Reportaj
”Traseul groazei” - trenul ”navetiștilor” care oprește în gări unde se omoară oameni - GALERIE FOTO

Trenul căruia unii botoşăneni îi spun ,,Căruţa” străbate jumătatea de sud a judeţului Botoşani transportând în mare parte naveşti, începând de la Dorohoi şi până la Iaşi. Şi invers. Călătorii fac parte din diverse categorii: profesori, doctori, studenţi, elevi, muncitori în diverse domenii.

Întârzie natural

Garnitura trece prin unele localităţi de vreo cinci ori pe zi, în altele de șapte ori, iar orele sunt de la cele mai matinale, precum 3:45 Truşeşti şi 3:54 Zlătunoaia de Albeşti şi până la cele de seară, 20:09 Todireni şi 20:17 Răuseni.
Un fel de „jeguri pe roţi”, unele trenuri au şi întârzieri de jumătate de oră sau mai bine. Un exemplu: duminică, 13 noiembrie, anul de graţie 2016, la Halta Zlătunoaia, trenul ar fi trebuit să ajungă conform programului afişat pe Regiontrans.ro la 11:45, dar a sosit abia la 12:22. Şi nimeni nu părea nici mirat, nici consternat de întârziere. Nouă călătorii au aşteptat astfel în vânt zeci de minute.

Gară sau grajd?

Ar fi putut intra şi în aşa-zisa gară. Numai că aceasta părea desprinsă dintr-un film de groază: fără casă de bilete, mizerie pe jos – noroi amestecat cu frunze, geamuri sparte, bănci rupte, pereți decojiți, lambriuri desprinse, fără electricitate, fără clanțe la uși, WC-uri mizerabile. Exerciţiu de imaginaţie: cum ar fi să aşteptaţi trenul într-un asemenea decor?
De altfel, un caz care a şocat lumea de prin Albeşti s-a petrecut la începutul lunii februarie 2014, atunci când, chiar în apropierea staţiei CFR din Zlătunoaia, a fost ucisă cu sânge rece o mamă a trei fetițe. Autorul? Un recidivist. De atunci nimeni nu mai îndrăznește să vină sau să plece neînsoțit spre/sau de la gară, indiferent dacă este pe timp de zi sau noapte.

La așa ”gară”, așa tren

Aşteptarea în decor hollywoodian s-a sfârşit într-un final. Dinspre Truşeşti, obosit de vremuri şi curse, s-a auzit un şuierat prelung şi trenul a intrat în halta părăsită. În tren, un controlor întrebat de ce are întârziere motivează că… ”s-a defectat aproape de Dorohoi. Am avut jumătate de oră, aseară am avut o oră. Şi ieri și azi, parcă-s făcute”.
Condiţiile din tren sunt sub orice critică. Pe parcursul unei călătorii ai parte de tot felul de „surprize”. Neplăcute, bineînţeles. De sub uşi dă târcoale în compartimente mirosul pestilenţial al toaletelor, care completează „minunat” pardoseala murdară.
Dar se poate şi mai rău.
„Dacă ai norocul să prinzi o garnitură bună pe timp de iarnă ai căldură. Uneori căldura este un lux. Alteori ai senzaţia că trenul poate ieşi de pe linie”, povesteşte un călător.
Din păcate, în lipsa unui alt mijloc de transport în comun, navetiştii se mulţumesc şi cu atât.

Casă de bilete ambulantă

Cum o bună parte a fostelor gări sunt părăsite, biletul trebuie achiziţionat din tren, de la controlor. Şi, de exemplu, costă 1,95 de lei de la Todireni la Zlătunoaia. Cu reducere de student. Nu eşti student, dai 3,90 lei. Astea pentru 13 kilometri.
Unele gări nu sunt funcţionale și prezintă un real pericol mai ales pe timp de noapte.


14 stații CFR de pe traseul Dorohoi – Iaşi nu au casă de bilete.


Regiotrans sună pompos. Este însă un SRL din Braşov care asigură transportul pe amintita rută.

Loading...
Crimă în gară: O femeie a plecat spre casă, dar nu a mai ajuns decât moartă
Avem o minune de gară! Pasaj subteran, afişaj electronic, parcare, reflectoare spre oraş şi… trandafiri – GALERIE FOTO

 

Iuliana BAGHICI
La drum, la braț cu ecoul bastonului alb: Strigau „chiorul, chiorul” și mă orientau în direcții greșite

Botoșăneanul continuă proiectul unicat în mass-media din această parte a țării și derulat în colaborare cu filiala județeană a Asociației Nevăzătorilor din România (ANR) publicând texte scrise de nevăzătorii botoșăneni pentru Concursul „Botoșani, orașul în care trăiesc!”.

