Reportaj
Spirite încinse cu apă tăiată în Parcul Tineretului: Dl. Ţurcanu m-a păcălit
Scandal mocnit în Parcul Tineretului într-unul din blocurile anunţate de societatea Nova Apaserv pentru debranşare. Bun platnicii „s-au răzvrătit” împotriva vecinilor cu datorii şi au demarat o campanie prin care să îi determine să îşi stingă debitele către furnizorul judeţean de servicii. Deşi apa încă curgea la robinete în dimineaţa zilei de 5 martie, dată anunţată pentru tăierea apei, şefa scării deja a început să-şi facă griji.

Aleea Parcul Tineretului nr. 6, scara A, marţi 5 martie 2013 în jurul amiezii. Câţiva locatari s-au adunat în faţa blocului şi discută despre faptul că vor rămâne fără apă. Deşi anunţul cu privire la datoria totală a scării care trece de 23.000 de lei a dispărut de pe uşă, fiind cel mai probabil rupt de cei cu datorii, a rămas încă „lista ruşinii” lipită pentru a patra oară de şefa de scară, Lăcrămioara Buche.

"Oare chiar ne taie apa?"

Locatara vrea să îşi determine vecinii să îşi achite facturile pentru a îndepărta pericolul însă se loveşte de valuri de rezistenţă din partea acestora care par încă neîncrezători vis a vis de anunţul de debranşarea. Mai ales că o astfel de măsură este fără precedent în ultimii ani de zile la Botoşani, iar oamenii se agaţă de un firicel de speranţă cum că a fost doar alarmă falsă. Aşadar întrebarea „oare chiar ne taie apa?” flutură pe buzele tuturor.

"M-a păcălit, deci e un mincinos"

După ce a fost în audienţă la preşedintele Consiliului Judeţean, şefa scării a explicat că s-a mai liniştit după promisiunea făcută de Florin Ţurcanu cum că vor rămâne fără apă doar cei cu datorii. Astăzi însă lucrurile au luat o altă turnură şi un zvon că apa va fi tăiată după închiderea casieriilor de la Nova Apaserv a determinat-o să ia atitudine şi să-şi înfrunte vecinii chiar cu riscul izbucnirii unor certuri. „Dl. Ţurcanu a zis în felul următor, cu vine şi debranşează în casă, aşa mi-a spus ca după aia să se hotărască să spună cu nu, deci m-a păcălit, deci e un mincinos, nu una zice şi alta face, deci nu este un om de încredere”, concluzionează femeia.

"Aduc apă de la fântână... asta e"

Cu lista datornicilor în mână a început să bată la uşile vecinilor, prima oprire fiind parterul. „Nu vreau să ne certăm ăştia care nu plătesc cu ăştia care plătesc, nu ar fi frumos că nu ştiu dacă asta este intenţia dar nu ar fi frumos, ar trebui să ne înţelegem să vedem, vorbeşti cu mama să meargă la apă mâine, să încerce o negociere, o reeşalonare, un angajament de plată?”, a fost discuţia cu ocupantul unui apartament de la parterul imobilului.Acelaşi discurs a fost ţinut şi pentru un alt locuitor de la parter, susţinător al unei familii cu copii minori şi care a promis cu jumătate de gură că îşi va plăti datoria de peste 1.600 de lei la apă. Are chiar şi o soluţie în cazul în care totuşi „marea debranşare” se va produce. „Aduc apă de la fântână dacă rămân fără apă, păi dar ce să fac? Eu plătesc 1 milion, 1 milion jumătate, am mai făcut o dată angajament”, a spus Alexandru Ciobanu.

Dinţi de 14 milioane în loc de apă

După ce a obţinut promisiunea celor doi vecini că vor încerca să îşi facă un grafic de reeşalonare, d-na Lăcrămioara urcă la etajul 1 pentru a încerca să convingă o altă familie să procedeze la fel. Se alege cu o uşă trântită în nas. Nedescurajată, trece la următorul etaj unde o vecină se afla pe scări. „Aaa, deci ne opreşte apa?”, a fost prima întrebare a acesteia cu un aer de neîncredere. Explică nervoasă că nu are de unde să plătească apa întrucât şi-a început o lucrare dentară pentru care trebuie să plătească 1.400 de lei. „Eu am să plătesc dar uite am dinţii de dat bani, am început şi îmi trebuie banii, ce să fac”, a spus femeia care are datorii la apă de puţin peste 1.000 de lei însă şi-a prioritizat dantura. „Nu aş vrea să fiu eu oaia neagră dar…mă doare sufletul de tine dar de mine chiar mi se rupe sufletul, ştii”, îi răspunde şefa scării care continuă discuţia cu o vecină din aceeaşi tabără, cea a bun platnicilor.


