Reportaj
REPORTAJ în comuna păzită de cadrele MAI de cel mai feroce dușman invizibil: oamenii stau treji noaptea, animalele băgate în „groapa comună” – FOTO&VIDEO

Comuna „maternitate” de unde a pornit primul focar de pestă porcină africană din județul Botoșani este în continuare sub asediu. Cei care o apără sunt vizibili de la depărtare, dușmanul este însă unul nevăzut, sperie localnicii, fie că vorbim despre pădurile cu copaci anemici sau propriile cotețe unde oamenii și-au crescut porcii.

Botoșaniul cu pestă porcină 

 

Virusul pestei porcine africane care a băgat spaima în țărani mai ales și a distrus afaceri de milioane de euro a ajuns și la Botoșani, într-o zi de duminică, pe 20 ianuarie 2019. Nepoftit de nimeni, evident, și în ciuda măsurilor care s-au tot luat în ședințe, un mistreț a fost principalul vinovat. Și-a dat viața pentru asta, însă a lăsat în urmă începutul dezastrului.

 

Din fața televizoarelor, boala care a rupt inimi de bătrâni de la țară cărora le-au fost luați porcii, nu pare atât de fioroasă.

 

În realitate însă, când ajungi la Pomârla, la vreo 12 kilometri distanță de cel de-al doilea municipiu al județului, în primă fază tresari la vederea echipajelor de poliție de pe marginea drumului. Polițiștii așteaptă în mașinile MAI în timpii morți. Când în retrovizoare zăresc faruri de mașini, portierele zvâcnesc odată cu brațul din uniformă care înseamnă STOP.

 

În cele trei filtre stau non-stop polițiști de la IPJ, cadre de la Poliția de Frontieră, precum și jandarmi. Filtrele vor fi menținute 40 de zile de la apariția focarului la porcii domestici. 

 

 

Sunt verificate actele de identitate ale vizitatorilor sau ale localnicilor, se efectuează un control amănunțit al mașinilor, inclusiv în portbagaje, pentru a nu exista animale sau carne de porc. În acest timp, roțile autoturismului stau pe un covor și sunt pulverizate cu substanță dezinfectantă. Covoarele sunt de la italieni, donate Primăriei Pomârla, pentru un cămin de bătrâni. În situația actuală de restriște, mai utile sunt la intrările în comună, în lupta cu pesta porcină africană.

 

Asistații sociali o fac „pe-a medicii”

 

Cei care mânuiesc atomizoarele sunt angajați din Primărie sau oameni de la ajutorul social. Au devenit peste noapte imitații de medici veterinari. Nu se umflă în piele, pentru că misiunea le cam iese pe ochi și presupune să stea inclusiv nopțile la post.

 

 

Și să întrețină un foc, pentru că pe timpul nopții substanța dezinfectantă riscă să înghețe. Astfel, o încălzesc ei, așa cum pot. Așa cum știu să-și ajute comunitatea și, mai ales, să-și salveze porcii care au scăpat deocamdată de cuțit.

 

„Zi, lumină, inclusiv noaptea, ne îngheață substanța. Și de aproape o săptămână stăm cu câte o tonă de lemne pe noapte ca să ținem punctele în funcțiune. Avem trei puncte, două către Dorohoi și spre Racovăț, unul. Oamenii sunt ținuți 24 din 24, de la ajutor social, de la Primărie”,

Dumitru Chelariu, primarul comunei Pomârla.

 

 

Nu contează dacă li s-a acrit sau nu de activitatea asta, trebuie să se supună primarului care la rându-i respectă ordine de la județ.

 

„Nu au de ales, cum nici eu nu am de ales. Este momentul când mă supun, autonomia locală și tot ce este comanda mea se termină. Mă supun prefectului și acestui plan de combatere al bolilor, respectăm linia ierarhică. Cum și prefectul, pe linia situațiilor de urgență, respectă un plan și o linie clară”,

Dumitru Chelariu, primarul comunei Pomârla.

