Reportaj
REPORTAJ Messi, primarul ce iubește fotbalul şi animalele, dar nu ca Țurcanu
Chiar dacă suntem tentaţi să spunem că localitatea Păltiniş e locul unde se agaţă harta în cui şi c-ar fi uitat de lume, impactul cu realitatea contrazice din plin această prejudecată. Înclin să cred că fiecare cetăţean de pe aceste meleaguri, ce par, acum în miez de toamnă, decupate dintr-un peisaj edenic, este atins de duhul blândeţi Sfântului Ioan Iacob Hozevitul, alesul Domnului, cel care a gângurit prima rugăciune aici, între aceste dealuri.
Costel Romanescu primar paltinis

Credință și tradiție

Casa memorială din Horodiştea constituie un punct turistic de-o mare înălţare spirituală, deschis trecătorilor împovăraţi de greutăţile vremurilor de ieri şi de azi. Ce poate fi mai frumos decât o întâlnire a credinţei cu sufletul omului neprihănit de lumea civilizată! Localnicii par a avea două preocupări majore: credinţa şi creşterea animalelor. Cu toate că sărăcia e prezenta, ca de altfel peste tot pe Valea Prutului, lumina din ochii acestor oameni refuză s-o afişeze. Geografia locului şi calitatea proastă a pământului i-au determinat să se îndrepte spre creşterea animalelor. Nu treci pe lângă o gospodărie fără să auzi un behăit de oaie sau un muget de vacă. Până şi joacă prichindeilor se ascunde sub veşmintele preocupărilor zilnice ale celor mari. Pe un tăpşan câţiva copii păşteau o turmă  de capre, alţii, nu departe, mânau un cârd de vaci spre adăpătoare. Comuna este mică, formată din patru sate şi un cătun, cu puţin peste 2.500 de suflete.

„Nu mai trebuie să plătim nu ştiu cui afacerist”

Pentru a-ţi putea face o părere despre cum merg lucrurile într-o localitate trebuie să ceri părerea sătenilor despre cel din fruntea obştii. Asta am şi făcut, de la cei şapte săteni interogaţi am primit acelaşi răspuns: „Costel Romanescu este de-al nostru, e un gospodar de mare ispravă, dacă promite ceva, eşti sigur că face”. Un portret mai detaliat a primarului mi l-a expus o „venetică”, o învăţătoare care face naveta de la Darabani: „Dl primar e un om de mare omenie, e sufletul locului, e un gospodar cum altul nu-i în comună, îi ajută pe nevoiaşi şi face foarte multe lucruri pentru comunitate. De asemenea, este la curent cu tot ce se întâmplă şi în învăţământ. Oamenii îl iubesc. În ultimii ani toate şcolile au fost reabilitate. Condiţiile sunt bune”. Asemenea tuşe de la un om străin de sat nu pot decât să-ţi incite curiozitatea, aşa că am poposit pentru câteva minute la Primăria Păltiniş pentru a-l cunoaşte personal pe primar. E drept, n-am putut schimba prea multe cuvinte, era pe fugă, îl aşteptau treburi urgente, echipa de muncitori de la Primărie era pe un drum lăturalnic, oamenii împrăştiau balast: „Da, avem balastiera noastră, nu mai trebuie să plătim nu ştiu cui afacerist o căciulă de bani pentru împietruirea câtorva străduţe sau pentru a face trei-patru tuburi de drum. Nu mai am uliţe desfundate. Am rezolvat-o şi cu iluminatul public în toate satele”.
[[banner]]