"Ferească Dumnezeu, până aici"

Aceeaşi neîncredere. Şi pensionara se arată optimistă că totuşi totul nu este decât o alarmă falsă şi nici nu concepe să rămână fără apă rece şi implicit fără căldură. Are o pensie de 500 de lei din care reuşeşte să îşi achite toate utilităţile. „Ferească Dumnezeu, până aici. Până la oprit apa, dacă eu am plătit tot sunt la zi, cum adică să îmi oprească apa. Ei trebuie să găsească soluţii să rezolve problema nu eu sunt în măsură să dau decizii dar nu sunt de acord. Dacă eu am plătit şi sunt la zi dintr-o pensie de 5 milioane şi îmi împart aşa cum trebuie”, a spus Camelia Baraboi care susţine că este pregătită să meargă chiar în audienţe la primar pentru a ieşi din situaţia în care a fost pusă de alţii. „Pentru dreptate şi pentru dreptul meu merg până în pânzele albe, orice dar nu vreau să mi se oprească apa”.

 

"Apa nu se mai deschide în veci că lumea nu dă bani"

Altă uşă, altă locatară fără datorii la apă. Cu doi copii mici şi mamă bolnavă, botoşăneanca nici nu îşi imaginează cum se va descurca fără lichidul vital care curge la robinet. Arată cu degetul mai ales spre reprezentanţii Nova Apaserv care nu au ştiut să îşi colecteze datoriile şi i-a lăsat în voia sorţii de datornici. „Este vina celor de la apă, i-au lăsat 20 şi ceva de luni fără să plătească. Cum ştie Modern Calor, internetul şi toate celelalte la trei luni să taie. La mine eu am doi copii, mama bolnavă, apă nu, nimic nu, ce facem? Că dacă apucă să oprească apa nu se mai deschide în veci aici că lumea nu dă bani”, spune Elena.

Şi cum nu crede în tabloul îmbulzelii la casieriile de la apă a vecinilor rău platnici, locatara imobilului din Parcul Tineretului consideră că ar exista o sumedenie de modalităţi prin care datornicii să fie obligaţi să-şi plătească datoriile. „Să intre cu un ordin judecătoresc ceva să îi forţeze, să îi ameninţe că îi dă afară din apartamente, că le pune poprire la salariu sau altceva sau să le taie din casă, dar cum ei nu deschid uşa fie ce-o fi, că nu stai să îi pândeşti, nu să le pună poprire cum băncile ştiu la ăştia care au card dă le oprească direct de pe card, ar putea să facă şi ei acelaşi lucru”, a mai spus botoşăneanca.

"Tu crezi că mie îmi place să-mi vină la uşă?"

Ultimul etaj a fost şi ultima oprire a şefii de scară la vecinul cu cea mai mare datorie la apă: peste 4.300 de lei semn că omul nu a mai trecut de mulţi ani pe la casieriile Nova Apaserv. Cu toate că deschide uşa se arată iritat de faptul că este luat la întrebări de vecina sa şi susţine c dacă ar avea de unde şi-ar achita datoriile fără să-i mai bată nimeni la uşă. „Nu de apă, nu am bani, nu am nimic. Eu am vorbit şi cu Dana (n.r. soţia) până după 15 aprilie nu pot, nu am, nu am. Tu crezi că dacă aş avea bani nu aş plăti? Tu crezi că mie îmi place să îmi vină la uşă”, a întrebat supărat botoşăneanul.

