Reportaj
REPORTAJ Messi, primarul ce iubește fotbalul şi animalele, dar nu ca Țurcanu
Chiar dacă suntem tentaţi să spunem că localitatea Păltiniş e locul unde se agaţă harta în cui şi c-ar fi uitat de lume, impactul cu realitatea contrazice din plin această prejudecată. Înclin să cred că fiecare cetăţean de pe aceste meleaguri, ce par, acum în miez de toamnă, decupate dintr-un peisaj edenic, este atins de duhul blândeţi Sfântului Ioan Iacob Hozevitul, alesul Domnului, cel care a gângurit prima rugăciune aici, între aceste dealuri.
Costel Romanescu primar paltinis

Credință și tradiție

Casa memorială din Horodiştea constituie un punct turistic de-o mare înălţare spirituală, deschis trecătorilor împovăraţi de greutăţile vremurilor de ieri şi de azi. Ce poate fi mai frumos decât o întâlnire a credinţei cu sufletul omului neprihănit de lumea civilizată! Localnicii par a avea două preocupări majore: credinţa şi creşterea animalelor. Cu toate că sărăcia e prezenta, ca de altfel peste tot pe Valea Prutului, lumina din ochii acestor oameni refuză s-o afişeze. Geografia locului şi calitatea proastă a pământului i-au determinat să se îndrepte spre creşterea animalelor. Nu treci pe lângă o gospodărie fără să auzi un behăit de oaie sau un muget de vacă. Până şi joacă prichindeilor se ascunde sub veşmintele preocupărilor zilnice ale celor mari. Pe un tăpşan câţiva copii păşteau o turmă  de capre, alţii, nu departe, mânau un cârd de vaci spre adăpătoare. Comuna este mică, formată din patru sate şi un cătun, cu puţin peste 2.500 de suflete.

„Nu mai trebuie să plătim nu ştiu cui afacerist”

Pentru a-ţi putea face o părere despre cum merg lucrurile într-o localitate trebuie să ceri părerea sătenilor despre cel din fruntea obştii. Asta am şi făcut, de la cei şapte săteni interogaţi am primit acelaşi răspuns: „Costel Romanescu este de-al nostru, e un gospodar de mare ispravă, dacă promite ceva, eşti sigur că face”. Un portret mai detaliat a primarului mi l-a expus o „venetică”, o învăţătoare care face naveta de la Darabani: „Dl primar e un om de mare omenie, e sufletul locului, e un gospodar cum altul nu-i în comună, îi ajută pe nevoiaşi şi face foarte multe lucruri pentru comunitate. De asemenea, este la curent cu tot ce se întâmplă şi în învăţământ. Oamenii îl iubesc. În ultimii ani toate şcolile au fost reabilitate. Condiţiile sunt bune”. Asemenea tuşe de la un om străin de sat nu pot decât să-ţi incite curiozitatea, aşa că am poposit pentru câteva minute la Primăria Păltiniş pentru a-l cunoaşte personal pe primar. E drept, n-am putut schimba prea multe cuvinte, era pe fugă, îl aşteptau treburi urgente, echipa de muncitori de la Primărie era pe un drum lăturalnic, oamenii împrăştiau balast: „Da, avem balastiera noastră, nu mai trebuie să plătim nu ştiu cui afacerist o căciulă de bani pentru împietruirea câtorva străduţe sau pentru a face trei-patru tuburi de drum. Nu mai am uliţe desfundate. Am rezolvat-o şi cu iluminatul public în toate satele”.
[[banner]]

