Reportaj
Revelion de legendă în Moldova unde limba română doare sub ”talpa protectoare” de la răsărit - VIDEO & GALERIE FOTO

Sub picioarele a mii de oameni, covorul roşu, care a căpătat déjà forma pavelelor în care este îndesat de ghetele domnilor şi cizmele doamnelor, rezistă totuşi cu stoicism. Că de aia e covor, să fie călcat în picioare… Ce te faci însă cu poporul care este ţinut sub “talpa protectoare” de atâta amar de ani? El nu este covor, dar pare totuşi că se cam face… preş. Şi cum spuneam, asta nu-i de azi, de ieri.

Capitala dintre ani a Moldovei


Pe lângă statuia lui Vasile Lupu, din Piaţa Vasile Lupu, de pe strada Vasile Lupu se îngrămădesc mii de moldoveni. Pentru o noapte – dar ce noapte! – Orheiul lor drag a devenit capitala Republicii Moldova. La vreo 10.000 de oameni s-au adunat în centrul urbei de mărimea Dorohoiului nostru să sărbătorească intrarea în noul an. Ceea ce nu-şi permite nici un alt oraş din Basarabia, nici măcar Chişinău, este însă posibil în Orhei. Aici, administraţia locală a pus la cale un spectacol grandios în care cap de afiş este legendara trupă Boney M.
Echilibru în Basarabia înseamnă prezentator în română și DJ în rusă
Iar prezentatorul are grijă ca orheienii să conştientizeze ceea ce se întâmplă în oraşul lor, aşa că laudele îi curg din gură ca Prutul la furtună: nemaipomenit, nemaivăzut, extraordinar, senzaţional, unicat. Dar măcar e bine (pentru mine cel puţin), că vorbeşte în română şi pricep şi eu care-i treaba. Însă bucuria asta nu ţine prea multă vreme fiindcă microfonul intră pe mâinile unui DJ, al cărui nume nu l-am putut înţelege oricât m-am străduit şi care începe să facă atmosferă în limba “mamei Rusia”. Se zbate pe scenă, dă din mâini, sare ca nebunul, dar sumedenia de lume din faţa lui nu-l ascultă şi pace. Este aproape inertă.


Bucovina-i mândră floare, dar n-au mai călcat-o rușii în picioare


Aşa că după vreo 20 de minute în care a făcut singur atmosferă pleacă, iar eu rămân cu satisfacţia că am auzit (că ascultat mi se pare déjà altceva) LIVE primul DJ în limba rusă. Dar nu despre mine e vorba în textul ăsta, ci despre un colţ românesc care se zbate, ca mai întreaga ţară, între România şi Rusia, între Europa şi Asia. Iar chintesenţa acestei dileme naţionale o reprezintă chiar Valentin Uzun, un fel de Goran Bregovici al moldovenilor, primul artist care urcă pe scenă şi care cântă ba în româneşte, ba în ruseşte. Bine, Igor Dodon ăsta al lor, abia ales preşedinte după un scrutin cu o puzderie de măgării cu parfum moscovit, ar fi de părere că băieţaşul a cântat în… moldovenească. Oricum, contradicţia e tare ciudată. Păi cum să fie altfel când Vali vine în bundiţă şi zice din tot sufletul “Cântec pentru Bucovina” şi  “Trandafir de la Moldova”, după care bagă vreo două în rusă. Bine, la el cucu a cântat altfel în Bucovina. Adică au dispărut versurile alea cu “Bucovină, mândră floare / Te-au călcat ruşii-n picioare”. Păi nu degeaba vă povesteam de covorul roşu.


Problemă de percepție: EA îngheață, EL se… ”înșierbântă”


Dar omul măcar are parfum european. Pe lângă el se scălămbăie două fetişcane care îşi arată coastele la vreo – 5 grade.
“Îngheţ eu când li văd pe fetili istea”, spune o tanti durdulie într-un amestec de invidie şi compătimire.
Bărbatu-său, cu un zâmbet de adolescent în călduri, i-o taie scurt: “pe mine mă-nşierbântă, tu”.
“Ia vezî”, şi-l fulgeră nevastă-sa cu privirea de-i pier moldoveanului şi imaginaţia, şi căldurile.