O Primărie de-un albastru infinit

„Cu bani puţini poţi face lucruri multe şi trainice - ăsta-i principiul meu de   primar. Aşa mai alini necazurile oamenilor. Dacă nu ştii să chibzuieşti cu atenţie bugetul, care şi aşa e  foarte mic, nu rămâne nimic după tine. Cel din fruntea comunităţii trebuie să sfinţească locul, pentru asta a fost ales” . Da, spusele primarului Costel Romanescu se regăsesc în faptele sale. O primă remarcă:cu doar 200.000 de lei a reuşit, folosindu-se de propria echipă de constructori din cadrul Primăriei, să reabiliteze în acest an cele trei cămine culturale din satele Păltiniş, Horodiştea şi din cătunul Ivancăuţi. Ar fi minunat că şi primarii altor comune să ia exemplul celui de Păltiniş. Cel puţin pare ciudat ca primarul de la Ungureni să încerce să reabiliteze un cămin cultural cu o sumă de zece ori mai mare. Pe deasupra e şi mândru de fapta sa. Rămâne ca timpul şi instituţiile statului să-i corecteze atitudinea faţă de banul public. Tot în regie proprie a fost reabilitată şi clădirea Primăriei Păltiniş, acoperişul fiind schimbat în totalitate. Culoarea albastră exprimă orientarea sa liberală. În prezent se lucrează la pregătirea pentru asfaltare a 2,5 km de drum comunal ca urmare a implementării unui proiect european în valoare de 1 milion de euro.

Între fotbal şi animale

Costel Romanescu are două mari pasiuni: fotbalul şi creşterea animalelor. Promovarea echipei fanion a judeţului în prima ligă a fost cea mai mare bucurie a sa pe 2013. Nu lipseşte de la nici un meci. Se mândreşte cu faptul că-i fan FC Barcelona. La fiecare meci de pe teren propriu vine îmbrăcat cu tricoul echipei catalane, având pe spate inscripţionat numele celui mai mare fotbalist al lumii: ”Messi”. Nu se putea să nu pună pe picioare şi o echipă locală, care să aducă mici bucurii consătenilor săi. Primarul este atât finanţatorul cât şi preşedintele clubului.
O altă pasiune este creşterea animalelor. În gospodăria personală are aproape o mie de capete: oi, capre şi vaci. Rugându-l să-şi exprime părerea despre Târgul Agro-Zoo de la Popăuţi, desfăşurat nu cu mult timp în urmă, primarul Costel Romanescu a avut un răspuns extrem de plastic şi la obiect: „De animale trebuie să ai grijă foarte mare; să le hrăneşti, să le dai apă şi să le întreţii curate, nu-s pentru expoziţii sau pentru a face imagine politicienilor. Acesta e un mod urât de a le exploata”. Prima urgenţă pe la anul este să mai asfalteze câţiva kilometri de drum comunal şi să modernizeze două şcoli. Iar dorinţa lui de suflet este să-şi vadă consătenii mulţumiţi de activitatea lui şi de cum arată comuna lor.
Lucian ALECSA
CITEŞTE ŞI:
 Ţurcanu, baie cu sute de oieri la cinema - GALERIE FOTO
[[galerie-foto]]
CITEŞTE ŞI:
 Măgării cu bani publici îngropaţi într-un tapşan la Ungureni: Primarul „Păcănele” la moara cu ciocănele - FOTOGALERIE