Bunii platnici: apă cu porţia de la CJ

Temerile oamenilor din Parcul Tineretului au fost însă confirmate de preşedintele Consiliului Judeţean care a declarat că, în după amiaza zilei de astăzi cel mai probabil se va trece la debranşarea imobilelor anunţate, unul dintre acestea cel mai sus menţionat. „Pentru început o să debranşăm toată scara dacă cetăţenii nu ne vor da voie să intrăm în casa lor să le oprim apa. Şi o să le dăm dimineaţa şi seara un pic şi vrem să facem conectarea pe exterior să le dăm la ăia care au plătit şi la ăia care nu au plătit să nu le dăm de acolo. Aşa e în toată România, deocamdată nu este contorizare pe exterior, nu e vina mea, trebuiau să fie nervoşi înainte”, a declarat Florin Ţurcanu.
Şeful CJ a venit chiar cu o soluţie care vine în întâmpinarea în primul rând al botoşănenilor fără datorii, respectiv contorizarea exterioară dar care însă presupune o serie de cheltuieli din partea abonaţilor casnici. „Ştiu că o scară a venit să facă reeşalonare şi alţii vor să facă contorizarea la intrarea în scară pe banii oamenilor şi pe banii mei, ei pun 60% şi cu 40% de la CJ. Dar trebuie să vină şi oamenii cu nişte bani că eu nu pot face totul pe banii societăţii, că nu am banii ăştia. Eu nu doresc să întrerup apa dar îmi doresc să scot societatea din necazuri şi o să încercăm acolo unde sunt probleme să facem contorizarea pe exterior”, a mai spus Ţurcanu care a explicat că o astfel de contorizare ar costa în jur de 6.000 de lei şi ar urma să fie implementată la scările de bloc unde sunt înregistrate datorii.
CITEŞTE:
13 scări de bloc programate pentru debranşarea de la apă - LISTA