Faima vine de la Moscova


Dar nu-i bai, că Vali şi cu “fetili istea carî sî omblădui” termină concertul, iar prezentatorul, după un nou şir de “extraordinar, nemaipomenit, unicat” anunţă că pe scenă urcă o “orheiancă de-a voastră de-aici”, o fată “care a dus faima ţării peste hotare”. Măi să fie, uita că prin România n-am prea auzit de ea, dovadă că nici nu-i ştiu numele. Dar mă luminez imediat care-i treaba cu “faima internaţională”. “A participat la un celebru concurs TV din Rusia”. A-haaaa, daaaa, aşa da. Cred că este o problemă de înţelegere şi percepţie a “faimei internaţionale”. Unii, uite aşa ca mine, când aud expresia asta se gândesc la ţările de la România încolo spre vest, alţii însă pricep exact pe dos, de la Moldova cât mai mult spre est. Pentru ei acolo locuieşte faima.


Zdob în română, Zdub în rusă


Fătuca asta aşa de faimoasă a îngăimat o melodie, după care a coborât repejor de pe scenă pentru a face loc băieţilor de la “Zdob şi zdub”, alţi “adaptaţi” la contextul geopolitic, care cântă când în română, când în rusă. Oricum însă, pentru unii basarabeni limba nu pare să mai conteze, cel puţin de revelion, aşa că în cel mai pur stil moldovenesc au încins petrecerea pe covorul roşu, la doar câţiva metri de un imens tricolor care îmbracă o bună parte a clădirii Consiliului Raional Orhei. Şi-au pus răciturile, salata de boeuf şi murăturile pe masă. Au asezonat câteva pahare de vodkă şi vin şi, ca să nu dea chiar atât de prost, au pus totuşi şi ceva Coca-Cola. S-au prins într-o horă şi se învârt de nebuni în jurul butoiului… abundenţei. Alţii, mai puţin prevăzători, s-au mulţumit cu una din cele 10.000 de prăjituri pregătite de Primăria Orhei. “Foarte gustoase. Şi-s gratuite”, spune amuzată o femeie la microfonul unui reporter de la Publika TV, televiziune de ştiri din Moldova.


Gunoiul e american


Pe alţii nu-i mai interesează nici băutura, nici mâncarea şi nici prăjiturile fiindcă au trecut direct la cireaşa de pe tort: au încins o horă pe esplanada Consiliului Raional. Coşurile de gunoi, pe care scrie mare “USAID – din partea poporului american ÎM Servicii Comunal Locative”, dau deja pe din afară de sticle şi pahare. Da’ americanii n-ar trebui să se simtă tocmai jigniţi. Anunţul cu „WI-FI gratuit” tot pe un coş de gunoi a fost lipit. Că pe avizierul Primăriei rubrica „Evenimentul Zilei” e goală.


O fi Londra? O fi Paris?


Deodată se opresc însă şi muzica, şi dansul şi distracţia în general. Pe scenă urcă o şleahtă de oameni aranjaţi la patru ace, desprinşi din cu totul alt film. Îşi trec microfonul de la unul la altul. Nu mai prididesc cu laudele: drumuri, apeducte (pe bune că unul dintre ei a pronunţat cuvântul ăsta), iluminat public şi mult, multe altele sunt înşiruite într-o demenţă politică demnă de revelion. Te uiţi în stânga şi-n dreapta şi te întrebi dacă oamenii ăştia vorbesc despre Orhei sau cumva se referă la Londra sau nu ştiu ce metropolă?


“Datorită dvs. şi împreună cu dvs. am reuşit să realizăm lucruri frumoase şi acţiuni de succes. În anul 2016, împreună cu echipa mea, am continuat să modernizăm oraşul Orhei şi să dezvoltăm proiecte de anvergură pentru bunăstarea locuitorilor oraşului Orhei. Tot în anul 2016 am creat o nouă forţă politică, Partidul Shor, formaţiune care va aduce schimbarea în bine pentru cetăţenii întregii ţări. Chiar dacă nu este la putere, Partidul Shor a început să implementeze unele proiecte sociale de succes, care au drept scop sprijinirea păturilor sociale şi pensionarilor din Republica Moldova”,


Valerian Cristea, viceprimar Orhei.