Parlamentar „sub acoperire”! Președintele PNL „deghizat”, raid prin instituții: Unități încuiate cu paznic în trening, acces interzis, oamenii ținuți în frig pe afară – VIDEO & FOTO
Din birourile persoanelor cu funcții din județ sau de pe la București, realitatea de zi cu zi pe care o trăiesc oamenii când se confruntă cu diverse probleme în instituțiile publice este mai puțin cunoscută. Sau deloc. Iar ceea ce Botoșăneanul, cel puțin, a arătat în nenumărate rânduri, și anume că pandemia convine de minune aparatului de stat, chiar se reflectă în realitate.
La ”Buletine” e DEFECT de mână: să nu permiți cărții să expire că te plimbă funcționărimea până dai de acru
Să nu îndrăzniți zilele acestea să vă faceți buletin nou! Încercați doar dacă vreți să vă bateți joc de timpul vostru. Sau, mai bine spus, numai în cazul în care sunteți dispuși să (re)deveniți mingea de ping-pong a autorităților.
REPORTAJ: Incursiune în noapte după oamenii nimănui, primarul a coborât într-un canal adânc, diversiune pentru „a scăpa” de echipajul Poliției Locale – GALERIE FOTO&VIDEO
Acțiunile prin care se încearcă convingerea persoanelor fără adăpost din municipiu să meargă într-un loc acoperit pe vremuri de ger nu au fost inventate sâmbătă seara, la finele săptămânii trecute. Au loc aproape an de an, echipajele Poliției Locale efectuând un periplu prin oraș, în locurile cunoscute, pentru a încerca să evite pierderi de vieți omenești din rândul oamenilor străzii.
30 de ani de la plecarea la Domnul a Părintelui Paisie, marele duhovnic al românilor: MĂRTURISIRI emoționante ale preoților botoșăneni – GALERIE FOTO
Astăzi, 18 octombrie, se împlinesc 30 de ani de când Părintele Paisie Olaru s-a mutat la cele veșnice.
Litoralul negru în pandemia albă: o japcă de patru stele de la plajă până la terasă - Pentru fete părăsite avem locuri gratuite VIDEO & GALERIE FOTO
Dacă vă gândiți să mergeți pe litoralul românesc ca să auziți marea, scoateți-vă rapid chestia asta din cap. Fiindcă pe mirobolantul mal românesc al Mării Negre se aude orice, numai valurile produse de Black Sea nu se fac auzite. Sunt acoperite de maneliști, vânzători ambulanți, motoare turate la maxim. Dar mai ales de multă nepăsare și nesimțire a unor oameni care au primit de la divinitate un cadou de neprețuit pe care își fac nevoile.
Viața fantastică a botoșăneanului născut într-un palat: Crescut de soldați, și-a adus acasă o prințesă și toată viața a trăit într-o poveste – FOTO & VIDEO
Pe 6 august împlinește 83 de ani. Este printre ultimii actori din Generația de Aur a teatrului botoșănean. Un destin care bate orice scenariu, o viață ca un spectacol, un actor care ne oferă o lecție de viață: dincolo de orice personaj de pe scenă există o poveste.
Orașul ASCUNS: Locul misterios din urbea Botoșanilor, iazul de poveste de la marginea străzii, despre care botoșănenii nu știu mai nimic: ”Și acum este un beci acolo, nimeni nu știe de el…” – GALERIE FOTO & VIDEO
Pitit pe o stradă micuță din Botoșani, un iaz aproape necunoscut botoșănenilor păstrează amintirile a cel puțin trei generații. Povești care, din când în când, ies la suprafață asemenea unor mesaje în sticlă, spre a fi dăruite celor care nu au aflat încă.
Publicul are nevoie de povești, cultura de bani: O pandemie care unește, dar nu înlocuiește aplauzele
În cele două luni de izolare, instituțiile de cultură din Botoșani, ca peste tot în țară și în lume, au încercat să suplinească expozițiile, concertele, spectacolele de teatru, deschizând către public un culoar virtual.
Anii 80 nu ajung la Botoșani nici în... 2020: cum să faci un concert retro cu 10.000 de oameni din toată țara și încasări de 2 milioane – VIDEO & GALERIE FOTO