TULBURĂTOR: Botoșaniul văzut prin ochii unei tinere... nevăzătoare: Botoşani, oraşul copilăriei mele

În colaborare cu filiala județeană a Asociației Nevăzătorilor din România (ANR), Botoșăneanul demarează astăzi un proiect unicat în mass-media din această parte a țării. Timp de mai bine de o lună, în fiecare week-end, vom publica articole despre oraș scrise de persoane pentru care ”lumina ochilor” este doar o metaforă.

REPORTAJ: Altar de vară sfințit cu mii de oameni și un sobor de preoți care l-a mirat pe ÎPS Teofan: FOTO&VIDEO

Biserica este locul în care cerul se întâlnește cu pământul, locul unde Dumnezeu ajunge în sufletul oamenilor, luminându-le chipurile de pace duhovnicească. Mii de botoșăneni s-au adunat miercuri dimineață într-un astfel de loc, un colț de rai, pentru a fi parte la una dintre cele mai impresionante Sfinte Liturghii ce au avut loc la Botoșani.

Bijuteria altora, cadavrul nostru - 7 milioane de euro cheltuiți pentru paraziți - GALERIE FOTO

”Am cafeaua pusă la bar de dimineață, este 4 după-amiaza și încă nu am avut timp să mă ating de ea. Am avut continuu clienți, n-am stat o clipă”. O chelneriță bronzată, în pantaloni scurți, se plânge unei cunoștințe. N-are timp şi de alte lamentări şi nici să culeagă eventuale „compasiuni” fiindcă la terasa Centrului Vechi din Bistriţa la care lucrează tocmai au mai sosit doi oameni la o masă şi trebuie să le ia comanda.

Aventuri de ministru prin judeţ: Haine mai groase; ca să te apleci… înseamnă efort VIDEO & GALERIE FOTO

Venit în judeţ ca să îl ajute pe candidatul PSD la Primăria Vlăsineşti, ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale nu s-a dezminţit. Devenit celebru pentru perlele pe care le debitează, Petre Daea nu a ”dezamăgit” nici la Botoşani.

Ce nu s-a văzut la vizita ministrului de la Botoșani, de la poale-n brâu la un decor îngrozitor – GALERIE FOTO & VIDEO

Ministrul transporturilor, Răzvan Cuc a ajuns ieri în nordul țării, la Botoșani. Oficial a tot repetat că s-a decis să vină după ce a auzit de protestul de la Manoleasa. Tot oficial, colegii de la PSD Botoșani îi anunțaseră deja prezența, cu câteva zile înainte de a se ști de protest.

Revelion de legendă în Moldova unde limba română doare sub ”talpa protectoare” de la răsărit - VIDEO & GALERIE FOTO

Sub picioarele a mii de oameni, covorul roşu, care a căpătat déjà forma pavelelor în care este îndesat de ghetele domnilor şi cizmele doamnelor, rezistă totuşi cu stoicism. Că de aia e covor, să fie călcat în picioare… Ce te faci însă cu poporul care este ţinut sub “talpa protectoare” de atâta amar de ani? El nu este covor, dar pare totuşi că se cam face… preş. Şi cum spuneam, asta nu-i de azi, de ieri.

REPORTAJ : Cultură la preț modic la Muzeul Județean Botoșani - FOTOGALERIE

Istoria Muzeului Județean Botoșani începe la sfârșitul anului 1955, mai precis, pe data de 23 decembrie, cand s-a semnat “actul său de naștere”. Așa se implinea una dintre dorințele locuitorilor acestui oraș, aceea de a avea un muzeu.

Când viaţa-i floare la ureche te prinde cutremurul şi te bagă în pământ pentru totdeauna – VIDEO & GALERIE FOTO

Te-ai fi gândit că „plâng şi pietrele”, numai că în acest colţ de Românie nu prea-s pietre, drumul de la casă şi până la Biserica Sfântul Dimitrie e de-un asfalt cum tare l-ar mai vrea botoşănenii pe Primăverii. Şi pietrele oricum nu plâng, iar figura asta de stil a devenit o banalitate de când a fost băgată în atâtea texte. Iar lacrimile sunt cu precădere la căpătâiul Maricicăi Iosub, acolo unde veghează tatăl, cei trei fraţi şi cele două surori.