O Primărie de-un albastru infinit

„Cu bani puţini poţi face lucruri multe şi trainice - ăsta-i principiul meu de   primar. Aşa mai alini necazurile oamenilor. Dacă nu ştii să chibzuieşti cu atenţie bugetul, care şi aşa e  foarte mic, nu rămâne nimic după tine. Cel din fruntea comunităţii trebuie să sfinţească locul, pentru asta a fost ales” . Da, spusele primarului Costel Romanescu se regăsesc în faptele sale. O primă remarcă:cu doar 200.000 de lei a reuşit, folosindu-se de propria echipă de constructori din cadrul Primăriei, să reabiliteze în acest an cele trei cămine culturale din satele Păltiniş, Horodiştea şi din cătunul Ivancăuţi. Ar fi minunat că şi primarii altor comune să ia exemplul celui de Păltiniş. Cel puţin pare ciudat ca primarul de la Ungureni să încerce să reabiliteze un cămin cultural cu o sumă de zece ori mai mare. Pe deasupra e şi mândru de fapta sa. Rămâne ca timpul şi instituţiile statului să-i corecteze atitudinea faţă de banul public. Tot în regie proprie a fost reabilitată şi clădirea Primăriei Păltiniş, acoperişul fiind schimbat în totalitate. Culoarea albastră exprimă orientarea sa liberală. În prezent se lucrează la pregătirea pentru asfaltare a 2,5 km de drum comunal ca urmare a implementării unui proiect european în valoare de 1 milion de euro.

Între fotbal şi animale

Costel Romanescu are două mari pasiuni: fotbalul şi creşterea animalelor. Promovarea echipei fanion a judeţului în prima ligă a fost cea mai mare bucurie a sa pe 2013. Nu lipseşte de la nici un meci. Se mândreşte cu faptul că-i fan FC Barcelona. La fiecare meci de pe teren propriu vine îmbrăcat cu tricoul echipei catalane, având pe spate inscripţionat numele celui mai mare fotbalist al lumii: ”Messi”. Nu se putea să nu pună pe picioare şi o echipă locală, care să aducă mici bucurii consătenilor săi. Primarul este atât finanţatorul cât şi preşedintele clubului.
O altă pasiune este creşterea animalelor. În gospodăria personală are aproape o mie de capete: oi, capre şi vaci. Rugându-l să-şi exprime părerea despre Târgul Agro-Zoo de la Popăuţi, desfăşurat nu cu mult timp în urmă, primarul Costel Romanescu a avut un răspuns extrem de plastic şi la obiect: „De animale trebuie să ai grijă foarte mare; să le hrăneşti, să le dai apă şi să le întreţii curate, nu-s pentru expoziţii sau pentru a face imagine politicienilor. Acesta e un mod urât de a le exploata”. Prima urgenţă pe la anul este să mai asfalteze câţiva kilometri de drum comunal şi să modernizeze două şcoli. Iar dorinţa lui de suflet este să-şi vadă consătenii mulţumiţi de activitatea lui şi de cum arată comuna lor.
Lucian ALECSA
CITEŞTE ŞI:
 Ţurcanu, baie cu sute de oieri la cinema - GALERIE FOTO
[[galerie-foto]]
CITEŞTE ŞI:
 Măgării cu bani publici îngropaţi într-un tapşan la Ungureni: Primarul „Păcănele” la moara cu ciocănele - FOTOGALERIE