Anul Nou vine când vrea (vice)primarul


După care, brusc, atmosfera devine una cât se poate de tristă. Se anunţă că primarul Ilan Shor nu poate fi prezent alături de “orheienii săi dragi”. Gândul mă duce şi la niscaiva primari de Botoşani care tot prin interpuşi îşi exprimau regretul că nu pot fi prezenţi lângă “botoşănenii lor dragi” în noaptea dintre ani fiindcă ei chefuiau pe la Paris sau prin Hong-Kong. Pe panoul din spatele scenei apare poza uriaşa a primarului, un tip tinerel, arătos. Ceaţa se risipeşte însă imediat, când se dă citire unui mesaj al edilului “transmis prin intermediul avocaţilor”. Primarul e după gratii. Însă asta nu opreşte logoreea politicienilor de pe scenă. Trec minutele, se intră în 2017, dar ăştia nu mai termină de vorbit. Realizez în curând că prin zona asta a lumii Anul Nou nu vine când spune ceasul, ci când vrea politicianul, care pare să fie şi stăpânul timpului. La vreo zece minute după 0:00, oamenii au voie în sfârşit să se bucure că au intrat în 2017 şi se lansează într-un final şi artificiile.


Au furat bugetul țării pe vreo nouă luni


Întreb în stânga şi-n dreapta şi îmi răspunde… Google. Ilan Shor, născut în Israel, a fost arestat anul déjà trecut în celebrul dosar al miliardului de dolari dispărut dintr-o bancă moldovenească. Din câte am înţeles, omul era preşedintele consiliului de administraţie al băncii prin care s-au evaporat banii şi care prin intermediul unor companii offshore ar fi ajuns pe la firmele sale. De la TV aflu că bugetul pe 2017 al Republicii Moldova este de 33 de miliarde de lei. 1 dolar este cotat la 20 de lei moldoveneşti, ceea ce înseamnă că bugetul pe un an al Republicii Moldova se ridică la 1,65 miliarde de dolari. Adică omul ăsta ar fi personajul principal în dispariţia  unei sume ce echivalează cu mai bine de jumătate din toţi banii statului pe un an!!!


Lumea nu-i a ta, dar țara?


Şi lumea oftează când îi aude discursul transmis prin avocaţi. Păi le-a făcut economate, le-a dat tot felul de ajutoare sociale şi, culmea, de acolo de unde este, a le-a făcut şi cadou de sfârşit de an un spectacol cum nu are Moldova nici de dincolo, nici de dincoace de Prut. Băieţaşul ăsta (şi să nu mă certaţi, că are doar 29 de ani), pare că şi-a cumpărat o ţară, nu doar un oraş. Controlează un adevărat imperiu, de la duty-free – urila echipa Milsami Orhei, prima din afara Chişinăului şi a Tiraspolului care a câştigat campionatul de fotbal al Republicii MOodova. În 2014 a devenit preşedintele consiliului de administraţie al Băncii de Economii din Moldova şi este şi membru al CA-ului Aeroportului Internaţional Chişinău. A turnat atâta pomană orheienilor încât presa a relatat că ar fi terminat după câteva luni bugetul pe un an şi de atunci, mai tot ce se face prin oraş, se face cu bani de la holdingul lui, care de facto ar conduce şi Primăria Orhei şi prin ea întreg oraşul.


Și-au văzut tinereța în fața ochilor


Cam lung intermezzo şi uite că pe scenă a urcat Boney M. Sau ce a mai rămas din trupă. Doar unul dintre cei patru componenţi care au cunoscut celebritatea a mai rămas în trupă. Bobby Farrell, singura voce masculină, a decedat în 2010 – unde credeţi? – într-un hotel din Sankt Petersburg. Dar asta nu contează pentru cei 10.000 de oameni prezenţi în central Orheiului care dansează şi cântă pe nemuritoarele melodii Rivers of Babylon, Daddy cool, Ma Baker, Brown Girl in the Ring, Sunny şi, bineînţeles, Rasputin. În 1978 Boney M a făcut un celebru turneu în fosta Uniune Sovietică şi de atunci ruşii le tot duc dorul. Şi moldovenii, o tanti la vreo 60 de ani mărturisind la aceeaşi Publika TV că, “sunt tinereţea noastră”.