 

Odată intrați în comună, lucrurile par să fie firești. Pesta porcină africană a împrumutat aspectul normalității și nimic parcă n-ar arăta că există un dușman nevăzut cu care se luptă autorități și oameni deopotrivă. Sau unii împotriva celorlalți.

 

În aer plutește tensiunea, asemenea altor sate miroase a pustiu, puținii oameni care se mai ivesc pe drum nu par să se mai mire de fețele străine. Își văd în continuare de ale lor și n-au chef de vorbă.

 

2

porci domestici și trei mistreți au fost găsiți,  doar la Pomârla, infectați cu boala africană de care se teme întreaga Europă.

 

Măsurile sunt multe, iar cheltuielile sunt lăsate tot în seama săracilor din teritoriu. Pentru că, în mod paradoxal, deși sudul a fost paralizat de pestă, până la acest moment încă nu există un program bugetar prin care să fie alocate fonduri DE URGENȚĂ în localitățile cu focare.

 

„Am dat 15.000 de lei la prima strigare, la primul moment când a apărut focarul. Toată lumea a venit cu buletine de analize și toate recomandările. Am luat tot ce înseamnă substanțe, echipamente de protecție, atomizoare (pulverizatoare), combinezoane de unică folosință, cizme de cauciuc”,

Dumitru Chelariu, primarul comunei Pomârla.

 

 

Arză v-ar focul

 

Echipamentele folosite mai ales în locurile unde au fost găsiți porci morți sunt distruse prin incinerare. La fel și bălegarul rezultat de la animale. Și porcii. Tot. Se îngroapă iar deasupra se toarnă sodă caustică și var nestins. Probabil ca la molimă sau holeră.

 

„Se arde tot, tot, tot, de la cizmele noi, tot se dă pe foc. Dacă nu ar veni DSP-ul, cred că ăștia le-ar păstra. Cred că am ars până acum 20 și ceva de echipamente”,

Spune primarul comunei

 

Groapa a fost săpată undeva la marginea satului, pe câmp, drumul până acolo fiind posibil doar cu autovehicule 4X4. Până la „groapa comună” dinții clănțăne în gură, iar privirea caută disperată și involuntar eventualele obstacole ce se ivesc în față, mintea construiește scenarii dintre cele mai fatidice.

 

 

Am folosit „monstrul” primarului care mușcă din pământul arat și dealuri abrupte, aproape ca într-un safari, o Toyota Hilux stropită de noroi și muncită în ultimele săptămâni.

 

Drumul pe care l-am parcurs noi într-o zi cu vânt, a fost efectuat de medicii de la DSVSA și oameni din comună alături de primar, noaptea, în întuneric și sub presiunea responsabilității porcilor cu PPA.

 

„Arși.. .arși. Acolo în groapă. Am făcut o groapă urmare a acestor norme, de 10 pe 15, avizată de Agenția pentru Protecția Mediului, cu coordonate. Ne-am chinuit nopți ca să ajungem acolo cu porcii. Cu mașină 4x4 să ducem medicii acolo, tractor pentru porci…”

 

 

Primarul închide ochii și oftează. Dumitru Chelariu este cunoscut ca fiind primarul guraliv care nu se sfiește să vorbească. Boala asta la porci l-a redus la tăcere. Gravitatea acestui virus dar mai ales efectele nimicitoare asupra animalelor.

 

S-a informat despre PPA. Și înțelege dimensiunea dezastrului care planează asupra comunei lui. Sătenii lui, mai puțin, unii din lipsă de capacitate alții din rea voință. A mers din poartă în poartă cât a putut, a lipit mesaje peste tot. Încearcă să-i oprească pe oameni să-și taie porcii noaptea și să ascundă carnea.

 

Jumările salvate azi pot prelungi viața virusului de pestă porcină cu ani de zile. Iar asta înseamnă începutul sfârșitului pentru porcii crescuți în gospodării. În Spania, deja s-a interzis ca oamenii să crească suine. Porcii lor cresc doar în ferme. Și atât. Iar noi mergem pe urmele lor și intrăm în era „fără Ignat”.