REPORTAJ: Femeile (ne)observate din spitale care sunt cel mai aproape de bolnavi: Una a fost luată acasă de-un pacient
Nu de puține ori dăm importanța cuvenită doar medicilor sau asistenților și uităm de unele persoane care zilnic au grijă de pacienți chiar dacă în mod diferit, muncesc din greu și poate nu se bucură de aprecierea celorlalți. Astăzi, este despre ele, infirmierele de la Spitalul Județean Mavromati.
Zeci de sri lankezi aduși la Botoșani de un om de afaceri italian: Le-a dat loc de muncă, casă și masă, dar și câte un nume românesc – FOTO & VIDEO
Sri Lanka. O privire rapidă pe Wikipedia, pentru că numele sună cunoscut, dar detaliile lipsesc. Este o țară insulară asiatică, situată în sudul Asiei, în Oceanul Indian cu capitala în Colombo. Țara are o populație de aproximativ 21 de milioane de locuitori. 44 dintre sri lankezi au ajuns tocmai la Botoșani, la 10.000 de kilometri distanță de casă aduși, într-un paradox dulce-amărui, de un italian. Iar de aici, începe farmecul acestui articol.
REPORTAJ: Ambulanța a ajuns bătaia de joc a unora: Medici chemați să salveze saci de gunoi, agresați sau confundați cu taximetriștii: Veniți și vi-l luați că e mort
Botoșănenii, fie că sunt bolnavi sau nu, sună cu încredere la 112. Vorbim despre o încredere dusă uneori la extrem. Și astfel, din nefericire, medicii botoșăneni se confruntă cu tot mai multe afecțiuni închipuite ale pacienților.
IATĂ mâinile unui copil din Botoșani! POVESTEA puștiului care la 11 ani culege urzici pentru a-și ajuta mama și frații orfani de tată - GALERIE FOTO
Unii copii își doresc cel mai nou telefon apărut pe piață, alții nici măcar nu știu cum arată. Unii copii muncesc pentru a se întreține, alții nici nu știu ce înseamnă asta. Sunt copii și copii, unii mai fericiți decât alții, ”cu sau fără copilărie”.
REPORTAJ în comuna păzită de cadrele MAI de cel mai feroce dușman invizibil: oamenii stau treji noaptea, animalele băgate în „groapa comună” – FOTO&VIDEO
Comuna „maternitate” de unde a pornit primul focar de pestă porcină africană din județul Botoșani este în continuare sub asediu. Cei care o apără sunt vizibili de la depărtare, dușmanul este însă unul nevăzut, sperie localnicii, fie că vorbim despre pădurile cu copaci anemici sau propriile cotețe unde oamenii și-au crescut porcii.
CÂT de mult te schimbă pușcăria: de la trafic de persoane, la quilling și lecții pentru adolescenți – REPORTAJ din Penitenciarul Botoșani – GALERIE FOTO
Penitenciarul Botoșani este locul unde se descoperă multe talente, abilități, aptitudini. Da, desigur, este și un loc al oamenilor răi, dar care se pot transforma în ființe umane altruiste, conștiente de ceea ce au făcut în trecut… sau nu. Astăzi am ales să ne concentrăm pe partea pozitivă a poveștii despre tot ce înseamnă detenție.
Eminescu? – „Nu știm cine a fost…” REPORTAJ în orașul poetului nepereche „uitat” de tinerii botoșăneni
15 ianuarie 2019 - Ziua Culturii Naționale, dar și ziua în care se împlinesc 169 de ani de la nașterea la Botoşani a poetului nepereche, Mihai Eminescu. Poate pare surprinzător, dar există botoșăneni și mai cu seamă tineri care habar nu au cine a fost Mihai Eminescu.
Lacrimi, îmbrățișări lungi, dar și încurajări, căci STRĂINĂTATEA îi așteaptă: Sute de botoșăneni pleacă spre alte țări după sărbători – GALERIE FOTO
Orașul nostru rămâne din ce în ce mai gol și trist. Sute de botoșăneni au plecat spre Italia, Germania sau Anglia după sărbători, pentru a-și croi un trai mai bun. În fiecare an, luna ianuarie este cea mai tristă pentru botoșănenii care sunt nevoiți să se despartă de casă pentru a-și relua activitatea la locul de muncă, care din păcate, este la mii de kilometri de cei dragi.