Pe unde-i Europa asta?


Cum însă tinereţea nu ţine o veşnicie pe la 01:45 se termină şi concertul. Dar lumea nu prea pleacă acasă. Traversez mulţimea şi dau peste o sumedenie de femei care dansează de fac găuri în asfaltul şi aşa chinuit. Nu degeaba, spre finalul recitalului, actualul bărbat al trupei a scos ruşii şi-a băgat moldovenii în ultimul vers - Oh, those Russians – din Rasputin, adăugând și un ”crazy”. Pe o stradă mai lăturalnică un moldovean obosit bine ţine prelegeri unui coleg care trage să scoată urina din el pe stradă: “băăăiii, de acum tre’ să avem grijă ce facem, că suntem europeni”. Oare?

Loading...
Aventurile patriotice peste graniţă ale primarului Flutur - VIDEO & GALERIE FOTO
Lacrimi pentru Basarabia! Lampioane tricolore lansate de tineri, foşti militari şi-un ex-primar FOTOGALERIE

 

La drum, la braț cu ecoul bastonului alb: Strigau „chiorul, chiorul” și mă orientau în direcții greșite

Botoșăneanul continuă proiectul unicat în mass-media din această parte a țării și derulat în colaborare cu filiala județeană a Asociației Nevăzătorilor din România (ANR) publicând texte scrise de nevăzătorii botoșăneni pentru Concursul „Botoșani, orașul în care trăiesc!”.

TULBURĂTOR: Botoșaniul văzut prin ochii unei tinere... nevăzătoare: Botoşani, oraşul copilăriei mele

În colaborare cu filiala județeană a Asociației Nevăzătorilor din România (ANR), Botoșăneanul demarează astăzi un proiect unicat în mass-media din această parte a țării. Timp de mai bine de o lună, în fiecare week-end, vom publica articole despre oraș scrise de persoane pentru care ”lumina ochilor” este doar o metaforă.

REPORTAJ: Altar de vară sfințit cu mii de oameni și un sobor de preoți care l-a mirat pe ÎPS Teofan: FOTO&VIDEO

Biserica este locul în care cerul se întâlnește cu pământul, locul unde Dumnezeu ajunge în sufletul oamenilor, luminându-le chipurile de pace duhovnicească. Mii de botoșăneni s-au adunat miercuri dimineață într-un astfel de loc, un colț de rai, pentru a fi parte la una dintre cele mai impresionante Sfinte Liturghii ce au avut loc la Botoșani.

Bijuteria altora, cadavrul nostru - 7 milioane de euro cheltuiți pentru paraziți - GALERIE FOTO

”Am cafeaua pusă la bar de dimineață, este 4 după-amiaza și încă nu am avut timp să mă ating de ea. Am avut continuu clienți, n-am stat o clipă”. O chelneriță bronzată, în pantaloni scurți, se plânge unei cunoștințe. N-are timp şi de alte lamentări şi nici să culeagă eventuale „compasiuni” fiindcă la terasa Centrului Vechi din Bistriţa la care lucrează tocmai au mai sosit doi oameni la o masă şi trebuie să le ia comanda.

Aventuri de ministru prin judeţ: Haine mai groase; ca să te apleci… înseamnă efort VIDEO & GALERIE FOTO

Venit în judeţ ca să îl ajute pe candidatul PSD la Primăria Vlăsineşti, ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale nu s-a dezminţit. Devenit celebru pentru perlele pe care le debitează, Petre Daea nu a ”dezamăgit” nici la Botoşani.