Peste 10.000 de români, majoritatea clujeni, dar și directori și oameni de afaceri din Botoșani, s-au întors în anii 80, preţ de o seară, ajutaţi de o Sabrina ilegal de  sexy pentru cei 51 de ani ai săi, un gentleman de la Modern Talking, un Milli Vanilli în mare formă, un Ottawan plin de energie și un Silent Circle ca la prima tinerețe.
Loading...
„Italianul”, băiatul nimănui și al tuturor, înmormântat de Primărie și de câteva persoane cu suflet bun, condus pe ultimul drum de sărmani – GALERIE FOTO & VIDEO
Băiatul care purta haine femeiești și făcea pe oricine să zâmbească avea nume de sfânt. Botoșănenii îl știau după poreclă, italianul de pe Bulevardul Mihai Eminescu, însă numele lui real era Constantin Vîrlan. Povestea lui o știu puțini oameni, care l-au cunoscut îndeaproape și au avut grijă de el, pe vremea în care trăia. S-au preocupat ca acest băiat al străzii să fie îngropat creștinește, așa cum merită fiecare persoană din lumea asta.
FOTOREPORTAJ pe secția cea mai sensibilă de la Mavromati, bebeluși născuți cât o sticlă – GALERIE FOTO
Sunt extrem de mici, gingași și necesită o atenție deosebită din partea cadrelor medicale de pe Secția de Neonatologie. Sunt ei, bebelușii prematuri, ținuți în incubator și câteva luni în șir.
ACASĂ la Leon Dănăilă: Copiii de la ţară trebuie să vadă că nu trebuie să ai antecedente foarte elevate ca să ajungi în Academie - FOTO&VIDEO
Academicianul speră ca modelul său să inspire, să dea speranţă copiilor şi părinţilor care trec pragul casei sale din Darabani.
Un botoșănean a mutat o casă din Bucovina în Botoșani și a făcut un colț de rai pe care-l pune la dispoziție GRATUITGALERIE FOTO & VIDEO
Gheorghe Iavorenciuc, sensibilul incurabil care s-a regăsit mai degrabă printre iubitorii de frumos, decât în politică. A ieșit din viața publică și a rămas în umbră lucrând la visul lui care i-a devenit realitate după trei ani de muncă.
REPORTAJ: Casa de copii cu piscină - distracție în apă, dar și camping cu cortul – GALERIE FOTO
Ideea a pornit de la o străfulgerare de moment: ce ar fi dacă…? A prins contur și după câteva telefoane s-a concretizat în poate unul dintre cele mai frumoase cadouri ce putea fi făcut unor copii speciali. Fetele de la Centrul Prietenia din municipiul Botoșani au din această vară o piscină în curte în care se distrează și se răcoresc în zilele caniculare.
Loading...
O zi în MAȘINA Poliției pentru un civil! MISIUNE de patrulare în orașul liniștit, cu miros de tutun, de la furt la apel pentru geamuri sparte la mașină – GALERIE FOTO VIDEO
Majoritatea oamenilor dezvoltă aproape involuntar o atitudine ostilă când văd uniforma albastră a polițiștilor. În trafic cu precădere, pentru că în alte situații oamenii legii sunt percepuți drept salvatori. Sunt cei sunați întotdeauna atunci când ceva merge rău.
REPORTAJ în bucătăria unde se gătesc TONE de ciorbe pentru sute de botoșăneni– GALERIE FOTO
În timp ce unii gătesc doar în familie, există și persoane care o fac în cantități industriale. Iar cei care se hrănesc din aceste bucate sunt de ordinul sutelor.
Jumătate de viață în rulotă - omul care aduce bâlciul de 50 de ani: De la o mașină de vată de zahăr la un parc de distracții de calibru
George avea vreo 16 ani când în Brăila, oraș în care se mutase tatăl său grec, venise circul Kratel din Cehia. A fost vrăjit de lumea magică a acrobaților și animalelor dresate că nu a mai vrut să plece de acolo și s-a angajat. Era extrem de pasionat, dar probabil că nu a bănuit vreodată că din mintea și mâinile sale va ieși un parc de distracții care va marca Botoșaniul și o bună parte a României.
Noaptea de Înviere în camera de gardă cu fel și fel de bolnavi: FĂRĂ ouă roșii si cu Lumină adusă uneori chiar de pacienți
Sărbătorile Pascale înseamnă pentru mulți dintre noi timp petrecut cu familia, mers la Înviere,  ciocnit ouă roșii. În schimb, pentru personalul din Unitatea de Primiri Urgențe (UPU), sărbătorile sunt o perioadă dificilă și asta pentru că sute de persoane ajung la spital din varii motive, unele mai întemeiate, altele ilare.