Gabriela ERDIC
Jumătate de viață în rulotă - omul care aduce bâlciul de 50 de ani: De la o mașină de vată de zahăr la un parc de distracții de calibru
George avea vreo 16 ani când în Brăila, oraș în care se mutase tatăl său grec, venise circul Kratel din Cehia. A fost vrăjit de lumea magică a acrobaților și animalelor dresate că nu a mai vrut să plece de acolo și s-a angajat. Era extrem de pasionat, dar probabil că nu a bănuit vreodată că din mintea și mâinile sale va ieși un parc de distracții care va marca Botoșaniul și o bună parte a României.
Noaptea de Înviere în camera de gardă cu fel și fel de bolnavi: FĂRĂ ouă roșii si cu Lumină adusă uneori chiar de pacienți
Sărbătorile Pascale înseamnă pentru mulți dintre noi timp petrecut cu familia, mers la Înviere,  ciocnit ouă roșii. În schimb, pentru personalul din Unitatea de Primiri Urgențe (UPU), sărbătorile sunt o perioadă dificilă și asta pentru că sute de persoane ajung la spital din varii motive, unele mai întemeiate, altele ilare.
REPORTAJ: Femeile (ne)observate din spitale care sunt cel mai aproape de bolnavi: Una a fost luată acasă de-un pacient
Nu de puține ori dăm importanța cuvenită doar medicilor sau asistenților și uităm de unele persoane care zilnic au grijă de pacienți chiar dacă în mod diferit, muncesc din greu și poate nu se bucură de aprecierea celorlalți. Astăzi, este despre ele, infirmierele de la Spitalul Județean Mavromati.
Zeci de sri lankezi aduși la Botoșani de un om de afaceri italian: Le-a dat loc de muncă, casă și masă, dar și câte un nume românesc – FOTO & VIDEO
Sri Lanka. O privire rapidă pe Wikipedia, pentru că numele sună cunoscut, dar detaliile lipsesc. Este o țară insulară asiatică, situată în sudul Asiei, în Oceanul Indian cu capitala în Colombo. Țara are o populație de aproximativ 21 de milioane de locuitori. 44 dintre sri lankezi au ajuns tocmai la Botoșani, la 10.000 de kilometri distanță de casă aduși, într-un paradox dulce-amărui, de un italian. Iar de aici, începe farmecul acestui articol.
REPORTAJ: Ambulanța a ajuns bătaia de joc a unora: Medici chemați să salveze saci de gunoi, agresați sau confundați cu taximetriștii: Veniți și vi-l luați că e mort
Botoșănenii, fie că sunt bolnavi sau nu, sună cu încredere la 112. Vorbim despre o încredere dusă uneori la extrem. Și astfel, din nefericire, medicii botoșăneni se confruntă cu tot mai multe afecțiuni închipuite ale pacienților.
IATĂ mâinile unui copil din Botoșani! POVESTEA puștiului care la 11 ani culege urzici pentru a-și ajuta mama și frații orfani de tată - GALERIE FOTO
Unii copii își doresc cel mai nou telefon apărut pe piață, alții nici măcar nu știu cum arată. Unii copii muncesc pentru a se întreține, alții nici nu știu ce înseamnă asta. Sunt copii și copii, unii mai fericiți decât alții, ”cu sau fără copilărie”.
REPORTAJ în comuna păzită de cadrele MAI de cel mai feroce dușman invizibil: oamenii stau treji noaptea, animalele băgate în „groapa comună” – FOTO&VIDEO
Comuna „maternitate” de unde a pornit primul focar de pestă porcină africană din județul Botoșani este în continuare sub asediu. Cei care o apără sunt vizibili de la depărtare, dușmanul este însă unul nevăzut, sperie localnicii, fie că vorbim despre pădurile cu copaci anemici sau propriile cotețe unde oamenii și-au crescut porcii.
CÂT de mult te schimbă pușcăria: de la trafic de persoane, la quilling și lecții pentru adolescenți – REPORTAJ din Penitenciarul Botoșani – GALERIE FOTO
Penitenciarul Botoșani este locul unde se descoperă multe talente, abilități, aptitudini. Da, desigur, este și un loc al oamenilor răi, dar care se pot transforma în ființe umane altruiste, conștiente de ceea ce au făcut în trecut… sau nu. Astăzi am ales să ne concentrăm pe partea pozitivă a poveștii despre tot ce înseamnă detenție.
Eminescu? – „Nu știm cine a fost…” REPORTAJ în orașul poetului nepereche „uitat” de tinerii botoșăneni
15 ianuarie 2019 - Ziua Culturii Naționale, dar și ziua în care se împlinesc 169 de ani de la nașterea la Botoşani a poetului nepereche, Mihai Eminescu. Poate pare surprinzător, dar există botoșăneni și mai cu seamă tineri care habar nu au cine a fost Mihai Eminescu.
Lacrimi, îmbrățișări lungi, dar și încurajări, căci STRĂINĂTATEA îi așteaptă: Sute de botoșăneni pleacă spre alte țări după sărbători – GALERIE FOTO
Orașul nostru rămâne din ce în ce mai gol și trist. Sute de botoșăneni au plecat spre Italia, Germania sau Anglia după sărbători, pentru a-și croi un trai mai bun. În fiecare an, luna ianuarie este cea mai tristă pentru botoșănenii care sunt nevoiți să se despartă de casă pentru a-și relua activitatea la locul de muncă, care din păcate, este la mii de kilometri de cei dragi.
REPORTAJ dinăuntrul durerii: Drama pacienților de la Mavromati loviți de cea mai grea boală - Forța trebuie să vină din tine