Ce nu s-a văzut la vizita ministrului de la Botoșani, de la poale-n brâu la un decor îngrozitor – GALERIE FOTO & VIDEO

Ministrul transporturilor, Răzvan Cuc a ajuns ieri în nordul țării, la Botoșani. Oficial a tot repetat că s-a decis să vină după ce a auzit de protestul de la Manoleasa. Tot oficial, colegii de la PSD Botoșani îi anunțaseră deja prezența, cu câteva zile înainte de a se ști de protest.

REPORTAJ : Cultură la preț modic la Muzeul Județean Botoșani - FOTOGALERIE

Istoria Muzeului Județean Botoșani începe la sfârșitul anului 1955, mai precis, pe data de 23 decembrie, cand s-a semnat “actul său de naștere”. Așa se implinea una dintre dorințele locuitorilor acestui oraș, aceea de a avea un muzeu.

”Traseul groazei” - trenul ”navetiștilor” care oprește în gări unde se omoară oameni - GALERIE FOTO

Trenul căruia unii botoşăneni îi spun ,,Căruţa” străbate jumătatea de sud a judeţului Botoşani transportând în mare parte naveşti, începând de la Dorohoi şi până la Iaşi. Şi invers. Călătorii fac parte din diverse categorii: profesori, doctori, studenţi, elevi, muncitori în diverse domenii.

Când viaţa-i floare la ureche te prinde cutremurul şi te bagă în pământ pentru totdeauna – VIDEO & GALERIE FOTO

Te-ai fi gândit că „plâng şi pietrele”, numai că în acest colţ de Românie nu prea-s pietre, drumul de la casă şi până la Biserica Sfântul Dimitrie e de-un asfalt cum tare l-ar mai vrea botoşănenii pe Primăverii. Şi pietrele oricum nu plâng, iar figura asta de stil a devenit o banalitate de când a fost băgată în atâtea texte. Iar lacrimile sunt cu precădere la căpătâiul Maricicăi Iosub, acolo unde veghează tatăl, cei trei fraţi şi cele două surori.

REPORTAJ : Moment istoric? Prima mașină de gunoi care-a descărcat la rampa ecologică – IMAGINI în premieră din interior – VIDEO

La ora 7:30 în dimineața zilei de 1 septembrie, deja două mașini încărcate cu gunoi stăteau aliniate în fața porții Centrului Integrat de Management al Deșeurilor de la Stăuceni. Erau utilajele celor de la Deea Cleaning, operator de salubrizare botoșănean. Pe drum, alunecau spre a bifa această premieră la Botoșani și camioanele firmei Pavra Com. Singurii care au achitat avansul solicitat conform contractului, pentru a fi primiți pe rampă.

”Paradisul morții” – calea fără întoarcere unde OMUL a murit pentru totdeauna – GALERIE FOTO

Marfarul trece șuierând printr-un soi de tunel care desparte și totodată unește o clădire ce se întinde de-a lungul străzii. Linia ferată traversează perpendicular șoseaua, își face loc prin mijlocul imobilului construit din cărămizi maro-roșiatice și se oprește într-o cu totul altă lume. Cât cuprinzi cu ochii vezi doar pavilioane lungi-lungi din lemn, doar cu parter și multă sârmă ghimpată.

Hristos a Înviat!... Și în cartier – VIDEO & GALERIE FOTO

Miezul celei mai luminoase nopți a anului se apropie cu repeziciune și mai spre marginea Botoșanilor... Aici unde minutele dinaintea sărbătorii religioase supreme a ortodoxiei propun un tablou al contrastelor.

”Biserica albă” se prăbușește în nepăsarea tuturor, cum tragi pe sfoară un lăcaș de cult - GALERIE FOTO

În scurt timp, pe 23 aprilie, de Sfântul Gheorghe, patronul spiritual al orașului, se va sărbători și ziua municipiului Botoșani. Din nefericire, Biserica Sfântul Gheorghe, simbolul urbei, arată groaznic, nu are pictură și parcă pe nimeni nu interesează soarta acesteia.

