilometri distanță de municipiul Botoșani se află comuna Cordăreni. Undeva dincolo de Dorohoi, drumul cu mașina este unul anevoios, nu din cauza a cine știe ce obstacole, ci doar a gropilor care fac distanța până acolo să fie parcursă în mai bine de o oră.
Paradisul din orașul mort
Oamenii curg valuri pe poarta fabricii, iar într-o parcare imensă zeci de autocare şi microbuze îi aşteaptă să îi ducă acasă. Pare o scenă desprinsă de pe fostele platforme industriale comuniste, când la ora schimburilor totul era un furnicar, muncitorii abia aveau loc să treacă unul de celălalt, iar autobuzele aveau călători şi pe scări. Doar că aici tabloul este totuşi diferit.
REPORTAJ: Cel mai frumos moment pe Bulevardul Mihai Eminescu, câinele Basil adus la Botoșani pentru un băiat – GALERIE FOTO & VIDEO
Ceea ce s-a petrecut joi dimineață pe Bulevardul Mihai Eminescu din municipiul Botoșani a fost un moment plin de emoție și o lecție dureroasă de viață, deopotrivă.
Orașul în care trăiesc de 36 de ani! ... Și care chinuiește nevăzătorii: șoferi ignoranți , lucrări nesemnalizate, agresiuni
Reluăm astăzi publicarea textelor scrise de nevăzătorii botoșăneni în cadrul concursului „Botoșani, orașul în care trăiesc!” organizat de filiala județeană a Asociației Nevăzătorilor din România (ANR). După ce am inaugurat serialul cu un text scris de cea mai tânără participantă la proiect și l-am continuat cu ”veteranul” competiției, astăzi a venit rândul președintelui ANR Botoșani.
INEDIT: Statui cu Mihai Eminescu și Veronica Micle în mărime naturală dezvelite de fostul șef al Poliției cu primar și afaceriști – FOTO & VIDEO
Moment deosebit petrecut de Sfântul Dumitru la o aruncătură de băț de municipiul reședință de județ. Fostul șef al Poliției Rutiere, Dumitru Zmău este cel care a făcut posibil ca județul Botoșani să aibă statuile poetului nepereche și a femeii pe care a iubit-o.
La drum, la braț cu ecoul bastonului alb: Strigau „chiorul, chiorul” și mă orientau în direcții greșite
Botoșăneanul continuă proiectul unicat în mass-media din această parte a țării și derulat în colaborare cu filiala județeană a Asociației Nevăzătorilor din România (ANR) publicând texte scrise de nevăzătorii botoșăneni pentru Concursul „Botoșani, orașul în care trăiesc!”.
TULBURĂTOR: Botoșaniul văzut prin ochii unei tinere... nevăzătoare: Botoşani, oraşul copilăriei mele
În colaborare cu filiala județeană a Asociației Nevăzătorilor din România (ANR), Botoșăneanul demarează astăzi un proiect unicat în mass-media din această parte a țării. Timp de mai bine de o lună, în fiecare week-end, vom publica articole despre oraș scrise de persoane pentru care ”lumina ochilor” este doar o metaforă.
REPORTAJ: Altar de vară sfințit cu mii de oameni și un sobor de preoți care l-a mirat pe ÎPS Teofan: FOTO&VIDEO
Biserica este locul în care cerul se întâlnește cu pământul, locul unde Dumnezeu ajunge în sufletul oamenilor, luminându-le chipurile de pace duhovnicească. Mii de botoșăneni s-au adunat miercuri dimineață într-un astfel de loc, un colț de rai, pentru a fi parte la una dintre cele mai impresionante Sfinte Liturghii ce au avut loc la Botoșani.
am fost la sv la muzeu. e mai scumpa intrarea pt toate sectiunile. 16 ron adult, 4 elev, gratis gradinita. noua organizare e foarte buna, cam ca la noi, dar cu tehnologii moderne. noi avem piese f valoroase la muzeu, care se tot schimba in expozitie. merita sa mergem pe acolo macar de 2 ori pe an. se aude ca muzeul de la dorohoi intra in modernizare. este o cladire f mare cu multe exponate, din care poti vizita doar vreo 8 sali. sa speram la mai bine peste vreo 2-3 ani.
14 februarie 2017, 18:35
Asta crede că istoria la Botosani incepe şi se termină cu el? Crede că s-a uitat cum a ajuns director, intrând in pnl,pupând mâna lui Ţurcanu şi incălcând legea. Apropo parcă era suspect întrunul din dosarele fostului preşedinte, avea nişte bani de restituit pe la Centrul de creaţie, toate astea s-au şters cu buretele? Vai de capul lor muzee pe mâna cui au încăput.
20 noiembrie 2016, 14:29
Intr-o jumatate de ora poti invata multa istorie. Dar, cati sunt cei interesati? Daca ar fi un loc cu manele...
20 noiembrie 2016, 12:14
starshiners.ro%20
starshiners.ro%20
fashiondays.ro
Sondaj
Trebuie scoase actualele tramvaie din circulație?
Da
Nu
Nu știu / nu mă interesează
Declaraţia zilei
„Dacă se dorește un spațiu de alimentație publică, aceste dotări sunt oferite de furnizorii de băuturi răcoritoare sau de cafea de exemplu. Sunt contracte de comodat, toți distribuitorii oferă gratuit vitrinele și toată ...
astratex.ro
Curs valutar
ieri
EUR
Euro
4.7287 lei
USD
Dolarul SUA
4.1834 lei
CHF
Francul elveţian
4.2397 lei
GBP
Lira sterlină
5.3209 lei
JPY
100 de yeni japonezi
3.8804 lei
XAU
Gramul de aur
185.9471 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2318 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.4587 lei
AUD
Dolarul Australian
2.8962 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.1686 lei
CZK
Coroana Cehească
0.1846 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6333 lei
Vremea
astăzi
Botosani
o C
Dorohoi
o C
Bucecea
o C
Darabani
o C
Saveni
o C
Ştefăneşti
o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2019 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.