 

loading...
CÂTE animale au mai rămas după declanșarea focarului de pestă porcină
REPORTAJ dinăuntrul durerii: Drama pacienților de la Mavromati loviți de cea mai grea boală - Forța trebuie să vină din tine

 

DESCARCĂ APLICAȚIA BOTOȘĂNEANUL PENTRU MOBIL

download from google playdownload from apple store
Viața fantastică a botoșăneanului născut într-un palat: Crescut de soldați, și-a adus acasă o prințesă și toată viața a trăit într-o poveste – FOTO & VIDEO
Pe 6 august împlinește 83 de ani. Este printre ultimii actori din Generația de Aur a teatrului botoșănean. Un destin care bate orice scenariu, o viață ca un spectacol, un actor care ne oferă o lecție de viață: dincolo de orice personaj de pe scenă există o poveste.
Orașul ASCUNS: Locul misterios din urbea Botoșanilor, iazul de poveste de la marginea străzii, despre care botoșănenii nu știu mai nimic: ”Și acum este un beci acolo, nimeni nu știe de el…” – GALERIE FOTO & VIDEO
Pitit pe o stradă micuță din Botoșani, un iaz aproape necunoscut botoșănenilor păstrează amintirile a cel puțin trei generații. Povești care, din când în când, ies la suprafață asemenea unor mesaje în sticlă, spre a fi dăruite celor care nu au aflat încă.
Publicul are nevoie de povești, cultura de bani: O pandemie care unește, dar nu înlocuiește aplauzele
În cele două luni de izolare, instituțiile de cultură din Botoșani, ca peste tot în țară și în lume, au încercat să suplinească expozițiile, concertele, spectacolele de teatru, deschizând către public un culoar virtual.
Anii 80 nu ajung la Botoșani nici în... 2020: cum să faci un concert retro cu 10.000 de oameni din toată țara și încasări de 2 milioane – VIDEO & GALERIE FOTO
Peste 10.000 de români, majoritatea clujeni, dar și directori și oameni de afaceri din Botoșani, s-au întors în anii 80, preţ de o seară, ajutaţi de o Sabrina ilegal de  sexy pentru cei 51 de ani ai săi, un gentleman de la Modern Talking, un Milli Vanilli în mare formă, un Ottawan plin de energie și un Silent Circle ca la prima tinerețe.
„Italianul”, băiatul nimănui și al tuturor, înmormântat de Primărie și de câteva persoane cu suflet bun, condus pe ultimul drum de sărmani – GALERIE FOTO & VIDEO
Băiatul care purta haine femeiești și făcea pe oricine să zâmbească avea nume de sfânt. Botoșănenii îl știau după poreclă, italianul de pe Bulevardul Mihai Eminescu, însă numele lui real era Constantin Vîrlan. Povestea lui o știu puțini oameni, care l-au cunoscut îndeaproape și au avut grijă de el, pe vremea în care trăia. S-au preocupat ca acest băiat al străzii să fie îngropat creștinește, așa cum merită fiecare persoană din lumea asta.
FOTOREPORTAJ pe secția cea mai sensibilă de la Mavromati, bebeluși născuți cât o sticlă – GALERIE FOTO
Sunt extrem de mici, gingași și necesită o atenție deosebită din partea cadrelor medicale de pe Secția de Neonatologie. Sunt ei, bebelușii prematuri, ținuți în incubator și câteva luni în șir.
ACASĂ la Leon Dănăilă: Copiii de la ţară trebuie să vadă că nu trebuie să ai antecedente foarte elevate ca să ajungi în Academie - FOTO&VIDEO
Academicianul speră ca modelul său să inspire, să dea speranţă copiilor şi părinţilor care trec pragul casei sale din Darabani.
Un botoșănean a mutat o casă din Bucovina în Botoșani și a făcut un colț de rai pe care-l pune la dispoziție GRATUITGALERIE FOTO & VIDEO