REPORTAJ: Femeile (ne)observate din spitale care sunt cel mai aproape de bolnavi: Una a fost luată acasă de-un pacient
Nu de puține ori dăm importanța cuvenită doar medicilor sau asistenților și uităm de unele persoane care zilnic au grijă de pacienți chiar dacă în mod diferit, muncesc din greu și poate nu se bucură de aprecierea celorlalți. Astăzi, este despre ele, infirmierele de la Spitalul Județean Mavromati.
Zeci de sri lankezi aduși la Botoșani de un om de afaceri italian: Le-a dat loc de muncă, casă și masă, dar și câte un nume românesc – FOTO & VIDEO
Sri Lanka. O privire rapidă pe Wikipedia, pentru că numele sună cunoscut, dar detaliile lipsesc. Este o țară insulară asiatică, situată în sudul Asiei, în Oceanul Indian cu capitala în Colombo. Țara are o populație de aproximativ 21 de milioane de locuitori. 44 dintre sri lankezi au ajuns tocmai la Botoșani, la 10.000 de kilometri distanță de casă aduși, într-un paradox dulce-amărui, de un italian. Iar de aici, începe farmecul acestui articol.
Dl Romanescu ar face bine sa fie corect cu toti cetatenii din comuna, pt ca face drumurile numai unde are dansul interes, iar iluminatul public se face la fel.Acum cand vine iarna iar zapada o sa fie foarte mare , o sa deszapezeasca tot unde are el nevoie sa mearga iar celelalte drumuri raman cu zapada pana la brau( cred ca isi aduce aminte de anul trecut) cand au venit oamenii sa-l roage sa deszapezeasca pt ca nu puteau pleca cu masinile din curti. Stie numai sa fraiereasca batranii pt a se imbogati el.
13 noiembrie 2013, 14:20
BAI NE cOSTEL, MAI LASAI SI PE ALTII LA CIOLAN NU VEZI CE TEAI INGRASAT DE CAND AI PLECAT DE LA POSTA
16 octombrie 2013, 08:51
Asa oameni buni care sa ajute pe toata lumea si sa faca tot ceea ce a promis nu mai intalnesti in Romania zilelor noastre.Tot respectul pentru domnul ROMANESCU
15 octombrie 2013, 15:45
UN ESCROC SI UN BANDIT MANA JN MANA CU CIOBANUL LIBERAL, TIURCABNU CARE DEVALIZEAZA BUGETUL JUDETULUI.ASTA ESTE ADEVARUL.
15 octombrie 2013, 11:42
E primarul nostru si suntem mandri de el
15 octombrie 2013, 08:55
CULOAREA ALBASTRA ESTE A PARTIDULUI PRM,CARE AU FOST PRIMICE I-AU PUS BASTONUL DE PRIMAR SI ESARFA TRICOLOR,IAR ALTE CACAREZE DE OI ,AU APLICAT METODA SANTAJULUI. BRAVO DL PRIMAR,RUSINE CELOR CARE UMBLA CU SANTAJUL????CA EL ,MAI AVEM PRIMARII BUNI LA POMARLA,SAVENI,ROMA,ETC.,MULTA SANATATE
15 octombrie 2013, 08:45
melimeloparis.ro%20
astratex.ro
Sondaj
Trebuie impuse anumite restricții persoanelor privind participarea la evenimente culturale, sportive, private în funcție de imunizarea sau neimunizarea cu vaccinul anti Covid?
Da
Nu
Nu știu
Declaraţia zilei
”Sunt mereu în cartiere, am dovedit acest lucru prin comunicările pe care le-am făcut, am audiențe aici la Primărie, primesc pe toată lumea, sunt mult mai deschis decât au fost cred, primarii din celelalte mandate tocmai pentru a ...
starshiners.ro%20
fashiondays.ro
Curs valutar
astăzi
EUR
Euro
4.9188 lei
USD
Dolarul SUA
4.0604 lei
CHF
Francul elveţian
4.5162 lei
GBP
Lira sterlină
5.7235 lei
JPY
100 de yeni japonezi
3.7034 lei
XAU
Gramul de aur
242.7733 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2287 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.4097 lei
AUD
Dolarul Australian
3.1337 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.3408 lei
CZK
Coroana Cehească
0.1937 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6615 lei
Vremea
astăzi
Botosani
14.6 o C
Dorohoi
13.9 o C
Bucecea
14.0 o C
Darabani
13.5 o C
Saveni
14.5 o C
Ştefăneşti
20.3 o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2021 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.