REPORTAJ : ÎN CE HAL arată blocurile din Parcul Tineretului – VIDEO din interior și din toalete – GALERIE FOTO

La blocurile din Parcul Tineretului oamenii își fac nevoile în lighene și apoi le aruncă afară. Unii, se urinează chiar pe scările din interior și nu se mai deplasează până în cămăruțele care se doresc a fi grupuri sanitare. Noaptea, unii își lasă chiar și fecalele pe treptele jegoase din interior.

Viață de baseballist – Povestea botoșăneanului ce se antrena pe lângă morminte și a fost la un pas de a juca în America

Botoșăneanul Eduard Pîrvu este baseballistul care, la numai 21 de ani, are în palmares șapte titluri de MVP al României, de patru ori a fost desemnat cel mai bun pitcher (nr. persoana care aruncă mingile) şi o dată cel mai bun batter (nr. persoana care loveşte mingile).

Fără lumină, fără cal, fără vacă, fără porc, dar cu o tumoră la creier care tot crește… ce viaţă-i asta Daniele?

Recia Verbia este un sat despre care, cu toată ruşinea, trebuie să vă mărturisesc că în atâţia ani de presă n-am auzit. Am aflat însă săptămâna aceasta într-o împrejurare nefericită, întâlnirea cu Daniel Scripcă, adolescentul despre care vă spuneam acum câteva zile că este chinuit de o afecţiune îngrozitoare.

Povestea fetei care răstoarnă ”munții”: S-a bronzat la piscină în decembrie, a fost în Thailanda și a renunțat la una dintre pasiuni - FOTOGALERIE

Loredana Heghiș are 22 de ani și are aproape 9 ani de când face haltere.  A fost vicecampioană europeană la categoria sa și are amintiri de prin toate țările prin care a fost la campionatele europene sau mondiale, inclusiv din Thailanda sau din Cipru.

Lucian a plonjat... bine mersi spre nemărginire în raze de februarie și râuri de lacrimi: Aici nu se comit incidente între oaseGALERIE FOTO

”L-am visat pe bunicul dinspre mamă care murise la 95 de ani, lucid, cu mintea brici. Țin minte că l-am surprins de nenumărate ori rugându-se la Dumnezeu să-l ia în Împărăția Lui; se săturase de trup. Ajunsese o umbră mișcătoare. Și acum îmi sună în urechi vorbele bătrânului: «Ia-mi Doamne ananghia asta de carne, nu vezi cât s-a împuținat, a început să putrezească pe oase, și așază-mă unde mi-i locul; dacă aici am păcătuit, am veșnicia în față, așa că am tot timpul din lumea să devin un sfânt». Cuvintele bunicului aveau ciudățenia lor, dar îmi cădeau bine la suflet, ca un balsam”.&

Povestea botoșăneanului cu rol esențial în Unirea Principatelor - alintat de Alecsandri și cu un mormânt imens la Eternitatea

S-a născut în 1812,  la Botoșani. Se trage dintr-o familie cu origini poloneze, după cum se poate observa în nume, Nicolae Pisoski.  Mare boier, a fost artizan al Unirii Principatelor, revoluționar pașoptist și, nu în ultimul rând, o personalitate marcantă a orașului.

REPORTAJ : Arta de a face karate -de la Botoșani la trupele SEAL din America, de la copil de 3 ani la profesor universitar- GALERIE FOTO

Mihai Pușcașu este tot ceea ce înseamnă clubul Kokoro Botoșani. Are 28 de ani și cu un master în inginerie, a început totul ca un hobby, în timpul facultății, la Iași. Astăzi predă copiilor de 3-4 ani, dar și adulților de 30-40 de ani, karate.

