Țara noastră a devenit un pansament al suferinței pentru zecile de mii de ucraineni care ne-au trecut deja granițele și care au statut de refugiat.
Războiul și-a arătat fața la Botoșani prin valul de oameni care fac cunoștință cu noi cu lacrimi în ochi și înconjurați de copii și bagaje.
Prefectul Sorin Cornilă a petrecut o a treia zi în localitățile județului care au luat deja contact cu refugiații din Ucraina. Când se află la birou trece dintr-o ședință în alta, cu structurile Ministerului Afacerilor Interne (MAI) sau cu societatea civilă care vrea să ajute prin ONG-urile deja cunoscute la Botoșani. S-a decis ca toată lumea să-și unească forțele pentru a exista o coordonare în modul nostru de ajutorare a poporului ucrainean. Toată lumea se sincronizează pentru eficiența de care este nevoie mai mult ca oricând.
Prefectul Sorin Cornilă, împreună cu Sorin Andronache, consilierul pe relații de comunicare al Prefecturii, se urcă în Touaregul instituției și încep o nouă deplasare în județ. Este a treia în ultimele zile. Cunosc deja traseul. Pe drum, Sorin Cornilă ține aproape tot timpul telefonul la ureche. Dispozitivul vibrează continuu, diverse persoane îl apelează pe prefect. Un tir cu ajutoare care urmează să ajungă de la București. De la Universitatea Ștefan cel Mare cineva anunță că dorește să trimită produse de igienă personală și pachete de pampers.
În paralel se interesează de noi spații de cazare, saltele, lenjerii. Paturi mobile și toate bunurile necesare pentru refugiații care ne tranzitează, dar care au totuși nevoi ridicate.
Gândește și tipărirea a 5.000 de flyere informative în limba ucraineană pentru a mai bună comunicare. Se lovește de barierele birocratice: eu la privat dacă astăzi îmi puneam ceva în minte, mâine făceam”, spune Sorin Cornilă, care amintește de cadrul legal și cheltuielile aferente.
este prima oprire.
Prefectul vorbește la telefon despre un tir de ajutoare care va ajunge la Botoșani, pentru refugiați, în așteptarea cuiva de la Primărie. A intrat într-un cămin cultural unde se gândește să amenajeze locuri de cazare.
Ajunge viceprimarul Vasile Sîsîiac, primarul este plecat la Botoșani cu treburi.
Prefectul explică:
„Treceam prin zonă și am vrut să văd acest spațiu. Se preconizează un număr mai mare de cetățeni prin punctele astea de trecere pe care le avem noi. Avem prima dată locațiile Rădăuți, Păltiniș, Darabani și o să venim încet încoace, dacă o să fie nevoie”.
Îi explică viceprimarului să înceapă pregătirile pentru amenajarea spațiului, în privința cazarmamentului, vor fi efectuate mai multe donații.
Constantin Acsinte, viceprimarul orașului Darabani, îl însoțește pe prefect la un spațiu de cazare temporar al refugiaților.
O imensă sală de sport unde au fost aliniate zeci de paturi. E cald în interior, atmosfera este cât de cât primitoare. Pe partea dreaptă, la perete, au fost aliniate mese pe care se află apă, ceai, cafea și tot felul de gustări.
„Sunt dușuri, stânga-dreapta”, spune prefectul Sorin Cornilă care este deja familiarizat cu locul.
Se interesează de „vizitatori”. Cu o noapte în urmă fusese plin, valul de oameni a intrat în sală între orele 23:00 și 1:00. Au părăsit locația a doua zi, până la 14:00. Au dormit, s-au trezit, au făcut duș, au mâncat și au plecat mai departe.
„Am rămas șocat, de la trei copii sunt în familie. A venit o familie cu cinci copii. Ne-au luat în brațe și ne-au mulțumit. Vin și se uită... nu pun mâna pe nimic copiii, care, vorba aia,-s copii. Sunt foarte traumatizați”,
povestește viceprimarul de la Darabani.
Sunt deja 66 de paturi și urmează să ajungă alte 50 de saltele care sunt deja plătite. Cu o noapte înainte au fost găzduiți 50 de refugiați. Pe două dintre saltele stau doi ursuleți de pluș. Așteaptă copii pentru a stârni urme de zâmbet.
Prefectul Sorin Cornilă se interesează de starea de sănătate a refugiaților: „o să avem după-amiaza aceasta un medic care va veni să facă o evaluare medicală aici, în punctul acesta. Unde a fost centrul de vaccinare. Dar acum gata. Aici o să stea un medic să facă o evaluare”.
O altă problemă ține de comunicare: „niciunul nu știa românește și foarte greu cu engleza. Era un băiat mai tânăr care mai știa”, spune viceprimarul Darabaniului.
Prefectul îi transmite că la Prefectură există o listă cu translatori la care roagă să se apeleze la nevoie.
Un centru pentru persoane vârstnice, construit pe fonduri europene. În față un microbuz care aparține unui ONG, se descarcă ajutoare de tot felul. Primarul Costel Romanescu, îmbrăcat lejer, se află acolo. Și-a petrecut ultimele zile printre refugiați.
- Domn primar, câți ați avut aseară?
- Cred că în jur de 35.
120 de locuri sunt disponibile în centru pentru ucraineni. Peste tot sunt alimente, produse de igienă, apă, fructe, haine și încălțăminte donate de civili.
Costel Romanescu povestește: „cred că undeva la 40 de persoane au plecat de la 10 încoace. Le-am asigurat internet acum, televizor”.