REPORTAJ dinăuntrul durerii: Drama pacienților de la Mavromati loviți de cea mai grea boală - Forța trebuie să vină din tine
Dimineața zilei de 21 noiembrie 2018, Secția de Oncologie a Spitalului Județean Mavromati... O liniște apăsătoare domnește pe holuri și în saloane. Pentru cei mai mulți dintre pacienți este liniștea dinaintea furtunii. În timp ce un bărbat tocmai și-a dat sfârșitul în salon, alți zeci de pacienți se luptă cu o boală nemiloasă – cancerul. 
Liceul „din provincie” care a făcut 500.000 de euro în trei ani: Trebuie să supravieţuim, dacă nu facem ceva, în câţiva ani noi dispărem - GALERIE FOTO
Veste mare pentru liceul din cel mai sudic orăşel al judeţului: proiectul „Optimizarea instruirii practice în context european” depus în cadrul Programului Erasmus Plus a fost admis la finanţare.
Omul – spectacol: peste 1.000 de show-uri de la Botoşani şi până la Venezia, din comunism şi până în mileniul 3 cu cei mai mari artiști ai României
Spre sfârşitul anilor ’80 făcea cursuri la Şcoala Populară de Arte. Aşa l-a cunoscut pe Ion Ilie, pe atunci director al Filarmonicii de Stat Botoşani, care observându-i ideile de spectacole şi simţindu-i înclinaţia spre impresariat i-a propus să vină pe acest post la prestigioasa instituţie de cultură.
Afaceri cu cerul! Preotul faianțar - electrician care a ridicat o casă nouă unei familii rămasă fără acoperiș deasupra capului - VIDEO & GALERIE FOTO
O poveste emoționată vine de la capătul județului. În comuna Călărași o familie a rămas fără casă în primăvara acestui an din cauza unu incendiu.
Aventură la spălătoria care-ți curăță mașina până te apucă nervii: ori interior, ori exterior că-i greu amândouă
S-a încălzit brusc, de la zăpadă am trecut repejor la ”mâneci scurte”, așa că merg și eu ca tot omul să schimb anvelopele. Și zic apoi, ”hai să o și spăl”. Gravă eroare!
REPORTAJ în România nimănui și copiii sacrificați ai județului: Două fete care vor să învețe, retrase de mamă de la școală – GALERIE FOTO
La fix 40 de kilometri distanță de municipiul Botoșani se află comuna Cordăreni. Undeva dincolo de Dorohoi, drumul cu mașina este unul anevoios, nu din cauza a cine știe ce obstacole, ci doar a gropilor care fac distanța până acolo să fie parcursă în mai bine de o oră.
Paradisul din orașul mort
Oamenii curg valuri pe poarta fabricii, iar într-o parcare imensă zeci de autocare şi microbuze îi aşteaptă să îi ducă acasă. Pare o scenă desprinsă de pe fostele platforme industriale comuniste, când la ora schimburilor totul era un furnicar, muncitorii abia aveau loc să treacă unul de celălalt, iar autobuzele aveau călători şi pe scări. Doar că aici tabloul este totuşi diferit.
REPORTAJ: Cel mai frumos moment pe Bulevardul Mihai Eminescu, câinele Basil adus la Botoșani pentru un băiat – GALERIE FOTO & VIDEO
Ceea ce s-a petrecut joi dimineață pe Bulevardul Mihai Eminescu din municipiul Botoșani a fost un moment plin de emoție și o lecție dureroasă de viață, deopotrivă.
Orașul în care trăiesc de 36 de ani! ... Și care chinuiește nevăzătorii: șoferi ignoranți , lucrări nesemnalizate, agresiuni
Reluăm astăzi publicarea textelor scrise de nevăzătorii botoșăneni în cadrul concursului „Botoșani, orașul în care trăiesc!” organizat de filiala județeană a Asociației Nevăzătorilor din România (ANR). După ce am inaugurat serialul cu un text scris de cea mai tânără participantă la proiect și l-am continuat cu ”veteranul” competiției, astăzi a venit rândul președintelui ANR Botoșani.