REPORTAJ : Moment istoric? Prima mașină de gunoi care-a descărcat la rampa ecologică – IMAGINI în premieră din interior – VIDEO

La ora 7:30 în dimineața zilei de 1 septembrie, deja două mașini încărcate cu gunoi stăteau aliniate în fața porții Centrului Integrat de Management al Deșeurilor de la Stăuceni. Erau utilajele celor de la Deea Cleaning, operator de salubrizare botoșănean. Pe drum, alunecau spre a bifa această premieră la Botoșani și camioanele firmei Pavra Com. Singurii care au achitat avansul solicitat conform contractului, pentru a fi primiți pe rampă.

”Paradisul morții” – calea fără întoarcere unde OMUL a murit pentru totdeauna – GALERIE FOTO

Marfarul trece șuierând printr-un soi de tunel care desparte și totodată unește o clădire ce se întinde de-a lungul străzii. Linia ferată traversează perpendicular șoseaua, își face loc prin mijlocul imobilului construit din cărămizi maro-roșiatice și se oprește într-o cu totul altă lume. Cât cuprinzi cu ochii vezi doar pavilioane lungi-lungi din lemn, doar cu parter și multă sârmă ghimpată.

Hristos a Înviat!... Și în cartier – VIDEO & GALERIE FOTO

Miezul celei mai luminoase nopți a anului se apropie cu repeziciune și mai spre marginea Botoșanilor... Aici unde minutele dinaintea sărbătorii religioase supreme a ortodoxiei propun un tablou al contrastelor.

”Biserica albă” se prăbușește în nepăsarea tuturor, cum tragi pe sfoară un lăcaș de cult - GALERIE FOTO

În scurt timp, pe 23 aprilie, de Sfântul Gheorghe, patronul spiritual al orașului, se va sărbători și ziua municipiului Botoșani. Din nefericire, Biserica Sfântul Gheorghe, simbolul urbei, arată groaznic, nu are pictură și parcă pe nimeni nu interesează soarta acesteia.

REPORTAJ : ÎN CE HAL arată blocurile din Parcul Tineretului – VIDEO din interior și din toalete – GALERIE FOTO

La blocurile din Parcul Tineretului oamenii își fac nevoile în lighene și apoi le aruncă afară. Unii, se urinează chiar pe scările din interior și nu se mai deplasează până în cămăruțele care se doresc a fi grupuri sanitare. Noaptea, unii își lasă chiar și fecalele pe treptele jegoase din interior.

Viață de baseballist – Povestea botoșăneanului ce se antrena pe lângă morminte și a fost la un pas de a juca în America

Botoșăneanul Eduard Pîrvu este baseballistul care, la numai 21 de ani, are în palmares șapte titluri de MVP al României, de patru ori a fost desemnat cel mai bun pitcher (nr. persoana care aruncă mingile) şi o dată cel mai bun batter (nr. persoana care loveşte mingile).

Fără lumină, fără cal, fără vacă, fără porc, dar cu o tumoră la creier care tot crește… ce viaţă-i asta Daniele?

Recia Verbia este un sat despre care, cu toată ruşinea, trebuie să vă mărturisesc că în atâţia ani de presă n-am auzit. Am aflat însă săptămâna aceasta într-o împrejurare nefericită, întâlnirea cu Daniel Scripcă, adolescentul despre care vă spuneam acum câteva zile că este chinuit de o afecţiune îngrozitoare.

Povestea fetei care răstoarnă ”munții”: S-a bronzat la piscină în decembrie, a fost în Thailanda și a renunțat la una dintre pasiuni - FOTOGALERIE

Loredana Heghiș are 22 de ani și are aproape 9 ani de când face haltere.  A fost vicecampioană europeană la categoria sa și are amintiri de prin toate țările prin care a fost la campionatele europene sau mondiale, inclusiv din Thailanda sau din Cipru.

Lucian a plonjat... bine mersi spre nemărginire în raze de februarie și râuri de lacrimi: Aici nu se comit incidente între oaseGALERIE FOTO

”L-am visat pe bunicul dinspre mamă care murise la 95 de ani, lucid, cu mintea brici. Țin minte că l-am surprins de nenumărate ori rugându-se la Dumnezeu să-l ia în Împărăția Lui; se săturase de trup. Ajunsese o umbră mișcătoare. Și acum îmi sună în urechi vorbele bătrânului: «Ia-mi Doamne ananghia asta de carne, nu vezi cât s-a împuținat, a început să putrezească pe oase, și așază-mă unde mi-i locul; dacă aici am păcătuit, am veșnicia în față, așa că am tot timpul din lumea să devin un sfânt». Cuvintele bunicului aveau ciudățenia lor, dar îmi cădeau bine la suflet, ca un balsam”.&

Povestea botoșăneanului cu rol esențial în Unirea Principatelor - alintat de Alecsandri și cu un mormânt imens la Eternitatea

S-a născut în 1812,  la Botoșani. Se trage dintr-o familie cu origini poloneze, după cum se poate observa în nume, Nicolae Pisoski.  Mare boier, a fost artizan al Unirii Principatelor, revoluționar pașoptist și, nu în ultimul rând, o personalitate marcantă a orașului.