Într-o cameră, e plin de copii care se uită la desene animate, stau pe jos, este încălzire în pardoseală. Mamele pe margine vorbesc la telefon. Se feresc de aparatul de fotografiat, sunt stinghere la apariția noastră.
Primarul Costel Romanescu spune că apar probleme mai mereu. Nimeni nu s-a gândit că vor avea nevoie de sumedenie de prelungitoare, pentru ca refugiații să-și încarce telefoanele.
Alte mame ucrainence ajută la bucătărie, la gătit. Acolo este și directoarea școlii, nu a putut sta deoparte și s-a oferit voluntar.
Solidaritatea unește botoșănenii, iar ajutorul vine sub diverse forme.
„Oamenii sunt cu foarte mult bun simț”, spune primarul de la Păltiniș, care continuă: „am doi băieți ai mei care-i aduce încoace cu mașina, am tot organizat”.
Mașina MAI a prefectului ajunge la Punctul de Trecere al Frontierei Rădăuți Prut. Șefii structurilor MAI se află deja acolo, „ne organizăm, am eliberat un pic aici zona de protecție pentru voluntari, la intersecție vor fi toți acolo și vor ține legătura cu persoanele care vor să ajute. Sunt trei corturi cu zone de triaj”, transmite un reprezentant din Jandarmeria Botoșani.
Sunt și garduri aduse de jandarmi pentru temporizarea fluxului de oameni care se anunță că va intra în județ.
Există însă probleme cu toaletele ecologice. Șefii ISU susțin că au trimis adrese la Primăria Botoșani la care nu au primit răspuns. Prefectul l-a apelat direct pe primarul Cosmin Andrei pentru a rezolva rapid problema
Opt toalete ecologice vor fi realocate, câte patru pentru fiecare punct de trecere a frontierei – Rădăuți Prut și Stânca Costești.
„Am modificat tot, am făcut pe dispozitiv, am mișcat tot acolo, că era talcioc”
Col. Decebal Murariu, inspectorul șef al ISU Botoșani
„Am zis că dacă vin cei de la DSVSA de mâine, să aibă o evidență a acestor produse alimentare, să nu fie vreun risc. Am văzut o femeie voluntar acolo, foarte bine intenționată”,
Viorel Șerbănoiu, șeful Poliției Botoșani
Este nevoie de medici de la Direcția de Sănătate Publică și sanitari veterinari pentru verificarea alimentelor.
Se vorbește despre identificarea de noi spații de cazare, în comunele din jur.
La Punctul de Trecere Stânca traficul de intrare în țară este destul de scăzut. Sunt doar câteva autoturisme mici și un autocar. Corturile pentru voluntari au fost amplasate mult prea aproape de punctele de verificare și se caută soluții pentru relocarea lor într-un spațiu care să nu perturbe activitatea polițiștilor de frontieră. Și pentru a se evita aglomerația.
„Pentru personalul angrenat în aceste activități, nu este nicio problemă să folosească infrastructura punctului. Fostul restaurant, care este închis iar spațiul este al vămii. Să fie ca loc de depozitare”
Valeriu Harabulă, șeful Serviciului Teritorial al Poliției de Frontieră Botoșani
Un autocar înțesat cu refugiați ajunge pe teritoriul românesc. Coboară multe femei și copii, voluntarii îi înconjoară și îi întreabă de necesități. Primesc cartele telefonice, ceai cald și cafea. Produse de igienă, pampers de toate mărimile, mâncare pentru copii mici. Cineva aduce mici cu pâine și muștar. Se formează coadă și refugiații mânâncă tăcuți.
După discuții concentrate, prefectul și șefii structurilor MAI aleg un spațiu pentru corturile voluntarilor, undeva mai sus de punctul de trecere al frontierei.
Însoțit de primarul Florin Buțura sunt vizitate trei locații temporare de cazare, un centru pentru persoane vârstnice amenajat în fostul sediu al Primăriei, un cămin cultural și o casă cu 15 locuri.
„Plin a fost noaptea trecută”, spune primarul. Ucrainenii ajung, se odihnesc, mănâncă și pornesc iar la drum.
Prefectul Sorin Cornilă îi mulțumește și acestui primar pentru implicarea totală.
Pornește spre Trușești unde vrea să vadă sala de sport a Liceului ”Demostene Botez”. Întreabă de surse de încălzire, calculează câte locuri ar putea fi amenajate aici. Valul de oameni care se preconizează a intra în martie în județul nostru se anunță a fi unul extrem de ridicat.
Botoșaniul își deschide brațele pentru a-i primi.
În jur de 20:00, prefectul ajunge înapoi în municipiu. O zi s-a încheiat, o alta începe astăzi, pe 1 martie. Când își va relua îndatoririle de la capăt. Și va încerca să fie puntea între autorități și societatea civilă în aceste vremuri triste pe care omenirea le trăiește șocată.
DESCARCĂ APLICATIA BOTOSĂNEANUL PENTRU MOBIL:
Marius Budăi susține că i-a mai descoperit o calitate lui Ciolacu - VIDEO care este
Gabriela Erdic
Nov 24, 2024
Ora 21:00 - S-au închis secțiile de vot: CÂȚI botoșăneni s-au prezentat la urne
Diana Arici
Nov 24, 2024
Zâmbete amare la PNL, Valeriu Iftime și candidații la Parlament lipsesc de la sediu - VIDEO
Sergiu Bălășcău
Nov 24, 2024
Aplauze intense în sediul PSD, Doina Federovici vrea victoria și pe județul Botoșani – VIDEO
Gabriela Erdic
Nov 24, 2024