Gheorghe Iavorenciuc, sensibilul incurabil care s-a regăsit mai degrabă printre iubitorii de frumos, decât în politică. A ieșit din viața publică și a rămas în umbră lucrând la visul lui care i-a devenit realitate după trei ani de muncă.
REPORTAJ: Casa de copii cu piscină - distracție în apă, dar și camping cu cortul – GALERIE FOTO
Ideea a pornit de la o străfulgerare de moment: ce ar fi dacă…? A prins contur și după câteva telefoane s-a concretizat în poate unul dintre cele mai frumoase cadouri ce putea fi făcut unor copii speciali. Fetele de la Centrul Prietenia din municipiul Botoșani au din această vară o piscină în curte în care se distrează și se răcoresc în zilele caniculare.
Loading...
O zi în MAȘINA Poliției pentru un civil! MISIUNE de patrulare în orașul liniștit, cu miros de tutun, de la furt la apel pentru geamuri sparte la mașină – GALERIE FOTO VIDEO
Majoritatea oamenilor dezvoltă aproape involuntar o atitudine ostilă când văd uniforma albastră a polițiștilor. În trafic cu precădere, pentru că în alte situații oamenii legii sunt percepuți drept salvatori. Sunt cei sunați întotdeauna atunci când ceva merge rău.
REPORTAJ în bucătăria unde se gătesc TONE de ciorbe pentru sute de botoșăneni– GALERIE FOTO
În timp ce unii gătesc doar în familie, există și persoane care o fac în cantități industriale. Iar cei care se hrănesc din aceste bucate sunt de ordinul sutelor.
Jumătate de viață în rulotă - omul care aduce bâlciul de 50 de ani: De la o mașină de vată de zahăr la un parc de distracții de calibru
George avea vreo 16 ani când în Brăila, oraș în care se mutase tatăl său grec, venise circul Kratel din Cehia. A fost vrăjit de lumea magică a acrobaților și animalelor dresate că nu a mai vrut să plece de acolo și s-a angajat. Era extrem de pasionat, dar probabil că nu a bănuit vreodată că din mintea și mâinile sale va ieși un parc de distracții care va marca Botoșaniul și o bună parte a României.
Noaptea de Înviere în camera de gardă cu fel și fel de bolnavi: FĂRĂ ouă roșii si cu Lumină adusă uneori chiar de pacienți
Sărbătorile Pascale înseamnă pentru mulți dintre noi timp petrecut cu familia, mers la Înviere,  ciocnit ouă roșii. În schimb, pentru personalul din Unitatea de Primiri Urgențe (UPU), sărbătorile sunt o perioadă dificilă și asta pentru că sute de persoane ajung la spital din varii motive, unele mai întemeiate, altele ilare.
REPORTAJ: Femeile (ne)observate din spitale care sunt cel mai aproape de bolnavi: Una a fost luată acasă de-un pacient
Nu de puține ori dăm importanța cuvenită doar medicilor sau asistenților și uităm de unele persoane care zilnic au grijă de pacienți chiar dacă în mod diferit, muncesc din greu și poate nu se bucură de aprecierea celorlalți. Astăzi, este despre ele, infirmierele de la Spitalul Județean Mavromati.
Loading...
Zeci de sri lankezi aduși la Botoșani de un om de afaceri italian: Le-a dat loc de muncă, casă și masă, dar și câte un nume românesc – FOTO & VIDEO
Sri Lanka. O privire rapidă pe Wikipedia, pentru că numele sună cunoscut, dar detaliile lipsesc. Este o țară insulară asiatică, situată în sudul Asiei, în Oceanul Indian cu capitala în Colombo. Țara are o populație de aproximativ 21 de milioane de locuitori. 44 dintre sri lankezi au ajuns tocmai la Botoșani, la 10.000 de kilometri distanță de casă aduși, într-un paradox dulce-amărui, de un italian. Iar de aici, începe farmecul acestui articol.