Dimineața zilei de 21 noiembrie 2018, Secția de Oncologie a Spitalului Județean Mavromati... O liniște apăsătoare domnește pe holuri și în saloane. Pentru cei mai mulți dintre pacienți este liniștea dinaintea furtunii. În timp ce un bărbat tocmai și-a dat sfârșitul în salon, alți zeci de pacienți se luptă cu o boală nemiloasă – cancerul. 
Liceul „din provincie” care a făcut 500.000 de euro în trei ani: Trebuie să supravieţuim, dacă nu facem ceva, în câţiva ani noi dispărem - GALERIE FOTO
Veste mare pentru liceul din cel mai sudic orăşel al judeţului: proiectul „Optimizarea instruirii practice în context european” depus în cadrul Programului Erasmus Plus a fost admis la finanţare.
Omul – spectacol: peste 1.000 de show-uri de la Botoşani şi până la Venezia, din comunism şi până în mileniul 3 cu cei mai mari artiști ai României
Spre sfârşitul anilor ’80 făcea cursuri la Şcoala Populară de Arte. Aşa l-a cunoscut pe Ion Ilie, pe atunci director al Filarmonicii de Stat Botoşani, care observându-i ideile de spectacole şi simţindu-i înclinaţia spre impresariat i-a propus să vină pe acest post la prestigioasa instituţie de cultură.
Afaceri cu cerul! Preotul faianțar - electrician care a ridicat o casă nouă unei familii rămasă fără acoperiș deasupra capului - VIDEO & GALERIE FOTO
O poveste emoționată vine de la capătul județului. În comuna Călărași o familie a rămas fără casă în primăvara acestui an din cauza unu incendiu.
Aventură la spălătoria care-ți curăță mașina până te apucă nervii: ori interior, ori exterior că-i greu amândouă
S-a încălzit brusc, de la zăpadă am trecut repejor la ”mâneci scurte”, așa că merg și eu ca tot omul să schimb anvelopele. Și zic apoi, ”hai să o și spăl”. Gravă eroare!
REPORTAJ în România nimănui și copiii sacrificați ai județului: Două fete care vor să învețe, retrase de mamă de la școală – GALERIE FOTO
La fix 40 de kilometri distanță de municipiul Botoșani se află comuna Cordăreni. Undeva dincolo de Dorohoi, drumul cu mașina este unul anevoios, nu din cauza a cine știe ce obstacole, ci doar a gropilor care fac distanța până acolo să fie parcursă în mai bine de o oră.
Paradisul din orașul mort
Oamenii curg valuri pe poarta fabricii, iar într-o parcare imensă zeci de autocare şi microbuze îi aşteaptă să îi ducă acasă. Pare o scenă desprinsă de pe fostele platforme industriale comuniste, când la ora schimburilor totul era un furnicar, muncitorii abia aveau loc să treacă unul de celălalt, iar autobuzele aveau călători şi pe scări. Doar că aici tabloul este totuşi diferit.
REPORTAJ: Cel mai frumos moment pe Bulevardul Mihai Eminescu, câinele Basil adus la Botoșani pentru un băiat – GALERIE FOTO & VIDEO
Ceea ce s-a petrecut joi dimineață pe Bulevardul Mihai Eminescu din municipiul Botoșani a fost un moment plin de emoție și o lecție dureroasă de viață, deopotrivă.
Orașul în care trăiesc de 36 de ani! ... Și care chinuiește nevăzătorii: șoferi ignoranți , lucrări nesemnalizate, agresiuni
Reluăm astăzi publicarea textelor scrise de nevăzătorii botoșăneni în cadrul concursului „Botoșani, orașul în care trăiesc!” organizat de filiala județeană a Asociației Nevăzătorilor din România (ANR). După ce am inaugurat serialul cu un text scris de cea mai tânără participantă la proiect și l-am continuat cu ”veteranul” competiției, astăzi a venit rândul președintelui ANR Botoșani.
INEDIT: Statui cu Mihai Eminescu și Veronica Micle în mărime naturală dezvelite de fostul șef al Poliției cu primar și afaceriști – FOTO & VIDEO
Moment deosebit petrecut de Sfântul Dumitru la o aruncătură de băț de municipiul reședință de județ. Fostul șef al Poliției Rutiere, Dumitru Zmău este cel care a făcut posibil ca județul Botoșani să aibă statuile poetului nepereche și a femeii pe care a iubit-o.
Sondaj
V-a plăcut SummerFest-ul organizat la Parcul Cornișa?
Da
Nu
Nu am participat
Declaraţia zilei
"Nu cred că Aristidis poate fi folosit pe acel post. E o glumă, e incredibil. Treaba lor ce vor să facă, dar eu știam că doar în stânga poate evolua. N-a jucat niciodată fundaș central la noi, nici măcar în pregătiri! Nici în ...
astratex.ro
Curs valutar
ieri
EUR
Euro
4.7216 lei
USD
Dolarul SUA
4.2706 lei
CHF
Francul elveţian
4.3268 lei
GBP
Lira sterlină
5.2121 lei
JPY
100 de yeni japonezi
4.0058 lei
XAU
Gramul de aur
205.4478 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2385 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.4384 lei
AUD
Dolarul Australian
2.8854 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.2064 lei
CZK
Coroana Cehească
0.1833 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6333 lei
Vremea
astăzi
Botosani
o C
Dorohoi
o C
Bucecea
o C
Darabani
o C
Saveni
o C
Ştefăneşti
o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2019 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.