REPORTAJ : Arta de a face karate -de la Botoșani la trupele SEAL din America, de la copil de 3 ani la profesor universitar- GALERIE FOTO

Mihai Pușcașu este tot ceea ce înseamnă clubul Kokoro Botoșani. Are 28 de ani și cu un master în inginerie, a început totul ca un hobby, în timpul facultății, la Iași. Astăzi predă copiilor de 3-4 ani, dar și adulților de 30-40 de ani, karate.

locuieste cineva in gara la Zlatunoaia sau si la etaj e tot asa dezastru
7 decembrie 2016, 15:33
Cam asta arata ce nivel de inteligenta are romanul ,inainte de 90 era o adevarata excursie sa mergi pe traseul asta ,sa vezi garile cu acest stil ,si animatia din trenuri ,are si conducerea parte din vina dar noi oameni suntem primii fara EDUCATIE SI RESPECT
17 noiembrie 2016, 11:03
Mi-a lasat o tristete puternica acest articol. E bine ca cineva ia atitudine. Ar trebui sa fie trimis la cei care sunt responsabili de situatia garilor si haltelor de pe traseu. Poate se face ceva-. Speranta moare ultima!
17 noiembrie 2016, 08:47
Felicitari pentru articol si fotografii! Numai,ca nu o sa vada nimeni si nu aude nimeni! Eu am copilarit pe Valea Jijiei si cunosc foarte bine acele statii, de la Buhaceni la Soldana. Totul este distrus, tot, tot...De fapt ca toata tara!
16 noiembrie 2016, 18:54
Pacat de studentii ce calatoresc! RUSINE!
16 noiembrie 2016, 13:14
Incredibil! Imi amintesc de anii inainte de 90, cand mergeam cu trenul asta. Vad ca de atunci nu s-a mai dat un var, ci s-a vandalizat totul.... Doamne, ce inapoiati suntem!
16 noiembrie 2016, 12:36
Păcat de linie... e singura din județ care suportă viteza de 80 de km pe oră. Cine a distrus sistemul feroviar românesc ar trebui să plătească. În rest, lipsa de civilizație ne duce la a folosi așa zisele bus-uri. Trăiască dubele. Cu trenul se călătorește în țările civilizate.
16 noiembrie 2016, 11:29
Ce mai e normal in Romania vinovati suntem noi prostimea care tacem si acceptam , cei care ar trebui sa vegheze la patrimoniul chiar al CFR ai doare in cot , interesul celor ce condic tara asta e sasi vada de ale lor can rest vai de mama noastra.
16 noiembrie 2016, 11:02
Sondaj
Se impune organizarea unui miting împotriva ”Statului paralel și ilegitim”?
Da, fiindcă există un ”stat paralel și ilegitim”, altul deci decât cel ales de popor
Nu, pentru că nu există un ”stat paralel și ilegitim”
Nu știu / nu mă interesează
Declaraţia zilei
„Situaţii dintr-astea vor mai apare, conductele sunt puse de acum cel puţin 30 de ani în acea zonă. O conductă din oţel care n-a fost protejată când a fost montată la momentul respectiv, că eu nu vreau să mă bat cu tovarăşul ...
Curs valutar
astăzi
EUR
Euro
4.6332 lei
USD
Dolarul SUA
3.9185 lei
CHF
Francul elveţian
3.9642 lei
GBP
Lira sterlină
5.2671 lei
JPY
100 de yeni japonezi
3.4752 lei
XAU
Gramul de aur
158.2582 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2288 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.4746 lei
AUD
Dolarul Australian
3.0007 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.0517 lei
CZK
Coroana Cehească
0.1804 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6224 lei
Vremea
astăzi
Botosani
o C
Dorohoi
o C
Bucecea
o C
Darabani
o C
Saveni
o C
Ştefăneşti
o C
Horoscop
astăzi
web site traffic statistics
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2017 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.