toata lunga ta postare este alcatuita din minciuni, dar te consider de buna-credinta si ii dau dreptate lui ”red” ca sa-mi pot explica.
28 februarie 2017, 21:08
Bre red! Spălaţi pe creier sunt valahii şi ardelenii tăi. Când Cuza a făcut unirea valahii erau mult mai saraci ca noi iar ardelenii erau cetăţeni toleraţi, folosiţi doar la adunat gunoiul, ati furat de la moldoveni iar acum vă credeti superiori. Cine a condus romanica după 89? Voi tâlharilor! Rezultatele le vedem astăzi. Voi sunteti în muie nu în ue. Hai sictir leşinatule.
3 februarie 2017, 12:51
Ce spalati sunt pe creier moldovenii...Ei cred ca fac parte din UE saracii astia :))Pana atunci stati la coada sa primiti vize,hai sictir!
15 ianuarie 2017, 12:08
Da! Ce ar mai fi de spus despre articol, aroganță și prostie tipic românească. Autorul probabil așteaptă ca moldovenii de dincolo și de dincoace de Prut să-i pupe mâna că el e rumân, rumân din ăia care i-a vândut pe moldoveni la ruși. Voi rumânii nu sunteți în stare să vă hrăniți cetățenii, nu sunteți în stare să le asigurați un trai decent da vă dopare în kur de alții de care v-ați lepădat ca de râie. Hai sictir rumâne.
3 ianuarie 2017, 18:13
Mama lor de rusi!!!Felicitari pentru articol.
3 ianuarie 2017, 13:25
Bietii oameni ramasi intre lumi pare ca s-au distrat bine. Totusi, ce-ar fi mers un Aiurel Moldoveanu acolo, aoleo :))
3 ianuarie 2017, 11:21
Sergiule, dupa cum prezinti tu situatia din noaptea Revelionului 2016/2017 de la Orhei se vede ca nu cunosti realitatea din Rep. Moldova. Tocmai ,,sustinerile" participantilor denota faptul ca in orice oras( chiar in mai mica masura la Orhei) exista cel putin trei etnii cu pretentii( romani, rusi si ucraineni). Asa ca este normal ca membrii formatiilor artistice sa mai cinte si in ruseste. Mai mult decit atit, la o cercetare mai atenta, puteai sa descoperi ca si in cazul unor vorbitori de lb. romana, in mintea lor se desfoara un proces rapid sau mai lent de translare a semnalelor din romana in rusa si iar in romana datorita celor peste 100 de ani de impilare.Mergi dumneata la Comrat, Vulcanesti sau Taraclia sau mai aproape, la Ocnita si Donduseni si ai sa vezi acolo ce se intimpla. Plecind de la aceasta realitate,cea mai eficienta actiune a statului roman pentru ,,imdepartarea de lb. rusa" este acordarea a cca 5.000 de burse de studiu pentru elevii din Moldova. O a doua actiune care ar avea efecte vizibile ar fi prezenta unor formatii artistice din Romania cam peste tot in Moldova, ceea ce nu se intimpla pentru ca toti vor bani multi.Proiectele I.C.R. pentru Moldova au o orientare total ineficienta, pentru ca se merge pe sporirea mobilitatii unor artisti romani( persoane fizice) cam de mina a treia, ceea ce inseamna cheltuirea in van a unor importante sume de bani. Vax albina!
3 ianuarie 2017, 10:09
Sondaj
Se impune organizarea unui miting împotriva ”Statului paralel și ilegitim”?
Da, fiindcă există un ”stat paralel și ilegitim”, altul deci decât cel ales de popor
Nu, pentru că nu există un ”stat paralel și ilegitim”
Nu știu / nu mă interesează
Declaraţia zilei
„În legătură cu transportul cu maxi-taxi consumatorii cred că ar trebui introduce microbuze ceva mai mari sau chiar autobuze pentru că am văzut că fluxul de călători crește. Nu toate au bare de susține adecvate, de multe ori te ...
Curs valutar
ieri
EUR
Euro
4.6346 lei
USD
Dolarul SUA
3.9285 lei
CHF
Francul elveţian
3.9729 lei
GBP
Lira sterlină
5.2711 lei
JPY
100 de yeni japonezi
3.5016 lei
XAU
Gramul de aur
158.8245 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2275 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.4767 lei
AUD
Dolarul Australian
3.0149 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.0804 lei
CZK
Coroana Cehească
0.1804 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6226 lei
Vremea
astăzi
Botosani
4 o C
Dorohoi
4 o C
Bucecea
4 o C
Darabani
o C
Saveni
o C
Ştefăneşti
4 o C
Horoscop
astăzi
web site traffic statistics
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2017 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.