INEDIT: Statui cu Mihai Eminescu și Veronica Micle în mărime naturală dezvelite de fostul șef al Poliției cu primar și afaceriști – FOTO & VIDEO
Moment deosebit petrecut de Sfântul Dumitru la o aruncătură de băț de municipiul reședință de județ. Fostul șef al Poliției Rutiere, Dumitru Zmău este cel care a făcut posibil ca județul Botoșani să aibă statuile poetului nepereche și a femeii pe care a iubit-o.
La drum, la braț cu ecoul bastonului alb: Strigau „chiorul, chiorul” și mă orientau în direcții greșite
Botoșăneanul continuă proiectul unicat în mass-media din această parte a țării și derulat în colaborare cu filiala județeană a Asociației Nevăzătorilor din România (ANR) publicând texte scrise de nevăzătorii botoșăneni pentru Concursul „Botoșani, orașul în care trăiesc!”.
TULBURĂTOR: Botoșaniul văzut prin ochii unei tinere... nevăzătoare: Botoşani, oraşul copilăriei mele
În colaborare cu filiala județeană a Asociației Nevăzătorilor din România (ANR), Botoșăneanul demarează astăzi un proiect unicat în mass-media din această parte a țării. Timp de mai bine de o lună, în fiecare week-end, vom publica articole despre oraș scrise de persoane pentru care ”lumina ochilor” este doar o metaforă.
Dl Romanescu ar face bine sa fie corect cu toti cetatenii din comuna, pt ca face drumurile numai unde are dansul interes, iar iluminatul public se face la fel.Acum cand vine iarna iar zapada o sa fie foarte mare , o sa deszapezeasca tot unde are el nevoie sa mearga iar celelalte drumuri raman cu zapada pana la brau( cred ca isi aduce aminte de anul trecut) cand au venit oamenii sa-l roage sa deszapezeasca pt ca nu puteau pleca cu masinile din curti. Stie numai sa fraiereasca batranii pt a se imbogati el.
13 noiembrie 2013, 14:20
BAI NE cOSTEL, MAI LASAI SI PE ALTII LA CIOLAN NU VEZI CE TEAI INGRASAT DE CAND AI PLECAT DE LA POSTA
16 octombrie 2013, 08:51
Asa oameni buni care sa ajute pe toata lumea si sa faca tot ceea ce a promis nu mai intalnesti in Romania zilelor noastre.Tot respectul pentru domnul ROMANESCU
15 octombrie 2013, 15:45
UN ESCROC SI UN BANDIT MANA JN MANA CU CIOBANUL LIBERAL, TIURCABNU CARE DEVALIZEAZA BUGETUL JUDETULUI.ASTA ESTE ADEVARUL.
15 octombrie 2013, 11:42
E primarul nostru si suntem mandri de el
15 octombrie 2013, 08:55
CULOAREA ALBASTRA ESTE A PARTIDULUI PRM,CARE AU FOST PRIMICE I-AU PUS BASTONUL DE PRIMAR SI ESARFA TRICOLOR,IAR ALTE CACAREZE DE OI ,AU APLICAT METODA SANTAJULUI. BRAVO DL PRIMAR,RUSINE CELOR CARE UMBLA CU SANTAJUL????CA EL ,MAI AVEM PRIMARII BUNI LA POMARLA,SAVENI,ROMA,ETC.,MULTA SANATATE
15 octombrie 2013, 08:45
starshiners.ro%20
fashiondays.ro
Sondaj
Unde vă doriți cel mai mult să lucrați?
În sistemul bugetar
În sistemul privat
În străinătate
Nu știu / nu mă intereseză
Declaraţia zilei
„Am văzut că se fac anchete peste anchete și după aceea se mușamalizează tot. Eu m-am săturat de aceste mușamalizări, iar oamenii să moară cu zile”, Liliana Mincă, președinte ALDE Botoșani ...
astratex.ro
sibello.net%20
Curs valutar
ieri
EUR
Euro
4.7231 lei
USD
Dolarul SUA
4.2103 lei
CHF
Francul elveţian
4.2861 lei
GBP
Lira sterlină
5.2496 lei
JPY
100 de yeni japonezi
3.9027 lei
XAU
Gramul de aur
192.9580 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2392 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.4531 lei
AUD
Dolarul Australian
2.9641 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.2263 lei
CZK
Coroana Cehească
0.1849 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6326 lei
Vremea
astăzi
Botosani
o C
Dorohoi
o C
Bucecea
o C
Darabani
o C
Saveni
o C
Ştefăneşti
o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2019 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.