REPORTAJ: Ambulanța a ajuns bătaia de joc a unora: Medici chemați să salveze saci de gunoi, agresați sau confundați cu taximetriștii: Veniți și vi-l luați că e mort
Botoșănenii, fie că sunt bolnavi sau nu, sună cu încredere la 112. Vorbim despre o încredere dusă uneori la extrem. Și astfel, din nefericire, medicii botoșăneni se confruntă cu tot mai multe afecțiuni închipuite ale pacienților.
IATĂ mâinile unui copil din Botoșani! POVESTEA puștiului care la 11 ani culege urzici pentru a-și ajuta mama și frații orfani de tată - GALERIE FOTO
Unii copii își doresc cel mai nou telefon apărut pe piață, alții nici măcar nu știu cum arată. Unii copii muncesc pentru a se întreține, alții nici nu știu ce înseamnă asta. Sunt copii și copii, unii mai fericiți decât alții, ”cu sau fără copilărie”.
CÂT de mult te schimbă pușcăria: de la trafic de persoane, la quilling și lecții pentru adolescenți – REPORTAJ din Penitenciarul Botoșani – GALERIE FOTO
Penitenciarul Botoșani este locul unde se descoperă multe talente, abilități, aptitudini. Da, desigur, este și un loc al oamenilor răi, dar care se pot transforma în ființe umane altruiste, conștiente de ceea ce au făcut în trecut… sau nu. Astăzi am ales să ne concentrăm pe partea pozitivă a poveștii despre tot ce înseamnă detenție.
Eminescu? – „Nu știm cine a fost…” REPORTAJ în orașul poetului nepereche „uitat” de tinerii botoșăneni
15 ianuarie 2019 - Ziua Culturii Naționale, dar și ziua în care se împlinesc 169 de ani de la nașterea la Botoşani a poetului nepereche, Mihai Eminescu. Poate pare surprinzător, dar există botoșăneni și mai cu seamă tineri care habar nu au cine a fost Mihai Eminescu.
Lacrimi, îmbrățișări lungi, dar și încurajări, căci STRĂINĂTATEA îi așteaptă: Sute de botoșăneni pleacă spre alte țări după sărbători – GALERIE FOTO
Orașul nostru rămâne din ce în ce mai gol și trist. Sute de botoșăneni au plecat spre Italia, Germania sau Anglia după sărbători, pentru a-și croi un trai mai bun. În fiecare an, luna ianuarie este cea mai tristă pentru botoșănenii care sunt nevoiți să se despartă de casă pentru a-și relua activitatea la locul de muncă, care din păcate, este la mii de kilometri de cei dragi.
nici frumos si nici urat: trist si adevarat
27 februarie 2019, 14:16
Prea frumos despre urat.
27 februarie 2019, 13:37
melimeloparis.ro%20
astratex.ro
Sondaj
Doriți să vă vaccinați contra Covid-19?
Da
Încă nu m-am hotărât
Nu
Declaraţia zilei
”O astfel de lege trebuie gândită foarte bine și cu multă prudență, pentru a nu prejudicia în nici un fel drepturile și libertățile fundamentale ale românilor. Personal sunt de acord cu dumneavoastră, oamenii trebuie să fie ...
starshiners.ro%20
fashiondays.ro
Curs valutar
ieri
EUR
Euro
4.8838 lei
USD
Dolarul SUA
4.1118 lei
CHF
Francul elveţian
4.4060 lei
GBP
Lira sterlină
5.6917 lei
JPY
100 de yeni japonezi
3.7890 lei
XAU
Gramul de aur
223.8171 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2309 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.3297 lei
AUD
Dolarul Australian
3.1502 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.2419 lei
CZK
Coroana Cehească
0.1852 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6568 lei
Vremea
astăzi
Botosani
-3.0 o C
Dorohoi
-3.1 o C
Bucecea
-3.0 o C
Darabani
-3.3 o C
Saveni
-3.0 o C
Ştefăneşti
-0.3 o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2021 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.